שתף קטע נבחר

20 לכבשה דולי: "בקרוב מיליוני פרות משובטות"

ב-5 ביולי 1996 באה לאוויר העולם הכבשה המשובטת הראשונה. מאז שובטו עוד הרבה בעלי חיים. האם האדם הוא הבא בתור? סקירה

20 שנים בדיוק לאחר שהכבשה הסקוטית דולי הפכה ליונק המשובט הראשון, צרכנים בכל העולם כיום בהחלט יכולים לתהות בינם לבין עצמם אם החלב שהם שותים או הבשר שהם אוכלים אכן הגיע מפרות "אמיתיות" או מצאצאיהן. התשובה הפשוטה לכך: "כנראה".

 

 

דולי היא ככל הנראה הכבשה הכי מפורסמת בעולם. לידתה של דולי במעבדה באדינבורו ב-5 ביולי 1996, כיכבה על כל שערי העיתונים, והציתה הייפ וזעם כמעט באותה המידה.דולי מתה בתחילת 2003.

 

על פי רוב, שיבוט הפך לדרך ללא מוצא. אבל יש מגזר אחד שבו המורשת של דולי עדיין חיה ובועטת: שכפול של חיות גזעיות נושאות פרסים. האופן שבו השוק הפרטי פיתח באגרסיביות את שוק הנישה הזה היה תלוי במידה רבה בתקנות לאומיות או אזוריות, כאשר ישנם הבדלים משמעותיים בין ארה"ב לאיחוד האירופי.

 

מתה ב-2003. דולי (צילום:רויטרס ) (צילום:רויטרס )
מתה ב-2003. דולי(צילום:רויטרס )

 

"משביחים את הגזע"

"ההשפעה הדרמטית ביותר של השיבוט של דולי הורגשה בשיבוט בעלי חיים בארה"ב", אמר אארון לוין, מומחה לביו-אתיקה ושיבוט בג'ורג'יה טק. ב-2008, מינהל המזון והתרופות האמריקני (FDA) הגיע למסקנה כי "מזון מבקר, מחזיר או מעז משובט בטוח למאכל כמו כל בקר, חזיר או עז אחר". אפילו מדענים לא יכולים להבחין בין שיבוט בריא מבעל חיים גזעי, כך על פי הארגון. אין כל דרישה לשים תווית על בשר או חלב שהגיע מחיה משובטת או מצאצאיה, בין אם המוצר נמכר במדינה או מחוצה לה.

 

עבור התעשייה, המטרה מעולם לא הייתה להקים פס ייצור - לשבט זה עניין קשה ויקר, כאשר כל שיבוט עולה כ-11 אלף דולר, ושיעור ההצלחה הוא נמוך ורק שיבוטים אחדים שרדו עד ללידה. על כן, ההתמקדות היא על להעתיק דגימות מצטיינות כדי שהן יוכלו אולי לייצר צאצאים מובחרים.

 

"להשתמש בשיבוט כדי להשביח גזע זה די נפוץ בארה"ב", הסביר לוין. "מטרתן של חיות משובטות הוא לא להיכנס ישירות לשרשרת המזון. אני חושד אבל שכמה דווקא כן נכנסו".

 

בין מנהיגי השיבוט המסחרי של בעלי חיים בארה"ב נמצאת חברת Cyagra, שבסיסה באליזבתטאון, פנסילבניה, ו-ViaGen שבאוסטין, טקסס. לפחות חברה אחת, ViaGen, גם מעניקה שירותי "העתקה" של כלבים וחתולים אהובים.

 

עוד 4 שנים: מיליון פרות משובטות בשנה

חברות אמריקניות בדרך כלל מייצרות מאות או כמה אלפי שיבוטים מדי שנה. מפעל השיבוט החדש של חברת Boyalife Group, שנמצא ליד עיר החוף הצפונית טאינג'ין שבסין, עם זאת, שואף לתוצורת שנתית של 100 אלף פרות בשנה, עד לכדי מיליון בשנה עד שנת 2020. כמו כן, בקנה יש גם סוסי מרוץ גזעיים, חיות מחמד וכלבי משטרה שמתמחים בחיפוש ורחרוח.

 

ב-Boyalife אמרו כי הם פועלים יחד עם שותף דרום קוריאני, Sooan, ועם האקדמיה הסינית למדעים כדי לשפר את טכנולוגיית השיבוט של יונקים, וזאת כדי לשפר חיות ניסוי עבור מחקר על מחלות אנושיות. בדצמבר האחרון אמר המדען הראשי של Boyalife כי הוא לא יירתע משיבוט בני אדם אם התקנות יאפשרו זאת.

 

"בלי שהם יודעים, האירופים כנראה אוכלים בשר משובט"

לנוכח דעת קהל חזקה מאוד נגד שיבוט מכל סוג שהוא, האיחוד האירופי לא מאפשר כלל את התהליך בחקלאות וגידול בעלי חיים. אולם בכירים מודים כי בשר או חלב שהגיעו מפרות עם היסטוריית שיבוט בהחלט יכולים להיות חלק מהשוק, בין אם יובאו ישירות, התקבלו מחיה מיובאת אחרת, או שגודלו ביבשת מחומרים גנטיים שהגיעו אל האיחוד האירופי.

 

בקרוב גם בני אדם? אילוסטרציה (צילום: index open) (צילום: index open)
בקרוב גם בני אדם? אילוסטרציה(צילום: index open)

 

"בלי שהם יודעים, האירופים כנראה אוכלים בשר שהגיע מצאצאים של שיבוטים שאי אפשר לעקוב אחריהם", הסבירה פולין קונסטנט, דוברת מטעם המשרד האירופי לאיגודי צרכנים. אך מומחים טוענים כי הם לא דואגים מפני ההשפעה על בריאות האדם.

 

עם זאת, בספטמבר, הפרלמנט האירופי קבע ברוב גדול לא רק לאסור שיבוט חיות, אלא גם לאסור ייבוא מוצרים מחיות משובטות. אך ההחלטה הסופית צריכה להתקבל במועצה האירופית, שדווקא דבקה עד כה בגישה יותר מרוככת לנושא. ארגנטינה, ברזיל, קנדה ואוסטרליה הן רק חלק מהמדינות האחרות שמשבטות בהמות מבויתות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים