שתף קטע נבחר

איראן בוחרת נשיא: הקיצונים מקווים למהפך

חסן רוחאני הבטיח רפורמות וחופש ולא ממש קיים, אבל הוא עדיין הפייבוריט בבחירות היום: יריבו הגדול ביותר הוא מועמד השמרנים ראיסי, האיש ש"מוכן לדבר עם כולם - חוץ מישראל" ועשוי לגרור אותו לסיבוב שני. הוא הוזכר כיורש אפשרי של חמינאי

ארבע שנים אחרי שחסן רוחאני נבחר לנשיא איראן והפיח בעמו תקווה שהרפובליקה האיסלאמית צועדת לעידן חדש, המביא איתו חירויות נרחבות יותר לאזרח, יצאו היום (ו') האיראנים לקלפיות מפוכחים-משהו: רוחאני אמנם גיבש הסכם גרעין עם המערב שהביא להסרת הסנקציות על איראן, אבל המדינה שלהם עדיין מבודדת במידה רבה, האזרח הפשוט רחוק מלהרגיש את הפירות הכלכליים שההסכם היה אמור להניב, וגם מעורבותו העמוקה של המשטר בחיי האיראני הממוצע לא התרופפה.

 

 

למרות זאת, לרוחאני יש סיבה לאופטימיות בכל הקשור לסיכוייו להישאר בתפקיד: מאז המהפכה האיסלאמית שום נשיא איראני מכהן שרץ לכהונה נוספת לא נכשל בניסיונו להיבחר שוב, והוא מגיע להצבעה היום כמועמד המוביל.

 

באיראן, נזכיר, הנשיא עומד בראש הזרוע המבצעת, אבל הוא כפוף למנהיג העליון. אף שיש לו השפעה רבה על התנהלות איראן, יש מוסדות ממשלה שאינם נמצאים תחת שליטתו, בהם רשות השידור הממלכתית ומשמרות המהפכה - שני גופים הנתונים למרותו הישירה של המנהיג העליון, אייתוללה עלי חמינאי.

ראיסי, תקוות השמרנים. מדבר אל העניים (צילום: AP) (צילום: AP)
ראיסי, תקוות השמרנים. מדבר אל העניים(צילום: AP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

על תפקיד הנשיא יתמודדו היום ארבעה אישים: רוחאני, איש הדת השמרן איברהים ראיסי, הפוליטיקאי השמרן מוסטפה מיר סלים והפוליטיקאי הרפורמיסט מוסטפה האשי טאבא, שכיהן בעבר כשר התעשייה. בגלל היעדר סקרים מהימנים קשה לנבא את תוצאות הבחירות באיראן, אבל ההערכה היא שראיסי הוא היחיד שיכול לתת קרב של ממש לרוחאני.

 

המטרה של רוחאני: יותר מ-50%

הבחירות באיראן רחוקות מלהיות בחירות חופשיות לגמרי: רק שישה מבין 1,636 האזרחים שביקשו להתמודד על הנשיאות קיבלו אישור ממועצת שומרי החוקה לעשות זאת, ואלה כמובן מועמדים שעמדותיהם תואמות את עמדותיו של משטר האייתוללות או "נסבלות" מבחינתו. כאמור, מהמועמדים שקיבלו אישור נותרו במרוץ ארבעה בלבד אחרי ששניים פרשו. אחד המועמדים שנפסלו מיד היה נשיא איראן לשעבר מחמוד אחמדינג'אד, שהגיש מועמדות אף שקיבל "המלצה" מחמינאי שלא להתמודד. היחסים בין השניים נעשו עכורים בסוף כהונתו של אחמדינג'אד.

 

פרשנים פוליטיים מעריכים כי רוחאני יגיע למקום הראשון בבחירות היום, אבל לא מובטח לו ניצחון מוחלט כבר בסיבוב הזה: בהנחה שהמועמד שיגיע למקום הראשון לא יגרוף 50% מהקולות – הוא ייאלץ להתמודד בשבוע הבא בסיבוב מכריע מול המועמד שהגיע למקום השני.

הנשיא המכהן רוחאני. אף נשיא לא הפסיד לפניו (צילום: AFP) (צילום: AFP)
הנשיא המכהן רוחאני. אף נשיא לא הפסיד לפניו(צילום: AFP)

 

אתמול בבוקר הסתיימו כמתחייב-בחוק מסעות התעמולה של המועמדים, ולאזרחי איראן ניתן שקט של 24 שעות כדי להחליט למי הם רוצים להצביע. בשעות האחרונות של הקמפיין יצאו רבים מתומכי רוחאני לרחובות טהרן כדי להפגין בעדו, וההפגנות נמשכו עד יום חמישי לפנות בוקר. הם השמיעו קריאות בעד מיר חוסיין מוסווי, אחד משני מנהיגי אופוזיציה איראנים הנתונים במעצר בית מאז 2011. מוסווי הביע תמיכה ברוחאני. ההפגנות בלילה שבין רביעי לחמישי היו שקטות ברובן, אף שחלק מתומכי רוחאני מצאו עצמם מול מפגינים תומכי יריבו הגדול ראיסי.

 

שליש מהצעירים מובטלים

מוסווי ובכירי אופוזיציה נוספים הסתכסכו עם הנהגת איראן אחרי הבחירות לנשיאות בשנת 2009, שבהן ניצח אחמדינג'אד. לאחר הבחירות עלו טענות לזיופים, והמוני איראנים יצאו להפגין ברחובות. זו הייתה המחאה הגדולה ביותר נגד משטר האייתוללות באיראן מאז שעלה לשלטון במהפכה האיסלאמית ב-1979. במהלך ההתקוממות העממית ההיא ב-2009 הרגו כוחות הביטחון האיראניים יותר מ-100 מפגינים ופצעו עוד מאות.

רוחאני בעצרת תמיכה בו. ייתכן שיזדקק לסיבוב שני (צילום: AFP) (צילום: AFP)
רוחאני בעצרת תמיכה בו. ייתכן שיזדקק לסיבוב שני(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

הכלכלה עומדת במוקד מערכת הבחירות האיראנית הזו. אף שהסנקציות שהוטלו על איראן בשל תוכנית הגרעין שלה הוסרו במסגרת הסכם הגרעין, סנקציות אחרות שהטילו ארה"ב ומדינות אחרות בעולם על איראן בשל התנהגותה ותמיכה בטרור נותרו בעינן. לכן בנקים ותאגידים גדולים עדיין אינם ששים לעשות עסקים עם איראן.

 

האבטלה באיראן עדיין עומדת על שתי ספרות, וקרוב לשליש מהצעירים האיראנים אין עבודה. "הבחירות האלה סובבות על הכלכלה", אומר קליף קופצ'ן, יו"ר קבוצת Eurasia. "המספרים טובים יותר, אבל המצביעים אינם מרגישים את זה".

 

מועמד הקיצונים "ידבר עם כולם, חוץ מישראל"

יריבו הגדול ביותר של רוחאני במערכת הבחירות הנוכחית הוא כאמור איש הדת השמרן ראיסי, בן 56. הוא חובש לראשו טורבן שחור ומחזיק בתואר הכבוד "סייד", שניתן לצאצאי הנביא מוחמד. בעבר מילא שורה של תפקידים במערכת המשפט האיראנית, בהם שופט ותובע כללי, וכיום הוא מכהן בתפקיד מנהל קרן הצדקה האיסלאמית העשירה "אסטן קודס רזאווי".

 

ראיסי נחשב מקורב מאוד למנהיג הרוחני העליון חמינאי, וחמינאי גם היה זה שמינה אותו לתפקיד ראש קרן הצדקה. ראיסי הודיע רק בחודש שעבר שהוא רץ לנשיאות איראן, וקודם לכן הוזכר כמועמד בכיר לרשת את חמינאי בן ה-77 כשהוא יפנה את כיסאו. ראיסי ממקד את קמפיין הבחירות שלו בכלכלה, מבטיח להביא לצמיחה כלכלית אם יהיה נשיא, ומדגיש בנאומיו את העובדה שהוא עומד בראש קרן צדקה. הוא מנסה להעביר את המסר שאכפת לו מאוד מהעניים ושהוא מבין את צורכיהם.

חמינאי. על פיו יישק דבר (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
חמינאי. על פיו יישק דבר(צילום: רויטרס)

הנשיא לשעבר אחמדינג'אד מגיש את מועמדותו. המרה את פי המנהיג העליון (צילום: EPA) (צילום: EPA)
הנשיא לשעבר אחמדינג'אד מגיש את מועמדותו. המרה את פי המנהיג העליון(צילום: EPA)

 

בעימות הטלוויזיוני הראשון בין המועמדים לנשיאות הציג ראיסי את עמדתו לגבי הגרעין האיראני, ואמר שהוא נחוש שלא לאפשר שום הפרה של זכויותיה של איראן לגרעין. הוא אמר שהוא מכבד את הסכם הגרעין שהשיג רוחאני עם המעצמות, אולם הוסיף שההסכם לא הביא לסיום המיתון הכלכלי במדינה.

 

מבקרי ראיסי מדגישים את חוסר ניסיונו הציבורי, אבל הוא מתעקש שיש לו תוכנית מקיפה שלפיה ימשול באיראן. עוזרו אמר לאחרונה כי יחסים עם מדינות אחרות, גם ידידותיות וגם יריבות, צריכים לשמור על הכבוד האיראני ולשרת את האינטרסים הלאומיים של הרפובליקה האיסלאמית. "איראן מוכנה לנהל יחסים טובים עם כל המדינות ברחבי העולם, למעט ישראל", אמר עוזרו של ראיסי.


פורסם לראשונה 18/05/2017 23:07

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
תומכי ראיסי ותמונתו. מואשם בחוסר ניסיון
צילום: AP
מומלצים