שתף קטע נבחר

חשד נוסף בפרשת בזק: לקוחות yes נטשו, ההשפעה הכספית הוסתרה בדו"חות

על פי החשד, על אף שלמעלה מ-20 אלף לקוחות נטשו את yes בשנת 2016, הדבר לא השפיע על תזרים המזומנים שלה שהוצג בדו"חות. העמידה ביעדי התזרים סייעה לשאול אלוביץ' לקבל מקופת בזק עשרות מיליוני שקלים נוספים על מניות yes שמכרה לבזק בשנת 2015

חוקרי רשות נירות הערך חושדים כי אחת המניפולציות שבוצעו בדו"חות הכספיים של yes קשורה לנתוני הנטישה של לקוחות חברת הלוויין. על פי החשד, על אף שלמעלה מ-20 אלף לקוחות נטשו את החברה בשנת 2016, הדבר לא "משך" את תזרים המזומנים שלה מטה. כלומר שהוא לא בא לידי ביטוי בביצועים הכספיים שהוצגו בדו"חות ומהווה הכללת פרט מטעה – עבירה לפי חוק נירות הערך.

 

מיזוג בזק ו-yes: האם חברת הייעוץ היתה נייטרלית?

 

שאול אלוביץ' (צילום: יובל חן) (צילום: יובל חן)
שאול אלוביץ'(צילום: יובל חן)

 

ההשפעה בפועל של עזיבת הלקוחות, ביחד עם דחיית תשלומים לספקים, הובילה על פי החשד של הרשות לכך שדו"חות yes "בושלו" על מנת שהחברה תעמוד ביעדי התזרים שנקבעו בעסקת בזק-yes. יעדים אלה היו קריטיים לבעל השליטה ויו"ר בזק שאול אלוביץ', כדי שחברת יורוקום שבשליטתו תקבל עשרות מיליוני שקלים נוספים מקופת בזק, וזאת בתמורה למניות yes שנמכרו לחברת הטלפונים במרץ 2015.

 

הירידה במספר מנויי yes ניכרת בשנים האחרונות בדו"חותיה. כניסתה לשוק של סלקום TV, והצטרפותה הצפויה של פרטנר עם מיזם הטלוויזיה שלה, הצליחו בשנים האחרונות לערער במידה מסוימת את השליטה של yes ו-HOT בשוק הטלוויזיה הרב ערוצית. לפי הדו"חות הכספיים של yes, מספר המנויים של חברת הלווין בסוף שנת 2015 הסתכם בכ-635 אלף לקוחות. זאת לאחר עלייה של כ-4,000 לקוחות ביחס לשנת 2014.

 

עם זאת החל מסוף שנת 2015 מעמדה של yes החל מעט להתערער. בסוף שנת 2016 מצבת מנויי החברה הסתכמה כבר כ-614 אלף מנויים - 21 אלף מנויים פחות ביחס לשנה שקדמה לה. אם מוסיפים לכך את 6,000 הנוטשים ברבעון הראשון של 2017, ניתן לסכם כי את yes עזבו 27 אלף לקוחות בחמשת הרבעונים האחרונים.

 

 

 

את הממירים מספקת חברה בבעלות מלאה של שאול אלוביץ' 

כאמור, על פי החשד של הרשות הירידה במספר הלקוחות, לא באה לידי ביטוי בתזרים המזומנים של yes. חלק מהחשודים טענו בחקירתם שהדבר נבע מכך שהירידה במספר המנויים התקזזה עם ירידה מקבילה של מחירי הממירים שרכשה yes. את הממירים, אגב, מספקת ל-yes חברת פנסוניק שנמצאת בבעלות מלאה של שאול אלוביץ'.

 

חקירת רשות נירות הערך נגד אלוביץ' ונושאי משרה נוספים ב-yes נפתחה ביום שלישי. בין החשודים המרכזיים בפרשה גם מנכ"ל yes רון איילון, וסמנכ"ל הכספים של yes מיקי ניימן. שני נושאי המשרה ב-yes שוחררו אתמול למעצר בית עד מחר, תוך הפקדת ערבויות כספיות. אלוביץ' עצמו הורחק ממשרדי החברה עד מחר והוצא נגדו צו עיכוב יציאה מהארץ.

 

העבירות שמיוחסות למעורבים הן קבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות, מרמה והפרת אמונים בתאגיד, עבירות מנהלים בתאגיד, עבירות דיווח לפי חוק נירות ערך ובכלל זה פרטים מטעים בדו"חות הכספיים והדיווחים של בזק בין השנים 2016-2015. לאלוביץ' ואיילון מיוחסות גם עבירות של שיבוש מהלכי משפט, משום שעל פי החשד פעלו לשבש את חקירת רשות נירות הערך.

 

במסגרת החקירה נבדקים שני חשדות מרכזיים. החשד הראשון נוגע להליך שבמסגרתו אישר דירקטוריון בזק לרכוש את מלוא מניות yes שהוחזקו על יד חברת יורוקום של אלוביץ', בתמורה שהגיעה עד היום ללמעלה ממיליארד שקלים. על פי החשד העסקה אושרה תוך שאלוביץ' נמצא בניגוד עניינים בין האינטרס שלו למכור את מניות yes בתמורה גבוהה, לבין האינטרס של בזק לשלם מחיר סביר על המניות.

 

החשד השני הוא שבוצעו מניפולציות בדו"חות חברת yes, וזאת על מנת להגדיל את התשלומים שתעביר בזק ליורוקום בתמורה למניות yes. התשלומים בעסקה היו מותנים ביעדי תזרים המזומנים של yes, ועל פי החשד נושאי משרה בחברה פעלו על מנת שהחברה תעמוד ביעדים אלה כדי שיורוקום תקבל את התמורה בין השנים 2015-2016.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים