שתף קטע נבחר

באבלס: בועות והמחקר שלי על מחלת הסרטן

באמצעות האולטרסאונד ניתן לעקוב אחרי המיקרו-בועות ואז לגרום להם להתרחב משמעותית במקום המתאים וליצור פתחים בגידול הסרטני, דרכם תרופות יכולות להיכנס פנימה

 

 

בועות תמיד מעלות בי זיכרונות ילדות של משחק בבועות סבון. אבל הן מזכירות לי גם את הסכנה שבהזרקת בועות אוויר בטעות לתוך הגוף, מה שעלול לחסום כלי דם ולגרום לשבץ. במחקר שלי אנחנו משתמשים בבועות גז בגודל של מיקרונים בודדים (עשירית מעובי שערה), שאותן ניתן לראות בתמונת המיקרוסקופ שלמעלה. המיקרו-בועות הללו בטוחות לחלוטין לשימוש כיוון שהן קטנות הרבה יותר מהקוטר של כלי הדם, ולכן לא יכולות לחסום אותם.

 

השימוש העיקרי שלהן הוא בהדמיית אולטרסאונד, שם הן משמשות להדגשת כלי הדם בבני אדם כבר למעלה מעשור. בבדיקת אולטרסאונד רגילה לא ניתן להבדיל בין כלי הדם לרקמות שמסביבם, אך ניתן לאתר מיקרו בועות ברגישות גבוהה. הפתרון שמאפשר הדמיית כלי דם באמצעות אולטרסאונד הוא הזרקת מיקרו בועות אל זרם הדם. שימוש זה משמעותי משום שאולטרסאונד היא בדיקה זולה, מהירה, זמינה ובטוחה, בניגוד לאלטרנטיבות - בדיקות רנטגן וטומוגרפיה ממוחשבת (CT) שיוצרות קרינה מייננת ובדיקת תהודה מגנטית (MRI) שעלותה גבוהה וההמתנה אליה לרוב ארוכה.

 

עוד ב"חוקרים פרטיים" בערוץ הלימודים:

"חוקרים פרטיים": כיצד תאי סרטן מתפשטים בגוף?

למה אני חוקרת גישות חדשות בבריאות הנפש?

"חוקרים פרטיים": החלופה המדעית לתרומת איברים

החוקר שבודק: האם העיתונות מתה?

לחקור את יפן: מסע לארץ השמש העולה

פריזבי עם אלקטרונים והקשר לסמארטפונים שלנו

מידה כנגד מידע: למה אני שוקלת חלבונים?

למה בחרתי לטפל בעזרת יצירות ספרותיות?

"חוקרים פרטיים": חלבונים מקולקלים ותולעים זקנות

 

במחקר שלי אנחנו משתמשים בבועות לצורך הדמייה ואבחון מוקדם של מחלות, ומפתחים שיטות שנועדו לטיפול אקטיבי במחלות כמו סרטן, ובעתיד גם פרקינסון ואלצהיימר.

 

ד"ר טלי אילוביץ ()
ד"ר טלי אילוביץ

 

אנחנו מייצרים מיקרו-בועות ומצפים אותן במולקולות הנקשרות אל תאי סרטן. כאשר מזריקים את המיקרו-בועות הללו לתוך הגוף ניתן לגלות באמצעות מכשיר אולטרסאונד את מיקומו המדויק של הגידול הסרטני. הרגישות של השיטה הזו כה גבוהה שניתן לאתר תאים סרטניים ראשוניים ובכך לבצע גילוי מוקדם באמצעים לא פולשניים.

 

איך זה עובד? המיקרו-בועות מתנפחות ומתכווצות בתגובה לאולטרסאונד ממש כמו בלון. באמצעות האולטרסאונד ניתן לעקוב אחרי המיקרו-בועות ואז לגרום להם להתרחב משמעותית במקום המתאים וליצור פתחים בגידול הסרטני, דרכם תרופות יכולות להיכנס פנימה. בצורה כזו אנחנו מבצעים כימותרפיה מקומית במינון נמוך מבלי לפגוע בשאר הגוף. באופן דומה אנחנו משתמשים במיקרו-בועות כדי לעקוף את מחסום הדם-מוח שמקשה מאד על כניסת תרופות אל המוח. השיטה שלנו מאפשרת להעביר תרופות לאזורים במוח שבאופן רגיל לא ניתן להגיע אליהם. שיטה זו נמצאת במחקר במספר מדינות ביניהן אנגליה וארצות הברית ובשנה האחרונה היא מיושמת בניסויים קליניים בטיפול בבני אדם באוניברסיטת סטנפורד.

 

הסיבה שעברתי עם משפחתי לקליפורניה לפני כשנה היא הרצון להביא עימי את הטכנולוגיה הזו לישראל. לתחום האולטרסאונד נחשפתי בעקבות ילדיי - בשנה האחרונה לדוקטורט ילדתי תאומים. כמו בכל היריון עם תאומים, עשיתי אינספור בדיקות אולטרסאונד לאורך ההיריון. מאוד סיקרן אותי ללמוד עוד על הטכנולוגיה הזו וכך הגעתי למחקר בתחום.

 

ד"ר טלי אילוביץ היא בעלת דוקטורט בהנדסת חשמל מאוניברסיטת בר אילן וכיום נמצאת בפוסט דוקטורט במחלקה להנדסה ביו-רפואית באוניברסיטת קליפורניה דיוויס.

 

חוקרים פרטיים הוא מדור שבועי בערוץ הלימודים של ynet, שבו יסבירו חוקרים מדוע החליטו לעסוק בתחום המחקר שלהם. המדור נעשה בסיוע "האקדמיה הצעירה הישראלית" http://www.young.academy.ac.il/

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים