שתף קטע נבחר

המדינה הפסידה: עונש קל לאב ובן שגידלו קנאביס

בן 55 שעישן כדי להקל כאביו, ובנו בן ה-30, הודו בגידול וצריכה עצמית. המדינה התעקשה על עונשי מאסר, אבל השופטת נועה חקלאי חשבה אחרת

בית משפט השלום באשקלון גזר לאחרונה עונש קל בלבד של שירות לתועלת הציבור על תושב העיר בן 55 ועל בנו בן ה-30, שהודו בגידול קנאביס בביתם וצריכה עצמית. השופטת נועה חקלאי דחתה את עמדת המדינה, שהתעקשה לגזור עליהם מאסר.

 

האב – הנאשם העיקרי בתיק – הודה בשנה שעברה בעבירות של גידול והחזקת סמים לצריכה עצמית, לאחר שב-2015 מצאו שוטרים בחצר ביתו אדנית עם קנביס במשקל של 80 גרם (ברוטו), ועוד 15 גרם (נטו) בחדרו. בנו הודה בהחזקת סמים לאחר שנמצאו אצלו 3.2 גרם קנביס. לפני הדיון בעונשם הם הופנו לשירות המבחן, שהמליץ חד-משמעית להימנע מהרשעתם ולהסתפק בענישה חינוכית של שירות לתועלת הציבור (של"צ).

 

בתסקיר צוין כי מדובר בשני אנשים ללא עבר פלילי, חרוצים ומסורים לעבודותיהם. לגבי האב נכתב כי הרשעה תפגע בפרנסתו שכן הוא עובד מול חברות ביטחוניות. עוד הוסבר שהאב החל לצרוך את הקנאביס לפני כשנתיים בהמלצת חבר, כדי להפחית כאבים קשים שנגרמו מפריצת דיסק בצווארו. באשר לבנו צוין כי הרשעה עלולה לפגוע בבחור צעיר שעומד לסיים לימודים אקדמיים ועדיין לא גיבש מעמד בעולם התעסוקתי.

 

אולם המדינה התעקשה להטיל על האב מאסר בפועל של כמה חודשים (שירוצה בעבודות שירות), בנוסף לעונשים נוספים כגון מאסר על תנאי, קנס ופסילת רישיון. על הבן ביקשה המדינה להטיל לפחות מאסר על תנאי ועונשים נלווים.

 

הנאשמים, שביקשו לאמץ את המלצות השירות, ציינו כי הם מצטערים ומתביישים, וביקשו להתחשב במצבם ובהשלכות של ההרשעות על עתידם. באי כוחם טענו שיש לזכור שמדובר בגידול לצריכה עצמית ללא פגיעה בציבור.

 

פער בלתי נסבל

השופטת נועה חקלאי הסבירה ש"מתחם העונש" ההולם במקרה כזה הוא בין מאסר על תנאי עד שמנה שנות מאסר. עם זאת, היא הזכירה כי במקרים חריגים – והיו לא מעט כאלה – ניתן שלא להרשיע, וזאת "כאשר עלול להיווצר פער בלתי נסבל בין עוצמת פגיעתה של ההרשעה הפלילית בנאשם האינדיבידואלי לבין תועלתה של ההרשעה לאינטרס הציבורי-חברתי הכללי".

 

ואכן, לאחר שנתנה את הדעת על כמות וסוג הסם, סוג העבירה (צריכה עצמית), מידת הפגיעה בציבור ומדיניות הענישה הנהוגה, החליטה השופטת לאמץ את המלצת שירות המבחן, ולהימנע מהרשעת הנאשמים.

 

במסגרת זו היא לקחה בחשבון את דברי האב, שסיפר כי גילה את הסם כתרופה למכאוביו והתחשבה בכך ששני הנאשמים לקחו אחריות ומבקשים להתנהל באורח נורמטיבי, מה גם שהסיכוי שיבצעו עבירות דומות בעתיד נמוך מאוד.

 

בסיכומו של דבר גזרה השופטת חקלאי על האב 200 שעות של"צ ופסילת רישיון נהיגה למשך חודש (בנוסף לפסילה על תנאי), וכן הוצאות משפט בסך 1,000 שקל. על הבן הוטלו 120 שעות של"צ ופסילת רישיון על תנאי בלבד.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Shutterstock
אילוסטרציה
צילום: Shutterstock
צילום: ליאת שפיגלר פיינר
עו"ד ניר פיינר
צילום: ליאת שפיגלר פיינר
מומלצים