שתף קטע נבחר

"עופי ותשאירי את הוויזה". גבר משפיל חויב להתגרש

האישה עזבה את הבית בעקבות אלימות נפשית וכלכלית שספגה. אף שהיא יזמה את הפרידה, בית הדין הרבני חייב אותו לשלם לה את הכתובה

בית הדין הרבני בתל אביב חייב לאחרונה גבר להתגרש ולשלם לאשתו את דמי הכתובה בסך 60 אלף שקל, אף שהיא זו שיזמה את הפרידה. הדיינים - הרב צבי בן יעקב, הרב יצחק הדאיה והרב משה בצרי - קבעו כי מאחר שהבעל התייחס לאישה באופן משפיל ומבזה, ונקט כלפיה אלימות כלכלית, אין הצדקה לפטור אותו מתשלום ולהותיר אותה בחוסר כל.

 

בשנה שעברה האישה עזבה את הבית עם שני הילדים המשותפים והגישה תביעת גירושים. לצד זאת היא ביקשה מבית הדין לחייב את בעלה בכתובה משום שהתעמר בה נפשית, מילולית וכלכלית. מנגד טען הבעל כי הוא רוצה שלום בית, ואם התביעה תתקבל הרי שיש לפטור אותו מכתובה, מאחר שהאישה היא זו שיזמה את הגירושים.

 

פסק הדין נפתח בהתרשמות כללית ממערכת היחסים בין הצדדים: "בית הדין התרשם כי לפנינו אישה שבורה ממסכת הנישואין... עולה כי האישה ניסתה בכל השלבים לשמור על שלמות הבית, אפילו במחיר של ויתורים מפליגים. מנגד נוכחנו בבעל, עם עוצמות, יחסית לאשה, שככל הנראה לא ידע לכבד את האישה באופן הראוי".

 

הדיינים ציינו כי לא מדובר בעיניהם במשבר חולף, בין היתר משום שהבעל חצה "קו אדום" כשהכפיש את האישה, זלזל בה והתעמר בה כלכלית. קביעה זו התבססה על הודעות ששלח לה ובהן הוא דרש שתיקח את הדברים ותעוף מהבית, והורה לה להשאיר לו את הוויזה.

 

לשיטתם, דברים אלה מעידים כי גם הבעל חפץ בגירושים וטענתו לשלום בית הייתה טקטית בלבד.

 

בפסק הדין צוטטו דברי הרמב"ם על היחס שבעל צריך להעניק לאשתו: עליו לכבד אותה יותר מאת עצמו, לממן אותה ככל שידו משגת, לדבר עמה בנועם וברכות ולא להטיל עליה אימה. אלא שבמקרה הנוכחי הבעל נהג בדיוק ההפך, ובנסיבות אלה אין מנוס מפני חיובו לתת לאשתו גט.

 

עוד נקבע כי אף שישנם הסבורים כי אין לפסוק לאישה כתובה כשהיא זו שיוזמת את הגירושים, הרי שהפוסקים גם קובעים כי פטור זה לא יחול כאשר הבעל גרם לה לפעול כך. כלומר, כשהבעל למעשה יזם את הגירושים בהתנהגותו.

 

לשיטת הדיינים, זה בדיוק מה שקרה במקרה הנוכחי: בעל שלא נוהג באשתו בכבוד, מזלזל בה, מקלל אותה ומפעיל עליה אלימות כלכלית, קבעו, מפר את חובת האישות שלו ואין פלא שהביא את אשתו למצב שבו היא תובעת להתגרש.

 

עם זאת נקבע כי מאחר שהבעל חסר רכוש, הוא ככל הנראה לא התכוון לסכום הגבוה שננקב בכתובה – 555 אלף שקל – ולכן החיוב יהיה על "הסכום הממוצע המקובל". בהתאם לכך חייבו אותו הדיינים לשלם לאישה 60 אלף שקל ב-30 תשלומים חודשיים והורו לקבוע מועד לסידור הגט.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
אילוסטרציה
צילום: shutterstock
סמדר כפרי
עו"ד טלי בן יקיר
סמדר כפרי
מומלצים