שתף קטע נבחר

השר שטייניץ: תחנה פחמית מזהמת כמו 25 תחנות על גז

בראיון לאולפן ynet אמר שר האנרגיה, שהציג תוכנית לצמצום השימוש בפחם ובדלקים מזהמים עד שנת 2030, כי פי 7 יותר אנשים מתים בשנה מזיהום אוויר מאשר בתאונת דרכים ופיגועי טרור. "הפחם קטלני, הוא קטלני בזיהום אוויר", הוא אמר

 

 

שר האנרגיה יובל שטייניץ הציג את החזון שלו למשק האנרגיה, כשהמטרה העיקרית היא צמצום משמעותי של שימוש בדלקים מזהמים. בראיון שנערך הבוקר (יום ד') באולפן ynet התייחס השר לתוכנית השאפתנית והציג את המחיר הכבד שמשלמת ישראל כתוצאה מזיהום האוויר: "לפי ה-OECD בשנת 2015 מתו 2,200 ישראלים מזיהום האוויר. זה פי 7 מהמספר של הרוגי תאונות הדרכים ופיגועים וטרור ביחד. לכן פחות מבחינים בזה כי זה רוצח שקט, אבל זיהום האוויר הורג אותנו - ובעיקר גם את אותם מיליונים שהוא לא הורג, הוא פוגע באיכות החיים ובבריאות של כולנו".

 

השר הצביע על שני גורמים עיקריים לזיהום האוויר - שימוש בפחם לייצור חשמל ובנזין וסולר המניעים כלי רכב. הוא הכריז על מעבר לשימוש בכלי רכב חשמליים וכאלו המנועים בגז, במקום כלי רכב המונעים בבנזין ובסולר וגם על סגירת היחידות הפחמיות בתחנות הכוח באשקלון ובחדרה עד שנת 2028. "התוכנית הזאת מאוד פרקטית, אבל לא פשוטה לביצוע. היא שאפתנית. יש כמה מדינות באירופה המערבית, רוב המדינות החשובות באירופה המערבית, כמו נורבגיה, הולנד, גרמניה ואנגליה, שיצאו עם תוכניות דומות, מה שנותן לנו גם רוח גבית".

 

ארובה ארובות תחנת כוח אורות רבין חברת החשמל חדרה (צילום: רויטרס)
תחנת הכוח בחדרה(צילום: רויטרס)

 

במקום שימוש בפחם מזהם, כך על-פי התוכנית של השר שטייניץ, תעבור ישראל לשימוש בגז טבעי ובאנרגיות מתחדשות לייצור חשמל. כיום, אגב, רק כ-3% מהחשמל בישראל מיוצר באמצעות אנרגיות מתחדשות - נתון נמוך בהרבה מזה של מדינות מערביות אחרות. "אנחנו בתוכנית מדברים על יעד של 17-20% אנרגיות מתחדשות, שייתכן שנגדיל אותו תוך כמה שנים בכפוף להתפתחויות הטכנולוגיות" הוא אמר. "לנו יש רק בעצם אנרגיה מתחדשת מהשמש, שתלויה במזג אוויר. בלילה למשל, בערב, זה לא פועל. בניגוד למדינות אירופה שלחלק מהן יש אנרגיה הידרואלקטרית שנותנת חשמל גם ביום, גם בלילה, גם בחורף וגם בקיץ".

 

הוא הוסיף כי הגז הטבעי הוא אנרגיה ירוקה לא פחות מבחינת איכות הסביבה. "אני רוצה להציג את הנתון המדהים הבא: תחנה פחמית אחת, כמו בחדרה או באשקלון, מזהמת לבדה יותר מכל החשמל בישראל שמיוצר בגז טבעי. יותר מ-25 תחנות כוח ברחבי ישראל שמייצרות חשמל בגז טבעי וגם אם נהפוך את התחנות האלה לגז טבעי, עדיין התחנה הפחמית האחת מזהמת מכל יתר ייצור החשמל בארץ, אם הוא נעשה בגז טבעי. כלומר עד כדי כך הפחם קטלני, הוא קטלני בזיהום אוויר".

 

השר שטייניץ פירט על נזקי זיהום האוויר מתחנות הכוח הפועלת על פחם: "הפחם בתחנות הכוח בחדרה ובאשקלון הוא גורם מזהם מספר 1. לפי הנתונים, כל אחת מתחנות הפחמיות האלה לבד הורגת מספר מאות אנשים בשנה, גם חדרה לחוד, גם באשקלון. אלה הגורמים הקטלניים ביותר במדינת ישראל. את חדרה, את עיקרה, אנחנו סוגרים עד 2022, תוך שלוש שנים וחצי ואת אשקלון בין השנים 2028-2025". הוא הוסיף כי נעשו צעדים גם בשנים האחרונות והשימוש בפחם לייצור חשמל בשנים האחרונות ירד מ-60% ל-30%.

 

תחנת הכוח באשקלון (צילום: AFP) (צילום: AFP)
תחנת הכוח באשקלון(צילום: AFP)

 

הגורם המזהם העיקרי השני, בנוסף לפחם, לפי שר האנרגיה, הם כלי הרכב. "זה בעיקר רכב כבד, משאיות ואוטובוסים. זה הגורם המזהם השני בעוצמתו בהשפעה השלילית שלו על בריאות הציבור. זה כמובן ייקח יותר זמן כי אנחנו באמת צריכים לבנות את התשתיות. אבל העובדה שאנחנו קובעים ליעדים. מתלווה גם עידוד ממשלתי שכבר התחלנו במאות מיליוני שקלים, של פריסת תחנות לטעינה חשמלית מהירה וגם פריסת תחנות לגז טבעי דחוס לטובת משאיות כבדות ואוטובוסים, היא תאפשר לנו לעמוד בתוכנית".

 

משאית זבל מונעת בגז בחיפה (צילום: ראובן כהן)
משאית זבל מונעת בגז בחיפה(צילום: ראובן כהן)

 

תחום נוסף שבו מתרכז משרדו של שטייניץ הוא התפלת מי ים. השר הודה כי יש לפעול מהר והוסיף: "לפני שלושה חודשים אישרה הממשלה את התוכנית שהגשתי להכפלה של כמות המים המותפלים בישראל בעשור הקרוב. היום מתפילים 580 מיליון מ"ק, נוסיף 600 מיליון. 300 מיליון כבר יצאו לדרך במכרזים, כבר נמצאים בקנה, זה לארבע שנים הקרובות, לאחר מכן תגיע כמות נוספת של 300 מיליון, כל זה אושר בממשלה, כולל סוגיות המכרז והתקצוב של זה. לא רק זאת, אנחנו נתפיל כמות כפולה של מים לא רק לטובת הגידול באוכלוסייה ובצרכי האוכלוסייה העירונית והצרכים החקלאיים, אלא גם לטובת הצלת הכינרת. אנחנו נהיה המדינה הראשונה בעולם שמתפילה מים מהים התיכון ומזרימה אותם לכינרת, גם לכמה נחלים בגליל, אנחנו לא ניתן להתחממות הגלובלית ולהתיישבות האזורית לחסל לנו את האגם היחידי שלנו, אגם הכינרת. וזו גם פעולה שכבר יצאה לדרך וגם תוקצבה".

 

והאם בדומה לשר התחבורה ישראל כץ, מתכוון השר שטייניץ להישאר לקדנציה נוספת במשרד האנרגיה על מנת להשלים את התוכניות שלו? שטיייניץ השיב: "אני לא אתפור עכשיו תיקים לממשלה הבאה, זה גם לא סוד ששאיפתי בממשלה הזאת הייתה קודם כל משרד החוץ, אבל אני עדיין מאחל לממשלה הנוכחית שנה שלמה של עשייה מבורכת וטובה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: שאול גולן
שר האנרגיה יובל שטייניץ
צילום: שאול גולן
מומלצים