שתף קטע נבחר

מטוסי דולרים, שבירת עצמות – ואהבה. העדויות במשפט אל צ'אפו

משפטו של ברון הסמים המסוכן בעולם הניב סיפורים מדהימים על שיחות מוצפנות, קבורה בחיים וקוקאין ב-800 מיליון דולר. העדים – בהם רואה החשבון של אל צ'אפו, הפילגש שלו ורוצח שכיר – סיפרו שקיבל מארה"ב 3 מטוסי כסף ביום, וש-100 מאבטחים ליוו אותו עם רימונים ומשגרי רקטות

בשלושת החודשים האחרונים הספיק חבר המושבעים במשפטו של ברון הסמים המקסיקני חואקין "אל צ'אפו" גוזמן בניו יורק לשמוע לא פחות מ-54 עדים, ואלה מסרו ראיות דרמטיות נגד אחד הפושעים המפורסמים ביותר בעולם. מקורבים לשעבר של אל צ'אפו, מי שהיו עובדיו ואפילו אישה שהייתה לו לפילגש תיארו בעדויותיהם את קרטל הסמים סינלואה שאותו הנהיג במשך 25 שנה כקרטל שלא בחל באמצעים אלימים כדי להשיג את מטרותיו. לפי הפרטים שמסרו העדים, אשר רובם יושבים כיום בכלא האמריקני, המציאות המתוארת בסדרות טלוויזיה כמו "נרקוס" שעוסקות בעולמם של קרטלי הסמים אינה רחוקה מהאמת.

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

 

 

ברון הסמים אל צ'אפו, נזכיר, נתפס על-ידי ממשלת מקסיקו בפברואר 2014, אבל 17 חודשים אחר כך הצליח – בפעם השנייה – לברוח מהכלא דרך מנהרה שנחפרה מתחת לתאו. בריחתו המתוחכמת של גוזמן, שהדהימה את העולם, הייתה השפלה לממשלת מקסיקו ופגעה עוד יותר במוניטין הירוד ממילא של הנשיא דאז אנריקה פניה נייטו. בינואר 2016 הצליחו כוחות הביטחון המקסיקניים ללכוד את אל צ'אפו בפעם השלישית, והפעם – אחרי שהוכח כי מקסיקו מתקשה להשאיר אותו בידיה אפילו כשהוא מוחזק בכלא שמור ביותר – החליטו הרשויות להסגירו לארה"ב.

 

מהעדויות שהוצגו במהלך משפטו של אל צ'אפו בניו יורק עולה כי קרטל הסמים שלו "סינלואה" הציף את ארה"ב בקוקאין באישורם של אין ספור קציני משטרה וצבא במקסיקו ובכירים מקסיקנים אחרים, אולי אפילו הנשיא פניה נייטו. לפי העדויות, אלה העלימו עין ממעשי הקרטל בתמורה לשוחד בשווי של מיליונים.

 

ארה
איור מבית המשפט: חואקין "אל צ'אפו" גוזמן וברקע העד אלכס סיפואנטס(צילום: רויטרס)

הנה תקציר העדויות המטלטלות ביותר שנשמעו עד כה במשפטו של אל צ'אפו.

 

שיחות מוצפנות

בעזרתו של כריסטיאן רודריגס, קולומביאני שהיה ראש מערך התקשורת של אל צ'אפו, יירטו סוכני הממשל האמריקני כ-200 שיחות בין אל צ'אפו לשותפיו, הרוצחים השכירים שבהם השתמש וגורמי ממשל מקסיקנים. החוקרים יירטו גם מסרים מוצפנים בין אל צ'אפו לאחרים, שנשלחו במכשירי בלקברי שבהם השתמש כדי לרגל אחרי שותפיו והפילגשים שלו.

 

בהודעה אחת שהוקראה לחבר השופטים מדבר אל צ'אפו עם פילגש לשעבר המכונה "לה פיירה" על הקמת חברות קש בגרמניה ובאקוודור כדי לייצא סמים לאירופה, קנדה, אוסטרליה וארה"ב. הם דנים ברכישת 700 קילוגרם קוקאין בבליז. 

 

ההסגרה לארה"ב. מקסיקו לא הצליחה לשמור על גוזמן בכלא (צילום: AFP) (צילום: AFP)
ההסגרה לארה"ב. מקסיקו לא הצליחה לשמור על גוזמן בכלא(צילום: AFP)

 

החברים המפלילים משיקגו

פדרו פלורס, סוחר סמים משיקגו, העיד כי הוא ואחיו התאום קיבלו 38 טונות של קוקאין מאל צ'אפו ומבוס אחר באותו קרטל, איסמעל "אל מאיו" זמבדה, בשנים 2008-2005. לדבריו קיבלו מהם גם 200 קילו הרואין.

 

פלורס העיד כי את כל החומר מכר בארה"ב וכי הקוקאין הניב לו 800 מיליון דולר וההרואין 10 מיליון דולר. אחרי שנעצרו על-ידי סוכנים אמריקנים הקליטו האחים בחשאי עשרות שיחות עם אל צ'אפו, ובאחת מהן, שנערכה ב-2008, נשמע פדרו פלורס מנהל עם אל צ'אפו משא ומתן על המחיר של 20 קילו הרואין.

 

קוקאין כפול 10

רואה החשבון של אל צ'אפו, חסוס זמבדה, אחיו של "אל מאיו" והבוס של הקרטל במקסיקו סיטי, סיפר לחבר המושבעים כי אל צ'אפו קנה קוקאין קולומביאני ב-3,000 דולר לקילו ואז מכר אותו בניו יורק ב-35 אלף דולר לקילו, מחיר גבוה פי עשרה.

 

רישום של אל צ'אפו בבית המשפט (צילום: רויטרס)
קלצ'ניקוב לילדה קטנה. גוזמן באיור מבית המשפט בניו יורק(צילום: רויטרס)

 

מטוסים מלאי דולרים

הטייס לשעבר של אל צ'אפו, שהיה גם מנהל העסקים שלו, מיגל אנחל "גורדו" מרטינס, העיד כי מנהיג הקרטל היה מקבל לפעמים בתוך יום אחד שלושה מטוסים מלאי כסף מארה"ב. לדבריו בכל מטוס היו 10-8 מיליון דולר.

 

הוא סיפר גם כי אל צ'אפו עבד בשיתוף פעולה עם ספקים קולומביאנים כדי לממן משלוחים של עד 14 טונות קוקאין, שהועברו בסירה למים בינלאומיים מול חופי מקסיקו. שם היו צוותים קולומביאניים מוסרים את הסמים לעובדיו של אל צ'אפו. מרטינס אמר כי להערכתו מ-1990 עד 1993 ייבא כך אל צ'אפו למקסיקו 30-25 טונות קוקאין בכל שנה.

 

הפילגש: לפעמים אהבתי, לפעמים לא

המשפט סיפק הצצה גם לחייו האישיים של אל צ'אפו ולחיי האהבה שלו. בין השאר נחשפו הודעות טקסט שהוא ואשתו שלחו זה לזה, ובהן דיברו על שתי בנותיהם. באחת ההודעות התלוצץ אל צ'אפו שאחת מהן, "קיקי" כפי שקרא לה, היא ילדה שאינה מפחדת מדבר ושאפשר לתת לה רובה קלצ'ניקוב כדי שתוכל להסתובב עם אביה. לפי דיווחים, לגוסמן יש 15 ילדים, ואחת הטענות שנשמעו במשפט היא כי שניים מהם רצחו עיתונאי מקסיקני שסיקר את קרטלי הסמים.

סוחרי סמים עונו ונשרפו. ראש הקרטל בימיו במקסיקו (צילום: מתוך טוויטר) (צילום: מתוך טוויטר)
סוחרי סמים עונו ונשרפו. ראש הקרטל בימיו במקסיקו(צילום: מתוך טוויטר)

לפי עדות נוספת במשפט, רעייתו של אל צ'אפו, אמה קורונל, סייעה באופן פעיל לבריחתו מהכלא ב-2015, על-ידי כך שהשתתפה בתכנון הבריחה והעבירה מסרים אליו וממנו.

 

חברת הפרלמנט המקסיקני לשעבר לוסרו סנצ'ס לופס העידה אף היא במשפט, וסיפרה כי ניהלה מערכת יחסים רומנטית עם אל צ'אפו וכי הוא שלח אותה לקנות ולהעביר מריחואנה. לטענתה עשתה כדברו משום שפחדה שיפגע בה: "לפעמים אהבתי אותו, לפעמים לא".

 

נורה והושלך לבור, עדיין נושם

איסאייס ולדס ריוס, שהוצג כרוצח שכיר של אל צ'אפו, העיד כי ראה את ברון הסמים מענה ומוציא להורג סוחרי סמים מארגון יריב ומורה לקבור אחד מהם בחיים. הוא סיפר כי לפני שהוכנס לבור נורה האיש, וכשהושלך פנימה עדיין ניסה לנשום. לשני האחרים נשברו עצמות לפני שהם נרצחו. גופותיהם נשרפו.

 

אל צ'אפו אינו מואשם ישירות ברצח, אבל עדותו של הרוצח השכיר – המזעזעת ביותר שנשמעה עד כה במשפט – עשויה לקדם את חריצת גורלו. עדים אחרים סיפרו כי ראו את אל צ'אפו מורה לחטוף ולרצוח יריבים או שוטרים שסירבו לקבל שוחד. הם אמרו גם כי אל צ'אפו הסתובב תמיד עם צוות אבטחה שמנה אולי 100 גברים חמושים באקדחים, נשק אוטומטי, בזוקות, רימונים ומשגרי רקטות.

 

נשיא מקסיקו לשעבר פנה נייטו. "אמר שאני לא צריך עוד להסתתר" (צילום: AP) (צילום: AP)
נשיא מקסיקו לשעבר פנה נייטו. "אמר שאני לא צריך עוד להסתתר"(צילום: AP)

 

שוחד של 100 מיליון לנשיא

העד אלכס סיפואנטס הקולומביאני, שלדבריו היה בעבר יד ימינו של גוזמן, טען במשפט כי אל צ'אפו שילם שוחד של 100 מיליון דולר לנשיא מקסיקו אנריקה פניה נייטו, שסיים את תפקידו רק לאחרונה. סיפואנטס העיד במשפט כי סיפר לתובעים בארה"ב שבתחילה פנה פניה נייטו לגוזמן וביקש ממנו 250 מיליון דולר. הוא אמר לתובעים שהשוחד שולם באוקטובר 2012, מעט אחרי שפניה נייטו נבחר וכשטרם נכנס לתפקידו. סיפואנטס אמר עוד כי גוזמן סיפר לו בעבר שקיבל מפניה נייטו מסר שלפיו הוא אינו צריך עוד להסתתר.

 

פניה נייטו כיהן כנשיא מקסיקו מדצמבר 2012 עד נובמבר 2018. בעבר נחשב לכוכב עולה במפלגת ה-PRI המקסיקנית וכיהן כמושל מדינת המחוז מקסיקו – המדינה המאוכלסת ביותר בתוך מקסיקו הפדרלית. אלא שאת כהונתו סיים כדמות פופולרית הרבה פחות. הוא מצא עצמו שקוע בשערוריות הקשורות לניגודי אינטרסים, כשבמקביל הפשע משתולל והכלכלה אינה מתרוממת. בבחירות ב-2018 ספגה מפלגתו מפלה היסטורית, ולנשיא נבחר איש השמאל אנדרס מנואל לופס אוברדור. מפלגתו של פניה נייטו הפכה לגורם שולי בלבד בקונגרס החדש.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
אל צ'אפו באיור מבית המשפט בניו יורק
צילום: רויטרס
מומלצים