שתף קטע נבחר

חריגות הדברה בתותים, חסה ותבלינים

מבדיקת שאריות חומרי הדברה בפירות וירקות שערך משרד החקלאות ב-2017 עולה כי ב-64% מהדגימות נמצאו שאריות חומרי הדברה. ב-38 מקרים נמצאו חריגות ברורות מהתקן. עם זאת, במשרד מסרו ש-89% מהדגימות היו תקינות וחלה ירידה משמעותית באחוז החריגות בפירות

ירידה בחריגות חומרי הדברה בירקות ובפירות - אך התוצרת החקלאית עדיין לא נקייה לגמרי: משרד החקלאות פרסם היום (ד') ממצאים של בדיקת חומרי הדברה בפירות ובירקות מתוצרת מקומית - בשדה בבתי האריזה ובשווקים הפתוחים (נבדקו שוק הכרמל בתל אביב, שוק מחנה יהודה בירושלים ושוק פתח תקווה).

 

במסגרת הבדיקה, שנערכה במהלך 2017, נמצאו חומרי הדברה ב-64% מהדגימות. ואולם, לפי משרד החקלאות, כ-89% מהדגימות עמדו בתקן, כך שרק ב-11% מהן הייתה חריגה בכמות חומרי ההדברה שנמצאה, כלומר שאריות ריסוס ברמה גבוהה מהמותר.

 

>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו

 

 כמו במסעדה: במקדונלד'ס מגישים את האוכל לשולחן

מנכ"ל דומינו'ס פיצה: "גם אני הזדעזעתי מהסרטון"

קוקה-קולה ישראל במגעים לרכישת חברה בדרום אפריקה ב-359 מיליון דולר

 

ב-38 מתוך 1,500 מקרים נמצאו חריגות ברורות, שגררו חקירה של היחידה המרכזית לאכיפה וחקירה במשרד (פיצו"ח) לנסיבות האירוע - ואלה הובילו לקנסות מנהליים.

ירקות  (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

 

חריגות גבוהות בתות שדה ובתבלינים

חריגות גבוהות בשיעור של 20% נמצאות בתות שדה ובתבלינים. בחסה, שיעור ב-2017 היה 17% לעומת 33% בשנה שלפניה. בפרי הדר: 18% ב-2016 ו-2% ב-2017. בענבים: 20% ב-2016 ו-10% ב-2017. בדובדבן הייתה חריגה של 67% ב-2016 וב-2017 - 0% חריגה.

אינפו כלכלה הדברה פירות ירקות ()

  

במשרד מנסים להרגיע בטענה שב-5% מתוך 11% חריגות, נמצאו חריגות ברמות נמוכות מאוד, שנבעו, ככל הנראה, מרחף של חומרי הדברה הנישאים באוויר משדות סמוכים. זאת משום שהמכשור האנליטי מזהה חריגות אפסיות או סטייה נמוכה מאוד מהערכים המותרים. יותר ממחצית החריגות (6%) הן בשל שימוש בתכשירים בירק או בפרי שלא מופיעים בתווית התכשיר, כלומר: שלא נתקבל לגביהם אישור שימוש לגבי אותו ירק או פרי.

 

אין חריגות באבוקדו ותפו"א

בעקבות ביקורת של משרד מבקר המדינה, ניסו במשרד לשפר את הבדיקות - ולכן הוא דגם כ-1,500, פי שלושה מבעבר. כ-35% מהדגימות שנאספו נלקחו משדות חקלאיים, לעומת כ-7% בלבד בשנה הקודמת. בנוסף, המשרד תגבר את האכיפה על שימוש בתכשירים שלא על פי הרשום בתווית.

 

"השירותים להגנת הצומח במשרד החקלאות החלו בהערכה מחודשת לחומרי ההדברה הרשומים בארץ ואינם רשומים באירופה. כל חומר שיימצא כרעיל, יוסר משימוש", נמסר.

  

11% מהדגימות נדגמו ימים לפני שהתוצרת נקטפת ולפני שהייתה מוכנה לשיווק, במטרה לאכוף את השימוש בתכשירי הדברה בגידולים אשר לא מופיעים בתווית התכשיר המאושרת.

 

מממצאי הדו"ח עולה כי באבוקדו, אבטיח, אגס, אורגנו, ארטישוק, אפרסמון, בטטה, בצל (יבש וירוק), דובדבן, דלורית, חציל, כרוב, כרוב סיני, כרובית, ליצ'י, מנגו, משמש, נקטרינה, פיטאיה, פסיפלורה, צבר, רוזמרין, רימון, שזיף, תאנה, תירס, תמר ותפו"א לא נמצאו חריגות כלל.   

 

בשירותים להגנת הצומח, הפועלים במסגרת משרד החקלאות, מסרו כי "לא כל חריגה מסוכנת לבריאות וגורמת לחשיפה חורגת לחומרי הדברה, המשמעות של החריגות היא שהשימוש בחומרי הדברה נעשה בניגוד להנחיות המשרד ל'חקלאות נאותה'", והמשרד ימשיך וינטר את החקלאים הפועלים בניגוד להנחיותיו.

 

הדברת התותים: לא רק ביולוגית

ד"ר לילא שיני-חג'-יחיא, מנהלת אגף כימיה ותכשירי הדברה במשרד החקלאות מסרה: "בהשוואה לתקן האירופי עולה כי כחצי מן החריגים אינם נחשבים כחריגים בהתאם לתקן האירופי, כיוון שהתקן האירופי פחות מחמיר מהתקן הישראלי בהרבה מקרים, והחצי השני נובע משימוש בתכשיר לגידול אשר לא מוגדר בתווית בישראל, אך בהתאם לתקן האירופי אינו מהווה חריגה, כיוון שהשימוש מותר באירופה. קרי, לא תמיד שימוש נגד הוראות התווית, מוביל בהכרח לחשיפה מסוכנת לחומרי הדברה. אם היינו מכירים בתקנים הבינלאומיים, תוצאות הסקר היו טובות יותר".

 

מחירי ענבים (צילום: מירב קריסטל)
(צילום: מירב קריסטל)

בתות שדה נמצאו חריגות, למרות שעל גבי רבות מהאריזות שנמכרות לצרכנים כתוב: "ביו". צרכן עלול לחשוב שיש שם רק הדברה ביולוגית ולגלות להפתעתו שיש בתות גם הדברה כימית.

"תותים הם לא גידול בלי חומרי הדברה, יש בו הדברה משולבת שיש בה אמצעים קונבנציונליים וביולוגיים. השימוש בחומרי הדברה ביולוגיים, מביא להפחתת שימוש חומרי הדברה בתותים. כחלק מהמגמה להוציא יותר ויותר חומרים משימוש".

 

למה יש עודפים בענבים, חסה, פירות הדר ותבלינים?

"לפעמים קורה שחקלאי משתמש בתכשיר שמתאים לפטרוזיליה - עבור סלרי. יותר מחצי מהחריגות הן כאלה: שימוש בחומר לגידול דומה, למרות שהחומר לא רשום כמתאים לגידול הדומה. הסיבה לכך היא שיצרני חומרי ההדברה שלא תמיד רוצים להתאמץ לרשום חומרים חדשים לתבלינים כי העלות גבוהה, משך הרישום ארוך ובסופו של דבר אין הרבה דונמים בתבלינים כך שהשימוש בהם מועט".

  

עדיין משתמשים בזרחן אורגני?

"כן, אם כי רוב השימוש בזרחנים אורגניים וקרבמטים הוגבל ובשנים האחרונות חלה ירידה בחשיפה לחומרים האלה. מה שנשאר אלה חומרים שנמצאים בשימוש ברוב מדינות העולם, במטעים, ובמטעים לא מצאנו כלל חריגות. אנחנו בכלל בתהליכי רביזיה בתחום שכוללים הוצאת חומרים ישנים יותר ומעבר לחומרים 'רכים' יותר".

 

מה לגבי פירות וירקות מיובאים?

"אנחנו בודקים רק תוצרת מקומית. מה שקשור לתוצרת מיובאת נבדק על-ידי משרד הבריאות".

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
מומלצים