שתף קטע נבחר

בלי וואטסאפ ופייסבוק: סרי לנקה חסמה גישה לרשתות חברתיות

בעוד מניין הרוגי הטבח בסרי לנקה ממשיך לעלות, הממשל המקומי חוסם גישה לרשתות חברתיות. זאת במטרה למנוע הפצת מידע כוזב ודברי הסתה שעשויים להתסיס את התושבים

בעוד פרטים חדשים על טבח הפסחא בסרי לנקה, שגבה עד כה לפחות 290 הרוגים ו-500 פצועים בשישה מוקדים שונים, ממשיכים להתבהר - הממשל המקומי חסם גישה לרשתות החברתיות: פייסבוק, מסנג'ר, וואטסאפ, אינסטגרם, יוטיוב, וייבר וסנאפצ'ט - נחסמו כולן לשימוש על ידי התושבים, מחשש שישמשו להפצת מידע כוזב וגלים של דברי הסתה שיובילו למקרי אלימות נוספים.  

 

אייקונים רשתות חברתיות (צילום: shutterstock)
חסומות בסרי לנקה. רשתות חברתיות(צילום: shutterstock)

 

בניו-יורק טיימס פורסם כי מדובר היה ב"החלטה חד-צדדית" של הממשל, וכי לא ברור עד מתי תימשך החסימה. אתר NetBlocks, המנטר חסימות של רשת האינטרנט ברחבי העולם, זיהה את החסימות. דובר מטעמו אמר כי "במקרים של חסימות כאלה נוצר ואקום של אינפורמציה, שאותו מנצלים גורמים שונים מתוך אינטרס". בנוסף, אמר כי חסימות מהסוג הזה בדרך כלל מתבררות כבלתי אפקטיביות.

 

מנגד, בסרי לנקה יודעים דבר או שניים על שימוש לרעה ברשתות חברתיות, וייתכן שההיסטוריה הפרטית של האיזור בהקשר הזה היא שהובילה להחלטה. רק בשנה שעברה נחסמו רשתות חברתיות בסרי לנקה בעקבות מהומות אמיתיות שתודלקו בפייסבוק ובוואטסאפ, וכללו מידע כוזב ודברי הסתה בין קבוצות בודהיסטים למוסלמים. גם אז נדרשה הממשלה לחסימה זמנית כדי להתמודד עם התופעה, שגבתה קורבנות אמיתיים.

 

סרי לנקה מתקפת טרור פיגועים כנסיית סנט אנתוני ב קולומבו (צילום: רויטרס)
חוששים מהסתה. הטבח בסרי לנקה(צילום: רויטרס)

 

למרות החסימה, נראה כי רבים מהאזרחים עושים שימוש ב-VPN (רשת וירטואלית פרטית) על מנת לגשת לאתרים ולשירותים החסומים גם מתוך גבולות המדינה. תופעה זו גברה גם במסגרת החסימה הזמנית בשנה שעברה - עוד עדות לכך שחסימת שירותי רשת ופלטפורמות חברתיות בעתות מצוקה היא לא בהכרח אפקטיבית. 

 

דובר מטעם פייסבוק מסר לסוכנות הידיעות AP: "אנו מודעים להצהרת הממשלה בנוגע לחסימה של רשתות חברתיות. אנשים סומכים על השירותים שלנו כדי לתקשר עם האהובים שלהם, ואנו מחוייבים לשמר את השירות שלנו ולעזור לקהילה במהלך הזמנים הקשים האלה".

 

ענקיות הטכנולוגיה, ובראשן פייסבוק וגוגל, מצויות בתקופה מכרעת בכל הקשור להתמודדות עם הפצת מידע כוזב ודברי הסתה בפלטפורמות שלהן. במקרים מסויימים, כמו הודו ומיאנמר, ניצול לרעה של הפלטפורמות הוביל למקרי אלימות אמיתיים וקשים, וגבה קורבנות אמיתיים. פייסבוק אף הודתה כי לא עשתה מספיק כדי למנוע אלימות במיאנמר, ואילו הגבלת הודעות שרשרת בוואטסאפ החלה כתוצאה ממקרי לינץ' בהודו.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
סרי לנקה מתקפת טרור פיגועים כנסיית סנט סבסטיאן נגומבו
צילום: AFP
מומלצים