שתף קטע נבחר

נתניהו הגיש הצעת פשרה לחוק הגיוס, יהדות התורה וליברמן דחו אותה

נתניהו פנה ליו"ר ישראל ביתנו ולמפלגות החרדיות עם פשרה לחוק הגיוס במאמץ אחרון למניעת בחירות. ליברמן ויהדות התורה דחו את ההצעה - אך דרעי הוזעק להתייעצויות. מוקדם יותר הליכוד הודיעה על סגירת הסכמים עם 60 ח"כים, אך מפלגת כולנו הכחישה. משדר מיוחד

 

 

מפלגת הליכוד הודיעה הערב (רביעי) כי ראש הממשלה בנימין נתניהו פנה ליו"ר ישראל ביתנו אביגדור ליברמן ולמפלגות החרדיות בהצעה אחרונה לפשרה במטרה למנוע את הבחירות. ביהדות התורה דחו את הפשרה וכינו אותה "פייק הצעה" ובישראל ביתנו השיבו כי הצעתם ידועה ועדיין בתוקף. עם זאת, יו"ר ש"ס אריה דרעי, הוזעק אל מנהיגה הרוחני של המפלגה להתייעצות.

 

פיזור הכנסת או מנדט לח"כ אחר? התרחישים האפשריים

 

אביגדור ליברמן, בנימין נתניהו ויעקב ליצמן (צילום: אלכס קולומויסקי, EPA, אלכס גמבורג)
(צילום: אלכס קולומויסקי, EPA, אלכס גמבורג)

לפי הליכוד, ראש הממשלה הציע להביא את חוק הגיוס המקורי של ליברמן לדיונים בוועדה מיד עם הרכבת הממשלה - ולאחר אישורו הוא יעלה לקריאה שנייה ושלישית בהסכמה משותפת. 

 

פירוש ההצעה לפי הליכוד הוא שאם החרדים יסרבו לחוק הגיוס של ליברמן, הפטור מגיוס לצה"ל יבוטל בהתאם להחלטת בג"ץ. גורם ביהדות התורה כינה את הפשרה "פייק הצעה", ואמר כי המפלגה לא תיתן לנתניהו להפיל עליה את האשמה בבחירות.

 

מוקדם יותר פרסמה מפלגת הליכוד הודעה ולפיה היא הצליחה לסגור הסכמים קואליציוניים עם 60 חברי וחברות כנסת. מיד לאחר מכן, מפלגת כולנו של משה כחלון, שסיכמה על ריצה משותפת עם מפלגת השלטון במקרה של בחירות, הכחישה את ההודעה ואמרה כי לא חתמה על דבר. בתגובה, בליכוד ציינו כי ההסכמים נסגרו בתנאי שמפלגתו של אביגדור ליברמן תצטרף.

 

לפי החוק, נתניהו יצטרך להודיע לנשיא המדינה עד השעה 23:59 על הקמת ממשלתו החמישית - ולא, הנשיא יוכל להעניק לחבר כנסת אחר את מלאכת הרכבת הממשלה. נוסח הצעת החוק לפיזור הכנסת כבר הונח על עמדותיהם של חברי וחברות הכנסת לקראת הקריאה השנייה והשלישית שאמורה להיות בסביבות 23:30.

 

חברי הכנסת עולים בזה אחר זה להציג את עמדותיהם על הצעת החוק, אך עם עלייתו של ח"כ יואב קיש במטרה למשוך זמן עד להשגת הרוב הנדרש לפיזור הכנסת, האופוזיציה הודיעה על משיכת ההסתייגויות וקראה להצביע על החוק לפיזור הכנסת בזמן שהמליאה ריקה. 

 

 

מוקדם יותר, מעט לפני 20:00 התחוללה דרמה פוליטית לא קטנה לאחר שבכירים בעבודה סיפרו ל-ynet על הצעתו הנדיבה של רה"מ שכללה את תיק המשפטים לשלי יחימוביץ', ותמיכה במועמדותו של עמיר פרץ לנשיאות המדינה. בעקבות הדיווח, שר האוצר משה כחלון הודיע כי אם לא ימשיך בתפקידו - הוא מסרב להיכנס לממשלה חרף איחוד הרשימות שהוסכם אתמול בין המפלגות.

 

יו"ר העבודה אבי גבאי עלה לנאום במליאת הכנסת ואמר: "בחודש האחרון היו אלינו מספר פניות להצטרף לממשלה. דחיתי את כולן על הסף. היה ברור שהן לא רציניות ושאין בהן דבר מהדברים שחשובים לנו. אתמול קיבלנו פניה נוספת, שנראתה רצינית יותר. החלטתי לבדוק ולשקול ולא להגיב תגובה פבלובית. אני יודע, הכי קל לומר מיד לא. אני מאלה שבאמת ובתמים מאמינים שהדמוקרטיה הישראלית בסכנה של ממש".

 

"ההצעה באמת כללה את ביטול כל יוזמות החקיקה הקשות וזכות וטו על כל יוזמה. היא כללה את האחריות על תיק התקשורת, גם הצהרה ואמירה ברורה שלא נשב בממשלה אם יוגש כתב אישום. כיו"ר המפלגה הצגתי אותה לחברי הסיעה והחלטנו שלא לקבל את ההצעה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אוהד צויגנברג, EPA, עמית שאבי
ליברמן, נתניהו וליצמן
צילום: אוהד צויגנברג, EPA, עמית שאבי
מומלצים