שתף קטע נבחר

ההפגנה הגדולה זה שנים: מאות אלפים מחו בלבנון

ראש הממשלה פרסם תוכנית הבראה, "מס הוואטסאפ" שהוביל למחאה בוטל, נסראללה הזהיר מממשלה חלופית - אבל המחאות בלבנון רק מתגברות. מאות אלפים מחו ברחבי המדינה, בהפגנות הגדולות ביותר זה חמש שנים. "העם רוצה להפיל את המשטר", קראו

 

 

 

 

ראש הממשלה פרסם תוכנית הבראה כלכלית, מזכ"ל חיזבאללה הזהיר מממשלה חלופית , מס הוואטסאפ המתוכנן בוטל - אבל ההפגנות בלבנון רק מתגברות: מאות אלפי מפגינים לבנונים התאספו היום (א') בערים הגדולות ובעיירות רבות ברחבי המדינה, כשמדי שעה מגיעים עוד ועוד אנשים להפגנות הגדולות ביותר נגד הממשלה מאז פרוץ המחאה, לפני ארבעה ימים. 

 

נסראללה ואינתיפאדת הוואטסאפ / פרשנות

 

במהלך היום המפגינים שרים ורוקדים ברחובות, חלקם מנופפים בדגלי לבנון ואחרים קוראים "העם רוצה להפיל את המשטר". "לאנשים נמאס", אמר נאדר פארס, מובטל שהפגין במרכז ביירות. "אין בתי ספר טובים, אין חשמל, אין מים".

 

 הפגנה הפגנות לבנון ב ביירות (צילום: AFP)
מבט מלמעלה על ההפגנות(צילום: AFP)

 הפגנה הפגנות לבנון ב ביירות (צילום: EPA)
המחאה בביירות, היום(צילום: EPA)

 הפגנה הפגנות לבנון ב ביירות (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

 הפגנה הפגנות לבנון ב ביירות (צילום: AFP)
מפגינים, גם בתחפושת(צילום: AFP)

 הפגנה הפגנות לבנון ב ביירות (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

בבוקר, גברים ונשים צעירים ניקו את רחובות ביירות, ואספו את הזבל שנותר אחרי ההפגנות ההמוניות של הימים האחרונים. הפגנות הענק הספונטניות, שהטריגר המיידי לתחילתן היה המס שהתכוונה הממשלה להטיל על שיחות קוליות ברשת, הן הגדולות ביותר בלבנון זה חמש שנים. 

 

היום פרסם ראש ממשלת לבנון סעד אל-חרירי את "תוכנית ההבראה הכלכלית" שלו. לפי הדיווח ב"אל מיאדין", התוכנית כוללת בין היתר את הפחתת שכר חברי הפרלמנט הנוכחיים וקודמיהם ב-50%, הטלת מס בגובה 25% על בנקים וחברות ביטוח, ביטול ההחלטה להפחתת הפנסיה של אנשי כוחות הביטחון והגדרת תקרת שכר לאנשי הצבא שלא יעלה על שכר שרים בממשלה.

 

בנוסף כוללת תוכניתו של חרירי גם ביטול משרדים ממשלתיים כמשרד התקשורת, המשרד האחראי על ההחלטה להטיל מס וואטסאפ, העברת שלושה מיליארד דולר לקופת המדינה מבנקים במדינה, הגדלת המסים על רווחי הבנקים, הפרטת שוק התקשורת הסלולרית ועוד. אבל התוכנית לא כוללת בין היתר התייחסות לסוגיות תעריפי החשמל והדלק, לבעיית ניתוקי החשמל, למחסור במקומות עבודה ולמחירי השכירות הגבוהה - ואת המפגינים היא לא שכנעה.

 

 

 הפגנה הפגנות לבנון ב ביירות (צילום: AP)
עשרות אלפי מוחים ברחבי המדינה(צילום: AP)

 הפגנה הפגנות לבנון ב ביירות (צילום: AFP)
(צילום: AFP)



 הפגנה הפגנות לבנון ב ביירות (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 הפגנה הפגנות לבנון ב ביירות (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

רבים מהם אמרו כי הם אינם סומכים על הרפורמות שמבטיחה הממשלה הנוכחית, שמונה 30 שרים. "אני מקווה שהממשלה תתפטר ואני חושב שהמדינה כולה מחכה למשהו אחר", אמר סוכן הנדל"ן פביאן זיאדה. רבים מהמוחים דורשים ממשלת טכנוקרטים קטנה בהרבה, במקום ממשלה המורכבת מנציגי המפלגות. מזכ"ל חיזבאללה חסן נסראללה התייחס בנאומו בסוף השבוע לממשלת טכנוקרטים ואמר כי "ממשלה כזו לא תחזיק מעמד שבועיים, ומי שקורא להקים ממשלה כזו יהיו הראשונים להפיל אותה".

 

לאחר נאומו של נסראללה, שבו אמר כי האחריות מוטלת על כולם, נשמעים יותר ויותר קולות נגדו. מפגינים בביירות החלו לקרוא "כולם זה כולם, ונסראללה הוא מכולם", פוסטים רבים ברשתות החברתיות נכתבו נגד הארגון ונשמעה גם ביקורת מצד פוליטיקאים, אך רפה יותר.

 

הלילה הודיע מנהיג מפלגת "הכוחות הלבנוניים" הנוצרית-מארונית, סמיר ג'עג'ע, כי שרי מפלגתו יתפטרו מממשלתו של אל-חרירי ברקע המחאות הגואות. ג'עג'ע אמר כי מפלגתו, שמונה ארבעה שרים, הגיעה למסקנה שהממשלה הנוכחית לא מסוגלת לפתור את המשבר הכלכלי במדינה, וקרא לכינון ממשלה חדשה.

 

 

 הפגנה הפגנות לבנון ב ביירות (צילום: AP)
יותר ויותר קריאות נגד נסראללה(צילום: AP)

 הפגנה הפגנות לבנון ב ביירות (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 הפגנה הפגנות לבנון ב ביירות (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

מאז שבת המחאות היו לרוב שקטות ורבים מהמפגינים הגיעו עם ילדיהם למוקדי ההפגנות השונים. במקביל, פעילי רשת וידוענים לבנונים רבים פרסמו ברשתות החברתיות תיעודים של מסיבות רחוב ליליות, ריקודים המוניים ומסיבות ספונטניות, תוך כדי המחאה. כל זה קרה לאחר שביום שישי מפגינים ניפצו חלונות ראווה במרכז ביירות, והסבו נזק גם לסניפי בנק. כוחות הביטחון הגיבו בירי גז מדמיע ותותחי מים, ועשרות נעצרו.

 

הגורם המיידי לזעם בלבנון היה כאמור הטלת "מס וואטסאפ" על שיחות קוליות שיבוצעו באמצעות האפליקציה ודומותיה. בהתאם להחלטה, שבוטלה מאז, על כל משתמש בוואטסאפ או באפליקציות דומות של שיחות קוליות ברשת יחול מס יומי בסך 20 סנט ליום ושישה דולרים מדי חודש. עוד לפני שהמונים יצאו לרחוב, לבנונים רבים הביעו מורת רוח ברשתות החברתיות וציינו בין היתר כי "תעריפי התקשורת בלבנון הם ממילא הגבוהים בעולם".

   

הכעס הציבורי לא מסתכם במס הוואטסאפ, וגזירה נוספת שנגדה מחו הלבנונים היא העלאה מתוכננת של תעריפי החשמל בלא פחות מ-77%. כמו כן נוכחותם של הפליטים הסורים במדינה גורמת למתיחות, ורבים טוענים כי היא פוגעת בכלכלה ובפרנסתם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
ההפגנות בביירות, היום
צילום: רויטרס
מומלצים