גם בתוך החשיכה, אנה פרנק מצאה אהבה
"זה כל כך מוזר. איך אפשר להתאהב ממש במקרה בבחור היחיד ששוהה איתך באותו בית? הרי אין שם מישהו אחר, אז בגלל שזו האופציה הכי טובה כרגע את פשוט מתאהבת?". מחשבות על אהבה בראי השואה
כשאנשים חושבים על יום הזיכרון לשואה ולגבורה, הם בדרך כלל מתרכזים בזוועות כמו מחנות השמדה, אושוויץ, גטאות, רעב ועוד מילים ומושגים שמעוררים בנו כאב וזעזוע. אצלי ביום הזה מתעוררות תחושות נוסטלגיות לשנים האחרונות בתיכון ולשירות הלאומי שעשיתי כמדריכה במוזיאון השואה.
במשך שנתיים שימשתי כמדריכה במוזיאונים שונים העוסקים בהיסטוריה של העם היהודי ובציונות, כאשר את השנה השנייה הקדשתי אך ורק ללימודים והדרכה על תקופת השואה במוזיאון "בית העדות" במושב ניר גלים. כמעט כל יום נשאלתי על ידי קבוצות, בני נוער וילדים – איך אני מסוגלת לעשות את זה? איך אני יכולה לדבר איתם כל יום על התקופה הנוראה ביותר בהיסטוריה של העם היהודי, להציג תמונות וסרטים וגם לשמוע עדויות.
עשור לפני כן, כשהייתי בת 9, כל משפחתי נסעה יחד עם סבי ניצול השואה לטקס חנוכה של תערוכה חדשה - בדיוק באותו המוזיאון בו שימשתי כמדריכה. לא הסכמתי ללכת מכיוון שכמה חודשים לפני כן ביקרתי במוזיאון האצ"ל בתל אביב, ותמונה אחת של מוזלמנים שהוצגה שם לא הניחה לי לנפשי. הייתי כל כך מזועזעת מהמראות שלא הסכמתי להגיע לטקס. כמה שנים אחר כך, מספר סצנות קשות בסרט "הפסנתרן" שהקרינו בבית הספר הפחידו אותי אף יותר. עד היום לא ראיתי אותו עד סופו.
על כן, כשאנשים במוזיאון היו שואלים איך אני מצליחה להתעסק כל היום אך ורק במלחמת העולם השנייה ובזוועות הללו, הייתי מספרת להם על התקופה שבה למשך כמה שנים בחרתי להתעלם מהשואה בגלל כמה סרטים ותמונות שנחרטו בראשי. התפנית חלה כשסבי היקר נפטר. ברגע הטראגי ההוא ידעתי שאין לי ברירה ושאני חייבת לטוס לפולין בשביל להעביר הלאה את מה שקרה. תוך מספר שנים זה התגלגל לעיסוק בלתי פוסק בנושא השואה, עד שמצאתי את עצמי מדריכה קבוצות ובני נוער על גטאות, אנטישמיות באירופה ועליית היטלר לשלטון.
אני זוכרת שאחרי חודשיים אינטנסיביים מאוד שכללו הדרכות רבות, וגם נסיעות שלי לבתי ספר יסודיים כהכנה לקראת הביקור שלהם במוזיאון עצמו, פשוט קרסתי. לילה אחד הראש שלי התמלא במחשבות על תאי גזים ויריות. כמות המידע השואתי שהכנסתי לתוכי במשך התקופה הקצרה הייתה מוגזמת, והיא הציפה אותי רגשית. לא יכולתי לישון.
כשהגעתי למחרת לעבודה במוזיאון, נתקלתי לראשונה ביומנה של אנה פרנק. לא יצא לי לקרוא אותו לפני כן, אך מרגע שהתחלתי לא יכולתי להפסיק. מדובר ביומן אישי שכתבה הנערה ההולנדית בעת ששהתה עם משפחתה באגף אחורי ונסתר בבית מגורים באמסטרדם, כשהם חבויים מאימת הנאצים. אחד הדברים שהפתיעו אותי ביומן ואף גרמו לי להזדהות איתו היה סיפור האהבה של הנערה היהודייה עם נער מתבגר בשם פטר שהתחבא יחד איתה.
זה כל כך מוזר בעיניי, כשאני נזכרת בכך עכשיו. איך אפשר להתאהב ממש במקרה בבחור היחיד ששוהה איתך באותו בית? הרי אין שם מישהו אחר, אז בגלל שזו האופציה הכי טובה כרגע את פשוט מתאהבת? אגב, גם אנה עצמה תהתה את אותה תהייה. היא תיארה ביומנה בחשש כי המשיכה אל הנער שמסתתר עימה נובעת, ככל הנראה, מרגשות הזדהות ולא מאהבה אמיתית. אני זוכרת שבקריאת הטקסטים על ההתאהבות בפטר תהיתי לעצמי עד כמה דייטים ומערכות יחסים העסיקו את האנשים בתקופת השואה.
למרות שפרנק חוותה מציאות כל כך קשה, שבה אינה יכלה לסמוך על בני אדם, היומן שלה הרגיש לי כמו מפלט אל מול הסרטים והסיפורים הרבים ששמעתי ועיכלתי במסגרת העבודה. מצאתי את עצמי מרותקת לסרטים שעשו אודות הנערה המפורסמת, וצפיתי בכולם. נראה לי שמכל תמונות הזוועה והסצנות הקשות שבהן צפיתי כנערה מתבגרת, דווקא הטקסטים המרגשים של פרנק מזכירים לנו שבתוך כל החשיכה הזאת עדיין אפשר למצוא נקודות קטנות של אור. כמו סתם להתאהב, בדיוק כמו בני אדם רגילים.
מדובר פה בנער ונערה עם גורל דומה, פחד משותף מהבלתי נודע, תוסיפו שיעמום כי זה כלא + יצרים טבעיים והרי לכם 'אהבה' הם פשוט מצאו נחמה ותקווה זה בזו עד השחרור שיחלו לו. גם בתוך הכלא - המשפחה לא באמת ידעה ושיערה עד כמה מצבם אומלל וחייהם תלויים על כף המאזניים בפרט הצעירים שבהם ולכן מצאו גם זמן לדברים אחרים כי בתוך המחבוא לא הרגישו את הגרזן מונף מעל.. למרות שזה היה כך.br/זו דעתי.
מאז ומעולם לא חייתי בשלום עם הידיעה, שחייה הכל כך פרטיים של נערה צעירה, פרושים לעין כל. br/אנה עצמה הצהירה ביומנה, כי אם מישהו היה קורא בו, היא היתה מתה.
אז נכון, היא נפטרה מן העולם. אבל עדיין; החדירה לנבכי המתרחש במוחה, ליבה וגופה, היא מזעזעת בעיניי.
נשמתה נלקחה ממנה בידי זדים. מדוע שתחולל כך גם פרטיותה?. ממש פגיעה בכבוד המת, לדעתי.
ראוי היה לוותר על הנצחתה בדרך זו, או לכל הפחות - לצנזר חלקים נרחבים ביומן, שהם אינטימיים באופן מביך ונכתבו בידיעה שלעולם, לעולם לא יחשפו לעיניים שאינן שלה.
וכך גם אני התגלתי לנשוא השואה שעד היום הוא נושא מאוד רגיש אצלי והיום שאני אומנית רוצה בדרך המיוחדת שלי להנציח את הסיפור דווקא בצורה מיוחדת וישירה כדי להעביר את השואה הלאה כדי שהסיפור לעולם לא ישכח כי אסור לשכוח ואסור לסלוח לעולם לא אסלח למה שנעשה לעמי לא נסלח ולא נשכח .
עם כל הכבוד, אני לא מצליח להבין את ההתעסקות האינסופית הזאת ביומנה של אנה פרנק כשישנן עדיות מרתקות וסיפורים מסמרי שיער על מה שהוריי ויהודים אחרים עברו בשואה בתופת במחנות ההשמדה ומחוצה להן ומעשי גבורה בלתי נתפסים וכל הזמן חוזרים לסיפור של אנה פרנק ומשפחתה שהסתתרו בעליית הגג.
כל עוד היתה אנה פרנק במחבוא, וטרם נתגלתה, היתה נערה מתבגרת רגילה בתכלית. חמודה, וקצת קפריזית, ממש כמו כל בת 16. ההבדל היחיד הוא פסק-דין-מוות שגזרו עליה בגרמניה, והתאמצו מאד לבצע, רוב תושבי הולנד, יחד עם החיילים הפולשים הגרמנים.br/
וכאמור - כל עוד היתה להם תקווה במחבוא, כל עוד לא נתפסו, וכל עוד התרגלו לחיים הצפופים והמשונים הללו - קצת כמו להיות בכלא, אבל גם קצת יותר טוב, כי יש איתך משפחה וחברים -- כי אז לא היתה שום סיבה בעולם שלא תכתוב ותחיה כנערה רגילה.
דווקא ה״רגילות״ של כל נרצחי השואה, היא שעושה את התקופה הזאת לשחורה כל כך. לא פושעים מתו. לא חיילים. לא מכוערים. לא שמנים. לא פרובוקטורים. לא קומוניסטים. לא שום קבוצת התייחסות ברורה - חוץ ממוצא יהודי. זה לא נתפס, ולא יאומן, ואי אפשר בשום פנים ואופן להבין, איך אדם אחד - שחי חיים נורמטיביים עד נקודת זמן מסויימת, תופס מוט ברזל, ומרוצץ את ראשו של תינוק חמוד בתכלית, שאינו מכיר כלל לא אותו ולא את הוריו, ובסך הכל ״אמרו עליו שהוא יהודי״. את זה אי אפשר לי אישית להבין.
בשואה לא היו ״נקודות קטנות של אור״. התאהבותה של אנה בפטר - עדינה, מבויישת, מכמירת לב, וכפויית-גורל שכזאת, היא רק מנוף שמעצים את זוועת מותה בברגן-בלזן. נערה קטנה, שלא הספיקה. עד שקם עליה מכשיר הרצח הגדול הזה.
והנורא מכל - שהאשמים מפוזרים בכל מקום, ורובם המוחלט והמוחץ מעולם לא התכחשו, לא התחרטו, ולא חזרו בהם ממעשיהם הנוראים.
בהולנד - היו גם חסידי אומות עולם. אבל כמה? עשרים? מאתיים? אלפיים? ומה על מיליוני ההולנדים הרגילים שהסגירו יהודים לכל גסטפו מזדמן? מה איתם? מה עם בניהם? מה עם נכדיהם?
אירופה מעולם לא נוקתה מהטינופת הזאת. אירופה נושאת אות-קין עד העולם, ובשל כך, אינני נוסע לטייל שם, למעט לונדון ומעט איטליה, היכן שהדברים הללו לא התרחשו. זה הכל.
'בהולנד - היו גם חסידי אומות עולם. אבל כמה? עשרים? מאתיים? אלפיים? ומה על מיליוני ההולנדים הרגילים שהסגירו יהודים לכל גסטפו מזדמן? מה איתם? מה עם בניהם? מה עם נכדיהם?'br/מילא אתה בא בטענות נגד אלו שהסגירו? אבל מה הקשר לבניהם או נכדיהם???
אני די בטוח שלכל אחד מאיתנו יש בשושלת פושעים נוראים, סטאטיסטית זה נכון אם תלמד היסטוריה מעבר למה שמלמדים בבית הספר, אז מה עכשיו? נתאבד כולנו כי מישהו שאפילו לא הכרנו עשה משהו נורא?
אומנם את כותב יפה אבל די ברור שאתה לא יודע היסטוריה וגם לא את הווה אם אתה בא בטענות לנכדים של תושבי גרמניה או הולנד, זה רק מראה עד כמה אתה לא יודע מה הגישה של הדורות שאחרי המלחמה לשואה ולמעשים של בני משפחתם.
קראתי אותו שנה שעברה
קראתי את יומנה של אנה פרנק בגיל צעיר מאד. הספר ריתק אותי. כתיבתה של אנה ביטאה במידה רבה את חוויותי ורגשותי באותו גיל, כמובן בהבדל המתבקש בגלל היותה במחבוא. הספר מרתק לא בגלל תיאורי שואה אלא בגלל אישיותה וכשרון הכתיבה שלה.br/אני בטוחה שאילו נשארה בחיים היתה אנה פרנק הופכת לסופרת.