למרות הקושי שבלמידה מהבית, זו דווקא יכולה להיות הזדמנות נהדרת לבנות שגרת אכילה בריאה לאורך יום הלימודים. כבר לא צריך לריב איתם לקחת את הכריכים בתיק ולחשוש שישכחו את האוכל בבית. הילדים בבית, האוכל בבית ויש כאן פוטנציאל גדול לבנות תפריט בריא עם הרבה אפשרויות תזונתיות שלא היו קודם.
שווה לנצל את הימים של תחילת שנת הלימודים כדי לבנות ביחד עם הילדים תפריט אכילה יומי בריא שיתאים לגיל הילד ולמשך זמן הלימודים. השהייה בבית לא אומרת שארון הממתקים הוא היעד הקבוע של הילד בין השיעורים.
שבעה כללים לבניית תפריט אכילה בריא ללימודים בבית:

1. לא קמים חמש דקות לפני תחילת הזום

חשוב לתת מקום לארוחת בוקר. לתכנן עם הילד קימה לפחות 45-30 דקות לפני השיעור הראשון על מנת להספיק להתארגן בבוקר ולהקדיש לפחות עשר דקות של אכילה בנחת לפני שהוא צריך להתחבר לשיעור. אפילו תוספת קטנה כמו פרי טרי, תמר או יוגורט יכולים לעשות הבדל גדול בתחילת היום.
נכון, זה לא תמיד קל להעיר אותם בבוקר, אבל תכנון נכון ייתן להם את האפשרות להגיע מספיק ערניים לשיעור הראשון בלי לדלג על ארוחת הבוקר.
4 צפייה בגלריה
לא לקום ולרוץ ישר למחשב
לא לקום ולרוץ ישר למחשב
לא לקום ולרוץ ישר למחשב
(צילום: shutterstock)

2. ארוחה בוקר שפותחת נכון את היום

לא חייבים להעמיס ארוחה גדולה מיד עם הקימה, אבל כן חשוב לאוכל מזון שיכלול חלבון ופחמימות בשילוב עם שתייה. למשל פרוסה/טוסט/ביצה/טונה או דייסת קוואקר עם חלב. אפשר לגוון ביוגורט עם פרי וגרנולה או חביתה עם ירקות, גבינות ולחם מלא.

3. לא לשכוח את השתייה

כמו שלוקחים לבית הספר בקבוק מים, חשוב מאוד להכין בקבוק מים שישב ליד הילד במרחק נכון מהמחשב. מומלץ להציב ביחד עם הילד מטרות שתייה. למשל אם מדובר על בקבוק של 500 מ"ל מים, להקפיד לסיים אותו עד השיעור השעה 12:00.
לאחר מכן למלא את הבקבוק שוב ולהמשיך לשתות עד ארוחת הצהרים. כאשר הם בבית אפשר להוסיף קוביות קרח או פלחי לימון/עלי נענע. הימנעו ממיצים, משקאות תוססים ותרכיזי מיץ.
4 צפייה בגלריה
(צילום: shutterstock)

4. תכנון ארוחת עשר

חשוב לבדוק מה המערכת מראש ולהבין מתי יש הפסקה שמאפשרת "הפסקת עשר" ולתכנן עם הילד מה הוא אוכל בהפסקה זו. אפשר כמובן כריך אבל דווקא בגלל שאנחנו בבית אפשרות הגיון הרבה יותר גדולות. למשל לנגב חומוס עם קרקרים או יוגורט עם גרנולה ופירות (אם לא היה בבוקר).
גם סלט ירקות עם ביצה קשה ולחם או קרקרים יכול להיות בבית בזמן ההפסקה. יש הרבה אפשרויות וצריך ביחד עם הילד לחשוב מה הכי יתאים עבורו לאכול בשלב זה של היום. כמובן שאם הוא עדין מעדיף כריך עם חלבון וירק, זו תמיד אופציה שיכולה להיות מוכנה במקום (או מראש) בהפסקת עשר גם כאשר הם בבית.
קראו עוד:

5. נשנוש קטן להפסקות הקצרות

אפשר וחשוב לתכנן ארוחות ביניים קטנות להפסקות קצרות כדי לא ליצור פערים גדולים מדי לאורך היום שעלולים לגרום לרעב גדול בארוחת הצהרים.
כדאי לשלב גם מזונות מתוקים בריאים. למשל פירות העונה, ענבים קפואים (לנצל כל עוד נמצאים בעונה), 3-2 תמרים, חופן של מיקס אגוזים, חמוציות או צימוקים או חטיף אנרגיה עשיר בדגנים שלא טבע בשוקולד.
מכיוון שהילדים בבית אפשר מראש לחתוך את הפירות ולשים בכלי סגור במקרר. גם קופסה עם ירקות שטופים וחתוכים יכולה להתאים להפסקות הקצרות והיא כמובן יכולה לחכות עבורם במקרר.
אל תצפו שהילד יוצא ממגירת הירקות מלפפון, ישטוף ויאכל בהפסקות. כדי שזה יקרה, הירקות צריכים להיות מוכנים מראש לאכולה קלה וזמינה (שטופים/חתוכים).
4 צפייה בגלריה
כדאי שהירקות והפירות יהיו חתוכים וזמינים עבורם
כדאי שהירקות והפירות יהיו חתוכים וזמינים עבורם
כדאי שהירקות והפירות יהיו חתוכים וזמינים עבורם
(צילום: shutterstock)

6. ארוחת צהרים בבית

הלמידה בבית מאפשרת לתכנן ביחד עם הילד ארוחה חמה שיכולה לחכות לו במקרר שרק צריך לחמם, אם ההורים לא נמצאים בבית, או ליהנות מהבישולים של אותו היום. חשוב לשבת עם הילד ולחשוב ביחד על תפריט שבועי שיתאים לתקציב הבית, העדפות הילד ובני המשפחה האחרים.
כמובן ששניצל וצ׳יפס לא יכולים להיות כל יום בתפריט, אבל תכנון סוגי המנות העיקריות עבור ימי השבוע השונים יכול להקל מאד על הקניות, הבישולים והציפיות של הילד.
עבור משפחות שבהן נהוג לאכול את הארוחה החמה בערב, אפשר לתכנן ביחד עם הילד ארוחת צהרים קלה יותר אבל בכל זאת מזינה/גדולה יותר מהמזון שפוזר במהלך ההפסקות בין השיעורים.
אפשר לתכנן כריך יותר גדול או סלט גדול עם טונה+ לחם. גם סלט יווני או סלט פסטה קר עם גבינה/טונה יכול להיות רעיון טעים ומזין להכין מראש עבור ארוחת הצהרים של הילד.
4 צפייה בגלריה
עדיף להכין תפריט שבועי מסודר
עדיף להכין תפריט שבועי מסודר
עדיף להכין תפריט שבועי מסודר
(צילום: shutterstock)

7. מומלץ גם בבית לתכנן מראש מה אוכלים לאורך היום

גם כאשר לומדים בבית כדאי להכין מראש את כל מה שמתכננים לאכול ביום הלימודים. אפשר לקבוע אזור במקרר/מדף שבו מכינים מראש את כל המזונות עבור יום הלימודים של כל ילד. עצם ההכנה והתכנון מעלה את הסיכויים שהילד גם יאכל את זה במשך היום ולא יפנה לחפש נשנושים אחרים או ידלג על ארוחות.
נכון, אנחנו לא בבית במשך היום, וגם אם אנחנו עובדים בבית, אנחנו לא צריכים להיות ״שוטרי הארוחות״ של הילדים שלנו. לכן, האחריות על האוכל ועל האכילה ביום הלימודים היא על הילדים.
תכנון מוקדם, הכנה של כל המזונות מראש והגעה להבנה עם הילדים על התפריט היומי מאוד חשובה. אפשר כמובן תוך כדי שנת הלימודים לגוון ולהחליף חלק מהארוחות, אבל מה שחשוב הוא ליצור מסגרת אכילה נכונה לארוך יום הלימודים שמתאימה לגיל הילד, גודלו ומשך יום הלימודים.
הכותבת היא דיאטנית קלינית ופיזיולוגית