ביקורת על ההמלצה להעברת שטחים חקלאיים: ועדת הפנים והגנת הסביבה של הכנסת התכנסה היום (ג') כדי לדון בהמלצה של ועדת הגבולות במשרד הפנים מיוני האחרון, להעביר 874 דונם משטחי המועצה האזורית דרום השרון, ובהם שטחים חקלאיים הנמצאים בכפר סירקין והשכונות המזרחיות של פתח תקווה, לטובת פיתוח העיר החרדית אלעד. בדיון, שיזמו חברי הכנסת איתן גינזבורג (כחול לבן) ורם בן ברק (יש עתיד), נמתחה ביקורת על ידי חברי הוועדה מכל הסיעות על ההמלצה והמשתתפים קראו לשר הפנים, אריה דרעי, שלא לחתום על העברת השטחים.
"כפר סירקין הוא דוגמא מובהקת לצורך בשמירה על אדמות חקלאיות, שעובדו במשך שנים רבות על ידי דורות של בני המקום", פתחה את הדיון יו"ר הועדה, ח"כ מיקי חיימוביץ', "יותר ויותר אני נתקלת בדוגמאות לשטחים חקלאיים שהדחפורים מיהרו להרוס, אולם הבנייה עליהם התעכבה שנים רבות, בהן החקלאים היו יכולים עדיין להמשיך ולגדל את גידוליהם. אותם שטחים חקלאיים שהם חלק מהאופי של המרחב הכפרי הוא עקרון שחייבים לשמור עליו, כחלק ממכלול סוגי ההתיישבות שקיימים בישראל, ואסור לתת לו להיעלם, גם אם יש וכאמור יש מצוקת דיור".
3 צפייה בגלריה
  "גודמא מובקהת לצורך בשמירה על אדמות חקלאיות". כפר סירקין
  "גודמא מובקהת לצורך בשמירה על אדמות חקלאיות". כפר סירקין
"גודמא מובקהת לצורך בשמירה על אדמות חקלאיות". כפר סירקין
(צילום: יאיר שגיא)
ח"כ גינזבורג ציין כי "נחשפתי להמלצת ועדת הגבולות ולמפות. התחושה של חוסר סבירות – ישוב חקלאי קטן בלב הארץ נדרש להעביר אדמות לאלעד, ששוכנת מעברו השני של כביש 6, ואין לה רצף טריטוריאלי עם השטח. אחרי שנה וחצי דיונים החליטה ועדה להעביר שטח לטובת פיתוח אלעד, ליצירת הכנסות. אני כופר בהחלטה, שעל פניו נראית חוסר היגיון וצדק. כל הרשויות מסביב מתנגדות שהשטח הזה יעבור לאלעד".
ח"כ בן ברק הוסיף כי "בשנים האחרונות אנו עדים לקלות מדי בלקיחת שטחים ירוקים מהמרחב הכפרי ואח"כ השטח לא מנוצל". לדברים הצטרף ח"כ אריאל קליינר (ליכוד), שאמר כי "אני מתקשה לראות את ההגיון בהמלצה, יש כאן משהו דרקוני כמו פיל בחנות חרסינה, חשוב שנצא עם פתרון אמיתי".
3 צפייה בגלריה
ח"כ מיקי חיימוביץ
ח"כ מיקי חיימוביץ
"יותר ויותר אני נתקלת בדוגמאות לשטחים חקלאיים שהדחפורים מיהרו להרוס". ח"כ מיקי חיימוביץ
(קרדיט: דוברות הכנסת עדינה ולמן)
רפי אלמליח, מנהל אגף תכנון ברשות מקרקעי ישראל, הסביר את הרקע להמלצה: "השאלה הייתה לאיזה מגזר לשייך את המקום, ולנוכח המצוקה במגזר החרדי, לאחר פעילות אינטנסיבית של מוסדות התכנון, החליטו להמליץ על אלעד. בחנו את כל הנושאים – מי נגר, המחצבה שפועלת מצפון, כביש 6, שטח אש. הוועדה סברה שהעברת השטח לאלעד תהיה פגיעה מינימלית. השטח של סירקין סומן להרחבה ופיתוח, ואם לפתח , אפשר לקדם אוכלוסיה חרדית".
ח"כ חימוביץ שאלה: "זו התוכנית המיטבית? אתה מדבר על צורך בבנייה. ברור שלעיר אלעד מגיע להתרחב, אבל כשהתחילו לתכנן את העיר, לא היו תוכניות להמשך? עתודה? מראש בניתם בלי עתיד, והיום מגלים בעיה. אני לא רואה היגיון לבנות בצד השני של כביש 6. ולמה יש שטח אש באמצע המדינה? אתה באמת חושב שהתוכנית שהגשתם היא המיטבית?".
אלמליח: "זה הפתרון היחיד. אי אפשר לבנות בשטח המחצבה, כי זה מצוק של 100 מטר. אם הערים השונות היו מקבלות את המגר החרדי ופותחים להם שכונות חדשות, לא הייתה מצוקה".
3 צפייה בגלריה
הוועדה המסדרת
הוועדה המסדרת
ח"כ איתן גינזבורג, מיוזמי הדיון
(צילום: עדינה ולמן, דוברות הכנסת)

"ראש עיריית אלעד: העיר צריכה לצאת מן המצר"

ראש עיריית אלעד, ישראל פרוש, ציין בדיון כי: "5,000 יחידות דיור זה מינימום להסכם גג (שנחתם לפני כשנתיים עם המדינה - ה.צ). חלק מזה אוכל לבנות רק בעוד 10 שנים, אבל אני לא אוותר על הסכם הגג, כי צריך לסדר את העיר הקיימת. אין לי אולם ספורט, הנוער נושר. אין מועדון קשישים. ביקשתי, תנו לי את החלק המזרחי. למה ראש העין קיבלו? תנו לי חלק אחר. פה אומרים לי יש יער נטוע, שם יש מחצבה, ובמקום שלישי לא רוצים שנתחבר עם ציבור חילוני. העיר צריכה לצאת מן המצר".
נעה סגל, מנהלת מפת השלטון המקומי במשרד הפנים הסבירה: "שמענו את עמדות הרשויות. שר הפנים הוא זה שיחליט, אבל זו ההמלצה. אפשר להיכנס לאתר הוועדה ולראות את הפרוטוקולים. הייתה נציגות של כל מי שרצה לדבר, תושבים, נציגי ארגונים ירוקים, ראשי רשויות. אספנו עמדות. התהליך שקוף. הוועדה מודעת לחסרונות. אלה נושאים מאד רגישים. יש המון עמדות לכאן ולכאן. אין קונצנזוס. הכל מגיע לשר". על השאלה כמה המלצות של ועדת הגבולות השר לא קיבל השיבה סגל: "כ-20 מתוך כ-80".
חיימוביץ סיכמה את הדיון ואמרה: "יש פה בעיה קשה בהליך קבלת ההחלטות, שהוביל להמלצות של ועדת הגבולות בסוגיית התרחבות העיר אלעד. חברי כנסת מכלל הסיעות הביעו פה עמדה ברורה - שההחלטה של ועדת הגבולות אינה הגיונית ומצריכה חשיבה מחדש. אין חולק על כך שהעיר אלעד צריכה סיוע ופתרונות אולם כפי שאמרתי קודם בדיון לא פותרים בעיה אחת באמצעות יצירת בעיה אחרת".
עוד ציינה כי "הוועדה התרשמה שאין היגיון אורבני, תכנוני ומוניציפלי לסיפוח או העברת שטחי דרום כפר סירקין לשטח השיפוט של העיר אלעד. הוועדה קוראת לשר הפנים, אריה דרעי, שלא לאמץ את המלצת ועדת הגבולות שהוגשה לאישור בסוגיה - ולבחון מחדש מענה ראוי למצוקות העיר אלעד, שיאפשר לעיר להתפתח ולספק את השירותים הראויים לתושביה".