האולטימטום של גנץ לנתניהו: שעות ספורות לאחר האישור בקריאה ראשונה של חוק העלאת הקנסות, הודיע יו"ר כחול לבן בני גנץ לליכוד כי עד שלא יאושר חוק זה סופית, בשלוש קריאות, מפלגתו לא תאפשר את העברת תקנות הסגר. ראש הממשלה בנימין נתניהו דרש מראשי הקואליציה להעביר את החוק במיידי בקריאה שנייה ושלישית.
ההצעה אושרה בקריאה ראשונה ברוב של 52 תומכים מול 23 מתנגדים - חברי הסיעות החרדיות והערביות. היום תועד ח"כ משה גפני מיהדות התורה משוחח בזעם עם לשכת נתניהו, על רקע העלאת הקנסות. "זה יילך לוועדה של כחול לבן, המפלגה הכי גדולה במזרח התיכון, אחרי אסד. לא יאומן, אנחנו עבדים שלכם. יש לי מחשבה גדולה עכשיו על כל השותפות הזאת".
"לא אאשר להעלות לדיון את תקנות הסגר עד להעברה מלאה של מתווה הקנסות במליאה", הודיע גנץ לנתניהו. המשמעות היא שאם עד מחר בחצות לא יאושר מתווה הקנסות, ההחלטה על המשך הסגר תועבר למליאת הכנסת, שבה אין לקואליציה רוב ללא כחול לבן.
1 צפייה בגלריה
בני גנץ עם בנימין נתניהו
בני גנץ עם בנימין נתניהו
בני גנץ ובנימין נתניהו
(צילום: AFP)

לאחר אישור חוק הקנסות בקריאה ראשונה, שוחח ראש הממשלה נתניהו עם יו"ר הכנסת וראשי הקואליציה ודרש להעביר את החוק במיידי בקריאה שנייה ושלישית.
מכחול לבן נמסר: "בליכוד ממשיכים לתחמן ואת המחיר כולנו משלמים בחיי אדם. אם לא תהיה אכיפה שוויונית, לא יהיה סגר. אם בני ברק וביתר עלית לא נסגרות, גם ראשון לציון והרצליה לא ייסגרו. נמשיך להגן על המדינה מתוך הממשלה המעוותת הזאת ואחרי הבחירות נוודא שתקום ממשלה ישרה עם אנשים ישרים שישקמו את הכלכלה ואת החברה מנזקי הקורונה ונתניהו".

כעת הצעת חוק הקנסות תועבר לדיון בוועדת חוקה חוק ומשפט של הכנסת, לשם הכנתה לקריאה שנייה ושלישית. ההצעה להעביר את הדיון לוועדת חוקה אושרה בתמיכתם של תשעה ח"כים מול ההצעה להעביר את ההצעה לוועדת הכנסת שנתמכה על ידי שבעה ח"כים.
למליאת הכנסת יש כעת שלושה ימים לדון בתקנות הסגר. במידה והכנסת לא הגיעה להכרעה בתום שלושה ימים, תקנות הסגר תתבטלנה. המשמעות לכך היא שמגבלת ההתקהלות שעומדת כעת על חמישה איש במקום סגור ועשרה במקום פתוח, וכן מגבלת האלף מטר יתבטלו וכן הקנסות שחולקו בשבוע האחרון בגין הפרת ההנחיות, יבוטלו גם הם.
מוקדם יותר כאמור מליאת הכנסת אישרה בקריאה ראשונה את הצעת החוק להכפלת קנסות הקורונה, שעוכבה במשך כשלושה חודשים. במהלך הצעת החוק נאם גנץ, ואמר כי "לא אתן שתהיה כאן תחמניסטן. ראש הממשלה משתמש בקורונה כקמפיין בחירות ועושה שיקולים פוליטיים בתהליכי האכיפה - אך מדינת ישראל היא מדינת חוק וסדר".
שר הבריאות יולי אדלשטיין, שהציג את הצעת החוק, אמר כי "אני מצפה מחברי הכנסת שהצעת החוק תקבל תמיכה גורפת". לדבריו, "היה עצוב לראות" שסיעות בקואליציה – ככל הנראה ש"ס ויהדות התורה – פעלו לגייס רוב להפלת ההצעה.


הצעת החוק להחמרת הקנסות, שעתידה להשפיע בעיקר על מוסדות החינוך החרדיים שעדיין נפתחים, אושרה בקבינט הקורונה לפני זמן רב - אך התעכבה בשל לחץ החרדים. במסגרת ההצעה נקבע כי תוחמר הענישה שמוטלת על מי שמפר הגבלות מסוימות, והורחבו האמצעים שעומדים לרשות גורמי אכיפת החוק נגד המפרים.
הצעת החוק שאושרה כוללת את העלאת הקנסות על עבירות מנהליות מ-5,000 שקלים ל-10,000. בין היתר מוצע להעלות את הקנסות על הפעלת מקום שפתוח לציבור או בית עסק בניגוד לתקנות, ועל עריכת מסיבה, כנס, טקס, פסטיבל, טיול מאורגן, אירוע ספורט, מופע בידור או מופע אמנות בניגוד לתקנות.
כמו כן, מוצע להחמיר את הקנסות על הפעלה של מוסד חינוך שנפתח בניגוד לתקנות. הכוונה היא לקבוע בתקנות סכומי קנסות שונים בהתאם להיקף ההפרה ולעוצמת הסכנה שנשקפת ממנה, כך שמוסד שפותח את שעריו למספר גדול יותר של תלמידים יקבל קנס גבוה יותר ממוסדות שמקיימים פעילויות חינוך למספר נמוך יחסית של תלמידים.