המדריך שכל אחד צריך לליל הסדר: מה זה כרפס ואיך מכינים חרוסת? כל מה שאתם צריכים בשביל צלחת ליל סדר מושלמת
ynet | עודכן:12/04/2022
בליל הסדר, רגע לפני שאנחנו מתנפלים מורעבים על האוכל, נהוג לברך על קערת ליל סדר מסורתית - אותה הצלחת העגולה שאותה מציבים במרכז השולחן ובה ששת סמלי החג לברכות: מצה, מרור, כרפס, חרוסת, בשר וביצה. בשביל להקל עליכם את המשימה הכנו מדריך מפורט של המאכלים שצריכים להיות בה - כולל מתכונים עם טוויסט לטובת אלה שרוצים להכניס קצת אקשן לשולחן.
המרור הוא סמל לעבדות המרה. לרוב מדובר בחסה או בעלים מרים, שלצדם חזרת - או השורש הלבן המגורר או חזרת מעורבבת עם סלק. במקום עלים של חסה תוכלו להכין סלט חסה ואנדיב, רענן וטעים, שישמש גם לברכה וגם כמנה ראשונה ותוספת לכל מה שעתיד להגיע לשולחן, או כל סלט ירוק ורענן אחר שתבחרו.
לחזרת אדומה חריפה -
שורש חזרת במשקל כ-150-200 גרם
2 סלקים בינוניים, מבושלים בקליפתם
1/2 כפית מלח
1 כף שטוחה סוכר
1/4 כוס חומץ פשוט (למשל חומץ סינתטי)
אופן ההכנה:
מקלפים ומגרדים את שורש החזרת.
לחזרת סגולה – מקלפים את הסלק ומגרדים גם אותו. מסננים את עודף הנוזלים.
מערבבים הכל ומאחסנים במקרר, בקופסה סגורה היטב. כעבור שעה כדאי לטעום ולתבל עוד מעט, לפי הצורך.
אז מה זה למען השם כרפס? הכרפס הוא למעשה ירק שאותו אוכלים בתחילת ארוחת הסדר. אם בימים כתיקונם אוכלים בתחילת הארוחה לחם (ברכת "המוציא"), הפעם אוכלים ירק בשביל לחרוג מהסדר המקובל: לפי המסורת אכילת הירק נועדה לעורר את הסקרנות בקרב הילדים שסביב השולחן, ולעודד אותם לשאול שאלות - עם סיום אכילת הכרפס קוראים את "מה נשתנה" ומספרים את סיפור יציאת מצריים.
אז בכל זאת - מה זה כרפס? אתם יכולים להניח גבעולי סלרי על השולחן או קרעי תפוחי אדמה, והם יכולים לשמש לברכה. אבל אפשר גם ללכת על טוויסט - להכניס את הסלרי לסלט עשבי תיבול מרענן שכיף לאכול כפתיח, אפשר גם להמיר את הסלרי בגבעולי אספרגוס חלוטים ומתובלים ואפשר גם לתת דרור ליצירתיות.
סלט סלרי
המצרכים:
500 גר' שורשי סלרי גדולים (משקל ללא הגבעולים)
מיץ מחצי לימון
2 כפיות חרדל
2-3 כפות מיונז (או כמות לפי הטעם)
מלח ופלפל
לרוטב -
1/2 כוס שמן זית
2 כפות חומץ בן יין או מיץ לימון
1 כפית חרדל
מלח ופלפל
אופן ההכנה:
מקלפים ופורסים את הסלרי לפרוסות דקות ולאחר מכן לגפרורים דקיקים. (אפשר גם לגרר לרצועות דקיקות במעבד מזון).
משרים את הרצועות לכשעה בקערת מים מתובלים במיץ לימון. מסננים היטב.
מכינים את רוטב הוינגרט: מכניסים את כל החומרים לצנצנת ומנערים היטב.
מוסיפים לרצועות הסלרי המסוננות. מערבבים.
לפני ההגשה מערבבים את המיונז עם החרדל, ומוסיפים לסלט.
החרוסת מסמלת את עבודת הפרך של בני ישראל במצרים, ובתוכה אתם אמורים לטבול את המרור. לכל עדה חרוסת משלה, ולכל משפחה יש את הגרסה שהיא אוהבת: במטבח המזרח אירופאי החרוסת מורכבת בדרך כלל מתפוחים, אגוזים, יין אדום ותבלינים, ובמטבח המזרחי היא מורכבת בדרך כלל מתמרים ואגוזים.
חרוסת עם עלי ורדים (צילום: ירון ברנר)
כאן תוכלו למצוא 11 מתכונים לחרוסת של עדות שונות. יש שלל מתכונים לכל הגרסאות, אנחנו ממליצים במקרה הזה ללכת על הגרסה שאתם הכי אוהבים, ולא להתחכם כאן.
מכניסים את כל המרכיבים למעבד מזון וטוחנים עד למרקם אחיד.
מעבירים לקערה, ומגישים.
מה עוד אפשר להגיד על מצה שלא נאמר? אפשר להניח במרכז השולחן שלוש מצות, אולי אפילו להרטיב אותן קצת, ולברך עליהן. אבל אפשר גם להתחכם ולהכין מנה ראשונה טעימה שיש בה מצה: נסו ללכת על סלט פאתוש שאת הלחם יחליפו חתיכות מצה יבשה. אפשר גם להתאמץ קצת ולהכין פנקייק מצה מפואר וחגיגי.
מצה: יכולה להפוך גם לפנקייק טעים (צילום: ירון ברנר)
במחבת קטנה מחממים שמן זית על להבה גבוהה. מוסיפים את פרוסות הבצל ומטגנים עד שצבעם הופך ענבר. מוסיפים מלח דק ומניחים בצד.
מערבבים את החומרים היבשים יחד ואת החומרים הרטובים יחד. מוסיפים את היבשים לרטובים, ומערבבים בעזרת מטרפה ליצירת מרקם הומוגני.
מחממים מחבת פנקייק, ומשמנים אותה.
כשהמחבת חמה מניחים בכל שקע כף גדושה מן המסה. מטגנים מצד אחד במשך דקה והופכים. מטגנים לדקותיים נוספות. מוציאים ומכסים במגבת בד.
מניחים כפית בצל מקורמל על כל פנקייק, מעטרים בזרזיף שמן זית ובעלה שמיר, ומגישים חם.
חכמינו דנו לא מעט בשאלה מהם אותם "שני תבשילים" המופיעים במשנה ושמצווה עלינו לברך עליהם. אז גם אם אין תשובה חד משמעית לזה, היום נוהגים לברך על שני דברים - קערה עם בשר (לזכר זבח פסח) וביצה.
זרוע - יש משפחות שנוהגות לברך על בשר ראש, אבל אם אתם רוצים להתפרע אפשר ללכת על כל מיני סוגים של בשר קר כמו לשון, קרפצ'יו או רוסטביף.
ביצה - נכון, אפשר פשוט לשים בקערה ביצה קשה, אבל אפשר גם לחשוב על פתרון טעים עם טוויסט כמו סלט ביצים, ביצים ממולאות, או אפילו ביצה עלומה שאותה תניחו על אספרגוס.
קרפצ'יו בקר
המצרכים (ל-6 מנות):
500 גר' בשר בקר (פילה או סינטה), חתוך לקרפצ'יו (תבקשו מהקצב)
1 כף צלפים (לא חובה), קצוצים
1/2 צרור רוקט, שטוף
1/2 לימון, סחוט
שמן זית מאיכות טובה
מלח ים אטלנטי
פלפל שחור גרוס טרי
קרפצ'יו: מנה לא שיגרתית על שולחן הסדר (צילום: ירון ברנר)
אופן ההכנה:
מסדרים את יריעות הקרפצ'יו על צלחת גדולה. ממליחים מעט.
מפזרים את הצלפים. שמים במרכז הצלחת את ערימת הרוקט. מזליפים מעל הרוקט את הלימון (שימו לב - את הלימון רק על הרוקט בשביל שלא יכבוש את הבשר). ממליחים.
מטפטפים מעל הכל שמן זית בנדיבות, גורסים מעל פלפל שחור, ומגישים.
מסדרים את הרוקט על צלחת הגשה מרכזית או על צלחות אישיות. מניחים את פרוסות הבשר על הרוקט, מפזרים את הצלפים והשאלוט הקצוצים, מטפטפים מיץ לימון ושמן זית. מסיימים בגריסה של מלח גס ופלפל שחור מעל הפרוסות. מגישים מיד.
צריך להיות הביצה הימנית שלי שזה לא מעניין אותה (לת)
ביידה
| 14/04/2022 | 10:01
הגיבו לתגובה
10.
זרוע= כנף/ זרוע של כבש... (לת)
ריבי
| 27/03/2021 | 00:18
הגיבו לתגובה
9.
בשר ראש זה בראש השנה בפסח זרוע זה יד מה לא מובן (לת)
רותי
| 24/03/2021 | 21:59
הגיבו לתגובה
8.
מביש שבמדינת היהודית אנשים צריכים לקרוא בעיתון מה צריך לשים
יהודי אמיתי או יהודי שאינו מתנכר לדתו ואינו שונא חרדים אובססיסי יודע טוב מאד מה שמים בצלחת הסדר ואינו זקוק להנחיות. בושה עד כמה החילונים התרחקו מהמסורת והשורשים
יהודי אמיתי יודע
| 21/03/2021 | 08:31
הגיבו לתגובה
מבייש ש...
מבייש שיהודי לא משרת בצבא, לא יודע מתמטיקה ועוד מקצועות ליבה...
יחיאל צברי
| 27/03/2021 | 18:46
הגיבו לתגובה
את פתח לו (לת)
אסף
| 28/03/2021 | 21:54
הגיבו לתגובה
יודעת מה שמים
תפסיק להתנשא. החגים לא מנוכסים לדתיים או מגזר כלשהו. כמו שלא תקבעו מי יהודי אל תקבעו איך לחגוג חגים יהודים.
חילונית שיודעת
| 13/04/2022 | 20:21
הגיבו לתגובה
מבייש שאנחנו עוד רגע נוחתים על מאדים אבל...
עדיין מאמינים בסיפורי מעשיות על חבר דימיוני שחצה את הים והמטיר צפרדעים מהשמיים
ללא שם
| 14/04/2022 | 10:05
הגיבו לתגובה
יחאיל צברי או איגור? (לת)
חיים
| 14/04/2022 | 21:48
הגיבו לתגובה
7.
רב חב"ד יתעלף אם יקרא את הכתבה הזאת (לת)
הכי טוב פיתות חמות
| 20/03/2021 | 00:14
הגיבו לתגובה
6.
חסר אולי קרפעלך עם בייקון וחמאת פיטריות נימוחה על פלנצ'ה ?
חבר אתה חסר 2.1
בוב הזנאי 2.1
| 19/03/2021 | 10:27
הגיבו לתגובה
5.
פסח כשר ושמח גם לכופרים ! (לת)
ללא שם
| 18/03/2021 | 20:59
הגיבו לתגובה
4.
כרפס זה תרגיל בדמיון מודרך
מבחן המציאות מראה שכל דבר יכול להיות כרפס אם תתרכזו מספיק חזק. כרפס הוא הג'וקר של צלחת הסדר. אני מחכה לליל הסדר שבו כרפס יהיה מוס שוקולד. או קציצת חוביזה. או קוויאר. פשוט לאף אחד אין כבר מושג מה זה היה אמור להיות, וטוב שכך.
נסו ותהנו
| 18/03/2021 | 21:31
הגיבו לתגובה
3.
סדר אשכנזיפטי עד הסוף (לת)
שחור ולבן
| 18/03/2021 | 20:30
הגיבו לתגובה
אתה גזען מהסוג הגרוע ביותר
לא מכריחים אותך לטעום או להכין. לפסול דרך חיים של אדם אחר בנימוק המכוער שנימקת, זו גזענות סוג ח'
דוד
| 18/03/2021 | 23:19
הגיבו לתגובה
מה לעשות שמוסלמים כמוך לא חוגגים פסח. בן גוריון הרס את
המדינה, כשהעלה אותכם
אמטתי ועצוב
| 19/03/2021 | 00:34
הגיבו לתגובה
2.
כמה טעויות במתכון לקרפצ'יו
קודם כל מזליפים שמן זית,אחכ מזליפים בלסמי . מוסיפים עלי ארוגולה ומגרדים גבינת פרמזן מעל. בתאבון
גללג
| 18/03/2021 | 14:48
הגיבו לתגובה
כל אחד מכין אחרת
הסגרת את זה שאתה לא מבין כלום
משה
| 18/03/2021 | 21:04
הגיבו לתגובה
משה אתה המבין הגדול באוכל
שף בעל כוכבי מישלן.. בקושי אתה יודע להכין ביצה קשה. תחזור למערה
חכלכ
| 18/03/2021 | 23:09
הגיבו לתגובה
1.
בליל סדר דבר ראשון פיסת גפילטע פיש מרוממת ורוממות כהאשכנזים.