ממטבחה העיראקי של סבתא דייזי: הדרך אל הקובה המושלמת
סבתא עיראקית אסלית, שהיא בכלל לא שלה, גילתה לנופר זוהר את כל הסודות של המטבח העיראקי - מקובות מטוגנות ועד קובה סלק. עכשיו היא משתפת גם אותנו בכל הסודות המופלאים האלה - שלב אחר שלב, בדרך אל הקובה המושלמת
נופר זוהר | פורסם:20/08/2020
ביום בהיר אחד באמצע החיים זכיתי להכיר סבתא חדשה, סבתא שהיא לא שלי, אבל יקרה מאוד לליבי. שמה הוא דייזי, ובתור חובבת סבתות מושבעת אימצתי אותה לליבי. מאז היא מלמדת אותי את כל הסודות הכמוסים של המטבח העיראקי: יום אחד ביקשתי שתלמד אותי להכין קובה אסלית, אז היא לקחה אותי לסיור בשוק התקווה, כדי שאכיר מקרוב את המרכיב החשוב ביותר, לטענתה, בקובה - הבהרט. רוב הבשלנים קונים אותו מוכן, אבל דייזי רוקחת אותו בעצמה, ולדבריה מינון השושנים שבו הוא החשוב ביותר.
אחרי הסיור בשוק זכיתי להכיר פרלמנט של סבתות מהממות נוספות, שהגיעו לעזור להכין קובה וסמבוסק לכבוד שבת חתן של הנכד שלה. בעזרת מערוך עתיק וחבוט הן רידדו את הבצק בתשוקה, וקרצו 1,000 עיגולים קטנים. מאז, אני לא יכולה לשכוח את ריח מלית חומוס שהתבשל בסיר, וגם לא את מלאכת הקיפול היסודית.
באותו יום טיגנו קובות מושלמות, 1,000 יחידות, לפחות. כל הסודות עכשיו גם שלכם.
המצרכים:
500 גר' קמח מנופה
1 שקית אבקת אפיה
4 גר' שמרים יבשים (1 כפית מדידה)
100 מ׳׳ל שמן קנולה
200 מ׳׳ל מי בישול חומוס
סמבוסק: מקפלים לחצי ומהדקים (צילום: ירון ברנר)
למלית -
2 כוסות חומוס מזן הדס, מושרה למשך 10 שעות ולאחר מכן מבושל היטב עד לריכוך. תוך כדי הבישול החומוס מכוסה תמיד במים (אם רוצים לזרז את התהליך, אפשר להוסיף חצי כפית אבקת אפייה). בתום הבישול, כשהחומוס מוכן, יש לסנן ולשמור את מי הבישול
5 שיני שום, כתושות
1 כפית זרעי כוסברה, טחונים
1 כפית פלפל שאטה גרוס
1 כף מלח
1 כפית לימון כבוש, טחון למחית
1/2 כפית כמון
סמבוסק לפני טיגון (צילום: ירון ברנר)
אופן ההכנה:
מכינים את המלית - מוסיפים לחומוס מבושל את כל שאר המרכיבים של המלית, ומועכים עם מועך המיועד לפירה.
מכינים את הסמבוסק - לוקחים רבע מכמות הבצק, ומרדדים באמצעות מערוך לעובי של 2 מ׳"מ.
קורצים באמצעות קורצן עיגולים בקוטר 10 ס׳"מ.
מניחים את המלית במרכז העיגול, מקפלים לחצי ומהדקים היטב כמו רביולי בעזרת האצבעות. בעזרת מזלג עושים דוגמה בדפנות. חוזרים על הפעולה עד שמסיימים את הבצק ואת המלית.
מחממים בסיר שמן עמוק לטיגון (עד לשל 170 מעלות).
מטגנים את הסמבוסקעד להזהבה, תוך פעולת השקיית הסמבוסק בשמן החם בעזרת כף.
יאמי: סמבוסק במילוי חומוס (צילום: ירון ברנר)
המצרכים:
לבצק -
750 גר' סולת
1 כף מלח
1 כף סוכר לבן
600 מ׳׳ל מי ברז פושרים
150 מ׳׳ל שמן קנולה
1.25 כוס קמח מצה
1 כף פפריקה מתוקה
יוצרים צורת קערה (צילום: ירון ברנר)
(צילום: נופר זוהר)
(צילום: נופר זוהר)
למלית -
500 גר' בשר טחון צוואר או צלעות
1 בצל לבן גדול, קצוץ לקוביות קטנות
2 כפות שמן לטיגון
1/2 כפית בהרט לקובה
1/2כפית פלפל שחור
1/2 כפית מלח דק
1/2 כפית קינמון טחון
1/4 צרור פטרוזיליה, קצוצה
קובה חלומית (צילום: ירון ברנר)
אופן ההכנה:
מכינים את הבצק - שמים את כל המרכיבים בקערה, ולשים עד קבלת מרקם אחיד ודביק במקצת.
מניחים בצד למשך חצי שעה למנוחה, מכוסה בניילון נצמד.
מכינים את המלית - מטגנים בצל עד להזהבה, מוסיפים בשר ומבשלים למשך 10 דקות, תוך פירוק הבשר באמצעות כף עץ.
מסננים את הנוזלים ומתבלים את הבשר בתבלינים ובפטרוזיליה קצוצה.
ממלאים את הקובה - לוקחים כדור בצק, משטחים על כף היד בעזרת האצבעות בזהירות ומבלי לקרוע. שמים במרכז כף היד את הבצק, ויוצרים צורת קערה.
שמים במרכז בערך כפית מלית בשר.
באמצעות האצבעות מחזיקים את הבשר שעל הבצק, ומחדדים בשנית את צורת הקערה.
מהדקים את הבצק וסוגרים, תוך כדי יצירת צורה של עיגול מאורך.
לאחר שמסיימים להכין את כל הקובות מכניסים למקפיא בשביל שכל המסה תתייצב. פעולה זו מסייעת למניעת קרע בכדור במהלך הבישול וחשוב לא לוותר עליה.
מטגנים בשמן עמוק במשך כ-6 דקות, ומגישים מיד.
המצרכים:
1 בצל גדול, חתוך לקוביות גסות
2 גזרים בינוניים קלופים, חתוכים לטבעות חצי ס"מ
4 כפות שמן קנולה
1/2 דלורית בינונית (300 גר'), חתוכה לקוביות גסות
4 גבעולי סלרי אמריקאי, חתוכים לטבעות חצי ס"מ (כולל העלים)
עושים עם בורגול סמבסוסק עם שום דייזי שלנו איכזבת אותי
ללא שם
| 28/08/2020 | 00:10
הגיבו לתגובה
לדעתי החליפו בין המתכונים של הקובה סלק וקובה בורגול המטוגנים (לת)
סיגל
| 08/11/2020 | 15:03
הגיבו לתגובה
14.
סוף סוף סמבוסה חומוס ללא בצל עם תיבול מענין (לת)
קדימה למטבח
| 27/08/2020 | 08:59
הגיבו לתגובה
13.
נכדה של סבתא
המתכון של הקובה סלק הזוי.
לא מתקרב למתכון האמיתי
ללא שם
| 23/08/2020 | 17:31
הגיבו לתגובה
12.
מלא מלא טעם זה באמת חגיגה (לת)
עירית
| 23/08/2020 | 14:55
הגיבו לתגובה
מלא בשמן ,אוכל לא נקי, כבר עדיף בצק אפוי (לת)
שמן לא נקי
| 19/03/2021 | 13:13
הגיבו לתגובה
11.
כמה ידע יש לך או כמה סבתות חחחחח פשוט ומדהים (לת)
שי
| 23/08/2020 | 14:54
הגיבו לתגובה
10.
הצלחתיייייי והילדים עפו מתכון מדויק ממש שחיתות תודה (לת)
רונית
| 23/08/2020 | 14:53
הגיבו לתגובה
9.
אחחחח כפר מרגיש את הקרנציות בפה תבורכי (לת)
חיים
| 23/08/2020 | 14:53
הגיבו לתגובה
8.
זה מטבח או מוסך? נגמר לי השמן מנועים (לת)
ללא שם
| 22/08/2020 | 12:58
הגיבו לתגובה
7.
כנס לי ב........ וצא מצופה (לת)
הגנב מבגדד
| 22/08/2020 | 08:29
הגיבו לתגובה
6.
לכל אחד דייזי משלו
לכל אחד סבתא דייזי משלו, לי יש את אמא שלי. מתכון עיראקי אסלי זה ממש לא. סוכר חום, שום, מקל קינמון, פפריקה? br/לימון כבוש?
גבי דבורה
| 21/08/2020 | 09:47
הגיבו לתגובה
סבתא שלי מתהפכת בקבר
ממש נכון, מתכון עירקי אסלי ממש מייתר חצי מהמרכיבים במתכון של הקובה , איפה בבגדד היה מקל קינמון? אבל תמיד כיף לקרוא על אוכל עירקי
נכד עירקי
| 21/08/2020 | 22:08
הגיבו לתגובה
5.
לכל אחד דייזי משלו
לכל אחד
גבי דבורה
| 21/08/2020 | 09:42
הגיבו לתגובה
4.
והבהרט? (לת)
עזרא
| 21/08/2020 | 08:58
הגיבו לתגובה
3.
באוכל הפרסי זה מינימום שמן מקסימום ירק - גורמה
שגורמה הבנתי זאת מילה בפרסית!!br/התרבות הפרסית והשפה שלהם מרתקת אותי
ללא שם
| 21/08/2020 | 08:29
הגיבו לתגובה
תרבות האוכל של הפרסים והעירקים היא נגזרת של ההודית
בכלל כל תרבות האוכל במזרח התיכון היא נגזרת של ההודית. דרך המשי, נתיב התבלינים.
החומוס הוא הכוכב במטבח ההודי. לא סתם השיר הכי מפורסם נכתב עליו "איצ'יקדאנה".
לדעתי גם מוצא היהודים הוא במקור מהודו ולא פרס. י-הודי.
גבולות העולם בתנך: הודו-כוש (אתיופיה).
איציק דנה
| 22/08/2020 | 17:03
הגיבו לתגובה
גרגר של אורז זה איציקדנה גדל גרגיר גדל ומדובר על אורז
באהבה ככה הבנתי מהתירגום של השיר הזה ....אם טעיתי מחילה או אני צודק אז ללמד את הרבים ...שנה טובה ומתוקה
אורי
| 02/09/2020 | 09:04
הגיבו לתגובה
2.
העיראקים הם הכי נורמלים מהמיזרחים אבל רחוקים מאוד מהאשכנזים. (לת)
סדאם חוסיין
| 21/08/2020 | 10:46
הגיבו לתגובה
העליה מעיראק הייתה העליה המשכילה ביותר שעלתה לישראל (לת)
דוד
| 21/08/2020 | 10:56
הגיבו לתגובה
דוד אם כך הדבר (והוא לא) ציין שמות המשכילים העיראקים שלך? (לת)
טרומפלדור
| 21/08/2020 | 11:03
הגיבו לתגובה
יהודי עיראק למדו במוסדות אנגליים
האנגלים שלטו שנים רבות בעיראק ומרביתם של יוצאי עיראק למדו במוסדות החינוך שהאנגלים הקימו ובראשם "אליאנס" , אלפים המשיכו ללימודים גבוהים לאחר סיום לימודי התיכון והגיעו עם תארים . העליה לישראל התפרסמה כעליה המשכילה ביותר שהגיעה עד לעלייתם של עולי ברית המועצות בשנות השמונים (עליה משכילה ומבורכת כשלעצמה)
דוד
| 21/08/2020 | 12:27
הגיבו לתגובה
לכן העירקים ממלאים את השוק
ומקללים בשפה הכי מכוערת בעולם
חיים
| 24/08/2020 | 01:09
הגיבו לתגובה
בבדאי,מוחאק ביל ג'חראק (לת)
אבול סביח
| 23/08/2020 | 05:28
הגיבו לתגובה
ל-דוד הטמבל, העליות הגדולות של הרוסים היו בשנות ה-70 ו-90. (לת)
גם עובדות נכונות אתה
| 23/08/2020 | 07:22
הגיבו לתגובה
המשכילה ביותר מבין המזרחיים. תדייק. (לת)
היקה
| 23/08/2020 | 12:17
הגיבו לתגובה
המשכילה ביותר שעלתה לארץ עד להגעת עולי ברית המועצות (לת)
דוד
| 23/08/2020 | 16:44
הגיבו לתגובה
אכן נכון (לת)
ענת
| 01/09/2020 | 16:06
הגיבו לתגובה
למה להכליל
בכל עליה היו את אלה שהגיעו מהערים הגדולות והאונברסיטאות והיו את אלה שהגיעו מהכפרים הקטנים שלא למדו כך בעירק בטורקיה במצרים ובסוריה
יהודה
| 21/10/2020 | 08:47
הגיבו לתגובה
ברית המועצות ,רובם מכפרים פרימיטיביים, הכל פרופגדנדה
ה"הפרד ומשול" של קופי השלג המערביים לא עוזר יותר,רובכם מהכפר
ילד במזרח, בטריפולי או בצנעא, הבין בתורת הנביאים יותר מראשי הכת שלכם, הפכתם את תורת הנביאים ,שמטיפה לחשיבה פתוחה ,לכת מפוחדת בגלל כל מה שהאירופאים, העבירו אליכם ע"י התעללות, אנשים שנראים ומדברים ואוכלים כמעט כמוכם,
בקתת עץ מהשטייטל
| 19/03/2021 | 13:40
הגיבו לתגובה
1.
מטוגן ועוד מטוגן ולקינוח מטוגן (לת)
בקיצור
| 20/08/2020 | 20:49
הגיבו לתגובה
רוצים להיות כהאשכנזים המוצלחים והמצליחים? איכלו גפילטע פיש. (לת)
מכמרונית/דייגת עם IQ
| 21/08/2020 | 09:51
הגיבו לתגובה
שלשלתי שלושה ימים
שרף לי כל כך שצעקתי איה איה על האסלה.
להתרחק כמו מאש.
יוני
| 21/08/2020 | 13:07
הגיבו לתגובה
כן יוניי שטפת את הפרצוף המכוער שלך באסלה כמוגרבים שעושים כך. (לת)