אם עד לפני כמה שנים יינות יווניים לא היו פופולריים בארץ, ונתפסו לעתים גם כפחות מוצלחים מאלה שהגיעו משאר חלקי אירופה, בקיץ הזה תוכלו לפגוש יותר ויותר יינות ייווניים במסעדות ובחנויות היין, וזה לא במקרה: הביקורים התכופים שלנו אצל השכנה יוון, ההיכרות עם הקולינריה המקומית שלה, הזהות התרבותית הקרובה, שמות הזנים האקזוטיים שנשמעים מגרה באוזן, הקולינריה המזרח תיכונית שמשתלבת היטב עם היינות וכמובן - גם המחירים הנוחים - הביאו את הישראלים להכיר בעובדה שיין יווני זה טוב גם לנו.
כתבות נוספות שיכולות לעניין אותך:
בדרך כלל בקניית יין, הצרכנים נוהגים לבחור ביינות מוכרים, או לפחות ביינות שהגיעו ממדינה עם קבלות בתחום היין - כמו יינות מצרפת ומספרד, המיוצרים מענבים מוכרים כמו שרדונה או סוביניון בלאן. אבל בגלל שיוון לא נתפסה, כאמור, בקרב הישראלים כמדינה מובילה בייצור יינות, והייתה מזוהה בעיקר עם יינות המיוצרים מזני ענבים פחות מוכרים, כמו רצינה או אסרטיקו, הצרכן הישראלי לא נתן הזדמנות ליין היווני, וכתוצאה מכך גם צומצם הייבוא.
6 צפייה בגלריה
יין לבן
יין לבן
כמו היין ששתינו באתונה
(צילום: Shutterstock)
על אף היעדר הביקוש מצד הצרכנים, לפני כמה שנים בחרו מספר ייבואני יין, ובהם חברת אספיריט, IBBLS, הכרם ושקד בכל זאת לייבא לארץ יין יווני, מתוך אמונה שמדובר בקטגוריה בעלת פוטנציאל, המציעה יינות איכותיים המתאימים בצורה מושלמת לחיך הישראלי.
וההימור היה מוצדק: בשנים האחרונות ישראלים רבים מבקרים ביוון, ושם נחשפים למותגים חדשים ולאיכויות מפתיעות של יינות. לאט לאט התחילו הישראלים לחפש בארץ גם את היין שהם טעמו במסעדה באתונה. כשהתופעה התגברה, החליטו היבואנים להרחיב את המגוון אותו מייבאים לארץ.
אבל אם תחשבו על זה רגע, תבינו שהמגמה הזו לא באמת מפתיעה, לאור העובדה, שישראל, כאמור, דומה ליוון בכל מה שקשור לאקלים, לתרבות ולקולינריה, ולכן מתבקש שיינות יווניים יהיו מבוקשים גם בארץ. היינות היווניים משתלבים מעולה לצד מנות ים תיכוניות, מנות על בסיס ירקות, שמן זית ודגים, המאפיינים גם את הקולינריה המקומית שלנו.
מומחים בתחום היין גורסים כי היה זה רק עניין של זמן עד שהיין היווני יהפוך לאופנתי בקיץ ים תיכוני כמו שלנו. הישראלים גילו מהר מאוד את היינות הקלילים, המינרליים והרעננים שיש ליוון להציע, ולמדו להבין את החיבור שלהם לאקלים ולקולינריה המקומיים.
6 צפייה בגלריה
הנופים בדרך
הנופים בדרך
הריביירה של אתונה: מזכירה את יפו
(צילום: גלעד ילון)
הייבואן IBBLS בחר, למשל, להביא בפעם הראשונה לארץ יין קסינומברו (הזן האדום הנחשב ביותר של תעשיית היין היוונית). הזן מסוגל להפיק יינות עם יכולת התיישנות חריפה וטעמים יוצאי דופן - והכל במחיר נגיש. אז אם עד עכשיו הצרכן הישראלי פגש מיוון בעיקר יינות המיוצרים באיי המדינה, יינות שהרבה פעמים יקרים מפאת כמויות ייצור או הקצאות קטנות, היום יש ייבוא מסודר מצפון יוון, מה שמאפשר לצרכן הישראלי היכרות עם זנים וסגנונות שונים במחיר נוח והגיוני.
אבל גם מעבר לגיאוגרפיה, הישראלים מחוברים לתרבות היוונית - בין אם זה במוזיקה, ובים אם זה באוכל או בתיירות. אבל דווקא ביין, לקח לישראלים הרבה יותר זמן להתחבר ליוון. הישראלים שהגיעו ליוון וטעמו את היינות המקומיים, בדרך כלל פגשו יינות בינוניים, שלא יצרו תשוקה להעמיק את ההיכרות עם תעשיית היין היוונית.
6 צפייה בגלריה
יין לבן - אילוסטרציה
יין לבן - אילוסטרציה
יין שמתאים לאקלים, לתרבות ולאוכל בישראל
(צילום: shutterstock)
אבל השינוי כאן הגיע דווקא מהקהל המקצועי: המסעדות וחנויות היין בארץ היו אלה שהכירו גם את היינות היוונים האיכותיים, שמתלבשים כמו כפפה ליד על מזג האוויר הישראלי. עכשיו, הייבואנים השונים קוצרים את הפירות - אפשר לראות איך הסקרנות מחלחלת מתפריטי היין במסעדות גם לציבור חובבי היין בבית, ציבור שלם שמגלה פתאום את נפלאות היינות היווניים.
התיירות הישראלית ביוון, האהדה הישראלית לתרבות היוונית והתפתחות תחום היין ביוון הלכו והפכו את היינות היווניים ליינות שמסקרנים את הישראלים. הוסיפו לזה תעשייה שמקפידה על ממסך נכון של זנים מקומיים ובינלאומיים, חדשנות ויצירתיות, הבלטת אצילותם של זנים שבעבר לא זכו להכרה בינלאומית (והיום מוכרים בכל מקום, כמו האסירטיקו הלבן והארג'יוג'יטיקו האדום) - וקיבלתם מבחר גדול ומפתה של אפשרויות נהדרות.

15 יינות יווניים, שאפשר להשיג בחנויות היין בישראל, שאתם חייבים לטעום

טסנטאלי, סנטוריני, אסירטיקו רזרבה יין לבן יבש המופק מ-100% ענבי אסירטיקו מגפנים בנות 20-60 שנים, הגדלות אך ורק באי סנטוריני. לאסירטיקו של היקב צבע זהוב ובשומת של אפרסק, תפוח, תבלינים ופרחים לבנים. ליין חומציות טובה ואופי מינרלי במיוחד. היין מתיישן 12 חודשים בחביות עץ אלון צרפתי ומייצג בצורה הטובה ביותר את בית הגידול וזן האסירטיקו. מחיר: 109 שקלים
6 צפייה בגלריה
(צילום: שי שגב)
טסנטאלי, סנטוריני, אסירטיקו היין מופק מ-100% ענבי אסירטיקו. ליין בשומת של פרי הדר עם רמזים של דבש. היין יבש מאוד עם חומציות רעננה וסיומת מעוררת תיאבון. מחיר: 65 שקל
טסנטאלי, רפסני יין אדום קליל ומרענן עם בשומת של דובדבנים ופטל, רמזים של וניל ותבלינים. היין מיוצר משלושה זני ענבים יווניים מקומיים: חינומאברו, קראסאטו וסטאברוטו, הגדלים על המדרונות הדרומיים של האולימפוס. היין מתבגר לפחות 6 חודשים בחביות עץ אלון צרפתיות קטנות ו-6 חודשים נוספים בבקבוק והוא יין בעל ופוטנציאל התבגרות נהדר. 45 שקל
קכריבארי יין נהדר, שזכה לאינספור פרסים בשל איכותו. היין, על טהרת ענבי רודיטיס, ניחן בבשומת מזמינה ועשבונית, המזכירה תימין, אורן וחורשים. זהו יין עוצמתי, מאוזן ומרענן, ובעיקר גסטרונומי. מחיר: 35 שקל
6 צפייה בגלריה
(צילום: שי שגב)
דמעת האורן היין הזה הוא בין טובי יינות יוון המגיעים לארץ, ויש לו גם עם יכולת התבגרות של עשר שנים - ויותר. זה יין רצינה (יין לבן עממי מסורתי, שמוסיפים לו שרף אורנים לאחר התסיסה) שתסס בחביות עץ אלון חדשות, ולאחר מכן התבגר בהן ששה חודשים על שמריו. ליין, העשוי על טהרת ענבי אסירטיקו מאזור גומניסה, וצבעו צהוב בהיר. ליין יש בשומת עשירה בניחוחות הדריים, וניל, רוזמרין, טימין וג'ינג'ר. הפה פירותי ועשיר, והוא נהנה מחמיצות מצויינת ומינרליות טובה. זהו יין גסטרונמי להפליא שיתאים, לדגים, פירות ים ומאכלים בתנור או בגריל. מחיר: 135 שקל
אוריינוס הליוס בלנד בושמתי של מוסקופילרו וסוביניון בלאן. המוסקופילרו מעניק בשומת של ורדים ופריחת לימון, בעוד שהסוביניון בלאן תורם פירות הדריים ואקזוטיים. צבעו צהוב-ירוק, הוא יבש על החיך ומאוזן. היין הזה הולך טוב עם פירות ים, סושי ודגים נאים. מחיר: 59 שקל
מנטיניה יין מזן מוסקופילרו, זן ענבים הגדל בכרמי זווגולאטיו באזור מנטיניה. צבעו של היין צהוב בוהק, והאף פרחוני עם ניחוחות לימוניים, ועלי ורד - שאופייניים לזן. עשיר ועסיסי על החך, עם סיומת ארוכה ובושמתית. מחיר: 69 שקל
נמאה רזרב היין מיוצר מענבי הזן האדום אג'יורג'יטיקו (הקרוי על שמו של גאורגיוס הקדוש). מקור הענבים בכרמי האחוזה במדרונות אזור קוטסי שבנמאה. צבעו של היין אדום עמוק, והאף אינטנסיבי עם בשומות של תבלינים. הפרי מורכב ומרוכז, ומאוזן היטב עם חותם החבית. היין מלא, סיומת ארוכה ויתאים לליווי בשרים על המנגל או לגבינות. מחיר: 75 שקל
קיר, יאני אסרטיקו יין מצפון יוון ומכרמים גבוהים, על טהרת האסרטיקו. האופי המעט מלוח של הזן נשמר לצד פרחים ואפרסקים. היין מלא ונגיש במיוחד. התבגרות של היין הייתה קצרה, והשמרים במיכלי הנירוסטה הוסיפו לו מרקם ומורכבות. מחיר: 75 שקל
קיר, יאני נאוסה יין זני קסינמוברה, יבש מאוד, מפוצץ בריחות וטעמים לא רגילים. בשומת של תות שדה, פירות יער וריבתיות. זה יין עם תמורה נהדרת למחיר. מחיר: 75 שקל
קיר, יאני, בלה טרקטר שילוב מסקרן בין האסרטיקו יליד יוון, לשרדונה ולענבי ויונייה. היין מאוזן ומושלם לקיץ הישראלי, ומי שמחפש מעט יותר מרקם ומשקל בפה, יימצא כאן את מבוקשו. ליין יש בשומת של תפוז, אפרסק ומשמש, והוא מיועד לשתייה מהירה. מחיר: 65 שקל
6 צפייה בגלריה
(צילום: שי שגב)
אלפא, מקדוניה מלגוזיה יין בושמתי עם ניחוחות של פרי טרופי, מלון, ליצ'י ופריחה עדינה. ליין גוף מלא שנהנה מאיזון מצוין ומרעננות טובה. מחיר: 75 שקל
ארגירוס, סנטוריני, אטלנטיס לבן יין המורכב מזני הענבים אסרטיקו, את'ירי ואיידאני. יין לבן איכותי עם אופי רענן וצעיר, ובעל איזון טעמים מצוין. מחיר: 85 שקל
בוטארי, נמאה, אגיורגיטיקו ליין יש אופי פירותי עם בשומת של דובדבנים טריים ופירות יער. זה יין אדום צעיר, רענן ומהנה. מחיר: 65 שקל
בוטארי, כרתיקוס לבן יין בושמתי עם ניחוחות עוצמתיים של פריחה ופירות טרופיים כמו מנגו, אננס ומשמש. בליין נוכחות טובה ואיזון מצוין של טעמים. מחיר: 50 שקל