58
הבית של נופר 660

מכינים ג'חנון וקובנה: מתכון אסלי לשבת

היא רועת צאן בדימוס, ג'דאית בהווה והמתכונים של הג'חנון והקובנה המושלמים שלה מככבים היום בטור של השפית נופר זוהר: הכירו את יהודית, התימניה שתעשה לכם את השבת

תמונה כללית
נופר זוהר | פורסם: 04/03/2021
אתם כבר מכירים את אהבתי לסבתות עדתיות. הפעם, מצאתי סבתא תימניה מקסימה בשם יהודית, שגרה בשכונת יד אליהו בתל אביב.
יהודית היא אישה ג'דאית, רועת צאן בדימוס, שהייתה לוקחת את הכבשים שלה לסיבוב בוואדי של איילון. היא בת לשוחט, מומחית בבשר ומלאת סיפורים כרימון. לא משעמם איתה לרגע.
מתכונים נוספים שיכולים לעניין אותך:
כשפגשתי אותה לראשונה היא כבשה את ליבי עם החיוך השובבי שלה והרוח החיה שמלוה אותה. יהודית היא אולי סבתא בת 83 אבל האנרגיה שלה היא כמו של נערה צעירה.
צילום: יובל חןמי רוצה ג'חנון בשבת? (צילום: יובל חן)
אימהּ של יהודית עלתה לישראל ממחוז שרעב בתימן, יתומה שניצלה מהתנצרות ובזכות השכנה שהייתה להם אז, היא ניצלה - השכנה הטובה אספה אותה אליה כשהוריה נפטרו, וגידלה אותה כבת. כך, היא נחלצה מהגורל שיועד לה - חיים בכנסייה, ולבסוף היא גם הצליחה לעלות לארץ ישראל.
יהודית חוגגת את החיים. היום שהיא הכי אוהבת הוא שבת, אז היא יושבת בחיק משפחתה סביב קובנה וג'חנון, עם רסק עגבניות, סחוג - והרבה אהבה בלב.
תמונה כללית
  • הכמויות כתובות בכוסות וכפות מידה
המצרכים (לסיר ג'חנון בקוטר 22):
1/2 ק"ג קמח 1 כפית אבקת אפיה 1/4 כוס סוכר 1 כפית מלח 1/4 1 כוסות מים 1 כף דבש
אופן ההכנה:
  1. בקערת מיקסר עם וו לישה שמים קמח, אבקת אפיה ומערבבים. מוסיפים את הסוכר, הדבש והמלח.
  2. מוזגים מהמים בהדרגה לקערת המיקסר ומפעילים את המיקסר במהירות בינונית למשך חמש דקות, עד לקבלת בצק אחיד ומעט דביק.
  3. מעבירים לקערת מעט משומנת. מכסים בניילון ונותנים לבצק לנוח שעתיים בטמפרטורת בחדר.
  4. שוקלים את הבצק ומחלקים אותו ל-8 כדורים שווים, מכסים בניילון נצמד למשך 30 דקות (כל כדור זה ג'חנון אחד - סך הכל 8 יחידות ג'חנון).
  5. פתיחת בצק ג'חנון - משמנים את המשטח בכמות נדיבה של חמאה. שמים כדור בצק ומעליו כמות נדיבה של חמאה, ומתחילים להחליק בתנועות פתיחה על השיש, עד לקבלת עלה דקיק, כמעט שקוף (כשהעלה פתוח דק מאוד מומלץ לרדד את הדפנות ולוודא שגם הן דקות מאוד). מקפלים שליש בצק מכל צד (קיפול ספר תורה), ומגלגלים לצורת רולדה.
  6. מניחים בתחתית סיר ג'חנון שכבה בעובי של 2 ס"מ של פרוסות לחם ישן. שופכים חצי כוס מים בתחתית הסיר. מרפדים את הלחם ואת דפנות הסיר בנייר אפייה משוח היטב בחמאה רכה, ועליו מניחים את הג'חנונים שגלגלנו. מעליהם מניחים עוד נייר אפייה וביצים (לא מבושלות). מכניסים לתנור לטמפרטורה של 110 מעלות (חום עליון וחום תחתון) למשך לילה שלם (כ-12 שעות). מגישים חם לצד רסק וסחוג.
צילום: נופר זוהרידיים מסתחררות מעל בצק דק מאוד (צילום: נופר זוהר)
תמונה כללית
המצרכים (לסיר ג'חנון בקוטר 18 ובגובה 10 ס"מ):
1/2 ק"ג קמח 15 גר' שמרים יבשים 100 גר' סוכר 20 גר' מלח דק 250 מ"ל מים חמימים 35 גר' שמן חמניות 200 גר' חמאה רכה לפתיחת הבצק
צילום: יובל חןקובנה - להגיש עם רסק וסחוג (צילום: יובל חן)
אופן ההכנה:
  1. במיקסר עם וו לישה שמים קמח, סוכר ומלח. בקערה נפרדת שמים את השמרים והמים החמימים, וטורפים היטב. שמים בצד את המים והשמרים ונותנים להם לנוח חמש דקות.
  2. אחרי חמש דקות מוסיפים את המים והשמרים לקערת המיקסר, ולשים במהירות איטית במשך שתי דקות, עד שמתקבל כדור בצק כמעט אחיד.
  3. מוסיפים את השמן, וממשיכים ללוש עוד חמש דקות (לפתיחת הגלוטן ויצירת אלסטיות לבצק). נותנים לבצק לנוח בקערה עם מעט שמן מעל. עוטפים בניילון נצמד ובמגבת לחה עד להכפלת הנפח של הבצק, כשעה וחצי (תלוי במזג האוויר).
  4. שוקלים את הבצק לאחר התפחה, ומחלקים את הבצק לשישה כדורים שווים. מניחים על מגש מוברש בחמאה, משמנים מעט את הכדורים מלמעלה ומכסים בניילון נצמד לתפיחה נוספת של 30 דקות.
  5. משמנים את המשטח בכמות נדיבה של חמאה. את כדור הבצק ומעליו כמות נדיבה של חמאה ומתחילים להחליק בתנועות פתיחה על השיש עד קבלת עלה דקיק כמעט שקוף. מקפלים את הבצק לשליש מכל צד (קיפול ספר תורה), ומגלגלים לצורת רולדה ארוכה. מגלגלים את הרולדה לצורת שבלול או לצורת לחמניית קשר.
  6. משמנים סיר ג'חנון בכמות נדיבה של חמאה, ומניחים בסיר את השבלולים. כדאי להכין את הבצק בערב ולתת לקובנה התפחה של לילה במקרר (כ- 12 שעות) או - להשאיר בסיר ולהתפיח כשעתיים עד שהבצק מכפיל שוב את נפחו.
  7. אופים בתנור שחומם מראש לטמפרטורה של 180 מעלות (בתוכנית של חום עליון וחום תחתון) במשך כחצי שעה, עד לקבלת צבע זהוב ושזוף. מגישים חם.
לכתבה זו 58 תגובות
הוספת תגובה
58

תגובות

close-fullscreen-comment
הוספת תגובה
19.

סמנה = חמאה מזוקקת

18.

מזוקקת ) . מעולם לא השתמשו לא הכירו במרגרינה , מרגרינה זה רק בארץ - הסיבה שזה פרווה

17.

לא כל מי שהחיים התאכזרו אליו חייב להגיב בצורה מגעילה . לא בא לכם אל תאכלו ואל תכינו מאכלים כאלה, לקרוא תגובות לפוסט הזה וממש להרגיש שיש אוייבים בקירבנו. ואגב התימנים הם העדה הכי נעימה בסביבה ......

comment-2-comment

והתרבות שלהם, אותנטית, לא אקלקטית מעמי האזור

comment-2-comment

לפעמים אני מרגיש שהיטלר ניצח בצורה מסוימת , מחלת הגזענות שהפיץ הייתה כל כך חריגה ,שאנשים נהיו חסרי רגישות וציניים, במקום להפך, ללמוד מההיסטוריה

comment-2-comment

שממה של ארץ קרח ושלג צינית ורעה, לא סתם הנביא ירמיהו אמר: "ויאמר יהוה אלי מצפון תפתח הרעה על כל ישבי הארץ"

16.

comment-2-comment

שוויה - גולאש עוף תימני, רגל של טלה ממש טעימה, ומאכלי חלב טעימים, כמו זום ומטיט וממש מאכל טעים שאני מת עליו ה-הריס ,שעשוי מ2 כוסות בורגול שתוף, 2 כוסות חלב ו2 כפות סמנה וקינמון ממש טעים טעים

comment-2-comment

וגם השוויה ,אבל גם את המחשוואש, שזה צלי בשר תימני

15.

comment-2-comment

מדובר במיץ של הזבל הבורגני קולוניאליסטי וזה כולל גם "מזרחים" ,בני תערובת, שנותנים גב לדעות האלה,לא קשור למוצא,אלא לעירנות והסולידריות, של האנשים שחיים בחברה הזו

14.

2 שאלות: 1. את הסיר עים הגחנון שמכניסים לתנור מכסים? 2. הביצים - אין סכנה שיתפוצצו מהחום?

comment-2-comment

הביצים מקבלות בסיר צבע חום וטעם מיוחד.

comment-2-comment

13.

comment-2-comment

comment-2-comment

שמאלץ זה מאכל ממש דוחה, שאני לא נוגע בו, אתה שותה את השומן או גריעבן, שזה חתיכות של עור, אני רק רבע תימני ומת על האוכל הזה, לעומת עדות אחרות

12.

שתו פח שמן עם מרגרינה

comment-2-comment

את כול הגזענות וההשפלה והתסביכים שקיבלתם באירופה, אתם מנחיתים על ילידי המזרח פה, ולא לצנזר, כמה תגובות נקיות פה, נגד הגזענות אתם מצנזרים.

11.

יש בעלי חיים עם תרבות מטבח יותר עשירה ומורכבת.

comment-2-comment

10.

כמו שאין "הפרום מרוקאי" וכמו שאין "חריימה מרוקאי" כל אוכל טוב וטעים הם מוסיפים את המילה מרוקאי ומאמצים אותו

9.

8.

בבקשה לדייק!

7.

תכבדו, ואל תביישו את השבת בצער בעלי חיים.

comment-2-comment

6.

נראה לי המצאתם פה דמות

comment-2-comment

זה חמאה מומסת .בתימן היה מרגרינה ?

comment-2-comment

comment-2-comment

comment-2-comment

comment-2-comment

5.

כמה שטויות!

comment-2-comment

תהנה

comment-2-comment

comment-2-comment

4.

comment-2-comment

comment-2-comment

comment-2-comment

comment-2-comment

comment-2-comment

תתביישו

comment-2-comment

comment-2-comment

comment-2-comment

הרוצחים שמעון קופר, צבי גור,מייקל פישר,מרי פיזם ועוד, נו אז נכליל את כולם ,זו הסקת מסקנות שגויה

comment-2-comment

לכת האשכנזים , לא כולם, היו ארגוני פשע, בכל העולם, יהודי תימן הם טובים מולכם

3.

comment-2-comment

comment-2-comment

בתחמן היתה רק סכנת התאסלמות

2.

comment-2-comment

comment-2-comment

comment-2-comment

comment-2-comment

comment-2-comment

comment-2-comment

יהודי תימן היו חלק מהאימפריה העותומאנית, שתימן וישראל היו חלק ממנה, אתם ברחתם בצורה לא חוקית למזרח. **טאהר הבדואי

comment-2-comment

מפרץ עדן מקשר בן הים האדום, שגם אליו אנחנו מחוברים, לים הערבי, מפרץ מאוד חשוב וענקי,יש שם נתיב סחר ענקי

1.

לכל התגובות
0
מצב לילה
מצב לילה