39
הבית של נופר 660

מעדנים לשבת מהמטבח הסורי

הוא נחשב למטבח פשוט של עניים, מתובל באיפוק ומלא באהבה: נופר זוהר נכנסה למטבח של חמותה הסורית ויצאה משם עם מעדנים משעועית, מעדשים, מכרובית ומבורגול

תמונה כללית
נופר זוהר | פורסם: 31/12/2020
לתבשילי שישי יש נוכחות קבועה במטבחה של חמותי האהובה מריומה. הם מריחים ונראים כל כך טוב שכאשר מתיישבים מסביב לשולחן, אני משתוקקת ישר לטעום מכולם. קשה מאוד לדחות סיפוקים מול שולחן עמוס בתבשילים מהמטבח הסורי. כשתטעמו, תבינו כי הם מתובלים באיפוק ויש בהם ברהט שמריומה לימדה אותי להכין ובעיקר המון אהבה.
לטורים קודמים של השפית נופר זוהר:
>>לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים באוכל - הצטרפו לעמוד האינסטגרם שלנו
צילום: יאיר שגיא (צילום: יאיר שגיא)
מריומה משחזרת מתכונים מבית אמא ומספרת שבאותה תקופה היה עוני והשתמשו בחומרי גלם בסיסיים כמו בורגול, עדשים שנחשבו אז לבשר של העניים, בעדשים המון ברזל . בתקופות חגיגיות בודדות בשנה השתמשו בבשר, עופות ודגים. אני תמיד נדהמת מכמה שהאוכל שלה פשוט ובסיסי וכמה שהוא מענג את הנשמה. לפניכם כמה מתכונים קלילים להכנה שישדרגו לכם את הסגר.
תמונה כללית
המצרכים:
1 ראש כרובית בינוני מופרד לפרחים בגודל ביס 6 שיני שום כתושות 4 כפות שמן זית לטיגון השום 1 ליטר שמן קנולה לטיגון עמוק של הכרובית מיץ מ-2 לימון מלח ים לפי טעם 1 כוס טחינה הר ברכה 2 כוסות מים
צילום: נופר זוהר (צילום: נופר זוהר)
צילום: יאיר שגיא (צילום: יאיר שגיא)
אופן ההכנה:
  1. מנקים את הכרובית מהגבעולים הירוקים וחותכים לפרחים בגודל ביס בעזרת סכין.
  2. חולטים במים רותחים למשך דקה ומסננים.
  3. מכינים סיר עם שמן עמוק ומטגנים את פרחי הכרובית עד הזהבה קלה ומוציאים למסננת.
  4. שמים בקערה את הטחינה, המים ומיץ הלימון והמלח, טורפים היטב שלא יהיו גושים עד קבלת מרק דליל מאוד, כמעט מימי.
  5. שמים בסיר עם שמן זית, שום כתוש ומטגנים קלות לכמה שניות.
  6. יוצקים את נוזלי הטחינה והמים, מערבבים מביאים לרתיחה עדינה ומוסיפים פנימה את הכרובית המטוגנת.
  7. מוסיפים מלח ולימון לפי הטעם ומבשלים על להבה חזקה כדי שהטחינה לא תתקשה.
  8. המלצת הגשה: עם צנוברים קלויים, סומק ופטרוזיליה קצוצה.
תמונה כללית
המצרכים:
500 גר׳ שעועית ירוקה טרייה או קפואה 6 כפות שמן זית 2 בצלים בינוניים (כ-150 גר׳) חתוכים לקוביות קטנטנות 6-7 שיני שום כתושות 5 עגבניות טריות קצוצות או מגוררות על פומפייה (עדיף, אם יש, עגבניות מזן מגי) 1 כוס מים 2 כפות רסק עגבניות 1 כף פפריקה מתוקה 1/4 צרור כוסברה טרייה 1/4 כפית פלפל שחור גרוס 1/2כפית פלפל אנגלי 1/4 כפית קינמון 1/4 כפית אגוז מוסקט טחון 1/4 כפית ג׳ינג׳ר טחון 1 כף מלח ים אטלנטי 1 כף סוכר לבן 1/4 כפית פלפל שאטה טחון 1/4 כפית זרעי כוסברה טחונים
צילום: נופר זוהר (צילום: נופר זוהר)
צילום: נופר זוהר (צילום: נופר זוהר)
צילום: יאיר שגיא (צילום: יאיר שגיא)
אופן ההכנה:
  1. חולטים את השעועית במים שהורתחו מראש למשך דקה, מעבירים למי קרח למשך דקה ומסננים.
  2. מכינים את הרוטב: שמים במחבת 5 כפות שמן זית איכותי, מטגנים את הבצל עד להזהבה על להבה נמוכה. מוסיפים את השום, לאחר מכאן "פותחים" את הפפריקה למשך כמה דקות.
  3. מוסיפים את השום ומטגנים כ-10 שניות, מוודאים שלא נשרף.
  4. מוסיפים את העגבניות ומטגנים עד שהן נמסות. מוסיפים את הרסק ומבשלים כחצי שעה.
  5. כשהרוטב מוכן, מוסיפים את השעועית החלוטה ואת כל התבלינים, את הכוסברה, 1 כוס מים ומבשלים כ-30 דקות על להבה נמוכה כשהסיר מכוסה עם מכסה עד קבלת שעועית רכה.
תמונה כללית
המצרכים:
3 בצלים בגודל בינוני (כ-250 גר׳) 1 כוס עדשים ירוקות, מושרות במים קרים למשך 4 שעות לפחות 2 כוסות בורגול גס, שטוף היטב ומסונן 4 שיני שום, כתושות 1/2 כפית בהרט 1 כף מלח ים 1/2 כפית פלפל שחור 8 כפות שמן קנולה 3 כוס מים רותחים
צילום: נופר זוהר (צילום: נופר זוהר)
צילום: נופר זוהר (צילום: נופר זוהר)
אופן ההכנה:
  1. חותכים את הבצלים לחצי וכל חצי בצל חותכים לפרוסות ירח דקיקות.
  2. שמים בסיר 8 כפות שמן קנולה ומטגנים את הבצל עד שהוא נהיה שחום ומקורמל. שומרים 4 כפות בצל מקורמל בצד להגשה.
  3. מבשלים את העדשים בסיר נפרד במשך 12 דקות (כך שיהיו מבושלים אך גם קריספיים).
  4. מוסיפים לבצל את השום ומטגנים כ-15 שניות. מוסיפים מלח, פלפל ובהרט.
  5. בסיר נפרד מבשלים את הבורגול על להבה גבוהה במשך 12 דקות במים שהורתחו מראש (כמו פסטה). בסיום הבישול מסננים את המים.
  6. מעבירים את הבורגול המסונן ומבושל לכלי רחב, מוסיפים את העדשים, הבצל את המלח ואת הבהארט.
  7. מתקנים תיבול במידת הצורך ומפזרים מעל את הבצל המטוגן ששמנו בצד.
כשאתם מכינים את זה בבית, תייגו @ynet_food בתמונה שלכם כדי שנוכל לראות
לכתבה זו 39 תגובות
הוספת תגובה
39

תגובות

close-fullscreen-comment
הוספת תגובה
34.

בוודאי שבסוריה היו (ועדיין יש) עניים מרודים, שחיו מבורגול ועדשים, אבל המטבח הסורי - ובפרט המטבח היהודי הסורי - הם מטבחים משובחים, עיליים, מושפעים מאד גם ממסורות הבישול הצרפתיות וגם מהמטבח הלבנוני - יש שם פסגות של עידון ומגוון עצום של מאכלים בכל רמות התחכום והטעם. ההקדמה בכתבה הזו - פשוט שגויה. מי שרוצה להרחיב קצת, ולא לסמוך עלי בנדון - אני מפנה לספר האנציקלופדי ״בישול יהודי, מזרח ומערב״ מאת קלודיה רודן, שעוברת אחד אחד את מטבחי כל תפוצות היהודים - ומגדירה את המטבח הסורי כ״פנינת המטבח היהודי״, כולל מאות רבות של מתכונים. הכרובית נראית מתכון מצויין, השעועית גרועה (די רוצחים אותה בבישול השני עם הרוטב) והמג׳דרה לא נשמעת הגיונית - כי המרכיבים (בורגול עדשים ובצל) צריכים להתבשל יחד לפחות זמן מה לאיחוד הטעמים.

33.

32.

ממש לא סורי , אולי סורי לעניים.

31.

כנראה האוכל הלבנוני טעים יותר.לא אכלתי כלום אצל חמותי בזמנו.אוכל לא מתובל.

comment-2-comment

לא כמו המטבח המרוקאי

30.

מכל המאכלים הנפלאים שיש לעדה הסורית זה מה שבחרת להציג? מטבח עני? מטבח הכי עשיר בעולם

comment-2-comment

המצרכים מהשכנים, והמים לבישול מהברז של הכיבוי אש ברחוב.

29.

לא יהודי ולא ערבי ,זה מטבח של אוכל מאולתר.

28.

אני סורי (דמשקאי שזה הרבה יותר שוה מהחלאבים...) ומעולם לא שמעתי על שום במג'דרה. שלא נדבר על זה שמג'דרה היא לא בדיוק מאכל סורי. ליהדות סוריה תבשילי עדה הרבה יותר מקוריים ושווים. כתבה חפיפית לגמרי. אמא שלי מתהפכת... נ.ב. מריומה זה שם של תימניה לא סורית :-)

27.

26.

כתבת נכבדה, לפחות תרשמי שזה היה במימון של הר ברכה!!!

comment-2-comment

25.

100 גרם פלפל אנגלי שלם, 50 גרם פלפל שחור ואגוז מוסקט אחד שלם. טוחנים הכל לאבקה במטחנת תבלינים. בהרט ערבי קלאסי ופשוט.

24.

23.

22.

יש אבל שלושת המאכלים האלה הם גם אש

21.

לא קשור למגבית סוריה בכלל

20.

אני סורי ואין ולא דומה לאוכל סורי יש לנו המון מאכלים שאתה מלקק את הצלחת והריחות אמאלה אז אין לי מושג אוכל עניים זה אוכל בריאות טעים מזין ראו שהיום הקטניות הם בתודעה אז יאלה

19.

זה אפילו לא משקף את המסורת

18.

מלאים בשפע חום אהבה וכמובן טעם. הבאת ממש את הבסיס של הבסיס

17.

סלט טבולה,פתוש,באבא גנוג',קובה נייה,שאקירייה,דאוד באשא,מקמור

16.

איפה הלחמאגון איפה הבשר קדאיף טחינה איפה הכוסאמחשי איפה הפאד תאי סורי איפה הדים סם איפה הבורשט איפה הרגל קרושה איפה המקרויאלללל איפה הסלמון הסורי

15.

לכבוד 2021 הגיע הזמן ללטף חיות, לא לשלם כדי שיהרגו אותן.

14.

13.

יש לסורים אוכל הרבה יותר עשיר כמו מעודה קיבה ספיחה אורז חמוד באמה פסוליה קביבת קיבה בסניה ועוד ועוד

12.

איזה מטבח סורי? לא מתקרב בכלל...

11.

יש מטבח סורי והוא עשיר וטעים, לא צריך ליפייף אותו עם מוצרים שלא היו קיימים בסוריה כמו מלח ים, מלח אטלנטי. טחינה התאימה למתכונים הסורים ולא היה "הר ברכה".

10.

הכותבת ממש החמיצה את המטבח הסורי האמיתי שמורכב מתבשילי בשר בקר כבש ועוף שמשולבים עם ירקות,חומוס ואורז וכן מאפים למינהם מדולבים בבדר וירקות,חהל מאוד,כתבה מטעה

9.

8.

comment-2-comment

המטבח הכי טוב בעולם. אין שישי בלי אורז וחמוד

7.

מאיפה הסורים האלו ? קובה מטוגן מצאת שתי מנות פשוטות

6.

כולם מחפפים בבצל המטוגן,וזה מה שנותן את כל הטעם.

5.

4.

לקחת מטבח מגוון ומרתק והורדת אותו לרמה נמוכה. חבל, קצת מחקר היה מוערך מאוד

3.

comment-2-comment

עיראקי וכו'. ההרכב שונה בבחינת התבלינים והכמות של כל אחד מהם

2.

אבל אחד הטעימים שיש

1.

לכל התגובות
0
מצב לילה
מצב לילה