בית המשפט או רשם ההוצאה לפועל יוכלו לבקש מחייבים שנכנסו להליך פשיטת רגל לעבור הכשרה כלכלית על מנת לסייע לשיקומם, ואחת כזו החלה בפעם הראשונה ממש השבוע.
>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
מאז שחוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי נכנס לתוקף ב-15 בספטמבר 2019, הוגשו כ-8,000 בקשות לחדלות פירעון (בקשות פשיטות רגל) של יחידים במערכת ההוצאה לפועל, וכ-22 אלף בקשות אצל הממונה על חדלות הפירעון במשרד המשפטים, עו"ד סיגל יעקבי, שמטפל בחייבים שהיקף חובותיהם עולה על 150 אלף שקל - כך עולה מנתוני משרד המשפטים ורשות האכיפה. החוק מדגיש לצד ההפטר מהחובות של החייב את שיקומם הכלכלי של החייבים.
1 צפייה בגלריה
חובות, אילוסטרציה
חובות, אילוסטרציה
חובות, אילוסטרציה
(צילום: shutterstock)
בעת הדיון בצו השיקום הכלכלי שבמסגרתו נקבעים, בין היתר, התנאים למתן הפטר לחייב, רשאי הרשם או בית המשפט, לפי העניין, להפנות את החייב להכשרה להתנהלות כלכלית נכונה כתנאי למתן הפטר בסיום ההליך. כמו כן, רשאי רשם ההוצאה לפועל בהליך חדלות פירעון להפנות חייב להכשרה להתנהלות כלכלית כתנאי לאישור הסדר באסיפת נושים המתקיימת לפניו.
על פי ההערכה, עם הצטברות הבקשות לחדלות פירעון הן ברשות האכיפה והגבייה והן אצל הממונה על חדלות הפירעון במשרד המשפטים, יידרשו מאות חייבים מדי שנה להשתתף בקורסי ההכשרה במטרה לסייע להם להשתקם כלכלית ולשנות הרגלים אשר הובילו מלכתחילה למצב של חדלות פרעון. בשלב זה, מאחר וטרם הותקנו תקנות בעניין הכשרה להתנהלות כלכלית נכונה, ההשתתפות בהכשרות נעשית באופן וולונטרי.
ההכשרה נועדה להקנות לחייבים ידע וכלים להתנהלות כלכלית שתסייע להם להתמודד עם הליך חדלות הפירעון (הליך פשיטת הרגל), לצאת לדרך כלכלית חדשה ובעיקר להימנע מחזרה לחובות בעתיד. ההכשרה כוללת, בין היתר, את התכנים הבאים: תפקיד המשפחה בתהליך השינוי, לקיחת אחריות ושליטה, היחס לכסף, ניהול תקציב, בניית סדרי עדיפויות, בניית תקציב, תרבות הצריכה והשפעתה על חיינו, כללי צרכנות נבונה, מקסום יכולת ההשתכרות מיצוי זכויות ועוד.
תוכניות ההכשרה פותחו על ידי הממונה על הליכי חדלות פירעון ושיקום כלכלי ורשות האכיפה והגבייה בשיתוף עם "ג'ויינט ישראל אשלים", ומלווה על ידי מומחים מתחום ההתנהלות הכלכלית. ההכשרה נערכת באופן קבוצתי במפגשי הדרכה אשר יתקיימו בלשכות ההוצאה לפועל (גם עבור חייבים שההליך בעניינם מתנהל אצל הממונה על הליכי חדלות פירעון ושיקום כלכלי) או בלמידה מרחוק באמצעות "זום".
הקבוצה הראשונה של ההכשרה נפתחה ביום ראשון השבוע, ומונה תשעה חייבים. קבוצות נוספות יצאו לדרך ביום שני - האחת בשפה הערבית והשנייה לחייבים שנדרש עבורם דגש בנושא תעסוקה. בסך הכל 34 חייבים משתתפים בכל הקבוצות.