תבלינים, אצה וירקות מצליבים: 8 המזונות הכי טובים להתחדשות הגוף

איך לשקם את הרקמות, לרענן את המוח ולחדש את התאים דרך הצלחת? ולמה צריך להפריד את הפירות משאר האוכל? הנטורופתית אפרת נבון מצביעה על המזונות המומלצים וגם מגלה דרך אחת פשוטה וקלילה להגברת הספיגה של כל הטוב הזה

אפרת נבון | פורסם:19/05/2022
צילום: shutterstockהאורגנו עשיר בפולאט, נגזרת טבעית של ויטמין B9 המסייע ליצירת DNA ו־RNA - אבני הבניין להתחדשות תאית (צילום: shutterstock)

1. תבלו את התפריט באורגנו

האורגנו עשיר בפולאט, נגזרת טבעית של ויטמין B9 המסייע ליצירת DNA ו־RNA - אבני הבניין להתחדשות תאית. בנוסף, החומצה הרוזמרינית שהוא מכיל נלחמת בדלקות ומעודדת היווצרות של תאים בריאים במקום הדלקתיים.

2. העשירו את הצלחת במצליבים

ירקות מצליבים, ובפרט ברוקולי ונבטי ברוקולי, מכילים רכיב בשם סולפורפאן שמגביר הפרשת אנזימים המסייעים בחידוש התאים וביצירת תאי עצב חדשים. בנוסף, הסולפורפאן מטהר את הרעלים שנמצאים באוויר המזוהם שאנו נושמים.
צילום: shutterstockמכילים רכיב בשם סולפורפאן שמגביר הפרשת אנזימים המסייעים בחידוש התאים וביצירת תאי עצב חדשים (צילום: shutterstock)
סלט מצליבים ואגוזים לסילוק רעלים
מה צריך (ל־6 מנות):
  • 1 ראש ברוקולי מפורק לפרחים
  • 1 ראש כרובית מפורק לפרחים
  • 2 צנוניות קטנות, חתוכות דק
  • 10 עגבניות שרי חצויות
  • 1 בצל סגול קטן, קצוץ דק
  • 1/2 כוס אגוזי מלך קצוצים
  • 3 כפות שמן זית מכבישה קרה
  • מלח הימלאיה לפי הטעם
מה עושים:
  1. משרים את פרחי הברוקולי והכרובית במים עם מלח כ־10 דקות ושוטפים היטב.
  2. מרתיחים את הפרחים במים, מנמיכים את הלהבה ומבשלים למשך כ־10 דקות. מסננים וקוצצים לחתיכות בינוניות.
  3. שמים את הפרחים הקצוצים בקערה לסלט, מוסיפים את שאר הרכיבים ומערבבים היטב.

3. הוסיפו פירות יער עוצמתיים

פירות יער, כמו אוכמניות, דומדמניות, דובדבנים, גוג'י ברי ופטל, מכילים נוגדי חמצון עוצמתיים (פלבנואידים) ומסייעים בייצור SOD - אנזים שמנטרל רדיקלים חופשיים, הפוגעים בממברנות התאים, במיטוכונדריה ואפילו ב־DNA עד כדי יצירת תאים סרטניים.
צילום: shutterstockמכילים נוגדי חמצון עוצמתיים (צילום: shutterstock)

4. תגברו את הגוף בפטריות כוח

פטריות כוח, ובעיקר מאיטקי ושיטאקי, מכילות שפע של פוליפנולים - נוגדי חמצון הגורמים להרס ולפינוי של תאי סרטן ורעלים מהגוף. בדרך זו הם מסייעים לטיהור של תאי הכבד ומביאים להתחדשותם באופן בריא.
צילום: shutterstockמכילות שפע של פוליפנולים - נוגדי חמצון הגורמים להרס ולפינוי של תאי סרטן ורעלים מהגוף (צילום: shutterstock)
"טוסט" פטריות ממולאות לניקוי הכבד
מה צריך (ל־15 מנות):
  • 2 סלסילות פטריות שמפיניון
  • 3 שיני שום
  • כפית זעתר יבש טחון
  • 2 כפות שמרי בירה
  • 1/4 כפית מלח
  • 1/4 כוס שמן זית
מה עושים:
  1. שוטפים את הפטריות ומנגבים מיד. קוטמים להן את הרגליים ושומרים אותן.
  2. טוחנים את רגלי הפטריות יחד עם שאר הרכיבים לממרח חלק.
  3. מלאים מחצית מכמות הפטריות בתערובת הממרח ומכסים כל פטרייה בפטרייה נוספת.
  4. מכניסים לטוסטר (רצוי בין שני ניירות אפייה אקולוגיים) לכ־10 דקות לצריבה.

5. רעננו את המוח (ואת המיינד) עם תה ירוק

ובמיוחד תה ירוק הנקרא סנצ'ה – שהוא המובחר ביותר מכיוון שעבר הכי פחות עיבוד. מחקרים הראו שהרכיב הפעיל בעלי התה, הנקרא EGCG, חוצה את מחסום הדם במוח ומקדם את בריאות המוח על ידי חידוש תאים אצל אנשים עם מחלות הקשורות לניוון התאים של מערכת העצבים כמו אלצהיימר, דמנציה ופרקינסון.
צילום: shutterstock (צילום: shutterstock)

6. שקמו את הרקמות עם כלורלה

האצה החד־תאית המיקרוסקופית הזאת מכילה את חומרי גרעין התא (RNA ו־DNA), מה שמקנה לה את היכולת להתרבות פי ארבעה בכל 20 שעות. לכן היא מצוינת לכל מי שזקוק לשיקום מהיר של רקמות, כמו למשל לאחר כווייה, פציעה, ניתוח או במקרים של מחלות ניווניות.
צילום: shutterstockמצוינת לכל מי שזקוק לשיקום מהיר של רקמות, כמו למשל לאחר כווייה, פציעה וניתוח (צילום: shutterstock)

7. וגם עם שומנים בריאים

שומנים בריאים, כמו אבוקדו, שמן קוקוס, אגוזים וזרעים לא קלויים, מכילים חומצות שומן שמקדמות את חידוש הרקמות בעור ומזרזות את ריפויו במצבים של כווייה, פציעות וחתכים. בנוסף, הן מסייעות בחידוש רקמות של מפרקים פגועים כמו במצבי אוסטאוארטריטיס ופגיעות בחוט השדרה.
צילום: shutterstockמכילים חומצות שומן שמקדמות את חידוש הרקמות בעור (צילום: shutterstock)

8. נצלו את כוח הכורכום

הכורכומין, הרכיב הפעיל של הכורכום, נמצא במחקרים כמסייע בהרס של תאים מודלקים וביצירת תאים חדשים ובריאים במקומם.
צילום: shutterstockמסייע בהרס של תאים מודלקים וביצירת תאים חדשים ובריאים במקומם (צילום: shutterstock)
משקה כורכום לטיהור
מה צריך (למנה אחת):
  • 1 כפית שטוחה אבקת כורכום אורגנית
  • 1 כוס מים רותחים
  • קורט פלפל שחור
  • מיץ מ־1/2 לימון טרי
מה עושים: ממיסים את אבקת הכורכום במים הרותחים וממתינים שהמשקה יהיה פושר מעט. מוסיפים לכוס את הפלפל ואת מיץ הלימון, מערבבים היטב ושותים, רצוי בבוקר על בטן ריקה.

טיפ להגברת הספיגה: שימו לב לסדר הארוחה

כדי שהאוכל ייספג בצורה מיטבית ויתעכל כראוי, כדאי לאכול בסדר הבא: מתחילים בירקות, עוברים לפחמימות, אחריהן לחלבונים ולבסוף לשומנים. פירות יש לאכול בנפרד לגמרי מכל מאכל, בהפרש של שלוש שעות לפחות מכל ארוחה. כך רכיבי המזון החיוניים שמזרזים את ייצור התאים יגיעו אל יעדם ויבצעו את עבודתם כראוי.
אפרת נבון, נטורופתית מוסמכת, מנהלת מרכז "תרפא" לבריאות טבעית ומחברת הספר "טעים לאכול בריא"
לכתבה זו 13 תגובות
הוספת תגובה