העולים מארה"ב שעברו לנגב: "המצאנו פה את עצמנו מחדש"
גם הגשימו חלום ועלו לישראל וגם מימשו את חזון הפרחת השממה: תכירו את העולים החדשים מארצות הברית שבחרו להקים את ביתם בנגב. "באנו להפריח את השממה והמצאנו את עצמנו מחדש", הם אומרים וקוראים לעולים אחרים להגשים גם הם את החלום הציוני – דווקא בנגב
מיטל ר. פישמן
| עודכן:17/05/2022
בשיתוף נפש בנפש
בסוף שנת 1953 עזב דוד בן גוריון את בית ראש הממשלה בירושלים ואת ביתו הפרטי בתל אביב, והעתיק את מגוריו לקיבוץ שדה בוקר שבנגב. כשנה לאחר מיכן הוא סיכם בנאומו המפורסם את חזונו והכריז: "בנגב ייבחן העם בישראל... רק במאמץ מלוכד נוכל למשימה של הפרחת השממה ויישובה".
כמעט 70 שנים אחרי, ולא מעט אנשים חדורי שליחות ואהבת הארץ חולמים להגשים את חזונו של בן גוריון ועוברים לגור ולעבוד בנגב. בשנים האחרונות חלקם הם עולים חדשים מצפון אמריקה, רובם ככולם עולים במסגרת תוכנית "זינוק בעלייה" שמפעיל ארגון נפש בנפש ביחד עם קק"ל.
יצאנו לפגוש את אותם עולים חדשים, שגם הגשימו את חלום העלייה לארץ וגם מימשו את חזון הפרחת השממה. מה הביא אותם לנגב, האם הם כאן כדי להישאר ואילו הזדמנויות הם מצאו בדרום?
ללמד אנגלית ולמכור גלידה בירוחם
נעמי לב (44) עלתה עם משפחתה לישראל מניו יורק רק לפני שלוש שנים, אבל אין לה ספק שאת העלייה ואת ההתאקלמות שלה בישראל אפשר להכתיר כסיפור הצלחה. "כשאת רואה את הילדות שלך פורחות, את יודעת שזו הצלחה", היא מסבירה.
החלום לעשות עלייה קינן בנעמי כבר מגיל צעיר, אבל רק לפני שלוש שנים היא הגשימה אותו. "תמיד ידעתי שישראל זה הבית שלי. כל פעם כשהגעתי לבקר ידעתי שאני חייבת לגור בארץ. אחרי כל פעם שחזרתי הרגשתי שהשארתי פה חלק מנשמתי. בגיל 18 עשיתי בארץ שנת שבתון, Gap Year, ורציתי כבר אז לעלות אבל בעקבות עצה שקיבלתי, שלא מקובל שבנות צעירות עושות עלייה לפני שהן מתחתנות, חיכיתי עד גיל 41", היא צוחקת.
כשהחליטו לעלות ארצה בסיוע ארגון "נפש בנפש" ובשיתוף משרד העלייה והקליטה, הסוכנות היהודית, קק"ל ו-JNF-USA, נעמי, בן זוגה דוד ושתי בנותיהם בחרו לתקוע יתד בירוחם. בחירה לא קונבנציונלית, היא מודה ומוסיפה בגאווה כי הם נחשבים למשפחת העולים הראשונה מצפון אמריקה שהגיעה היישר לירוחם.
"תמיד אהבתי את הנגב", מסבירה נעמי את הבחירה בירוחם. "לפני הגענו, קיבלתי הצעת עבודה בירושלים, אבל לא לקחתי אותה. הרגשתי שהנשמה שלי צריכה להיות בנגב. שאלתי את בעלי מה הוא אומר והוא הסכים. רצינו לגור במקום לא גדול ומצאנו את ירוחם".
לא קל להתחיל בגיל 41 את החיים מחדש. נעמי, דוקטור לחינוך רבת פעלים, שבין היתר הקימה בית ספר תיכון בדנוור שבארצות הברית, מעידה כי החליטה להוריד בישראל את הרגל מהגז, ולהיות יותר נוכחת בחייהן של בנותיה, היום בנות 11 ו-14.
ולמרות זאת, מדובר באישה עם הספקים מרשימים ועם עשייה חינוכית ענפה גם בישראל: נעמי עובדת כיום על פרויקטים חינוכיים שונים, בין היתר הייתה שותפה להקמת גן דו לשוני בירוחם והיא גם מרצה לאנגלית. "זה גן ללימוד אנגלית מגיל שנתיים. מחקרים מראים שככל שילדים נחשפים לשפה בגיל צעיר יותר, זה בונה להם יותר את הביטחון העצמי ומסייע להם לרכוש אותה ברמת שפת אם".
"ירוחם זה מקום של יוזמות". קבו"ם - קפוא בלב מדבר, העסק שפתחה נעמי בירוחם. (צילום: אלבום משפחתי)
בישראל העזה נעמי גם לממש חלום ישן ולפתוח את ״קבום!״ עסק של גלידות, שתופס תאוצה. "תמיד רציתי לעשות משהו שקשור לאירוח, לתיירות ולאוכל, אבל לא היה לי את הזמן והאפשרות. רק פה יכולתי לעשות את זה. ירוחם זה מקום של יוזמות, יש כאן אפשרויות לצמוח ולגדול ואנו מזמינים את כולם להתפנק במשהו מתוק, טעים וטרי".
איך את מסכמת את מסע העלייה ואת שלוש השנים בירוחם?
"החיים יותר שקטים פה, יש זמן ואוויר לנשום. בירוחם יש אנשים חמים, אין חום כמו שיש בירוחם ואני לא מתכוונת למזג אוויר. כולם דואגים פה אחד לשני. כשעולה חדש מגיע לעיר גדולה, זה מקבל התייחסות שונה כי הכמויות לשם גדולות יותר, אבל כשאנחנו הגענו לפה, הפכנו להיות ה׳ניוז׳, המועצה אפילו פרסמה הודעה שהגיעו עולים לירוחם וזה פשוט נתן לנו את התחושה שהגענו הביתה".
להמציא את עצמך מחדש בנגב
כשרייצ'ל ואדם הופקינס (38) החליטו לעשות עלייה ממסצ'וסטס לפני 7 שנים, המטרה הייתה ברורה - להיטמע בחברה הישראלית. " לא היה מעניין אותנו לקחת את החיים שלנו בארצות הברית ולהעביר אותם לארץ, רצינו להיות ישראליים. רצינו שהילדים יהיו ישראליים, שידברו עברית, שיהיו להם חברים ישראלים. ידענו שלנו כמבוגרים זה יהיה יותר קשה, אבל לילדים זה יהיה בסוף הכי קל", הם מסבירים.
שניהם נולדו למשפחות יהודיות תרבותיות (Cultural Jews, שאינן שומרות מסרות), וכשהכירו בשנות ה-20 שלהם, החלו השניים להתקרב לדת. "במזרח ארצות הברית מאוד יקר לגור בקהילה היהודית. גם לשלוח את הילדים לבית ספר יהודי זה יקר. חוץ מזה, אנחנו מאוד מאמינים במדינה שלנו. רצינו לחנך את הילדים שאם מאמינים במשהו, חשוב לפעול ולא רק לדבר. זו אחת הסיבות שעלינו ישר לנגב".
"רצינו שהילדים יהיו ישראליים, שידברו עברית". רייצ'ל ואדם הופקינס עם ילדיהם (צילום: אלבום משפחתי)
כשהציעו לזוג הופקינס מטעם ארגון נפש בנפש, שגם סייע להם בעלייה לארץ, להתחיל את דרכם ביישוב הדתי-קהילתי רתמים דרומית לבאר שבע, הם לקחו את ההצעה בשתי ידיים. הם ארזו את מטלטליהם ואת שלושת ילדיהם הקטנים ועלו לארץ בסתיו 2014.
את הלילה הראשון שלהם ביישוב, מספרים אדם ורייצ'ל, הם לא יישכחו: "הגענו באיחור של כמה שעות, זה היה כבר 11 בלילה. אנשי היישוב פגשו אותנו מחוץ לקרוואן שלנו לעזור לנו עם הילדות ועם המזוודות. נכנסו לדירה והכל היה כבר מרוהט ומצויד, לא היינו צריכים בכלל לפתוח את המזוודה. אפילו מצעים היו על המיטות".
מה שהיה אמור להיות מקום דיור זמני להתאקלמות קלה ומהירה, הפך להיות הבית. "אנחנו לא מכירים אף אחד מחוץ לרתמים", הם מסבירים את ההחלטה להישאר ביישוב. "האנשים פה קיבלו אותנו כמו משפחה. הייתה לנו גם משפחה מאמצת שעזרה לנו בכל דבר, אם זה לפתוח חשבון בבנק או ללכת איתנו לסופר".
הזוג הופקינס לא רק מצא בית בנגב, אלא גם המציא את עצמו מחדש ושינה כיוון בקריירה. אדם, עורך דין במקצועו, עשה הסבה בישראל להייטק ועובד כמהנדס תוכנה, ורייצ'ל, שהייתה בארצות הברית מטפלת התנהגותית, עובדת כיום כמחנכת וכמורה לאנגלית בתיכון.
רייצ'ל ואדם הופקינס עם ילדיהם בביתם החדש ברתמים - בית שבנו מאדמה נגוחה ביישוב. (צילום: אלבום משפחתי)
5 שנים אחרי העלייה, המשפחה שגדלה והתרחבה בינתיים, עברה מהקרוואן הצנוע לבית שבנו מאדמה נְגוּחָה ביישוב. בעקבות סיפור ההצלחה של המשפחה הגיעו ליישוב עולים חדשים נוספים מארצות הברית, שמצאו ברתמים בית.
למי הבחירה לעבור לגור בנגב מתאימה לדעתכם?
"לפני שהגענו הכרנו את החזון של בן גוריון להפריח את השממה, זו הייתה אחת הסיבות שהגענו לכאן. תמיד אמרנו שאם אנחנו רוצים להצליח בעלייה, אנחנו חייבים להיות גמישים. אם זה אומר לנקות בתים למרות שיש לנו תואר שני – אנחנו ננקה בתים. אנחנו לא מפונקים. בסוף מצאנו עבודה, אבל היינו מוכנים לכל תרחיש".
"גילינו את עצמנו במצפה רמון"
דנה ערבליך לידס (31) עברה כמה גלגולים בישראל עד שמצאה את המנוחה והנחלה במצפה רמון שבלב הנגב. היא בת לאב יהודי ולאמא ישראלית שהטמיעה בה אהבה גדולה למולדת. כך למשל, בתקופת האינתיפאדה ב-2001, היא תרמה למגן דוד אדום את כל הכסף שקיבלה במתנה לבת המצווה.
בגיל 18 הגשימה דנה את חלומה ועלתה לארץ בסיוע ארגון "נפש בנפש" ובשיתוף משרד העלייה והקליטה, הסוכנות היהודית, קק"ל ו-JNF-USA. ההתאקלמות בארץ הייתה מאתגרת, היא מודה. "לא מצאתי את עצמי, לא הרגשתי צורך להיות קרובה לעולים אחרים. מצד שני, קשה להתאקלם בתרבות חדשה וללמוד את השפה. גם בלוס אנג'לס אף פעם לא הרגשתי שייכת, זו הסיבה שהגעתי לכאן".
"גילינו את עצמנו במצפה רמון"- דנה וחיים ערבליך- לידס (צילום: אלבום משפחתי)
התחנה הראשונה שלה בישראל הייתה במעונות של אוניברסיטת בר אילן, שם למדה תואר ראשון בחינוך מיוחד וספרות אנגלית. לאחר שסיימה את התואר עברה לירושלים, "כמו שעושים הרבה עולים רווקים. עבדתי בגיוס כספים והכרתי את בעלי חיים. הוא עלה בגיל 12 מניו יורק עם ההורים שלו". אחרי שהזוג ערבליך לידס התחתן הם עברו לגור בבאר שבע, שם נולד בנם הראשון.
התחנה הבאה והאחרונה לזמן הקרוב, כפי שמעידה דנה, היא מצפה רמון, אליה עברו לפני שנה וחצי. "רציתי חינוך אחר לילד. הוא היה איתי בבית 3 שנים, וכששמעתי שבמצפה רמון יש גן יער – התלהבתי". גן יער, מסבירה דנה, הוא מסגרת חינוכית שבה הילדים מבלים את רוב זמנם בטבע, במחקר ובלמידה.
"גילינו את עצמנו במצפה רמון, זה מקום שמאפשר", היא מסכמת את החוויה שלה במצפה רמון עד כה. "יש פה מגוון של אנשים – יש אנשי חינוך, מוזיקאים, אמנים, חילונים, דתיים. יש פה הכל מהכל. אנחנו כאן כבר שנה וחצי, ובינתיים אנחנו נשארים. אנחנו מתרגלים לנחת, לשקט ולמרחבים".
מאז שעברה דנה ומשפחתה למצפה רמון, היא הפכה למעורבת יותר בקהילה, בין היתר היא פועלת לפתיחת גן יער דתי ביישוב. "הגיעו לכאן לאחרונה הרבה אנשים כמונו - עולים חדשים וישראלים מלידה - שמחפשים משהו אחר, שיטה שונה. חלקם דתיים או זוגות מעורבים, שמחפשים חינוך אלטרנטיבי. מי שרוצה להיות מעורב בחיי הילדים שלו – זה המקום".
מה היית ממליצה לעולים חדשים שמתלבטים איפה לגור בישראל?
"קודם כל, הייתי רוצה להרגיע אותם ולהגיד, שהתהליך הזה לא כל כך מפחיד. אחד הדברים החשובים שהייתי ממליצה זה ללמוד את השפה. אני יכולה להבין למה חלק מהעולים בוחרים להישאר בקהילה של דוברי אנגלית כשהם מגיעים לארץ, זה הרבה יותר קל. אבל אני חושבת שזה חוסם את הגדילה ועוצר את ההתאקלמות בתרבות בישראל. אני חושבת שכל עולה חדש צריך לשאול את עצמו למה הוא בא לישראל, מה הוא היה רוצה להשיג בעלייה שלו בארץ".
חלוציות מודרנית הנוטעת שורשים באדמת הארץ
"חזונו של בן גוריון מתממש דרך מחויבותם ומסירותם של העולים להגשמת חלום ההתיישבות בארץ ישראל", אומר הרב יהושע פס, מייסד ומנכ"ל נפש בנפש. "יחד עם שותפינו בקק״ל אנו גאים ללוות את העולים בבחירה לצאת מאיזור הנוחות ולהתיישב ביישובי הנגב והגליל. זוהי חלוציות מודרנית הנוטעת שורשים באדמת הארץ וממנה צומחות קהילות עולים איתנות וחזקות לעולים שעתידים לבוא ארצה".
רוני ויניקוב, מנהל החטיבה לגיוס משאבים בקק"ל מוסיף: ״קק"ל מובילה כבר שנים רבות, ביחד עם ארגון נפש בנפש, פרויקט לאומי לעידוד ההתיישבות של עולים חדשים בנגב ובגליל. אנחנו נרגשים לראות היום, ביום העצמאות למדינת ישראל, את העליה למדינה וההשתלבות המהירה בחברה הישראלית. אנו רואים את החשיבות של העולים החדשים אשר מעצימים את מדינת ישראל ותורמים רבות לחיזוק הגליל, הנגב וירושלים. חג שמח וברוכים הבאים הביתה".
ציונות 2022 זה אתם! אתם נותנים השראה גדולה. כל הכבוד על הצעד האמיץ ועל הדרך המיוחדת שעשיתם. אתם דוגמא לדור שלם. בהצלחה רבה!
ישראל
| 24/05/2022 | 06:06
הגיבו לתגובה
38.
הערך המוסף של האמונה, חזקו ואמצו. (לת)
אלי בובליל לוד
| 24/05/2022 | 06:08
הגיבו לתגובה
37.
כל הכבוד (לת)
קובי
| 22/05/2022 | 03:52
הגיבו לתגובה
36.
יופי, שישריצו צאצאים בנגב ולא בגוש הדן הצפוף (לת)
בני
| 21/05/2022 | 17:19
הגיבו לתגובה
אתה פולני ניבזה עם המון שנאה עצמית,, קרקוב מחכה לך (לת)
הכלה מאיסטנבול
| 23/05/2022 | 15:58
הגיבו לתגובה
35.
כבוד
כול הכבוד מאחל להם בהצלחה
חיים
| 21/05/2022 | 09:39
הגיבו לתגובה
34.
כל הכבוד לכם !!! (לת)
עדי
| 19/05/2022 | 10:15
הגיבו לתגובה
33.
איך מדברים בצורה שלילית לעולים חדשים זאת קבלת הפנים שלכם ?? (לת)
יעל
| 18/05/2022 | 23:17
הגיבו לתגובה
32.
תמיד רק ביקורת שלילית ככה אתם נראים.. (לת)
יעל
| 18/05/2022 | 23:18
הגיבו לתגובה
31.
כולם דתיים. ברוכים הבאים, אבל זה הופך את המדינה לדוסית יותר
כבר אין מקום בארץ שהוא חילוני למהדרין. הפוך מזה, יש בשפע, ישובים דתיים שחילוניים לא יוכלו לקנות בהם בית.
אורנה
| 15/05/2022 | 09:39
הגיבו לתגובה
מעדיף דוסים כאלה על חילונים כמוך (לת)
חילוני גמור
| 16/05/2022 | 07:45
הגיבו לתגובה
נו?
קודם כל, הרבה עולים מצפון אמריקה הם דתיים, ואלה שלא, מגיעים לתל אביב ולא לנגב. שיבואו עוד חילונים בעלייה וברוכים הבאים. הבעיה היא שהחילונים שם הם הרבה פחות מקושרות לציונות או ליהדות, אז הם פשוט לא מגיעים. מה לעשות? שנית, מה רע במדינה יהודית שגרים פה יהודים דתיים? עולים (כולם) הופכים את המדינה לציונית יותר.
מוישי
| 17/05/2022 | 13:48
הגיבו לתגובה
הבעיה היא שהם תומכי נוכליהו וזוללי קצבאות (לת)
ללא שם
| 18/05/2022 | 07:21
הגיבו לתגובה
אין בעיה - אחכ אל תתלונן שהנגב הפך לבני ברק (לת)
רונן
| 21/05/2022 | 17:20
הגיבו לתגובה
30.
נפש לנפש מעלה רק דתיים?את החילונים מזניחה שיתבוללו להם (לת)
חבל שכך
| 12/05/2022 | 18:39
הגיבו לתגובה
אי אפשר להעלות מי שלא רוצה (לת)
גד
| 12/05/2022 | 23:35
הגיבו לתגובה
נפש בנפש גם מעלה חילוניים. (לת)
דניאל
| 13/05/2022 | 16:15
הגיבו לתגובה
אבל כנראה יש הוראה להעלות מצביעי נוכליהו וחרדים (לת)
מיריק
| 15/05/2022 | 07:16
הגיבו לתגובה
הרבה תלונות יש לכם, רוצים לנסות להעלות חילונים? בהצלחה...
וגם, מה זה הפתיחת עיניים על דתיים, היום מי מדבר על ציונות כמו דתיים? איפה יש אנשים שמוכנים לדבר על זה, שיעורים שלמים של שעות ולא משפט שמנצנץ בחדשות?
לא אומר שאין אצל חילונים אבל צריך לראות גם אחוזים..
אסף
| 16/05/2022 | 11:55
הגיבו לתגובה
כי מי שחושב רק לפי ההיגיון בחיים לא יבוא לפה
אם מישהו היה מציע לך לעבור לסודן היית הולך על זה? כנראה שלא, אבל אם היה לזה איזה ערך דתי והיית עובר שטיפת מוח מגיל 0 שזאת הארץ המובטחת וכו' וכו' זה כבר מתחיל להשמע הגיוני יותר.
ככה לדעתי יהודים אמריקאים לא דתיים מרגישים לגבי ישראל. זה נחמד לבוא לטיול וכאלה אבל ממש לא יותר מזה.
דורון.
| 16/05/2022 | 16:17
הגיבו לתגובה
לא כך הדברים
נפש בנפש מעלה כל עולה שרק רוצה מתפון אמריקה. הבעיה היא שהרבה עולים מצפון אמריקה הם דתיים, ואלה שלא מגיעים לתל אביב ולא לנגב.
מוישי
| 17/05/2022 | 13:45
הגיבו לתגובה
כמה שאתה הזוי
.
שטיפת מוח מגיל 0 ?
| 22/05/2022 | 08:54
הגיבו לתגובה
29.
מכנה משותף הם כולם דתיים כך שאין להם צורך במנעמי החיים
בנגב יותר קל לשמור על האופי הדתי והמשיחי
קובי
| 10/05/2022 | 15:12
הגיבו לתגובה
28.
כל הכבוד לעולים המתיישבים בנגב
מאחר וביבי והשותפים הטבעיים שלו דאגו לאפס התיישבות ויישובים חדשים בנגב בעשרים השנה האחרונות ולכיבוש בדואי, , לפחות יש אנשים שלקחו את היוזמה לידיים.
יאיר
| 08/05/2022 | 15:39
הגיבו לתגובה
27.
לא רק הם
אני עליתי לפני מעל 20 שנה וישר באתי לגור בנגב עם כל הקושי וכמוני הרבה עולים עלו לנגב בלי פרסומות ובלי כלום.
חיינו כאן ולא נעזוב!
ראול
| 08/05/2022 | 07:51
הגיבו לתגובה
26.
אז עולים מקבלים עכשיו בית פרטי? (לת)
סיסי
| 08/05/2022 | 08:22
הגיבו לתגובה
אם תלכי לנגב, גם לך יהיה בית פרטי (לת)
אורנה
| 15/05/2022 | 09:40
הגיבו לתגובה
25.
יותר מדי דתיים פרזיטים עולים לפה. (לת)
ללא שם
| 08/05/2022 | 07:46
הגיבו לתגובה
הם דווקא אנשים יצרניים ובעלי יוזמה.אבל זה ארגון רק לדוסים (לת)
טעות שלא עוזרים ללא דתיים
| 12/05/2022 | 18:40
הגיבו לתגובה
hater
אכלו לך שתו לך
גם לקרוא את לא יודעת
shimon
| 17/05/2022 | 00:47
הגיבו לתגובה
24.
זה להרוס ולהשמיד את הנגב
כל מקום שבני אדם מגיעים אליו הורסים את הטבע ומחבלים בבריאה
לפחות אל תקראו להם מפריחי....
זה לא להפריח את הנגב
| 08/05/2022 | 07:05
הגיבו לתגובה
נו ומה אתה מציע... היכן תשלח אנשים להקים את בתיהם... (לת)
יואל
| 08/05/2022 | 07:30
הגיבו לתגובה
אתה כותב את זה גם על הבדואים בנגב או רק על היהודים? (לת)
ללא שם
| 10/05/2022 | 15:50
הגיבו לתגובה
23.
מתנחילם, איפה שזול, איפה שאפשר לגזול אדמות חופשי (לת)
יוס הבוס
| 08/05/2022 | 05:29
הגיבו לתגובה
אחי מי מספר לך שירוחם זאת לא התנחלות (לת)
ירוחםם
| 08/05/2022 | 16:39
הגיבו לתגובה
22.
האמריקקים תמיד היו אהבלים (לת)
אלברט
| 08/05/2022 | 00:19
הגיבו לתגובה
אתה זה הקקי (לת)
שוקי
| 08/05/2022 | 00:44
הגיבו לתגובה
21.
לרייצ'ל ואדם: שמחה על התאקלמותכם ברתמים :) ובכלל בארץ ישראל
.....
אמא של רותם
| 07/05/2022 | 21:35
הגיבו לתגובה
20.
כמה אנשים חיפשו מה זה ״בית מאדמה נגוחה״ ? (לת)
סתם עובר
| 07/05/2022 | 21:11
הגיבו לתגובה
19.
פוטין
שום מילה על בלדימיר ונטשה???
בלאדיק
| 07/05/2022 | 23:26
הגיבו לתגובה
18.
סיפורי עליה מרגשים מאד. נכנסו ישר ללב (לת)
אחת מהעם
| 07/05/2022 | 12:01
הגיבו לתגובה
17.
מדהים מדהים מדהים, יש משהו חזק פשוט וטוב בציונות הדתית.
חבל שלא כך חינכתי את ילדי.
אלי מתל אביב אדם חילוני.
| 06/05/2022 | 09:32
הגיבו לתגובה
אתה חילוני כמו שדע"ש חילונים . (לת)
כ
| 11/05/2022 | 14:51
הגיבו לתגובה
16.
איפה החילונים ?? (לת)
ללא שם
| 05/05/2022 | 17:08
הגיבו לתגובה
התבוללו
ושכחו את השורש שלהם
זהבית
| 07/05/2022 | 22:06
הגיבו לתגובה
????
אני חילוני ועליתי ישר לנגב וכמוני יש הרבה עולים חילוניים. אין רק חילוניים בתל אביב!
ראול
| 08/05/2022 | 07:55
הגיבו לתגובה
גרים בשכנות מצויינת ליד ! (לת)
תושב רביבים
| 10/05/2022 | 17:46
הגיבו לתגובה
15.
יפה מאוד תהנו בארץ הקודש
לא פשוט לעשות כזה מעבר במיוחד שכולם עוזבים לusa
אבי
| 05/05/2022 | 12:18
הגיבו לתגובה
14.
איזה יופי (לת)
ללא שם
| 05/05/2022 | 21:23
הגיבו לתגובה
13.
אמיצים
אכן אנשים מיוחדים כל הכבוד חזון וביצוע מורכב שלו...אינך יכול שלא לחשוב מדוע אזרחים ילידים כאן אינם פורשים כנף מהמרכז הבלתי אפשרי כבר ,ומקימים בית למופת בדרום/בצפון כן פרנסה קשה אבל זה חלק מהאתגר...
חג עצמאות שמח
לביא
| 05/05/2022 | 18:59
הגיבו לתגובה
12.
העיקר שהם דתיים וימניים. (לת)
טו
| 05/05/2022 | 18:34
הגיבו לתגובה
ימניים? מנין לך?! הנחות מוטעות הורגות לנו את הקהילה (לת)
יואל
| 08/05/2022 | 07:31
הגיבו לתגובה
11.
בהצלחה יקרים! (לת)
נמרוד
| 05/05/2022 | 16:17
הגיבו לתגובה
10.
מגניב
מזכיר את ביבי ובנט גם מפריחים את השממה
נפתלי נתניהו
| 05/05/2022 | 15:54
הגיבו לתגובה
9.
כל הכבוד
יותר חשוב ליישב את הנגב והגליל מאשר את יו"ש
אזרח
| 05/05/2022 | 14:39
הגיבו לתגובה
8.
מרז הארץ יקרה מאוד גם לאמריקאים
לא כל אמריקאי הוא אדם עשיר, אם היה להם כסף לקנות רעננה, כפר או ירושלים תאמינו לי שלא היו מגיעים לירוחם
זה שנגרם לארצות
| 05/05/2022 | 14:30
הגיבו לתגובה
7.
גדלתי בנגב אך עזבתי למען עתיד ילדיי (לת)
שלומי
| 05/05/2022 | 14:20
הגיבו לתגובה
6.
חבל שהרוב מעדיפים
לחכות למשיח בווילה בשטחים ליד תל אביב...
ציוני חילוני
| 05/05/2022 | 14:08
הגיבו לתגובה
5.
כיף לקרוא. אנשים נהדרים.
צריך הרבה אהבה לארץ כדי לעזוב מקום מלא טבע, אקלים נוח ושפע כלכלי כמו בארה"ב
ללא שם
| 05/05/2022 | 13:58
הגיבו לתגובה
4.
הם כולם דתיים-חילונים מעדיפים להישאר בלב הארץ (לת)
אני
| 05/05/2022 | 13:56
הגיבו לתגובה
3.
מעשה ציוני חשוב. ממש מעורר השראה, כל הכבוד. (לת)
הדס
| 05/05/2022 | 13:34
הגיבו לתגובה
2.
נהדר. עכשיו רק הממשלה צריכה להחזיר את המשילות (לת)
לנגב
| 05/05/2022 | 13:04
הגיבו לתגובה
1.
מרגש ,כן ירבו.
חשוב ביותר. המדינה צריכה לעודד ולהוריד חסמי ביורוקרטיה כדי להקל עד כמה שאפשר גם את הגיור. המשפט,""מעולה לעולה כוחנו עולה" איננו קלישאה אלא אמת לאמיתה. בהצלחהלאנשים מופלאים אלה.