לפני כמה חודשים הייתי בוושינגטון, ונאלצתי לספר לבני שיחי שבעוד שהקונספט נראה זוהר, המציאות אפרפרה ובעיקר מקרטעת: סיכויי ההישרדות של הקואליציה אינם גבוהים. חלקם, הרגשתי, היו סקפטיים. האמריקנים רגילים שנשיא מתחלף וזה לארבע שנים, תמיד. לחלקם קשה להפנים את המשמעות של מערכת פוליטית שמדברת בחודשים או שבועות. לעיתים שעות.
גם לוושינגטון אינטרס בביקור. הנשיא צפוי לקבלת פנים אוהבת, מעריצה. זו הייתה מדגימה שגם מו"מ עם איראן איננו בגידה בבת ברית קרובה, ושביידן קרוב עדיין לערכים של מצביעי מרכז בארה"ב - אלה שיכריעו את בחירות האמצע.
מאידך, בינתיים, התפתח לאמריקנים תמריץ עוצמתי במיוחד להגיע לאזור: מחירי האנרגיה. אם ירושלים הייתה מוקד ההגעה למזרח התיכון כאשר החלו לחשוב על ביקור באזור, המשקל עבר לריאד. התמשכות המלחמה באוקראינה והקרב הרוסי שנועד לייקר את מחירי הנפט והגז גובה מחירים כבדים במערב, וגם מהצרכן האמריקני. הקיץ רק מתחיל, אבל ממשל ביידן צריך לחשוב על החורף; הוא חייב לנסות ולהגדיל את הפקת הנפט מהמפרץ הפרסי, ובראש ובראשונה מסעודיה, כדי להוביל להתמתנות המחירים בארה"ב ולבלימת האינפלציה.
הסעודים, מצידם, זקוקים לתמיכה אמריקנית צבאית (בפרט אם ההסכם עם איראן יוצא אל הפועל), מתן לגיטימציה מחודשת ליורש העצר ולמשטר בכלל. אמש נודע כי יורש העצר הסעודי מתכנן תוך שבועות ספורים מסע בכמה מדינות, כולן סביב ישראל: יוון, טורקיה, קפריסין, ירדן, מצרים. שיחותיו יעסקו ב"מסחר ובאנרגיה". במזרח התיכון יש דיבורים על כך שהסעודים עשויים לרצות לחכות לממשל הבא, שייתכן שיהיה שוב דונלד טראמפ; איתו הם מסתדרים היטב. מאידך, מדוע שירצו לעשות זאת? קבלת תעודת כשרות מנשיא דמוקרט לא תשלול את האפשרות ליחסים מיטיבים עם נשיא רפובליקני. ההפך, "הם יכולים בקלות ליהנות משני הצדדים", כלשון פקיד במערב.
אז מה התרחיש האופטימי עבור ירושלים וגם וושינגטון? ביקור אוהד וסימבולי לביידן בישראל, שאחריו יסכים עם הסעודים על הגדלת הפקת האנרגיה, ובו הם יקבלו מחויבות מחודשת לביטחונם, ובמקביל גם יחלו להתקדם פומבית - גם אם באופן צנוע למדי - לעבר נורמליזציה עם ישראל. הבעיה, כמובן, היא שאנחנו עוסקים במזרח התיכון: ההפתעה היא רק כאשר אין הפתעה. עוד לפני כל התפתחות חיובית יש משבר פוליטי, גל טרור, ולהבדיל גם מצעד דגלים.