בשנים האחרונות יותר ויותר אנשים נמנעים מצריכת גלוטן, אם כחלק משיקולי תזונה בריאה ואם מרגישות לגלוטן. כאבא לילדה צליאקית אני מוצא את עצמי מאותגר לא מעט פעמים במהלך הבישול. המחשבות על מנות מספקות, איכותיות ומשביעות, שלא נופלות מאחיותיהן עמוסות הגלוטן, עוברות לי בראש לא מעט. עם הזמן למדתי להשתכלל ולהשתמש בתחליפים למוצרים ללא גלוטן - החל מפסטה, קורנפלקס וגם לחם.
היום אני מתחיל עם ריזוטו מפתיתים, מנה שהיאו הומאז' למאק אנד צ'יז, המנה האמריקאית המפורסמת. זו מנה חמה ומנחמת עם הרבה גבינה שנמתחת ועושה שמח בלב ובבטן. המנה השניה היא מנה מרעננת וכייפית שחביבה לא רק על הנמנעים מגלוטן - קרקר פריך ופציח שפוגש בטרטר לימוני ומרענן. המתכון השלישי הוא נחמה בלחמנייה - תבשיל בשר מפורק שמכינים מראש, והוא משתדך מושלם ללחמנייה - אבל לא רק: אפשר לאכול אותו עם אורז, עם קרקרים וגם ככה בלי כלום. המנה האחרונה היא סלט פאטוש - מנה מהירה, קלה ובריאה והיא ללא גלוטן אז היא התאימה לי כאן בטור הזה. הסלט הזה מגיע בתוספת של טוסט זעתר, מה שמקפיץ את הטעם לגבהים אחרים. מומלץ בחום.
מתכונים נוספים שאולי יעניינו אותך:

ריזוטו פתיתים ללא גלוטן עם קרם פרמזן

המצרכים:
500 גר' פתיתים ללא גלוטן 1 מיכל שמנת מתוקה 150 גר' פרמזן 2 עלי מרווה 50 גר' חמאה מלח פלפל שחור
4 צפייה בגלריה
מרק תומר טל
מרק תומר טל
(צילום: יובל חן)
אופן ההכנה:
  1. חולטים את הפתיתים כמו פסטה במים רותחים עם מלח במשך כ-8 דקות.
  2. מסננים, מצננים ומניחים בצד.
  3. ממיסים חמאה במחבת עם עלי מרווה, יוצקים את השמנת ומביאים לרתיחה.
  4. מגרדים מעל גבינת פרמזן, מערבבים עד לקבלת מסה סמיכה.
  5. מוסיפים פנימה את הפתיתים ומבשלים תוך כדי ערבוב על אש בינונית עד לאידוי הנוזלים (בערך 4 דקות).
  6. טועמים ומתקנים תיבול. מגישים חם.

קרקר פיצוחים וטרטר דג

המצרכים:
לקרקר - כוס זרעי פשתן כוס שומשום כוס גרעיני חמנייה 2 ביצים 1 כפית מלח 1 כפית קצח 1 כפית קמח טפיוקה
לטרטר - 250 גר' דג לבן, חתוך לקוביות קטנות 1 בצל סגול 1 פלפל צ'ילי חריף 1/2 צרור כוסברה 1 לימון, סחוט 2 כפות שמן זית
4 צפייה בגלריה
קרקר וטרטר של תומר טל
קרקר וטרטר של תומר טל
(צילום: יובל חן)
אופן ההכנה:
  1. להכנת הקרקרים - מחממים תנור מראש לחום של 160 מעלות.
  2. טוחנים חצי מכמות הזרעים והגרעינים, מערבבים עם הגרעינים השלמים, מלח, קצח וכפית קמח טפיוקה, מוסיפים שתי ביצים ומערבבים עד איחוד. משטחים על תבנית עם נייר אפייה.
  3. מכניסים לתנור ואופים למשך 12-15 דקות עד לקבלת קרקר שחום.
  4. מצננים ושוברים לפיסות גדולות.
  5. להכנה הטרטר - קולפים את הבצל וקוצצים לקוביות קטנות, מסלקים מהצ'ילי את הגרעינים וקוצצים דק, קוצצים את הכוסברה.
  6. מערבבים את כל המרכיבים יחד, בוזקים מלח לפי הטעם ומערבבים עם מיץ לימון טרי.
  7. מסדרים על כל קרקר את הטרטר דג ומגישים מיד. אם נותרו קרקרים - ניתן לשמור במיכל סגור עד שבוע.

תבשיל בשר מפורק בלחמנייה ללא גלוטן

המצרכים: 1/2 ק"ג צוואר בקר, חתוך לקוביות של 2 ס"מ 4 עגבניות 1 בצל 6 שיני שום צרור בזיליקום מלח פלפל מים
4 צפייה בגלריה
תבשיל בשר בלחמניה ללא גלוטן
תבשיל בשר בלחמניה ללא גלוטן
(צילום: יובל חן)
אופן ההכנה:
  1. מטגנים את הבשר בסיר לוהט ורחב, צורבים כל קובייה מכל הכיוונים.
  2. חותכים את כל הירקות לרבעים. מוסיפים את הבצל ומאדים עם הבשר, מוסיפים את השום ואת העגבניות עד להתרככות.
  3. מכסים במים רותחים (מודדים גובה של אצבע מעל תכולת הסיר).
  4. סוגרים את המכסה ומבשלים על להבה נמוכה למשך 3 שעות (לחילופין אפשר בתנור בטמפרטורה של 140 מעלות למשך ארבע שעות).
  5. מפרקים את הבשר ומאחדים עם כל הירקות ותכולת הסיר.
  6. חורצים את הלחמנה לאורכה וממלאים אותה בנדיבות.
  7. אופים בתנור שחומם ל-200 מעלות למשך מספר דקות עד להשחמה קלה.

סלט פאטוש עם לחם ללא גלוטן

המצרכים: 1/2 ק"ג עגבניות שרי 2 מלפפונים 1 גמבה ירוקה 1 בצל קטן או בינוני 2 כפיות תבלין זעתר 2 פרוסות לחם ללא גלוטן מכל סוג 200 גר' גבינת פטה עיזים או רגילה, חתוכה לקוביות
4 צפייה בגלריה
סלט פאטוש של תומר טל
סלט פאטוש של תומר טל
(צילום: יובל חן)
אופן ההכנה:
  1. מחממים תנור ל-200 מעלות.
  2. חותכים את פרוסות הלחם לקוביות בעובי 2 ס"מ ומסדרים על תבנית עם נייר אפייה.
  3. מזלפים שמן זית, מלח וזעתר ומכניסים לאפיה של 10 דקות בתנור. מוציאים ומצננים.
  4. שוטפים היטב את הירקות וחותכים גס. מעבירים לקערה ומוסיפים את קוביות הגבינה ופרוסות הלחם. מתבלים בזעתר, מלח ושמן זית, סוחטים מעט לימון ומגישים מיד.
תומר טל הוא שף מסעדת ג'ורג' וג'ון במלון דריסקו ביפו