בורקס בשר

חיים כהן
המצרכים: 500 גר' בשר עגל, טחון 2 בצל, קצוץ 1 כוס נענע, קצוצה מלח, פלפל שחור כמון, אגוז מוסקט, בהרט – אפשר להוסיף אם רוצים, לפי טעמכם האישי מעט שמן זית שמן קנולה לטיגון המצות 6-8 מצות, רטובות קלות ועטופות במגבת 3 ביצים, טרופות
7 צפייה בגלריה
(צילום: ירון ברנר)
אופן ההכנה:
  1. מחממים מחבת עמוקה ומוסיפים מעט שמן זית. מטגנים את הבצל. כשמתחיל להשחים מוסיפים את הבשר, מתבלים, ומטגנים קלות על להבה בינונית, תוך כדי ערבוב, עד שהבשר מבושל (כ-10 דקות).
  2. מוסיפים את הנענע, ומערבבים.
  3. מעבירים את הבשר דרך מסננת בשביל שכל הנוזלים ירדו, ומניחים בצד עד שהתערובת מתקררת.
  4. כשהמצות לחות וגמישות שמים 4-5 כפות של בשר על חצי מצה, ומקפלים לשניים. מקפלים את חצי המצה לשניים, עד שמתקבלת רבע מצה.
  5. מחממים במחבת שמן, טובלים את המצות בביצה, ומטגנים עד שמשחים משני הצדדים.
  6. הצעת הגשה: אפשר להגיש את הבורקס עם ביצים קשות וסלט ירקות.

פשטידת מצות עם פטריות ועגבניות מיובשות

אסנת לסטר
המצרכים (לתבנית קפיצית בקוטר 26 או 28 ס"מ): 3 מצות 1/3 כוס (80 מ"ל) שמן זית 1 בצל גדול קצוץ 1 קופסת שימורי פטריות חתוכות (400 גר'), מסוננת מהנוזלים 1 כוס פטרוזיליה קצוצה 1 כוס כוסברה קצוצה 3-2 כפות עגבניות מיובשות קצוצות גס 1 כוס (160 גר') תירס משומר 3 ביצים גדולות או 4 קטנות 1 כפית מלח 1/2 כפית פלפל שחור טחון אפשרות: כ-150 גר' גבינה צהובה מגוררת לגרסה חלבית או כ-150 גר' חתיכות קבנוס או פסטרמה לגרסה בשרית
אופן ההכנה:
  1. מחממים את התנור ל-180 מעלות. פורשים נייר אפייה על תחתית התבנית וסוגרים את הדפנות. משמנים את הנייר ואת הדפנות.
  2. שוברים את המצות לחתיכות בינוניות. משרים אותן כדקה-דקה וחצי במים וסוחטים.
  3. מחממים את השמן במחבת רחבה (או בסיר שטוח). מטגנים את הבצל והפטריות עד שהבצל מתחיל להזהיב. מוסיפים למחבת שאר המרכיבים וממשיכים לטגן, תוך ערבוב, 2 דקות נוספות.
  4. יוצקים את תכולת המחבת לתבנית ואופים 40-30 דקות בתנור, עד שקיסם הננעץ במרכז הפשטידה יוצא נקי.

קרקרים פיקנטיים ממצות

אסנת לסטר
המצרכים: 3 מצות שבורות לאורכן לפסים צרים 100 גרם חמאה או מרגרינה 4 כפות אבקת מרק בצל 1 כף צ'ילי גרוס
7 צפייה בגלריה
קרקר מצות
קרקר מצות
(צילום: אסנת לסטר)
אופן ההכנה:
  1. מחממים את התנור או הטוסטר אובן ל-150 מעלות. מרפדים תבנית בנייר אפייה.
  2. שמים בסיר קטן את החמאה (או המרגרינה) ואבקת המרק. מבשלים על אש קטנה, תוך ערבוב מתמיד, עד שהחמאה נמסה ומתחילה לרתוח.
  3. מורידים את הסיר מהאש. מברישים כל פס מצה משני צדדיו בחמאה המומסת.
  4. מניחים את פסי המצה בתבנית ומפזרים עליהם את הצ'ילי הגרוס.
  5. אופים 15 דקות.
  6. מגישים עם סלט. אפשר גם לפורר את הקרקרים על סלט, במקום קרוטונים.

מצה בריי ממולאת בפירה ופטריות

זמי שרייבר
המצרכים: 8 מצות רטובות, עטופות במגבת נקייה 4 תפוחי אדמה בינוניים, קלופים וחתוכים לקוביות סלסילת פטריות שמפיניון טריות, חתוכות לרצועות 1 בצל לבן בינוני, קצוץ שמן זית לטיגון 2 ביצים טרופות מלח ופלפל 1 כפית מחוקה פפריקה מתוקה
7 צפייה בגלריה
(צילום: אפיק גבאי)
אופן ההכנה:
  1. מבשלים את קוביות תפוחי האדמה בסיר עם מים ומעט מלח עד שיתרככו. מסננים, מוסיפים ומועכים לכדי פירה.
  2. מטגנים בשמן זית את הבצל עד שקיפות. מוסיפים פטריות, מטגנים כ-5 דקות ומוסיפים את הבצל והפטריות יחד עם השמן ששימש לטיגון לפירה, מתבלים במלח פלפל ופפריקה ומערבבים.
  3. חוצים כל מצה לארבעה חלקים. על כל רבע מצה מסדרים כף וחצי של מלית, סוגרים עם רבע נוסף של מצה וטובלים ומצפים בביצים הטרופות.
  4. מטגנים במחבת עם שמן משני הצדדים עד להזהבה. מעבירים לצלחת עם נייר סופג ומגישים לאחר כבוד.

מצות מטוגנות עם גבינה

אסתר דורון צרפתי
המצרכים (ל-8 יחידות): 4 מצות 4 פרוסות גבינה צהובה 2 כפות שמן קורט מלח 1 ביצה, טרופה
7 צפייה בגלריה
מצות מטוגנות
מצות מטוגנות
(צילום: אסתר דורון צרפתי)
אופן ההכנה:
  1. מרטיבים את המצות במים, מניחים על נייר סופג וחותכים לרבעים.
  2. לוקחים ריבוע מצה, מניחים עליו חצי פרוסת גבינה צהובה ומכסים עם ריבוע מצה נוסף.
  3. מחממים את השמן במחבת.
  4. מוסיפים את המלח לביצה הטרופה ומערבבים. טובלים את המצות עם הגבינה בביצה משני הצדדים ומטגנים דקה מכל צד, או עד להשחמה ולהמסת הגבינה.
  5. מניחים על נייר סופג ואוכלים חם.

קראמבל תפוחים וקינמון

אורלי פלאי-ברונשטיין
המצרכים:
לקראמבל - 50 גר' חמאה 1/4 כוס סוכר 5 מצות, גרוסות לפירורים גסים
למילוי - 50 גר' חמאה 5 תפוחי עץ קלופים, חתוכים לקוביות בגודל 3 ס"מ 3 כפות סוכר חום 1 כפית קינמון 1 כף ברנדי מעט תמצית וניל
אופן ההכנה:
  1. לקראמבל: ממיסים 50 גרם חמאה עם 1/4 כוס סוכר ומערבבים עם פירורי המצות. משטחים את התערובת בתבנית מרופדת בנייר אפייה ואופים 15 דקות בתנור שחומם מראש ל-180 מעלות.
  2. למילוי: מקפיצים את קוביות תפוחי העץ ב-50 גרם חמאה, מוסיפים 3 כפות סוכר חום, כפית קינמון, כף ברנדי ומעט תמצית וניל ומערבבים. משטחים בתבנית או בכלי הגשה.
  3. מפוררים שוב את משטח המצות לפירורים בגדלים שונים, ומפזרים על התפוחים. מחזירים לתנור ל-15 דקות עד שהפירורים זהובים ופריכים.

עוגת מצות פרווה עם שוקולד

המצרכים: 300 גר' שוקולד מריר שבור לקוביות 3 כפות אבקת קקאו 6 כפות סוכר 4 כפות שמן 6 מצות 1 כוס מיץ תפוזים, סחוט טרי לבחירה: חופן פתיתי קוקוס או חופן אגוזים מרוסקים
7 צפייה בגלריה
עוגת מצות קלאסית
עוגת מצות קלאסית
(צילום: דודו אזולאי)
אופן ההכנה:
  1. מניחים את קוביות השוקולד, אבקת הקקאו, הסוכר והשמן בקערה ומכניסים למיקרוגל ל-20 שניות. מוציאים, מערבבים וחוזרים על התהליך עד שקוביות השוקולד נמסו כמעט לגמרי.
  2. מערבבים היטב עד שמתקבלת תערובת אחידה. אם אין ברשותכם מיקרוגל, אפשר להמיס את החומרים בסיר בן-מארי (סיר המונח מעל סיר גדול יותר שבו מעט מים הרותחים בעדינות) תוך ערבוב מתמיד.
  3. יוצקים את מיץ התפוזים לכלי שטוח ורחב שיכול להכיל את המצות. מכניסים לכלי מצה ומרטיבים אותה משני הצדדים. משהים כמה שניות, מוציאים ומניחים על צלחת שטוחה.
  4. יוצקים על המצה מתערובת השוקולד ובעזרת סכין מורחים אותה עד כיסוי מלא. מרטיבים מצה נוספת, מניחים על המצה הקודמת ומכסים גם אותה. חוזרים על התהליך עם שאר המצות.
  5. בתום התהליך מצפים את העוגה מצדה החיצוני. אם רוצים מקשטים בקוקוס טחון או באגוזים מרוסקים. משאירים את העוגה במקרר בכלי אטום ומצננים כמה שעות.

חיתוכיות מצה במילוי שומשום ואגוזים

אורלי פלאי-ברונשטיין
המצרכים: 4 מצות
למילוי - 2 כוסות שומשום 1 כוס אגוזים קצוצים 1/2 כוס סוכר 1 כף קקאו 1 כוס דבש 1 כף פרנג'ליקו או אמרטו 1/4 כוס שערות חלבה - לא חובה
אופן ההכנה:
  1. מכינים את המילוי: מבשלים בסיר שומשום, אגוזים קצוצים, 1/2 כוס סוכר, כף קקאו, כוס דבש וכף פרנג’ליקו או אמרטו כ-5 דקות על להבה נמוכה או עד שהתערובת שחומה, מבריקה ומבעבעת. מצננים עד שפושר.
  2. מרכיבים את המנה: מניחים מצה על מגש ומורחים עליה חצי מכמות המלית. מפזרים את שערות החלבה (לא חובה), ומניחים על הצד עם המלית מצה שנייה. מכינים מעין כריך עם עוד זוג מצות ויתרת המלית. מניחים להתמצקות כ-3 שעות בטמפרטורת החדר לפני החיתוך. חותכים לקוביות בגודל 3-4 ס”מ ומגישים.

בורמוליקוס - חביתת מצות

המצרכים: 8 מצות שבורות 3 ביצים מלח, פלפל
לסירופ - 1 כוס סוכר מעט מיץ לימון
להגשה (לא חובה): ממרח נוטלה - לפי הטעם שקדים פרוסים קלויים
7 צפייה בגלריה
חביתת מצות
חביתת מצות
(צילום: דן פרץ)
אופן ההכנה:
  1. משרים את המצות השבורות בקערה עם מים לכיסוי למשך 10 דקות. מסננים, סוחטים היטב עד שהן מתפוררות ומערבבים בקערה עם 3 ביצים, מעט מלח ופלפל.
  2. מחממים מחבת עם שמן רדוד, נוטלים מהתערובת בעזרת כף ומטגנים לביבות 2 דקות מכל צד להזהבה. מוציאים לנייר סופג.
  3. מכינים את הסירופ: מרתיחים כוס סוכר עם כוס מים, מבשלים 3 דקות, מכבים את האש ומוסיפים כמה טיפות מיץ לימון. טובלים את הלביבות בסירופ ל-10 שניות ומגישים מיד. לחילופין טובלים אותן בסוכר או מורחים נוטלה. אפשר להגיש עם שקדים פרוסים וקלויים.

גרנולה מצות

אסנת לסטר
המצרכים: 2 מצות שבורות לחתיכות קטנות או מרוסקות גס 150 גר' אגוזי מלך מרוסקים גס 1/4 כוס שמן (לא שמן זית) 2 כפות סוכר חום 2 כפות דבש 1/4 כפית מלח 1 כוס פירות יבשים, חתוכים דק: צימוקים, שזיפים, חמוציות וכדומה
7 צפייה בגלריה
גרנולה מצות
גרנולה מצות
(צילום: אסנת לסטר)
אופן ההכנה:
  1. מחממים את התנור ל-160 מעלות. מרפדים תבנית תנור בנייר אפייה.
  2. מערבבים את כל המרכיבים, למעט הפירות היבשים, ומפזרים בתבנית. אופים כ-15 דקות, כשכל 3-2 דקות מוציאים את התבנית ומערבבים את תכולה כדי שהמרכיבים לא יידבקו לתבנית או זה לזה.
  3. כשהתערובת מזהיבה קלות מוציאים את התבנית מהתנור, מערבבים ומקררים מעט.
  4. מעבירים את תכולת התבנית לקערה, מוסיפים את הפירות היבשים ומערבבים. לאחר שהתערובת התקררה לחלוטין שומרים אותה בכלי אטום.
  5. מגישים עם חלב, יוגורט או שמנת מתוקה.