חלה קלאסית קלה להכנה

עודד פישר
המצרכים:
4 חלות בינוניות (אם רוצים להכין פחות חלות, אפשר לחלק את הכמויות בשתיים)
לבצק - 20 גר' (1 כף) מלח 1 ק"ג (7 כוסות ועוד 2 כפות) קמח 20 גר' (2 כפות מעט גדושות) שמרים יבשים 50 גר' (1/4 כוס) סוכר 100 גר' (1/2 כוס) שמן 2 ביצים 460 גר' (2 כוסות פחות 2 כפות) מים
להברשת הבצק - 1 ביצה, טרופה עם 1 כף מים
8 צפייה בגלריה
חלה
חלה
(צילום: אסנת לסטר)

אופן ההכנה:

  1. שמים את המלח בקערת המיקסר (או בקערה רגילה, אם לשים ביד). מוסיפים את הקמח ולאחר מכן את שאר מרכיבי הבצק.
  2. לשים 7-5 דקות, עד לקבלת בצק חלק וגמיש (אם לשים ביד, משך הלישה יהיה 10-5 דקות – תלוי במי שלש).
  3. מניחים לבצק לנוח כ-5 דקות, ולאחר מכן לשים אותו עוד כדקה ביד (המנוחה מסייעת בהפיכת הבצק לגמיש יותר, כך שהחלות יהיו אווריריות יותר - ראו טיפים בהמשך).
  4. מכסים בשקית ניילון (לא ניילון נצמד) ומתפיחים כ-60-45 דקות, עד שהבצק תופח פי אחד ורבע עד אחד וחצי מנפחו המקורי (משך התפיחה ישתנה בהתאם לטמפרטורה ולגורמים נוספים).
  5. מחלקים את הבצק לשניים. מחלקים כל מחצית לשניים, ולאחר מכן כך רבע לשניים – כך שמתקבלים 8 גושי בצק שווים בגודלם.
  6. מקמחים קלות את משטח העבודה. מרדדים את כל אחד מחלקי הבצק למלבן ארוך, ומגלגלים אותו מאחת הצלעות הארוכות לנקניק. מגלגלים מעט את הנקניק, כדי להדק אותו.
  7. קולעים כל שני נקניקים לחלה (ראו סרטון למטה).
  8. מברישים את החלות בביצה הטרופה ומניחים בתבניות שרופדו בנייר אפייה (אם רוצים, אפשר לפזר על החלה המוברשת שומשום). מכסים בשקית ניילון ומתפיחים עד שהבצק תופח פי אחד ורבע עד אחד וחצי מנפחו המקורי (משך התפיחה ישתנה בהתאם לטמפרטורה ולגורמים נוספים).
  9. בזמן שהחלות תופחות מחממים את התנור ל-220 מעלות. מניחים בתחתית התנור כלי עם מים חמים, ליצירת אדים (האדים יסייעו לתפיחת החלות בתחילת האפייה - ראו טיפים בהמשך).
  10. אופים את החלות 25-20 דקות עד שהן מזהיבות.

חלת שום

רוזה זידנוור
המצרכים (לארבע חלות בינוניות):
½ 4 כפיות שמרים יבשים 1 כף סוכר לבן 2 כוסות מים פושרים ¾ כוס סוכר לבן ½ כוס שמן קנולה 1 ביצה L 1 ק"ג קמח לחם 1 כף מלח דק
למריחה מעל החלה - 1 חלמון 1 כף מים 1 כף שומשום (אופציונלי)
לציפוי שום - 1/4 כוס שמן זית 4 שיני שום, כתושות חופן פטרוזיליה, קצוצה
8 צפייה בגלריה
חלת שומשום, רוזה זידנוור
חלת שומשום, רוזה זידנוור
(צילום: רוזה זידנוור)
אופן ההכנה:
  1. בקערת מיקסר מערבבים שמרים, סוכר ומים. מחכים חמש דקות. מוסיפים סוכר, שמן, ביצה, קמח ומלח ומערבלים במיקסר במהירות נמוכה. אם הבצק דביק מאוד, מוסיפים קצת קמח.
  2. ממשיכים לערבל במיקסר חמש דקות. לאחר מכן עוצרים ונותנים לבצק לנוח במשך שתי דקות. ממשיכים כך עד לקבלת בצק חלק.
  3. מכדררים את הבצק ומניחים בקערה משומנת, מכסים עם ניילון נצמד ומגבת ונותנים לו לתפוח למשך שעה. אחרי שעה הבצק אמור להכפיל את נפחו. לשים את הבצק במשך חצי דקה, ונותנים לו לנוח שעה נוספת.
  4. מוציאים את הבצק מהקערה ומחלקים אותו לארבעה כדורים שווים. מחזירים שלושה כדורים לקערה.
  5. מחלקים את הבצק שנשאר לארבעה חלקים וקולעים צמה.
  6. מניחים את החלה על מגש תנור עם נייר אפייה, ומכסים במגבת לתפיחה אחרונה למשך 20 דקות.
  7. מערבבים בקערה קטנה חלמון ומים ומברישים על החלה.
  8. מחממים את התנור ל-180 מעלות ואופים את החלה במשך 25-35 דקות עד לקבלת צבע זהב.
  9. בקערה קטנה מערבבים שמן, שום ופטרוזיליה. מברישים את התערובת מעל החלה ברגע שהיא יוצאת מהתנור.

חלה ממולאת בשר

נופר זוהר
את הבשר כדאי להכין יום קודם או לפחות שעה לפני שמתחילים להתעסק עם הבצק.
המצרכים:
500 גר׳ קמח לבן 1 כף שמרים יבשים 60 גר׳ סוכר 1 כף שמן זית 1 כפית מלח דק 250-300 מ"ל מים פושרים
למלית הבשר - 500 גר׳ בשר צלעות ללא עצם 2 בצלים לבנים בינוניים, פרוסים לשערות דקות מלח ופלפל 2 כפות שמן קנולה 4 גבעולי טימין, מופרדים לעלים 1 כף סילאן
8 צפייה בגלריה
חלות - חלה - נופר זוהר
חלות - חלה - נופר זוהר
(צילום: יובל חן)
אופן ההכנה:
  1. מכינים את מלית הבשר - שמים בסיר לחץ את הבשר חתוך לקוביות דקות ומבשלים במשך 50 דקות עם 2 כוסות מים על להבה נמוכה עם לחץ.
  2. אחרי 50 דקות משחררים את האדים ובודקים - אם הבשר לא רך ומתפרק מבשלים עוד 20 דקות עד לריכוך מלא.
  3. מסננים את הנוזלים (ושומרים למרק).
  4. שמים במחבת פרוסות דקיקות של בצל לבן עם 2 כפות שמן קנולה ומטגנים עד להזהבה.
  5. מוסיפים לתוך המחבת עם הבצל את הבשר, ומפרקים בידיים.
  6. מוסיפים לפי טעם מלח, פלפל וטימין, ומניחים על מסננת להצטנן.
  7. אחרי שמתקרר ומסונן היטב מנוזלים מחלקים ל-3 כדורים את מלית הבשר וממלאים.
  8. מכינים את בצק החלה - מנפים קמח למיקסר ומוסיפים שמרים יבשים, סוכר ומלח.
  9. מפעילים את המיקסר במהירות איטית ומוסיפים שמן זית ואת המים באיטיות, עד שהבצק מתגבש לכדור.
  10. לשים כ-6-8 דקות, מעבירים לקערה משומנת ומכסים בניילון נצמד או מגבת. משאירים למנוחה של כשעה וחצי עד הכפלת נפח הבצק.
  11. מוציאים את הבצק על משטח נקי, שוקלים אותו ומחלקים ל-3 עיגולים שווים במשקל.
  12. מניחים את כדורי הבצק על מגש עם נייר אפיה מקומח ומכסים במגבת להתפחה נוספת של כרבע שעה.
  13. לוקחים כדור ומרדדים בעזרת מערוך לצורה מאורכת אובלית.
  14. לוקחים כדור בשר ומפזרים אותו לכל אורך הבצק ומגלגלים חזרה לצורת רצועת חלה. חשוב לסגור היטב את הפינות ולהדק שהמלית לא תברח.
  15. כך עושים בשלושת הכדורים ואז מקמחים את כל הרצועות הממולאות ומתפיחים פעם נוספת כשהרצועות מכוסות, במשך 10 דקות.
  16. יוצרים צורת צמה פשוטה או כל צורה שאתם אוהבים, ומשאירים להתפחה נוספת (עם כיסוי מגבת על הכלי) עד להכפלת נפח החלה.
  17. בינתיים מחממים תנור ל-180 מעלות על מצב טורבו.
  18. כשהחלה סיימה את ההתפחה "מאבקים" אותה במעט קמח, ואופים בין 30-25 דקות.

חלה בשלושה צבעים

נופר זוהר
למתכון הזה מכינים שלוש פעמים בצק לפי המתכון הבא. לכל בצק מכינים מים צבועים, כך שיוצא שכל אחד משלושת הבצקים בצבע אחר.
המצרכים:
333 גר׳ קמח 6 גר׳ שמרים 33 גר׳ סוכר 1 כף שמן 5 גר' מלח 195 גר׳ מים צבועים
למים צבועים באדום - 2 סלקים בינוניים טחונים במעבד מזון עם 2 כוסות מים - ולסנן
למים צבועים בירוק - 1/2 צרור פטרוזיליה ו-3 עלי מנגולד טחונים עם 2 כוסות מים - ולסנן
למים צבועים בצהוב - 2 כפות כורכום יבש או טרי אם יש ו-2 כוסות מים - ולסנן
8 צפייה בגלריה
חלות - חלה - נופר זוהר
חלות - חלה - נופר זוהר
(צילום: נופר זוהר)
8 צפייה בגלריה
חלות - חלה - נופר זוהר
חלות - חלה - נופר זוהר
(צילום: נופר זוהר)
8 צפייה בגלריה
חלות - חלה - נופר זוהר
חלות - חלה - נופר זוהר
(צילום: יובל חן)
אופן ההכנה:
  1. שמים בקערת מיקסר עם וו לישה את הקמח.
  2. בקערה קטנה שמים את השמרים ואת הסוכר עם מעט מהנוזל וממיסים את השמרים עד קבלת משחה דלילה.
  3. מוסיפים את המשחה לקערת המיקסר עם הקמח.
  4. מוסיפים את יתר הנוזלים, ואז מוסיפים את המלח והשמן ולשים על מהירות בינונית במשך 5 דקות עד לקבלת בצק במרקם חלק ואחיד. במקרה שיוצא בצק מעט דביק, מוסיפים עוד כף קמח.
  5. מכסים את הקערה במגבת או ניילון נצמד ונותנים לבצק לנוח מחוץ למקרר למשך שעה וחצי (או עד להכפלת הנפח).
  6. אחרי ההתפחה הראשונה מחלקים כל כדור בצק ל-2 כדורים שווים, מעצבים לכדורים מתוחים.
  7. מפזרים מעט קמח על נייר אפייה, מניחים עליו את הכדורים ומשאירים למנוחה של רבע שעה כשהם מכוסים במגבת.
  8. אמור לצאת לכם 2 כדורים בכל צבע, סך הכל 6 כדורי בצק.
  9. אחרי המנוחה השנייה מגלגלים לרצועות בעובי בינוני, מכסים ומשאירים למנוחה של 10 דקות נוספות.
  10. אחרי המנוחה השלישית יוצרים את החלה מ-3 רצועות בצק ומכסים שוב להתפחה אחרונה של 35-25 דקות כשהחלה מכוסה עם מגבת. בינתיים מחממים את התנור ל-180 מעלות על מצב טורבו.
  11. אחרי סיום ההתפחה מברישים את החלות בביצה ומכניסים לאפייה של 35-25 דקות. אם רוצים אפשר לקשט (אחרי שמורחים ביצה) עם גרעינים, שומשום, פרג, זעתר - או כל דבר אחר שאתם אוהבים.

חלה לשבת

אורי שפט
המצרכים (ל-2 חלות גדולות):
400 גר׳ מים 13 גר׳ שמרים יבשים (40 גר' טריים) 1 ק"ג קמח (עדיף שטיבל 2 מנופה) 100 גר׳ סוכר 15 גר׳ מלח 75 גר׳ שמן 2 ביצים לציפוי - 1 ביצה עם קורט מלח וכף מים, כדי להבריק את החלה חופן שומשום או פרג (או מה שתרצו לפזר על החלה)
8 צפייה בגלריה
סאני דרעי מכינה חלה לשבת
סאני דרעי מכינה חלה לשבת
(צילום: ירון ברנר)
אופן ההכנה:
  1. מוזגים את המים לקערת מיקסר עם וו לישה, ומוסיפים את השמרים ואת הקמח המנופה.
  2. מוסיפים פנימה את הסוכר ואת המלח (שמו לב שהם לא נוגעים ישירות בשמרים), מוסיפים את השמן ו-2 ביצים ומתחילים בתהליך הלישה במשך כ-3-2 דקות במהירות נמוכה. מוודאים שהבצק אכן אסף את עצמו (כלומר - שכל החומרים התאחדו לבצק. אם לא, עזרו לו קצת בעצרת קלף או בעזרת היד).
  3. ממשיכים בלישה עוד כ-6-5 דקות עד לקבלת בצק רך, חלק ואלסטי. מעבירים את הבצק למשטח העבודה, וממשיכים בלישה ידנית במשך 3-2 דקות.
  4. יוצרים מהבצק כדור, מקמחים מעט את קערת המיקסר ומחזירים את הבצק לקערה. מכסים את הקערה במגבת, ונותנים לבצק לתפוח בטמפרטורת החדר במשך כ-45 דקות עד שהבצק מכפיל את נפחו.
  5. מחזירים את הבצק למשטח העבודה וקולעים ממנו חלה (בחרנו לקלוע חלות עם 4 רצועות - חילקנו כל רצועה ל-200 גר׳ וקלענו צמה. אפשר כמובן לחלק לרצועות קצת יותר שמנות של 3 רצועות, ולקלוע צמה רגילה או כל צורת חלה אחרת שתרצו).
  6. לאחר הקליעה, מורחים על החלה ביצה טרופה עם מעט מים וקורט סוכר בעזרת מברשת ומפזרים שומשום, פרג או כל תוספת אחרת שאתם אוהבים.
  7. מתפיחים שוב את הבצק בין 20-15 דקות עד שהחלות תפוחות ואווריריות (שימו לב: לא להתפיח יותר מידי).
  8. אופים את החלות בתנור שחומם מראש ל-180 מעלות בין 30-23 דקות (אחרי 15 דקות של אפייה יש לסובב את התבנית) עד שתחתית החלה אפויה לחלוטין, החלה שחומה, יפה ותפוחה,ובין הרצועות הקלועות הבצק מרגיש ונראה אפוי.