המתרחצים בחוף התופים בתל אביב ביום שישי האחרון התקשו להבין מדוע קבוצת גברים ונשים מסיעים אישה חייכנית על כלי רכב מיוחד - מעין הכלאה של כיסא נוח וטרקטורון, היישר לתוך המים. ברור קצר העלה שהם פשוט זכו להיחשף לפעילות של עמותת Wave ability, שכבר כמעט ארבע שנים מאפשרת לבעלי נכות משמעותית להתנסות בחווית הגלישה הודות לפיתוח גלשנים וכלי רכב מותאמים. את העמותה הייחודית הקימה בשנת 2018 ענבל רייכלר (38), תושבת תל אביב שלפני 20 שנה נפצעה בתאונת אימונים כשחטפה כדור בגבה, מה שגרם לה לשיתוק מהחזה ומטה, מאז היא מתניידת באמצעות כיסא גלגלים.
צפו בפעילות עמותת Wave ability בחוף בתל אביב:
"לפני הפציעה שלי גלשתי גלים והייתי כמעט כל יום בים", היא נזכרת. "ואחרי הפציעה לא הצלחתי להגיע יותר למים כמעט 20 שנה. לפני ארבע שנים החלטתי שאני רוצה לנסות לחזור לגלוש, ובנו לי גלשן ראשון שבעזרתו נכנסתי למים. ככה זה התחיל. אמרתי לעצמי שאין מצב שרק אני נשארת עם החוויה הזו. הבנתי גם עוד משהו: שאני צריכה איתי אנשים שיעזרו לי, וקהילה והנגשה. ככה נולד Wave ability וככה התחלנו את הפרויקט הזה".
לצורך הנגשת הים, פנתה רייכלר לצוות של גולשים, אנשי ים, מהנדסים ומעצבי מוצר שהתגבש לצורך מימוש החלום והחזון של הנגשת ספורט גלישת הגלים לאנשים בעלי מוגבלות פיזית משמעותית.
את הגלשן הראשון יצרו עבור רייכלר עמותת TOM ועמותת ריסטארט שפועלת למען החזרה למסלול של פצועי צה"ל ובין היתר מספקת להם פתרונות טכנולוגיים לאתגרי היום-יום. רייכלר מדגישה כי המטרה שלהם היא לא רק ליצור פתרונות טכנולוגיים עבור בעלי מוגבלויות שרוצים לחוות גלישה בים, "מאוד חשוב לנו לחבר בין אנשים עם מוגבלות לשאר האוכלוסייה דרך פעילויות משותפות".
4 צפייה בגלריה
וייב אביליטי
וייב אביליטי
ענבל רייכלר: "מאוד חשוב לנו לחבר בין אנשים עם מוגבלות לשאר האוכלוסייה דרך פעילויות משותפות".
(צילום: איתן איתן אלחדז ברק)
על החוף אני פוגש את איתן ווקס חנוט בחליפת גלישה שחורה ויישוב בכיסא גלגלים. מתנדבי העמותה מרימים אותו על גבי אותו כיסא נוח עם גלגלי ציפה צהובים, ומובילים אותו אל תוך הים. שם במים הרדודים הם נושאים אותו אל עבר הגלשן שלו שעוצב עבורו, וכולל רפידות גומי ונקודות אחיזה. שני מתנדבים לוקחים את הגלשן עם ווקס אל תוך הים, מסובבים אותו לכיוון החוף ונותנים לגלים לסחוף אותו כשהם משגיחים מקרוב ואז מגיע גל וווקס נישא על גבו. לכמה רגעים מהנים נדמה שהוא משוחרר מכבלי הנכות, והוא נראה כמו עוד אחד מהגולשים בחוף.
ווקס הוא גולש וותיק יחסית שמסייע לחברים החדשים שמגיעים. הוא מכיר את רייכלר עוד מתקופת שירותו הצבאי כאשר אושפז לידה בבית החולים, "נפלתי על הצוואר והפכתי למשותק בחלק התחתון של הגוף", הוא מספר. לאחר הפציעה למד צילום, טייל בעולם וסיים תואר בהנדסה בטכניון. "אני עוזר לענבל כי אני יודע כמה זה עוזר לאותם אנשים. הגלישה מאפשרת להם תחושת בטחון וזו חוויה ממש מגניבה".
"גם אם תיפלי אנחנו מיד נרים אותך"
בחוף השמש כבר מחממת אבל את הרוחצים זה פחות מעניין. עדי וולנרמן (23) שלוקה בשיתוק מוחין, מתכוננת ביחד עם המתנדבים לפעם הראשונה שהיא תיכנס לים עם גלשן. "את נכנסת איתנו ואין לך מה לדאוג", מסביר אחד המתנדבים כשלצידו צוות של שלושה מתנדבים שעומד לרשותה. "יכול להיות שיהיו קפיצות, אולי אפילו ייכנסו לך מים לפה, אבל גם אם תיפלי אנחנו מיד נרים אותך".
ליאת, דודה של וולנרמן, מתרגשת יותר ממנה ולא מפסיקה לצלם. "זו בחורה שלא מוותרת לעצמה. היא סיימת תואר ראשון בפסיכולוגיה ויכול להיות שתשתלב בקרוב בעבודה בתחום ההייטק".
4 צפייה בגלריה
וייב אביליטי
וייב אביליטי
מתנדבי Wave ability בחוף התופים בתל אביב
(צילום: איתן איתן אלחדז ברק)

"אנשים עם מוגבלות הם כמו כולם, מאהבים טובים או פחות. אז יש דברים שאנחנו לא מסוגלים לעשות במיטה, אבל זה רק אומר שאנחנו צריכים להיות יצירתיים יותר".

'אני נכה וסקסי'

דני גרמייז (43) מנתניה, יצא מהים קצת נסער וכולו אדמומי. לפני 20 שנה התגלו אצלו גידולים על עמוד השדרה וכתוצאה מהם הוא משותק מהחזה ומטה. מאז הנכות הוא כמעט ולא נכנס לים, בטח שלא לגלוש. "זו חוויה מיוחדת", הוא מודה, "אבל לא הכינו אותי לכך שאני עלול ליפול מהגלים", הוא מסביר לי כשאני רואה שרגליו קצת אדומות.
אבל גרמייז לא ממש מרחם על עצמו. הוא מוביל בשנים האחרונות בקבוצת הפייסבוק שפתח 'אני נכה וסקסי' המציגה מבט משועשע ומלא הומור עצמי על בעלי נכויות. "אני מרצה לאנשים איך 'לצאת מאזור הנכות', הוא אומר ומספר על כך ש"אנשים עם מוגבלות הם כמו כולם, מאהבים טובים או פחות. אז יש דברים שאנחנו לא מסוגלים לעשות במיטה, אבל זה רק אומר שאנחנו צריכים להיות יצירתיים יותר".
4 צפייה בגלריה
וייב אביליטי
וייב אביליטי
דני גרמייז. מאז הנכות לא נכנס למים.
(צילום: איתן איתן אלחדז ברק)
אירוע הגלישה בחוף אביב הוא חלק מאירועי 'שישי נגיש' של עיריית ת"א-יפו בו כל שבועיים יארחו את בעלי המוגבלויות עם זולה מתאימה, מוזיקה כיפית והמתנדבים של Wave ability. מי שמובילה את מיזם הזה לצד העמותה היא נוי צברי (29), רכזת תחום השתלבות והכלה ביחידת הצעירים בעיריית ת"א-יפו, (כן, סוף-סוף יש תפקיד כזה) וגם הדוגמנית הראשונה בכיסא גלגלים שהופיעה על שלטי ענק באיילון, במסגרת קמפיין הלבשה תחתונה עבור דלתא, "אני חושבת שפתחתי דלת לעוד בעלי מוגבלויות. זה נכון שזה עדיין ברמת הגימיק כי אין באמת פרזנטור עם מוגבלויות של חברה גדולה, אבל זו התחלה", היא מסבירה.
"בגיל 12 נפצעתי במסיבת בריכה ונותרתי משותקת בארבע גפיים" מספרת צברי. "מאז אני מתניידת בעזרת כיסא גלגלים. למדתי הרבה דברים על עצמי ועל החיים, בעיקר שאפשר לעשות הכל גם בישיבה. שאיך שאסתכל על עצמי ככה יראו אותי ושאני יכולה להיות כל מה שארצה. נולדתי וגדלתי ברחובות והיום אני גרה לבד בתל אביב. לתפקידה המיוחד שנוצר רק לפני שנתיים, והוא ככל הנראה יחיד מסוגו בארץ, היא הגיעה במקרה.
4 צפייה בגלריה
וייב אביליטי
וייב אביליטי
נוי צברי. "פרויקט 'שישי בים' נוצר מתוך צורך אישי שלי לחוות את הים כמשהו קליל וספונטני, נגיש, נעים ונוח"
(צילום: איתן איתן אלחדז ברק)
"הגעתי לריאיון לתפקיד אחר ולא התקבלתי, לאחר שנה וחצי זומנתי לראיון לתפקיד הזה והתקבלתי. תחום ההשתלבות וההכלה בעירייה הוא תחום מדהים וחשוב, מתפתח ותופס תאוצה. התפקיד שלי לא קיים בשום עירייה ולא היה קיים גם בעיריית ת"א לפני שנכנסתי אליו, ואני בעצם ממציאה אותו", מודה צברי. "פרויקט 'שישי בים' - סדרת אירועים משותפת של מנהל קהילה תרבות וספורט של עיריית תל אביב-יפו ועמותת Wave ability, נוצר מתוך צורך אישי שלי לחוות את הים כמשהו קליל וספונטני, נגיש, נעים ונוח. אני גולשת כבר שלוש שנים עם עמותת Wave ability וזאת תחושה מדהימה. אני חושבת שזה מאוד חשוב שאנשים שחיים עם מוגבלות יהיו בעמדות האלו בדיוק, בתפקידים שיכולים להשפיע ולהוביל שינוי נכון ומדויק כדי להפוך את החיים של כולם. אגב, לא רק של מי שמוגדר 'עם מוגבלות', לנוחים יותר ושווים יותר בכל תחומי החיים".