עד שנות ה-60, ההפלות כלל לא היוו סוגייה מרכזית במחלוקות בתוך החברה בארה"ב, שנקרעה אז סביב נושאים כמו זכויות שחורים והמלחמה בווייטנאם. נושא ההפלות קיבל את קדמת הבמה בעקבות עלייה של שתי תנועות חברתיות שבמידה רבה מניעות גם היום את מלחמת התרבות של ארה"ב – התנועה הפמיניסטית הליברלית והאוונגליסטים השמרנים.
בסוף שנות ה-60 ראתה התנועה הפמיניסטית במקרה של נורמה מקורבי (הלוא היא ג'יין רו) הזדמנות להשיג פסיקה שתעגן את הזכות להפלות עבור כלל נשות ארה"ב. כמעט במקביל, בתחילת שנות ה-70, החלה התנועה האוונגליסטית לגלות מעורבות פוליטית גוברת בעקבות החלטת רשות המס (ה-IRS) שלפיה כל בית ספר פרטי שרוצה לקבל פטור ממס חייב לקיים "מדיניות בלתי מפלה מבחינה גזעית". ההחלטה הייתה מכה קשה לבתי הספר הדתיים של האוונגליסטים, מכיוון שהורים רבים שלחו לשם את ילדיהם לאחר ביטול ההפרדה בין שחורים ללבנים במערכת החינוך.
ההתערבות של הממשל הפדרלי יצרה תנאים לשיתוף פעולה פוליטי בין האוונגליסטים לבין הימין השמרני, שחברו להקמת תנועה "הרוב המוסרי" (The Moral Majority). סוגיית ההפלות הייתה הגורם הראשון שהכניס את האוונגליסטים לקלחת הפוליטית, מה שהוביל לימים להישגים משמעותיים כגון בחירתו של רייגן לנשיאות ארה"ב בשנת 80 (כמושל קליפורניה חוקק רייגן את אחד החוקים הליברליים ביותר בנושא הפלות, אך כנשיא, בתמיכת האוונגליסטים, שינה את דעתו והפך למתנגד חריף).
נשים בארה"ב עדיין תוכלנה לבצע הפלות. למשל, אישה בפלורידה תצטרך לנסוע למדינה אחרת שמתירה זאת, כגון אילינוי או ניו יורק. לנשים בעלות אמצעים זו לא תהיה בעיה, וההחלטה תפגע בעיקר בנשים עניות ובמיוחד שחורות (בעלות פי שלושה סיכויים לבצע הפלה). כרגע ישנו כמעט אפס סיכוי לעגן את הזכות להפלה בבית הנבחרים הפדרלי והזירה הפוליטית עוברת לכל מדינה ומדינה. חשוב לציין שחלק מהמדינות שצפויות להגביל את זכות ההפלה הן מדינות שהפכו להיות "כחולות" (דמוקרטיות) בבחירות האחרונות, כגון ויסקונסין, ג'ורג'יה, פנסילבניה ואריזונה.
אבל מה בעצם הרפובליקנים משיגים מהפסיקה הזו? ראשית, מדובר בעניין אידיאולוגי והגשמה של מדיניות ערכית של הימין השמרני. לאחר ההפסד של טראמפ, הימין זקוק להישג הזה על מנת לשנע את המצביעים לקראת בחירות האמצע הקרובות ולקראת הבחירות הבאות לנשיאות (מחקרים רבים הראו שיותר מ-70% מהרפובליקנים מאמינים שהבחירות האחרונות "נגנבו", עובדה שעשויה למנוע מרבים מהם לצאת להצביע מתוך חוסר אמון במערכת האלקטורלית).
לכן, מבחינה פוליטית, ביטול "רו נגד ווייד" הוא בדיוק מה שהדמוקרטים צריכים על מנת להחדיר מוטיבציה במחנה המפוצל ולהניע מצביעים לקלפיות. מאז דליפת טיוטת ההחלטה הרחוב מתעורר וקבוצות שעד לפני רגע פעלו אחת נגד השנייה עומדות כתף אל כתף במחאות בעד הזכות להפלות.
ייתכן שהרפובליקנים עשו כאן טעות משמעותית ביחס לרוחות המנשבות בחברה האמריקנית. מאז הניצחון של ביידן ספגה התנועה הפרוגרסיבית כמה וכמה הפסדים ועוררה לא מעט אנטגוניזם וביקורת אפילו מבית - בין השאר על רקע תרבות הביטול הנובעת ממנה, התקינות הפוליטית ותפיסת "תורת הגזע הביקורתית". החזרת המאבק על ההפלות למרכז סדר היום יכול להסיט את תשומת הלב מנושאים שקודמו על ידי האגף הפרוגרסיבי אך היו פחות נוחים לאגף הממסדי במפלגה הדמוקרטית.
יודגש שהרבה מאוד יכול לקרות עד נובמבר - מלחמה, מיתון, מה לא. הקרב עוד רחוק מסיום. בנוסף, למרות הסערה הציבורית, בחירות האמצע מוכרעות על פי רוב סביב נושאים מקומיים, כך שעוד מוקדם להעריך עד כמה הביטול של "רו נגד ווייד" יועיל לדמוקרטים.
מעוניינים להציע טור לערוץ הדעות של ynet? שלחו לנו ynetopinion@gmail.com