כ-300 מנהיגים מקומיים בעיראק, שיעים וסונים, נפגשו אתמול (שישי) בכינוס אמיץ למדי בעיר ארביל, בירת חבל כורדיסטן העיראקי שנהנה מאוטונומיה חלקית, וקראו לארצם להצטרף ליוזמת "הסכמי אברהם" ולכונן יחסים דיפלומטיים מלאים עם ישראל – וכן לבטל את החוק במדינה שמפליל קשרים אזרחיים בין עיראקים לישראלים. את הכנס יזם הארגון Center for Peace Communications, שמושבו בניו יורק.
1 צפייה בגלריה
כינוס מנהיגים סונים ושיעים בעיראק הקוראים לנורמליזציה עם ישראל
כינוס מנהיגים סונים ושיעים בעיראק הקוראים לנורמליזציה עם ישראל
הכינוס אמש בארביל, עיראק
אחד ממשתתפי הכנס, וויסאם אל-חרדאן, שעומד בראש הארגון "בניה של עיראק", פרסם במקביל לכינוס מאמר דעה בעיתון האמריקני וול סטריט ג'ורנל – שבו הביע את תמיכתו הנחרצת ביחסי שלום עם ישראל. במאמר הדעה ציין אל-חרדאן כי לכינוס הגיעו לא רק מנהיגי מקומיים מארביל, אלא גם ממוסול ומאל-אנבאר, וכי מדובר כאמור בשיעים ובסונים כאחד.
תוך שהוא מתייחס לבנייה המחודשת שנדרשת כעת בעיראק, אחרי הקרבות הקשים מול דאעש בסוף העשור הקודם, כתב אל-חרדאן: "אנחנו, שחותרים לבנות מחדש את ארצנו, מתחייבים להתעוררות השלום". הוא ציין כי עיראק הצעירה, בתקופה שלפני הפרעות שהובילו לבריחת היהודים משם, הייתה בעלת "מסורת עתיקה ומפוארת" – אולם בשנים שלאחר מכן הידרדרה, בין היתר בגלל היעדר סובלנות. עיראק, לדבריו, "הייתה קורבן לדורות של עריצות ופחד, שנכפו תחילה על ידי שליטים, ואז על ידי שחקנים חיצוניים – ככלים של הפרד ומשול".
אל-חרדאן הוסיף: "הפעולה הידועה ביותר לשמצה בטרגדיה הזו הייתה הגירוש ההמוני והנישול של רוב האוכלוסייה העיראקית היהודית, קהילה שלה 2,600 שנות היסטוריה, באמצע המאה ה-20. בעקבות ההגירה הכפויה שלהם, עיראק קטעה למעשה את אחד מעורקי החיים המרכזיים שלה. אנו שואבים תקווה מכך שרוב יהודי עיראק הצליחו לבנות מחדש את חייהם, ולהעביר את מסורותיהם לילדיהם ולנכדיהם בישראל".

במאמר הדעה הוסיף אל-חרדאן כי כחלק מהניסיון לשקם את ארצם, על העיראקים לבנות מחדש גם את קשריהם עם "התפוצות" – כולל צאצאיהם של יהודי עיראק החיים כיום בישראל. "אנו דוחים את הצביעות במגזרים מסוימים בעיראק, אשר מדברים יפה-יפה על יהודי עיראק ובמקביל מזלזלים באזרחותם הישראלית ובמדינה היהודית – אשר נתנה להם מקלט".
המנהיגים המקומיים קראו כאמור להצטרף ליוזמת "הסכמי אברהם" שאותה החל בשנה שעברה ממשלו של הנשיא האמריקני לשעבר דונלד טראמפ, ובמסגרתם נרמלה ישראל את יחסיה עם איחוד האמירויות, בחריין, סודן ומרוקו. "יש לנו בחירה: עריצות וכאוס – או חוקיות, הגינות, שלום וקדמה. התשובה ברורה", כתב אל-חארדן.
"נקטנו כעת בצעד ראשון במפגש הפומבי בארביל, יחד עם הארגון האמריקני The Center for Peace Communications. השלב הבא יהיה שיחות פנים-אל-פנים עם ישראלים. לאף כוח, חיצוני או פנימי, אין את הזכות למנוע מאיתנו להתקדם קדימה. חוקי האנטי-נורמליזציה של עיראק, אשר מפלילים כל קשר אזרחי בין ערבים לישראלים, הם בושה מוסרית".
שר החוץ יאיר לפיד בירך אמש על קריאתם של המנהיגים המקומיים בעיראק: "מהיום שנכנסה הממשלה הזאת לתפקידה, המטרה שלנו היא להרחיב את הסכמי אברהם. האירוע בעיראק מעורר תקווה למקומות שלא חשבנו עליהם בעבר. יש לנו ולעיראק היסטוריה משותפת ושורשים בקהילה היהודית, ובכל מקום שבו יושיטו לנו יד נעשה הכול כדי להושיט חזרה".
פורסם לראשונה: 22:44, 24.09.21