מדור חורפי במיוחד: השפית נופר זוהר מקבלת את הסופ"ש הגשום עם מתכון למרק שעועית שיימלא את כל הבית בריח משגע של חורף, תבשיל עוף מרוקאי עם זיתים טריים וסופריטו עוף שלא תרצו להפסיק לזלול
נופר זוהר | פורסם: 19/11/2020
החורף מבטיח להגיע בסוף השבוע, ולכבודו אחלוק אתכם מתכונים שיקרים לליבי. המתכונים האלה מזכירים לי את הבית החם והאוהב שבו גדלתי, ומעוררים בי געגוע ענקי לימים שהיינו יותר ביחד בחיק המשפחה.
יש לנו היום מרק שעועית חריף שאוכלים רק כשיש ברקים ורעמים בחוץ -מרק שמנחם את הנשמה; יש גם עוף נימוח עם זיתים ברוטב עסיסי לכבוד תקופת מסיק הזיתים; וכמובן סופריטו ספרדי של מישקה, אבא של בעלי.
מקבלים את הסופ"ש החורפי עם אוכל מנחם (צילום: אביגיל עוזי)
סופריטו הוא מאכל קלאסי מהמטבח הספרדי יהודי, שקל להכין אותו והכי כיף להגיש אותו בשבת. שמו של התבשיל מגיע משפת הלדינו, ומשמעותו - מאכל מטוגן. היום יוצאי ספרד נוהגים להכין סופריטו בשני שלבים שכוללים טיגון ובישול, שמוציאים מחומרי הגלם את הטעמים הייחודיים.
בגרסה המסורתית שלו, סופריטו מתובל רק בפלפל שחור ובמלח. הגרסה שלי למתכון נולדה מהסופריטו של חמי מישקה, שהוא ממוצא ספרדי טורקי. לקחתי, שדרגתי, ולפניכם המתכון בטעם של פעם.
המצרכים:
8 שוקי עוף
5 תפוחי אדמה בינוניים, קלופים וחתוכים לקוביות גדולות
1 כף מלח גס לצליית תפוח האדמה והעוף
1 כפית פלפל שחור לצליית תפוח האדמה והעוף
1 כפית כורכום לעוף
1 כפית פפריקה לעוף
1 בצל גדול, חתוך לטבעות
8 עגבניות שרי, חצויות
שמן לטיגון – בנדיבות
למרינדה (שתיכנס לסיר אחרי צריבת כל המצרכים) -
1 כף רסק משחה
1 כפית סוכר
1 כוס ציר עוף
1 כפית מלח ים אטלנטי
1/2 כפית פלפל שחור
1 כף פפריקה מתוקה
1/2 כפית כורכום
סופריטו של מישקה (צילום: אביגיל עוזי)
אופן ההכנה:
מתבלים את כרעי העוף במלח גס, פלפל, פפריקה וכורכום.
מעסים את התבלינים אל תוך העוף בעזרת הידיים ומעבירים לספיגה ומנוחה בקערת ערבוב במשך כרבע שעה.
מחממים 6 כפות של שמן לטיגון בסיר עמוק וכבד.
מוסיפים את קוביות תפוחי האדמה ומטגנים עד להזהבה עמוקה. מיד לאחר הטיגון ממליחים ונותנים למלח להיספג היטב.
מטגנים את הבטטה הבצל והעוף עד קבלת צבע זהוב משני הכיוונים.
מבשלים את הכול יחד, בסיר אחד על להבה בינונית למשך שעה עם מכסה וכל מצרכי המרינדה וציר עוף.
אחרי שעה של בישול בסיר יוצקים את התבשיל לתבנית עם נייר אפייה ומכניסים לתנור שחומם מראש ל-190 מעלות. צולים במשך 30 דקות עד להתקרמלות.
עונת המסיק בשיאה וזאת הזדמנות נפלאה להכין את התבשיל הכל כך מנחם הזה של סבתא סימי ושל אימא שלי, שמכינות אותו בעונה הזאת כשהזיתים טריים. אם מתחשק לכם להכין כאלה שלא בעונת המסיק, תמיד אפשר להחליף בזיתים משומרים, אבל עם זיתים טריים התוצאה מהודרת הרבה יותר.
המצרכים:
8 שוקי עוף
1/2 ק״ג זיתים שבורים ומגולענים (קונים בשוק בדוכן של הזיתים, מבקשים זיתים לבישול)
1 כף משחת רסק
1 כפית פפריקה
1/2 כפית כורכום לתיבול
2 עגבניות, קלופות וקצוצות
5 שיני שום, חתוכות לרבעים
6 כפות שמן חמניות
1 פרוסה של לימון כבוש (כאן בטור חמוצים)
1/4 צרור פטרוזיליה, קצוצה
2 פלפל שושקה חריף יבש גזור עם מספריים (או מתוק למי שלא אוהב)
1/2 כפית כורכום למי חליטת הזיתים
2 כוסות ציר עוף (או מים)
דזאזה בזיתון. תבשיל מנחם (צילום: אביגיל עוזי)
אופן ההכנה:
חולטים במים רותחים את הזיתים המגולענים עם כורכום למשך חמש דקות, מסננים ושוטפים היטב להוצאת המרירות.
אם מסקתם בעצמכם את הזיתים יש לחלוט אותם במים רותחים לפחות שלוש פעמים.
שמים בסיר רחב שמן ומטגנים את השום על להבה נמוכה עם הפלפל שושקה, מוסיפים את העגבניות הקצוצות, ומקרמלים.
מוסיפים את הרסק ומטגנים היטב. מוסיפים את השוקיים, ומערבבים בתוך הסיר עד שהם עטופים במשחה האדומה.
מוסיפים שתי כוסות ציר עוף ומנמיכים את הלהבה. מבשלים כשעה ורבע או עד שהעוף מתפרק מהעצם ורך.
פותחים את מכסה הסיר ומוסיפים את הפטרוזיליה הקצוצה והלימון הכבוש. מערבבים היטב ומגישים.
המרק הזה הוא אהבת חיי ואני מכורה לו. אני מכינה אותו רק כשיש ברקים ורעמים, והוא המאכל הכי מנחם שיש. כשהייתי חוזרת מבית הספר בקיבוץ כנרת, והאוכל בחדר אוכל היה פחות לטעמי, נהג האוטובוס היה מוריד אותי חזרה במושב בתחנה מרוחקת מהבית, והייתי מקפצת בשלוליות עד שהייתי מגיעה רטובה עד לשד עצמותיי ורועדת מקור ישר לתוך ריח המרק של אימא, שהיה ממלא את כל הבית.
היו פעמים שהתרגשתי כל כך מהריח הזה, שממש בכיתי. זה מרק קל להכנה, אבל יש בו עומק ונשמה ואימא מגישה אותו עם כיכר לחם אחיד פשוט של פעם ומיץ לימון.
המצרכים:
4 כוסות שעועית לבנה קטנה, אחרי השרייה של 12 שעות
8 כפות שמן קנולה
1 כף מלח ים אטלנטי
2 כפות פפריקה בשמן
1 כף מחוקה כמון טרי
1 צרור כוסברה, קצוצה
1 פלפל חריף ירוק, קצוץ
1 חבילת מנגולד, חלוט
8 שיני שום, קצוצות
6 כוסות ציר עוף
3 כפות אריסה חריפה איכותית
2 כפות משחת רסק
מרק שעועית של מאמא דיאלי (צילום: אביגיל עוזי)
אופן ההכנה:
שמים בסיר לחץ את השעועית עם ציר עוף ומבשלים כ-50 דקות עם אדים. אם אין לכם סיר לחץ אפשר להשתמש בסיר רגיל עם מכסה. במקרה כזה יש לבשל זמן ארוך יותר, עד שהשעועית רכה ומתפרקת.
שמים במחבת את המנגולד החלוט, החלק הלבן והירוק, את הפלפל החריף, שום, שמן קנולה, את כל התבלינים, הרסק והכוסברה.
מערבבים הכל ופותחים טעמים במחבת במשך שתי דקות, ומוסיפים לסיר של השעועית המפורקת.
מערבבים ומאחדים את כל החומרים. אם צריך מוסיפים עוד מים או ציר עוף למרקם סמיך לא מדי. טועמים, מתקנים טעם במלח, אם צריך ומגישים עם כיכר לחם וחצי לימון.
תודה - בישלתי את המרק שעועית ואני המום מכמה שהוא טעים!
ניצמדתי למתכון, חוץ מזה שהכנסתי רק כוס 1 של שעועית ולא 4 כפי שכתוב וגם זה היה המון, והשתמשתי במלח רגיל. ואלהים, כמה שהמרק הזה מוצלח! ממש עשיר וטעים ולמרות שיש פלפל ירוק חריף שלם בפנים המרק פיקנטי בקטע טוב אבל לא חריף או מציק. מרק מהמם שאני הולך לבשל עוד המון פעמים. ממליץ בחום!
שמוליק
| 29/11/2020 | 15:08
הגיבו לתגובה
26.
מזיק בדיוק כמו מלח רגיל (לת)
נו
| 26/11/2020 | 16:27
הגיבו לתגובה
25.
כל המתכונים האלה מבית אמא נמאסו
יש להם טעם ילדות של זו שכתבה, אבל זה לא אומר שהם באמת טעימים לאחרים. לי זה נשמע נורא.
רונית
| 23/11/2020 | 10:02
הגיבו לתגובה
24.
מאמי, שכחת לבקש חוט של רחמים, הרבה רחמים צריך בשבילך (לת)
מטורפת
| 19/11/2020 | 21:10
הגיבו לתגובה
23.
עוד פעם מתכונים מבית סבא/סבתא. העולם התקדם ולמד לבשל בריא וט
עם כל הכבוד לסבא מטורקיה ולסבתא מרוסיה, העולם למד שאפשר לאכול בריא והרבה יותר טעים. br/לא חייבים לטגן חיות, נהפוך הוא. הביאו אוכל ישראלי עם שפע ירקות ותבלינים מקומיים. עזבו את החיות לנפשם.
דורית
| 19/11/2020 | 19:52
הגיבו לתגובה
22.
מלח ים אטלנטי - בלוף ! זה מלח בישול רגיל רק יקר יותר (לת)
מישקה
| 19/11/2020 | 19:12
הגיבו לתגובה
יש בו יותר מינרלים והוא טעים יותר (לת)
חוה
| 24/11/2020 | 22:24
הגיבו לתגובה
21.
אני לא מטגנת אלא אופה בגריל את הירקות או החצילים....
אשכנזיה שמבשלת הכל מהכל.....
דוקא סופריטו זה טעים
| 19/11/2020 | 19:04
הגיבו לתגובה
20.
רסק עגבניות
אני באופן אישי לא משתמשת עם רסק עגבניות אלא רק עם עגבניות מרוסקות, אפשר למצוא את זה בסופר זה נורא טוב - מומלץ בחום.
שוש
| 19/11/2020 | 19:00
הגיבו לתגובה
19.
מתכונים סבבה. ככה אמא שלי היתה מכינה . מעולה (לת)
שמחה
| 21/11/2020 | 22:25
הגיבו לתגובה
18.
צר לי
ניסיתי בעבר שני מתכונים שלך...... התאכזבתיbr/שום דבר מיוחד אין במתכונים שלך.
דינה
| 21/11/2020 | 19:30
הגיבו לתגובה
נשמה (לת)
יואב
| 22/11/2020 | 05:41
הגיבו לתגובה
17.
כל כך לא נראה בריא, איכותי או מזמין (לת)
נו באמת
| 21/11/2020 | 16:43
הגיבו לתגובה
16.
במתכון הסופריטו מה עושים עם עגבניות השרי? (לת)
יעל
| 21/11/2020 | 09:06
הגיבו לתגובה
15.
נראה מדהים! תודה! אנסה כבר השבת (לת)
מיכל
| 19/11/2020 | 22:44
הגיבו לתגובה
14.
אז זהו שלא. מישהו החליט בשבילי מה זה אוכל ישראלי (לת)
כורכום פפריקה ושמן
| 20/11/2020 | 16:42
הגיבו לתגובה
13.
נכנס בשמחה ויוצא בתרועה
אחרי הארוחה הריח משתנה ולא לטובה.
מנשה
| 20/11/2020 | 10:04
הגיבו לתגובה
12.
רק חמין (לת)
מינרוה
| 19/11/2020 | 22:55
הגיבו לתגובה
11.
עוד פעם מלח אטלנטי? מלח שולחני רגיל לא מספיק? (לת)
חן
| 19/11/2020 | 21:39
הגיבו לתגובה
10.
מאמי, שכחת (לת)
ללא שם
| 19/11/2020 | 21:10
הגיבו לתגובה
10.
לא רוצים מתכונים מרוקאיים, תודה
נא לא לצנזר.
ללא שם
| 19/11/2020 | 21:10
הגיבו לתגובה
אין יותר מטבחים אחרים? למה מרוקאיים כל הזמן ? לא הכי טעים (לת)
בתיה
| 20/11/2020 | 15:28
הגיבו לתגובה
9.
לפי התמונות (והצבעים בהן) לא היתי מתקרב לאף אחד מהם (לת)
ללא שם
| 19/11/2020 | 21:00
הגיבו לתגובה
אל תתקרב. יישאר לנו יותר (לת)
שלי
| 20/11/2020 | 08:55
הגיבו לתגובה
8.
רק אוכל מרוקאי? מלא פפריקה וכבד? מה עם אוכל אירופאי? (לת)
ללא שם
| 19/11/2020 | 20:36
הגיבו לתגובה
רק אוכל מרוקאי
אין דבר כזה שנקרא אוכל אשכנזי. מה שאתם אוכלים לא ראוי להיקרא אוכל
אלי
| 19/11/2020 | 21:47
הגיבו לתגובה
אולי, אבל אנחנו רגילים לזה :-) (לת)
אשכנזי
| 22/11/2020 | 07:51
הגיבו לתגובה
7.
מי שחי עם בחורה שאוכלת חמין בשבת
שייזהר במוצ"ש לקרב פניו לטוסיק שלה במיטה
כי הפלוצים שייצאו לה משם יהיו אימתניים.
חוקר חמין
| 19/11/2020 | 20:21
הגיבו לתגובה
6.
בטח הכל יותר כיף כשיש לך לה- קרוזה להשוויץ בו (לת)