רוסיה רואה בנאט"ו את האיום הצבאי הגדול ביותר עליה, וטוענת כי אחרי שהבליגה שוב ושוב על התרחבותו מזרחה – כעת הגיע "רגע האמת" והיא נאלצת לסמן קו אדום: ברשימת דרישות שהעבירה בדצמבר לארה"ב, ושעליהן היא דורשת תשובה בכתב, היא תובעת מוושינגטון שנאט"ו תסיג כוחות ממדינות במזרח היבשת שהיו בעבר חלק מהגוש הקומוניסטי – בהן פולין, רומניה והמדינות הבלטיות ליטא, לטביה ואסטוניה – ושהארגון יתחייב שלא לצרף אליו עוד ממדינות המזרח, ובראשן אוקראינה וגאורגיה. בתמורה הציעה רוסיה צעדים בוני אמון מצדה, כגון צמצום התמרונים שהיא מקיימת והפחתה של פעילותה האווירית בשמי אירופה. ארה"ב ונאט"ו דוחות את העסקה בתוקף, ומדגישות שאחד מעקרונות היסוד של הברית הצפון-אטלנטית הוא שכל מדינה העומדת בתנאי הסף של הברית רשאית להצטרף אליה.
ברקע מזכירים במערב כל העת את הצהרותיו של פוטין לאורך השנים כי הרוסים והאוקראינים הם למעשה עם אחד, וכי קריסת ברית המועצות הייתה האסון הגיאופוליטי הגדול ביותר של המאה ה-20. הצהרות אלה נתפסות במערב כהכנת הנימוק ההיסטורי לאיחוד בכוח של המדינות.
על כל פנים, בשדה הקרב צבא רוסיה נהנה כמובן מעליונות צבאית מוחלטת על יריבו האוקראיני: בעוד לצבא הרוסי יש כשלושה מיליון חיילי סדיר ומילואים, לאוקראינה יש רק מעט יותר ממיליון, והרוסים חמושים במטוסים, מסוקים, טנקים, משוריינים ותותחים רבים לאין שיעור מהצבא האוקראיני. עם זאת, כוחותיה של קייב עדיין מסוגלים לגבות מרוסיה מחיר דמים כבד.
בוושינגטון שוקלים ברצינות גם לנתק את הבנקים הרוסיים מהמסלקה הבינלאומית SWIFT וכך לבודד את רוסיה מהכלכלה העולמית, אם כי באירופה נלהבים פחות מהאפשרות הזו, הן בשל החשש מפוליטיזציה של SWIFT והן בשל ההערכה שבטווח הארוך רוסיה ממילא תמצא פתרונות לבידוד שכזה. מוסקבה גם עשויה להגיב על ניתוק מ-SWIFT בהפסקת הייצוא של גז ונפט למערב, וכל זאת בימים של משבר אנרגיה חריף באירופה.
צעד נוסף שנשקל במערב כסנקציה אפשרית הוא ביטול פרויקט "נורד סטרים 2", הצינור להובלת גז מרוסיה לגרמניה שעובר דרך הים הבלטי ואמור לאפשר למוסקבה לעקוף את נתיב הייצוא האוקראיני ולהכפיל את כמות הגז שהיא מייצאת. הקמת הצינור כבר הושלמה, אבל הוא מחכה לאישור רגולטורי, וגרמניה אותתה בשבוע שעבר כי היא עשויה לעצור את הפרויקט אם רוסיה תפלוש לאוקראינה. פרויקט הצינור עורר מלכתחילה התנגדות עזה מצד מדינות כמו ארה"ב, אוקראינה ופולין, הטוענות שהוא יהפוך את אירופה לתלויה מדי בגז הרוסי.