צילום: The American Colony Photo Department, צביעה: MyHeritage
תיעוד נדיר בצבע: כך נראתה ארץ ישראל לפני כ-100 שנה
וינסטון צ'רצ'יל מבקר בישראל ב-1921, מאורעות תרפ"ט שפרצו ב-1929, הכותל, נהר הירדן והחיים עצמם שפשוט התנהלו להם במרוצת המחצית הראשונה של המאה ה-20 – כשחושבים על כל אלה קשה שלא לדמיין את הדברים בשחור-לבן. אוסף צילומים נדיר, שנצבע בטכנולוגיה מיוחדת והגיע לידי ynet, מספק הצצה ממגנטת אל העבר. חזרנו אל התמונות והסיפור המרתק מאחוריהן
גלעד כרמלי | פורסם: 06/09/2021
מושבת הצלמים האוטופית במאה ה-19 (צילום: משי בן עמי)
מלון "אמריקן קולוני" היוקרתי במזרח ירושלים אירח ברבות השנים אישים חשובים כמו וינסטון צ'רצ'יל, טוני בלייר, מיכאיל גורבצ'וב, ריצ'רד גיר, ג'יין פונדה ועומר שריף – אך סיפורו המעניין באמת של המקום שייך דווקא לימים שלפני הפיכתו לבית מלון, כשהמבנים שימשו את תושבי המושבה האמריקנית שנוסדה בירושלים העות'מאנית של המאה ה-19.
בין בני המושבה היו כמה שעסקו בצילום – והגיעו לארץ עם ציוד צילום מאוד מתקדם לזמנו, שלא היה מצוי באזור קודם לכן. מחלקת הצילום של המושבה האמריקנית החלה לפעול בשנת 1898, וחבריה נחשבים לראשונים שתיעדו את המתרחש בארץ ישראל ובמזרח התיכון של אותה תקופה. לידי ynet הגיע אוסף נדיר של צילומים שהותירו המתיישבים ונצבעו בטכנולוגיה מיוחדת על ידי חברת MyHeritage – והם מספקים הצצה בצבע לחיים באזור לפני כמאה שנה ויותר.
המושבה האמריקנית הוקמה ב-1881 על ידי נוצרים משיחיים ילידו שיקגו, שאליהם הצטרפו כמה עשרות אוונגליסטים משבדיה. מטרתם הייתה לחיות במעין קומונה שיתופית ואוטופית בארץ הקודש – שאליה, על פי אמונתם, צפוי ישו לחזור כמשיח. ואם ישו כבר מגיע, מוטב להיות שם כשזה קורה. ואם זה קורה – מוטב כמובן לתעד זאת.
בתחילה שכרו המתיישבים מבנה ברובע המוסלמי של העיר העתיקה. הם גזרו על עצמם כללים ואורחות חיים ייחודיים שכללו, מלבד השיתופיות הכלכלית, גם איסור על חיי מין ונישואים, פירוק המשפחות הגרעיניות, הגבלות על קשרים עם החוץ, התכנסות יומית עם טקסי וידוי ועוד – ועסקו בעיר בפעילות פילנתרופית.
כשגדלה הקהילה והגיעה ל-150 איש, היה המבנה השכור צר מלהכילם – והם עברו אל מחוץ לחומות, אל אחוזתה של משפחת חוסייני העשירה. המבנה הראשי של המלון כיום היה במקורו הארמון שבנה בן משפחת האצולה רבאח אל-חוסייני עבור ארבע נשותיו, ושאותו רכשו אנשי המושבה האמריקנית.
חיילים בריטים וחייל הודי מוצבים בשער האריות, אפריל 1920 (צילום: The American Colony Photo Department, צביעה: MyHeritage)
התחביב שהפך לביזנס של המושבה
את מחלקת הצילום של המושבה האמריקנית הקים אלייז'ה מאיירס, יהודי מומר שהיגר לירושלים מהודו. כחובב צילום מושבע, תיעד באוקטובר 1898 במצלמתו את מסעו של קיסר גרמניה וילהלם השני לארץ ישראל – והביקוש לתמונות הללו היה גבוה מאוד והן נמכרו בסכומי כסף גבוהים. בעקבות ההצלחה, הוקמה מחלקת הצילום כאמצעי פרנסה עבור המושבה, ופעלו בה צלמים ידועים כמו הול לארס לרסון, אריק מטסון וג'ון ד. וויטינג.
צלמי המושבה האמריקנית תיעדו אירועים היסטוריים שהתחוללו בארץ ישראל ובמזרח התיכון במהלך כמאה שנות פעילותם – ובראשם קרבות מלחמת העולם הראשונה בין הצבא העות'מאני לצבא הבריטי במערכה על סיני וארץ ישראל (1918-1915), מכת הארבה הקשה שפקדה את הארץ במהלך המלחמה, וכן טקס כיבוש ירושלים בידי גנרל אדמונד אלנבי וטקס כניעת העיר בפני הבריטים. כמו כן תועדו שיירות שבויי המלחמה הגרמנים שהובלו על ידי הצבא הבריטי אל ירושלים.
שיירת שבויי המלחמה הגרמנים מובלת ברחובות ירושלים במלחמת העולם הראשונה, 1917 (צילום: The American Colony Photo Department, צביעה: MyHeritage)
שיירת שבויי המלחמה הגרמנים מובלת ברחובות ירושלים במלחמת העולם הראשונה, 1917 (צילום: The American Colony Photo Department, צביעה: MyHeritage)
אחרי כניעת ירושלים העות'מאנית במלחמת העולם הראשונה - משמר בריטי ראשון בשער יפו. 9 בדצמבר 1917 (צילום: The American Colony Photo Department, צביעה: MyHeritage)
הצלם לרסון הוזמן לטקס כניעת העיר ירושלים על ידי ראש העיר, חוסיין סלים אל-חוסייני, שביקש להנציח את האירוע ההיסטורי שבו הניף דגל לבן ומסר אותו לשני סיירים בריטים ב-9 בדצמבר 1917. אולם לאחר שפיתח את התמונות וביקש את עזרת הבריטים בשליחתן לעיתוני העולם באמצעות דואר דיפלומטי – קיבל לרסון לפתע הוראה להשמידן, על מנת שרק הטקס שבו השתתף גנרל אלנבי יומיים לאחר מכן ייזכר כסמל לכניעת העיר. בעקבות כך, אבדו כמעט כל תצלומי טקס הכניעה, מלבד כמה תמונות בודדות שלרסון התעקש לשמור.
טקס הכניעה של ירושלים העות'מאנית במלחמת העולם הראשונה. ראש העיר חוסיין סלים אל-חוסייני מניף דגל לבן ומוסר אותו לשני סיירים בריטים, יומיים לפני הכניעה הרשמית בפני גנרל אלנבי, 9 בדצמבר 1917 (צילום: The American Colony Photo Department, צביעה: MyHeritage)
בחלק ניכר מהאירועים שתועדו, נכחו צלמי המושבה ביוזמתם – אולם ממשלת המנדט גם העסיקה אותם באופן קבוע והזמינה אותם להנציח טקסים ואירועים חשובים כמו ביקורים מדיניים, טקס חנוכת האוניברסיטה העברית בהר הצופים בשנת 1925, טקס חנוכת תחנת הכוח בנהריים בשנת 1932, וחגיגות הכתרת המלך ג'ורג' השישי ב-1936. כמו כן, צילמו צלמי המושבה צילומי נוף ואתרים ארכיאולוגיים – שנמכרו כגלויות לצליינים.
מלך ירדן עבדאללה הראשון מפעיל את הטורבינות יחד עם פנחס רוטנברג בטקס חנוכת תחנת הכוח בנהריים, יוני 1932 (צילום: The American Colony Photo Department, צביעה: MyHeritage)
בתמונות מהאירועים ניתן לראות לא מעט פרצופים מוכרים מתקופת המנדט, כמו גנרל אלנבי, הנציב העליון הרברט סמואל, הלורד ארתור ג'יימס בלפור, תומאס אדוארד לורנס ("לורנס איש ערב"), וינסטון צ'רצ'יל בימיו כשר המושבות הבריטי, מלך ירדן עבדאללה הראשון, מלך מצרים פארוק, מייסד "חברת החשמל פלשתינה" פנחס רוטנברג ועוד.
הנציב העליון הרברט סמואל אחרי ביקור בעמאן, 19 באפריל 1921 (צילום: The American Colony Photo Department, צביעה: MyHeritage)
הלורד ארתור ג'יימס בלפור, הלורד אדמונד אלנבי והנציב העליון הרברט סמואל בטקס חנוכת האוניברסיטה העברית בירושלים, 1 באפריל 1925 (צילום: The American Colony Photo Department, צביעה: MyHeritage)
הנציב העליון הרברט סמואל נפגש עם תומאס אדוארד לורנס ("לורנס איש ערב") ועם מלך ירדן עבדאללה הראשון, תחילת שנות ה-20 (צילום: The American Colony Photo Department, צביעה: MyHeritage)
מלך מצרים פארוק ומשפחתו, צולם בין 1920 ל-1946 (צילום: The American Colony Photo Department, צביעה: MyHeritage)
מלך ירדן עבדאללה הראשון, 1935 (צילום: The American Colony Photo Department, צביעה: MyHeritage)
קבלת פנים לשר המושבות הבריטי ווינסטון צ'רצ'יל ורעייתו בירושלים. 28 במרץ 1921 (צילום: The American Colony Photo Department, צביעה: MyHeritage)
שר המושבות הבריטי ווינסטון צ'רצ'יל מבקר יחד עם הבישוף רנה מקאינס בבית הקברות הצבאי בהר הצופים בירושלים, שם נקברו חללי הצבא הבריטי ממלחמת העולם הראשונה, מרץ 1921 (צילום: The American Colony Photo Department, צביעה: MyHeritage)
הכותל – מתפילות מעורבות ועד למאורעות תרפ"ט
באוסף בולטת תמונה שצולמה בכותל המערבי בתחילת שנות ה-20, ובה נראים גברים ונשים מתפללים יחדיו ברחבה הצרה שהייתה אז במקום. את הרחבה הגדולה המוכרת כיום חוסמים בתמונה בתי שכונת המוגרבים, שנהרסו מיד בתום מלחמת ששת הימים (1967).
בימי השלטון העות'מאני, עודדו השלטונות יהודים ממגורשי ספרד להתיישב בארץ ישראל. הסולטאן סולימאן המפואר שיקם במאה ה-16 את מבני ירושלים, בנה את חומות העיר העתיקה הקיימות עד היום והכיר באופן רשמי בכותל המערבי כאתר תפילה יהודי. עם זאת, עם השנים התרבו החיכוכים בין היהודים למוסלמים במקום, עד שבמאה ה-19 נאלצו היהודים לשלם לשלטונות העות'מאניים תשלום שנתי בסך 1,500 דולר עבור הזכות להתפלל ליד הכותל – עד שמשה מונטיפיורי החליט לקנות את הזכות לתמיד.
גברים ונשים מתפללים יחדיו מול הכותל המערבי בתחילת שנות ה-20. את הרחבה הגדולה המוכרת כיום חוסמים בתי שכונת המוגרבים, שנהרסו מיד בתום משלחמת ששת הימים (צילום: The American Colony Photo Department, צביעה: MyHeritage)
החיכוכים סביב הכותל הגיעו לשיאם בשנות ה-20 של המאה העשרים, ברקע מגעים של ההסתדרות הציונית לרכישת שכונת המוגרבים הענייה כדי לפנותה ולהרחיב על חשבונה את רחבת התפילה. בשל העומס הרב בכותל, הציבו היהודים במקום לקראת יום הכיפורים של שנת 1928 ספסלים ובפעם הראשונה גם מחיצה להפרדה בין גברים לנשים. המופתי של ירושלים, חאג' אמין אל-חוסייני, טען כי בצעד זה מנסים היהודים להשתלט על הר הבית והורה למואזין להשמיע מוזיקה בקול רם סמוך לכותל בזמן התפילות. בעיצומן של התפילות התפרצו אל קהל המתפללים שוטרים בריטים והסירו את המחיצה והספסלים.
התקרית שהסתיימה בניצחון לצד המוסלמי אפשרה לאל-חוסייני לגייס את תמיכת השכבות העממיות למאבק דתי-לאומי נגד היהודים, ומיד אחריה החל מסע תעמולה נמרץ להגנת מסגד אל-אקצא ושמירת זכויות המוסלמים בכותל. בצעד של התרסה, פתחה במאי 1929 המועצה המוסלמית העליונה מעבר אל הר הבית בצמוד לכותל, וכן שער ממסגד בשכונת המוגרבים היישר אל רחבת הכותל הצרה – דבר שהגביר מאוד את הנוכחות והתנועה של המוסלמים ליד המתפללים היהודים. תקריות אלימות החלו להתרחש במקום דרך קבע – והובילו בסופו של דבר באוגוסט 1929 לפרוץ מאורעות תרפ"ט.
משפחות יהודיות נמלטות מירושלים בזמן מאורעות תרפ"ט, 1929 (צילום: The American Colony Photo Department, צביעה: MyHeritage)
מאורעות תרפ"ט - חיילים בריטים צועדים ברחובות ירושלים בניסיון להשליט סדר. 1929 (צילום: The American Colony Photo Department, צביעה: MyHeritage)
במהלך אותו שבוע של פרעות אלימות ומעשי טרור מצד ערביי ארץ ישראל נגד היישוב היהודי נרצחו 133 יהודים ויותר מ-300 נפצעו. קהילות יהודיות עתיקות, כמו אלו של חברון, עזה, שכם וג'נין, ננטשו ונחרבו. מצד הערבים נהרגו 166, מרביתם בידי שוטרים בריטים כחלק מדיכוי המהומות.
צלמי המושבה האמריקנית תיעדו כמה מרגעי הדרמה במאורעות הדמים של תרפ"ט – ובתמונותיהם ניתן לראות המוני ערבים מתפרעים בעיר העתיקה מול שוטרים בריטים חסרי-אונים, משפחות יהודיות שנמלטו מירושלים בזמן הפרעות, חיילים בריטים צועדים ברחובות העיר בניסיון להשליט סדר, ואף יהודים מחכים בתור מחוץ לדואר בירושלים כדי לשלוח מברקי טלגרף ולהודיע לקרוביהם שהם בסדר.
ערבים מתפרעים בעיר העתיקה בירושלים במאורעות תרפ"ט, 1929 (צילום: The American Colony Photo Department, צביעה: MyHeritage)
יהודים מחכים בתור מחוץ לדואר בירושלים כדי לשלוח מברקי טלגרף במהלך מאורעות תרפ"ט, 1929 (צילום: The American Colony Photo Department, צביעה: MyHeritage)
מהמרד הערבי ועד להפגנות נגד הספר הלבן
הארץ לא שקטה גם לאחר שהמאורעות נפסקו, עד להתפרצות העזה הבאה עם פרוץ "המרד הערבי הגדול" באפריל 1936, אשר נמשך בהפסקות עד מרץ 1939. המרד המאורגן כלל בעיקר פעולות טרור של ערבים נגד מוסדות המנדט הבריטי ונגד יהודים, במטרה להביא לביטול התוכניות להקים בארץ ישראל מדינה יהודית, לפגוע במשק היהודי שנזקק עד אז לכוח עבודה ערבי לצורך קיומו, ולהקים בכוח מדינה ערבית עצמאית.
בני המושבה האמריקנית מחלקים לחם ליהודים בירושלים, בזמן המרד הערבי הגדול באוקטובר 1938, אחרי שהפורעים הערבים השתלטו על אזורי ההר והצליחו לנתק את העיר משאר היישובים היהודיים (צילום: The American Colony Photo Department, צביעה: MyHeritage)
בקיץ 1938 רשמו המורדים הישגים משמעותיים כאשר הצליחו להשתלט על רוב הדרכים הראשיות וגם על ערים רבות, ובין היתר ניתקו את ירושלים משאר היישובים היהודיים. בני המושבה האמריקנית תועדו על ידי צלמי המושבה מחלקים לחם לתושבי העיר היהודים בימי ה"מצור".
במהלך המרד נהרגו יותר מ-400 יהודים וכ-200 בריטים, אולם הוא לא השיג את מטרותיו. הציבור הערבי הוכה בעקבות המרד הן מבחינה כלכלית והן מבחינה צבאית, ואף הידרדר למצב של אנרכיה פנימית בשל טרור פנימי שהופעל כלפי מתנגדי המרד בקרב החברה הערבית והביא להירצחם של אלפים.
בעקבות המאורעות האלימים של המרד, ובניסיון נואש לפתור את בעיית הסכסוך היהודי-ערבי, פרסמו הבריטים במאי 1939 את "הספר הלבן של מקדולנד". במסמך המדיניות, שניסח שר המושבות מלקולם מקדונלד ואושר על ידי בית הנבחרים, נכתב כי בכוונת הבריטים להקים בארץ ישראל מדינה אחת עבור כל תושביה – היהודים והערבים יחדיו – וכן להגביל מעתה באופן משמעותי את עליית היהודים לארץ ואת האפשרות של יהודים לרכוש קרקעות בבעלות ערבית.
הספר הלבן התקבל בזעם על ידי היישוב היהודי, שראה בו בגידה של הבריטים והפרה של התחייבויותיהם להקמת בית לאומי לעם היהודי בארץ ישראל כפי שבאו לידי ביטוי בהצהרת בלפור. צלמי המושבה האמריקנית תיעדו את ההפגנות נגד המסמך. דוד בן גוריון כינה אותו "ספר המעל", כהתרסה נגדו הוקמו 12 נקודות יישוב חדשות, וארגוני ההגנה והאצ"ל החלו בפעולות נגד הבריטים – אשר הופסקו בשל פרוץ מלחמת בעולם השנייה. בן גוריון טען אז כי "עלינו לעזור לאנגלים במלחמה כאילו לא היה ספר לבן, ולעמוד נגד הספר הלבן כאילו לא הייתה מלחמה".
יהודים מפגינים נגד הספר הלבן של מקדונלד, שבו נכתב כי בכוונת הבריטים להקים בארץ ישראל מדינה אחת עבור כל תושביה ולהגביל את עליית היהודים. 18 במאי 1939 (צילום: The American Colony Photo Department, צביעה: MyHeritage)
בדואים, חרדים, חקלאים וסוללי כבישים
מלבד האירועים הדרמטיים, אהבו צלמי המושבה האמריקנית לתעד גם רגעים פשוטים מחיי היומיום ובמיוחד את הדמויות והטיפוסים השונים שאפיינו את הארץ ואת הארצות השכנות – בהם בדואים, יהודים חרדים, נזירים נוצרים, בעלי מלאכה שונים כמו חקלאים, סוללי כבישים, ספרי רחוב, מלחים ועוד.
את הידע הראשוני בצילום הביא עמו, כאמור, מאיירס – והוא זה שלימד את צלמי המושבה הצעירים מהי קומפוזיציה, מהו עומק שדה וכדומה. רחל א. לב, אוצרת ארכיון "האמריקן קולוני", מציינת כי ב-37 שנות פעילותה, מחלקת הצילום כללה בין עשרה ל-15 צלמים, ואף שמונה ציירים שעסקו בצביעת התמונות בצבע שמן לאחר פיתוחן. "בין הצלמים היו אמריקנים, שבדים, הודים ואף פלסטינים. דו-קיום אמיתי במסגרת הקומונה", היא מוסיפה.
אחד מאותם צלמים צעירים שלמדו ממאיירס היה אריק מטסון השבדי, שהתמחה עוד בנערותו בתפעול חדר החושך של מחלקת הצילום. בחדר זה הוא פגש את אדית יאנטיס, נערה בת המושבה ממשפחה אמריקנית, שהפכה בהמשך לאשתו.
תמונות מחלקת הצילום נמכרו בחנות המושבה, שפעלה ברחבת שער יפו, באזור מלון אימפריאל. ב-1934, בעקבות מאבקים פנימיים בין המתיישבים האמריקנים לשבדים, התפרקה קומונת המושבה ובהתאם גם מחלקת הצילום. בהדרכתו של מטסון המשיכו חלק מהצלמים לפעול בירושלים בחנות שכורה בחזית מלון פאסט שנקראה "שירות הצילום של מטסון".
ב-1946, בעקבות האלימות הגואה בארץ ישראל בשנותיו האחרונות של המנדט הבריטי, עברה משפחת מטסון לקליפורניה – אך החנות בירושלים המשיכה לפעול. במהלך מלחמת העצמאות ניזוקה החנות מאוד, אך רוב החומר הארכיוני ניצל בזכות העובדה שהועבר מבעוד מועד למרתפי בניין ימק"א.
בשנת 1964 פנה מטסון לספריית הקונגרס האמריקני בהצעה לתרום את אוצר התמונות שברשותו, כדי לעזור בהנצחת הרגעים ההיסטוריים שאותם תיעדו אנשי מחלקת הצילום של המושבה האמריקנית – ולהפוך אותם לנחלת הכלל. כ-20 אלף נגטיבים ו-11 אלבומים שאוחסנו בביתו של מטסון וכן בימק"א הועברו אל ספריית הקונגרס, אולם השנים הארוכות במרתף בבניין הימק"א לא היטיבו עם הנגטיבים הרגישים – וחלק מהם ניזוקו מרטיבות, טחב ואבק.
עתה, באמצעות טכנולוגיית למידת מכונה מתקדמת של MyHeritage וכלים שפיתחה החברה לצביעה, חידוד, שיפור איכות ותיקון נזקים – התמונות הללו מתעוררות לחיים ונותנות הצצה יוצאת דופן לחיים בארץ ישראל, מצרים וירדן בסוף המאה ה-19 ובתחילת המאה ה-20.
פועל בסלילת כביש בעבר הירדן, צולם בין 1920 ל-1933 (צילום: The American Colony Photo Department, צביעה: MyHeritage)
מתכוננים לשיט בקיאקים בנהר הירדן, צולם בין 1934 ל-1939 (צילום: The American Colony Photo Department, צביעה: MyHeritage)
שיט בקיאקים בנהר הירדן, צולם בין 1934 ל-1939 (צילום: The American Colony Photo Department, צביעה: MyHeritage)
שטים בסירה בנהר הירדן, צולם בין 1925 ל-1946 (צילום: The American Colony Photo Department, צביעה: MyHeritage)
חוגגים את חג ההתגלות - טקס האפיפניה בנהר הירדן, 1937 (צילום: The American Colony Photo Department, צביעה: MyHeritage)
בדואי טוחן קפה בעבר הירדן, צולם בין 1920 ל-1933 (צילום: The American Colony Photo Department, צביעה: MyHeritage)
עמאן בירת ירדן, אמצע שנות ה-20 (צילום: The American Colony Photo Department, צביעה: MyHeritage)
משחקים במשחק רומי עתיק, באזור פטרה, צולם בין 1920 ל-1933 (צילום: The American Colony Photo Department, צביעה: MyHeritage)
אימא בדואית עם תינוק בפתח מערה באזור פטרה , עבר הירדן. שנת צילום לא ידועה (צילום: The American Colony Photo Department, צביעה: MyHeritage)
המנזר, ג'בל א-דיר בפטרה, אמצע שנות ה-20 (צילום: The American Colony Photo Department, צביעה: MyHeritage)
מטע תמרים בבקעת הירדן, אמצע שנות ה-20 (צילום: The American Colony Photo Department, צביעה: MyHeritage)
רועת צאן ליד בור מים בסיני, 1934 (צילום: The American Colony Photo Department, צביעה: MyHeritage)
תחנת המשטרה במעבר הגבול בטאבה, סיני, 1934 (צילום: The American Colony Photo Department, צביעה: MyHeritage)
תעלת סואץ, מצרים. צולם בין 1934 ל-1939 (צילום: The American Colony Photo Department, צביעה: MyHeritage)
מלחים אוכלים ארוחת צהריים על גדות הנילוס, מצרים 1934 (צילום: The American Colony Photo Department, צביעה: MyHeritage)
חקלאים על שפת הנילוס, ברקע הפירמידות בגיזה, 1934 (צילום: The American Colony Photo Department, צביעה: MyHeritage)
אדם רוכב על סוס ברקע הפירמידות בגיזה, צולם בין 1934 ל-1936 (צילום: The American Colony Photo Department, צביעה: MyHeritage)
אדם על גמל על רקע הפירמידות בגיזה, צולם בין 1934 ל-1939 (צילום: The American Colony Photo Department, צביעה: MyHeritage)
מספרת רחוב בקהיר, צולם בין 1934 ל-1939 (צילום: The American Colony Photo Department, צביעה: MyHeritage)
תחנת הרכבת בקהיר, מצרים. צולם בין 1900 ל-1920 (צילום: The American Colony Photo Department, צביעה: MyHeritage)
חנויות ברחוב בקהיר, מצרים 1934 (צילום: The American Colony Photo Department, צביעה: MyHeritage)
יושבים בבית קפה בקהיר, מצרים. צולם בין 1934 ל-1939 (צילום: The American Colony Photo Department, צביעה: MyHeritage)
השדרה המרכזית באלכסנדריה, מצרים. צולם בין 1934 ל-1939 (צילום: The American Colony Photo Department, צביעה: MyHeritage)
פועלים בשדה כותנה במצרים, צולם בין 1934 ל-1939 (צילום: The American Colony Photo Department, צביעה: MyHeritage)
נזיר צעיר במנזר סנטה קתרינה בהר סיני, צולם בין 1900 ל-1920 (צילום: The American Colony Photo Department, צביעה: MyHeritage)
אנשים מחוץ למנזר סנטה קתרינה בהר סיני, צולם בין 1925 ל-1946 (צילום: The American Colony Photo Department, צביעה: MyHeritage)
נוסעים עולים למטוס בלוקסור, מצרים. צולם ב-1936 (צילום: The American Colony Photo Department, צביעה: MyHeritage)
סימון גבול עתיק ברפיח, תחילת שנות ה-20 (צילום: The American Colony Photo Department, צביעה: MyHeritage)
צעיר חרדי חולף ליד קבוצת ילדים בסמטאות העיר העתיקה בירושלים, אמצע שנות ה-20 (צילום: The American Colony Photo Department, צביעה: MyHeritage)
שוק הירקות ברוממה, ירושלים, צולם בין 1934 ל-1939 (צילום: The American Colony Photo Department, צביעה: MyHeritage)
באר מים בירושלים, תחילת שנות ה-30 (צילום: The American Colony Photo Department, צביעה: MyHeritage)
משפחה יהודית בשכונת הבוכרים בירושלים, צולם בסביבות ט"ו בשבט לפני השקדייה שפורחת בחוץ. שנת צילום לא ידועה (צילום: The American Colony Photo Department, צביעה: MyHeritage)
העיר העתיקה בירושלים, אזור מגדל דוד. תחילת שנות ה-20 (צילום: The American Colony Photo Department, צביעה: MyHeritage)
שכונת עין כרם בירושלים בתחילת שנות ה-20 (צילום: The American Colony Photo Department, צביעה: MyHeritage)
מטוסי חיל האוויר הבריטי טסים מעל העיר העתיקה כדי להרתיע מתפרעים ערבים ב-1933 (צילום: The American Colony Photo Department, צביעה: MyHeritage)
יום מושלג בירושלים בתחילת שנות ה-20, ילדים על מזחלת רתומה לסוס (צילום: The American Colony Photo Department, צביעה: MyHeritage)
ילדים משחקים בשלג בירושלים, 1921 (צילום: The American Colony Photo Department, צביעה: MyHeritage)
ילדים ומבוגרים צועדים לעבר קבר שמעון הצדיק, 1918 (צילום: The American Colony Photo Department, צביעה: MyHeritage)
כפריים באזור יריחו, תחילת שנות ה-20 (צילום: The American Colony Photo Department, צביעה: MyHeritage)
אדם צף בים המלח, צולם בין 1920 ל-1925 (צילום: The American Colony Photo Department, צביעה: MyHeritage)
חיילים בריטים מחוץ לשער האריות, אפריל 1920 (צילום: The American Colony Photo Department, צביעה: MyHeritage)
השוק השבועי בעמק החולה, צולם בין 1920 ל-1933 (צילום: The American Colony Photo Department, צביעה: MyHeritage)
אלברט אנטבי (ראשון מימין), מראשי הקהילה היהודית בארץ ישראל בתקופת השלטון העות'מאני. שנת צילום לא ידועה (צילום: The American Colony Photo Department, צביעה: MyHeritage)
אדם עובר בגשר אלנבי עם גמל, אמצע שנות ה-20 (צילום: The American Colony Photo Department, צביעה: MyHeritage)
"מבחינתנו לחקור את ההיסטוריה זו דרך ללמוד גם על הווה, ובשנים האחרונות פיתחנו טכנולוגיות שמאפשרות לעבד תמונות באופן שמאוד נאמן למקור כדי לחקור אותן – משום שמתמונות ניתן ללמוד המון", מסביר רועי מנדל, ראש צוות מחקר ב-MyHeritage. "ככה אנחנו יכולים להסתכל על דמויות שאולי התפספסו לנו בשחור-לבן".
לדברי מנדל, "ברגע שראינו את האוסף הזה, ידענו שאנחנו חייבים לעשות משהו איתו. זה בעצם האזור שאנחנו חיים בו, מתועד לפני 100 שנה, כפי שאף אחד לא ראה אותו. עבורנו זו הייתה חוויה עצומה כי פתאום נשלפו דמויות ורואים אותן בתוך הסיטואציה. המטרה שלנו כחברה שעוסקת בהיסטוריה משפחתית היא שאנשים שרואים את התמונות ירצו ללמוד עוד על האנשים והסיטואציות שהם רואים.
"אבל מה שעניין אותנו זה לא רק האוסף היפהפה הזה, אלא גם הסיפור של הקהילה שצילמה את התמונות", מוסיף מנדל. "כולם מכירים את 'אמריקן קולוני' כבית מלון, אבל יש מאחוריו סיפור אדיר על המקום עצמו ובעיקר על הקהילה שתיעדה את הרגעים האלה. למקום הזה, כמו הרבה מקומות בירושלים, יש מורשת ויש סיפור – ואולי באמצעות האלמנטים שלנו לשיפור וצביעת תמונות נגרום לאנשים ללמוד גם על זה".
איזה יופי של תמונות! תודה רבה על ההשקעה בכתבה! (לת)
אפרת
| 19/09/2021 | 10:21
הגיבו לתגובה
161.
ואו נהנתי. שאפו
נהדר
יניב
| 19/09/2021 | 07:44
הגיבו לתגובה
160.
צילומים נהדרים. כל הכבוד (לת)
אזרחית
| 18/09/2021 | 22:39
הגיבו לתגובה
159.
מדהים (לת)
ענבל
| 18/09/2021 | 17:35
הגיבו לתגובה
158.
התמונה הזו חייבת צבע
ואו מרתק. תראו את התמונה הזו בויקיפדיה, הרברט סמואל עם נכבדי הדת הנוצרית. חייב לראות אותה בצבע.
https://en.wikipedia.org/wiki/Herbert_Samuel,_1st_Viscount_Samuel#/media/File:Jerusalem_church_leaders_1922.jpg
נועם
| 14/09/2021 | 13:56
הגיבו לתגובה
157.
מרתק! תודה על השיתוף (לת)
שרה
| 14/09/2021 | 12:02
הגיבו לתגובה
156.
מדהים (לת)
ליאור
| 14/09/2021 | 08:25
הגיבו לתגובה
155.
אשמח לדעת איפה העם הממוצא הפלסטיני היה? והאם פרעות תרפ"ט גם
היו בגלל הכיבוש
רועי
| 12/09/2021 | 16:12
הגיבו לתגובה
154.
מהמם תודה על שיתוף (לת)
שרה
| 12/09/2021 | 15:17
הגיבו לתגובה
153.
אחחחח נוסטלגיה. צביטה של עצב ותחושה טובה בלב. (לת)
מדהים איזה כיף לראות
| 12/09/2021 | 10:53
הגיבו לתגובה
152.
רק דבר אחד לא השתנה במרוצת השנים
התור בכניסה לדואר.
תסתכלו על התמונה שמראה את התור הארוך בדואר,אז כמו היום
אין חדש תחת השמש
| 12/09/2021 | 10:47
הגיבו לתגובה
151.
נהדר. תודה רבה (לת)
שגית
| 12/09/2021 | 10:30
הגיבו לתגובה
150.
אחת הכתבות המעניינות
מדהים. כיף לראות
מלכה
| 12/09/2021 | 00:47
הגיבו לתגובה
149.
תודה רבה
כתבה מרתקת! תמונות שוות אלף מילים
ירושלמית
| 11/09/2021 | 19:17
הגיבו לתגובה
148.
איזה מיסיון זול ומסריח... יש"ו (ימח שימו וזכרו) הבן הממזר של
מרים הפרוצה הנוכלת ששיגלה עם פנדירא הגוי. הצואה העתיקה המשוקצת הזו לא מעניינת אף יהודי.
ללא שם
| 10/09/2021 | 13:00
הגיבו לתגובה
עם תגובה כזו אני מרגיש שהעליונות שלנו הלכה לאיבוד. (לת)
ללא שם
| 11/09/2021 | 12:30
הגיבו לתגובה
ה"עליונות" שלנו היא מדומיינת ובעיני עצמנו בלבד (לת)
ללא שם
| 19/09/2021 | 10:22
הגיבו לתגובה
147.
שימו לב הארץ ריקה מחכה לעם ישראל שישוב לארצו
בכל תמונה נראית הארץ ריקה התעמולה הערבית קורסת אל מול כל התמונות.
מנה
| 10/09/2021 | 10:08
הגיבו לתגובה
146.
מרתק (לת)
תודה
| 10/09/2021 | 09:51
הגיבו לתגובה
145.
מדהים! (לת)
ללא שם
| 09/09/2021 | 17:40
הגיבו לתגובה
144.
עבודה חשובה נוסטלגיה לא בהכרח טובה
אחלה עבודה ואחלה כתבה. מצחיק אותי לקרוא תגובות שבלוניות של "כמה טוב היה פעם". העובדה שהעולם היום מתוקשר ושם זרקור על כל תופעה שלילית לא הופכת אותו לפחות טוב מפעם, רק כל עוולות העולם יותר חשופים. ההיסטוריה מלאה במלחמות, רעב ומגפות. לא שהיום הכל טוב, אבל לא מתקרב להיסטוריה. ובטח ספציפית עבורנו, מסוכן לקחת הכל כמובן מאליו.
Me
| 09/09/2021 | 17:05
הגיבו לתגובה
143.
תמונות מדהימות! (לת)
דניאל
| 09/09/2021 | 14:23
הגיבו לתגובה
142.
התמונות מקסימות אבל ממש לא נדירות
תודה על הצביעה היפה של מיי-הריטג' ועל המידע, אבל חבל להלל את האוסף הנחמד הזה במילים מפוצצות. מדובר בתמונות מפורסמות וידועות מאוסף מאטסון של המושבה האמריקנית, היושבות לבטח באתר ספריית הקונגרס האמריקאי כבר שנים רבות.
תמר הירדני
| 09/09/2021 | 12:21
הגיבו לתגובה
141.
פשוט נפלא. ממש מסע בזמן
פשוט נפלא. ממש מסע בזמן
פשוט נפלא
| 09/09/2021 | 11:29
הגיבו לתגובה
140.
תמונות
ימח שמם וזכרם האנגלים מסרו את פלסטין ליהדונים הארורים
חסון
| 09/09/2021 | 02:38
הגיבו לתגובה
אני שמח שאתה שמח
כן ירבו הנכבות שלך
כן ירבו
| 09/09/2021 | 07:16
הגיבו לתגובה
בעיה שלך ושל עמך שלא השכילו בעבר וממשיכים להיות טיפשים (לת)
גם היום
| 09/09/2021 | 07:51
הגיבו לתגובה
התכוונת "החזירו" את מדינת ישראל ליהודים (לת)
איציק
| 12/09/2021 | 09:36
הגיבו לתגובה
139.
מדהים! תודה רבה (לת)
אאא
| 08/09/2021 | 23:18
הגיבו לתגובה
138.
כולם,כולם מתו (לת)
עד האחרון
| 08/09/2021 | 19:20
הגיבו לתגובה
מה באמת? לא ידענו (לת)
אבי
| 09/09/2021 | 07:19
הגיבו לתגובה
137.
שרוליק (לת)
הפתעתם לטובה
| 08/09/2021 | 19:02
הגיבו לתגובה
136.
מדהים! תודה!!! (לת)
דני
| 08/09/2021 | 13:29
הגיבו לתגובה
135.
ניראה שהיה כאן פחות חול מהשטייטלאך באוקראינה ובלרוס...סיבה טובה להגיע לכאן (לת)
יידישופוביה סבטלנה
| 08/09/2021 | 13:12
הגיבו לתגובה
אז לאיפה נעלמו הפלסטינים? לא מצליח למצוא את העם האובד (לת)
מחפש בנרות
| 08/09/2021 | 14:54
הגיבו לתגובה
134.
הכותרת מטעה וחשוב להבין שהתיעוד אינו בצבע
אין שום דרך לדעת שהצבעים שבחר המחשב נאמנים למקור (גם אם בעין זה ניראה "טוב")
ללא שם
| 08/09/2021 | 09:23
הגיבו לתגובה
133.
תראו את התמונה שבכותל גברים ונשים יחד מתפללים-והיום מפרידים
איזה דבר זה מעצבן-למה ההפרדה הזו? מיותרת לחלוטין
לי
| 08/09/2021 | 08:28
הגיבו לתגובה
הסתכלתי והם די בנפרד.. חוץ מילד קטן שבולט, מקדימה יש רק נשים (לת)
לך
| 10/09/2021 | 02:10
הגיבו לתגובה
אם הנשים של היום היו לבושות כמו הנשים של פעם אז אפשר היה גם
היום להתפלל ביחד
יהודי
| 11/09/2021 | 21:34
הגיבו לתגובה
די נפרד בתמונה הזו (לת)
עיוורים?
| 26/12/2021 | 17:15
הגיבו לתגובה
132.
מעבר לתמונות היפות, ההסבר ההיסטורי מעולה
הסבר מאוד מתומצת שמקשר בין כל האירועים. איך כמה ספסלים ומחיצה ליד הכותל מבערים את השטח. איך מלהיטים את ההמון הפשוט "לשמור על אל-אקצה" ומתחילה סוג של אינתיפאדה. ממש מזכיר אירועים שקרו לאחרונה.
אדריכל הניצחון
| 08/09/2021 | 06:30
הגיבו לתגובה
ל-132 אח יקר אכן כל מילה אמת הצרה האמתית היא התגובות
של הטיפשים שאינם משכילים ללמוד מהעבר לראות את העם הבזוי הזה שהמציאו וכינו פלסטיני מתפרע היום בדיוק כמו שהתפרע בזמנו ועדיין חולמים על שלום עם הרשעים ומתרפסים לפניהם ועושי אלה אפילו בזויים יותר מהגויים הרשעים האלה כי "בזכותם" דם יהודי נשפך ועוד ישפך.
ברק
| 09/09/2021 | 09:50
הגיבו לתגובה
131.
מאד נהנתי. עברתי כבר פעמיים בהנאה רבה על כל התמונות. (לת)
עופר
| 07/09/2021 | 21:20
הגיבו לתגובה
130.
מקסים! חפשו גם את התמונות שג'ק לונדון צילם בתחילת המאה שעברה
1.חפשו גם את התמונות שג'ק לונדון צילם בתחילת המאה שעברה בלונדון בשכונה שבא פעל ג'ק המרטש.
2.איך אלו בתמונה "נוסעים עולים למטוס בלוקסור, מצרים. צולם ב-1936 לא פחדו לעלות על מטוס רעוע כזה.
ללא שם
| 07/09/2021 | 21:15
הגיבו לתגובה
כי בזמנם, זה לא היה "רעוע", אלא שיא הטכנולוגיה! (לת)
לילך
| 08/09/2021 | 01:32
הגיבו לתגובה
129.
הקולקיזציה נראית סינטטית
הקולריזציה פחות טובה מהשחור לבן כי נראית בהרבה מקרים סינטטית, ומייצרת צבעוניות זרה לאור המקומי הן בתמונות הנוף והן בתמונות הפורטרטים.
סינטטי
| 07/09/2021 | 18:49
הגיבו לתגובה
128.
מדהים! הוסיפו תמונות של אותם מקומות היום, לצורך השוואה (לת)
אליס
| 07/09/2021 | 17:19
הגיבו לתגובה
127.
כתבה מדהימה! תודה (לת)
ס
| 07/09/2021 | 14:27
הגיבו לתגובה
126.
התמונות מוכיחות שהמלך עבדאללה הראשון היה הרבה יותר כהה מהשני (לת)
ב.ק.
| 07/09/2021 | 12:05
הגיבו לתגובה
125.
זה מוכיח שלא היו יהודים
הבריטים אשמים
ערבי
| 07/09/2021 | 11:32
הגיבו לתגובה
ועכשיו יש (לת)
כדור הארץ שטוח
| 07/09/2021 | 12:28
הגיבו לתגובה
מה אתה אומר?
מוכיח? מ-ו-כ-י-ח? בתמונות גם לא רואים את מסגד אל-אקצא אז כנראה שזה מוכיח שגם הוא לא היה. וגם לא רואים את הכינרת. כנראה שגם היא לא היתה. והרי הכרמל? כן, גם הם לא היו.
אחד
| 07/09/2021 | 12:34
הגיבו לתגובה
להיפך תמיד היו יהודים ולערבים אף פעם לא היתה ריבונות פה. (לת)
יפו
| 07/09/2021 | 13:09
הגיבו לתגובה
ראו יהודים מתפללים בכותל, ראו יהודים שולחים מברקים,
ראו יהודים בורחים מההמון המוסלמי הפוגע בהם...
דנה
| 08/09/2021 | 21:58
הגיבו לתגובה
124.
זה מראה שלא היתהארץ ישראל
רק המוסלמים והבריטום
גדי
| 07/09/2021 | 11:29
הגיבו לתגובה
123.
ויהודים מתגוננים (לת)
כרגיל פורעים ערבים
| 07/09/2021 | 10:54
הגיבו לתגובה
122.
ארץ ישראל
תמונות נהדרות מעניין ומשכיל לראות איך היתה המדינה ובכלל המדינות סביב לארץ ישראל לפני כמאה שנים
נראה בגדול שום דבר לא השתנה מבחינת המציאות ...חוץ מהתאריך...
אפי שטרית
| 07/09/2021 | 10:50
הגיבו לתגובה
121.
ארץ ישראל היפהפייה היא המקלט של יהודים. (לת)
מזל טוב !
| 07/09/2021 | 10:31
הגיבו לתגובה
120.
מדהים
מדהים כמה זה נותן תחושה ממש עכשוית
עוזי
| 07/09/2021 | 10:29
הגיבו לתגובה
119.
אחת מהכתבות הטובות שקראתי
גם היסטוריה וגם הדרך להפוך צילומים משחור לבן ל*צבעוני* מדהימה אין מילים כל הכבוד לחברת myheritage ולכל העוסקים במלאכה המבורכת שאפו ענק מומלץ בחום לקרוא
נמר
| 07/09/2021 | 10:25
הגיבו לתגובה
118.
תודה
מרתק
שמוליק
| 07/09/2021 | 10:11
הגיבו לתגובה
117.
כתבה נהדרת וחשובה
תודה!
שרון
| 07/09/2021 | 10:11
הגיבו לתגובה
116.
מרתק ומדהים! תודה! (לת)
אביטל
| 07/09/2021 | 10:01
הגיבו לתגובה
115.
כתבה מרתקת! (לת)
שמעון
| 07/09/2021 | 09:47
הגיבו לתגובה
114.
תודה
יפה מאוד, מעניין, מרתק, תודה!
אא
| 07/09/2021 | 09:26
הגיבו לתגובה
113.
תקופה אחרת....ניחוח של פעם (לת)
אני
| 07/09/2021 | 09:20
הגיבו לתגובה
113.
קיינה תרבות, קיינה נימוס היה פה
הארץ שלנו בתקופתה היפה ביותר טרם הגעת העליות מאסיה ואפריקה. דנקשיין בשביל התמונות הנהדרות הללו. בטוחני כי רוממתם לבבות אין ספור
יעקב מבלפוריה
| 07/09/2021 | 09:20
הגיבו לתגובה
קסם אתה (לת)
אלירן
| 07/09/2021 | 09:57
הגיבו לתגובה
זאת לא תגובה אמיתית. סתם טרול שרוצה לחמם (לת)
מישהו
| 07/09/2021 | 11:23
הגיבו לתגובה
112.
יופי של כתבה! (לת)
ללא שם
| 07/09/2021 | 09:19
הגיבו לתגובה
111.
מרגש
תמונות מרתקות. מרגש. שנה טובה
קרן
| 07/09/2021 | 09:17
הגיבו לתגובה
110.
אתם הוזים
אין דבר כזה "ארץ ישראל".. אלה תמונות מפלסטין.
אתם הוזים עם פסיכוזה רצינית
ללא שם
| 07/09/2021 | 09:00
הגיבו לתגובה
אתה הוזה
פלסטין היא השם שהבריטים נתנו לארץ ישראל!
דנה
| 07/09/2021 | 09:59
הגיבו לתגובה
הרומאים
השם עתיק בהרבה מהבריטים. עוד מהתקופה הרומית
ירון
| 07/09/2021 | 12:03
הגיבו לתגובה
פלסטינא-א"י השם של מדינת המנדט (לת)
גרי
| 08/09/2021 | 13:14
הגיבו לתגובה
נכבה2 בדרך
הפעם נהיה יסודיים
בעל הבית
| 17/09/2021 | 12:53
הגיבו לתגובה
109.
תמונות יפות לפני שהיו פה ערסים
לפני בואם של הערסים לארץ ישראל
אפאפ
| 07/09/2021 | 08:57
הגיבו לתגובה
אכן, לפני שמשפחתך הגזענית והערסית הגיעה לכאן בכדי לזהם את
האדמה הזו.
לגזען
| 07/09/2021 | 09:11
הגיבו לתגובה
ערסים נוצרים במדינה שמונעת חינוך, ולמודים בשווין. (לת)
פרחנה
| 07/09/2021 | 09:44
הגיבו לתגובה
אהבת את תמונות ההמון המוסלמי פורע ביהודים? עדיך את הערסים (לת)
רונה
| 08/09/2021 | 21:59
הגיבו לתגובה
108.
תמונות מספרות
מדהים.חזרה בזמן מרתקת. תודה.
אסתר
| 07/09/2021 | 08:54
הגיבו לתגובה
107.
צילומים מדהימים. בעיקר למי שמכיר היום את האזורים (לת)
אבי
| 07/09/2021 | 08:51
הגיבו לתגובה
106.
מה הפרסומת הזו לmyheritage? האוסף זמין ברשת (לת)
אלכס
| 07/09/2021 | 08:51
הגיבו לתגובה
למה לא לפרגן? אנשים טרחו להנגיש את זה לכולנו
אולי אם היו גובים ממך כסף עבור הצפייה היית נהנה יותר...
חובבת צילום
| 07/09/2021 | 09:05
הגיבו לתגובה
אנשים השקיעו מזמנם מכשרונם
למה ממשלת ישראל השקיעה פה? משרד התרבות? אולי משרד הדתות המיותר?
למה לא?
| 07/09/2021 | 11:38
הגיבו לתגובה
105.
מרתק! תודה ושנה טובה (לת)
מיטל
| 07/09/2021 | 08:51
הגיבו לתגובה
104.
נוסטלגיה
יופי של תמונות וכתבה מרתקת ומקצועית. כחובב היסטוריה נהנתי מאוד לראות את התמונות הנדירות ולקרוא על הקשר ההיסטורי שלהן.
דניאל
| 07/09/2021 | 08:35
הגיבו לתגובה
103.
לא השתנה הרבה
רק יותר צפוף ויותר ערסיאדה ומזרחיאדה
ללא שם
| 07/09/2021 | 08:35
הגיבו לתגובה
102.
כתבה יפה מאוד
כתבה יפה מאוד המתארת בכתב ותמונות את אשר היה באזורנו הרבה לפני הקמת המדינה, כל הכבוד על העבודה הרבה שהושקע והאיכות של התמונות והתיאור של התמונות והוספת הרקע ההיסטוריה שמלווה את התמונות.
משה
| 07/09/2021 | 08:32
הגיבו לתגובה
101.
אפשר לחשוב שהמציאו את הקולוריזציה
ובינתים שואבים מכל הנרשמים טונות מידע לצרכי תיעוד מסחר ומכירה
מחפשים פרסום
| 07/09/2021 | 08:31
הגיבו לתגובה
100.
מה שברור שהערבים חיו בעליבובחושות מג׳וייפות בעליבות (לת)
נדב
| 07/09/2021 | 08:27
הגיבו לתגובה
99.
ישמור אלוהים הטוב, הרחום והחנון מעוני, ממגיפה וממוות.
נורא!
גברים ונשים מתפללים ביחד.
התמונות מהממות
| 07/09/2021 | 08:25
הגיבו לתגובה
98.
יפה מאוד!
איזו כתבה ותמונות מרעננות ביום הזכרון והתרועה, על כך תודה רבה. שיהיה לכם שנה טובה וחג שמח!
חיים
| 07/09/2021 | 08:19
הגיבו לתגובה
97.
תמונות נהדרות
תמונות מדהימות ומרגשות באיכות מדהימה. הכתבה הכי יפה שפורסמה לראש השנה.
חג שמח
ליאת שושני
| 07/09/2021 | 08:11
הגיבו לתגובה
96.
חשבתי שהכל היה שממה עד שנתניהו הגיע
ומי אלה האנשים האלה עם הכפיות? יכול להיות שהם גרו פה באזור?
ללא שם
| 07/09/2021 | 08:09
הגיבו לתגובה
הא, ויש גם יהודים בירושלים. מתפללים בכותל. (לת)
משה
| 07/09/2021 | 08:13
הגיבו לתגובה
נשים וגברים ביחד! והעולם לא נחרב! (לת)
פיה
| 07/09/2021 | 08:19
הגיבו לתגובה
ללא מחיצות! (לת)
חיים
| 07/09/2021 | 08:21
הגיבו לתגובה
ברור שהדת בתפוצות היתה נורמלית יותר.. רק בארץ התחרפנו (לת)
שני
| 07/09/2021 | 09:33
הגיבו לתגובה
95.
הכל היה יפה לפני קום המדינה הפשיסטית הזו (לת)
הההה
| 07/09/2021 | 08:08
הגיבו לתגובה
סע שרץ, עוף לברלין. חגוג עם צאצאי הרוצחים. (לת)
פאשיסטית אימא שלך
| 07/09/2021 | 09:12
הגיבו לתגובה
94.
תודה תודה פשןט מרהיב ומענין ומדהימה הדרך של כולנו (לת)
קק
| 07/09/2021 | 08:04
הגיבו לתגובה
93.
וינסטון צ'רצ'יל "מבקר" בישראל ב-1921
וינסטון צ'רצ'יל ביקר בישראל ב-1921. זה לא קורה ברגעים אלה, זה קרה פעם לפני שכל הקוראים נולדו.
פעם. היה אדם בשם וינסטון צ'רצ'יל, פעם, מזמן. לא כרגע.
ללא שם
| 07/09/2021 | 08:03
הגיבו לתגובה
92.
וואו. מדהים! (לת)
שירלי
| 07/09/2021 | 07:58
הגיבו לתגובה
91.
יש משהו שלא השתנה,ועדיין ממשיך...
זה האלימות של הערבים...כמה טוב היה כאן אם היו רק יהודים..
אני.
| 07/09/2021 | 07:56
הגיבו לתגובה
צודק (לת)
גם אני
| 07/09/2021 | 08:06
הגיבו לתגובה
כאילו היהודים כאן לא אלימים (לת)
טול קורה
| 07/09/2021 | 11:40
הגיבו לתגובה
90.
יוסי (לת)
יופי של כתבה ותמונות,הלוואי שאלו יהיו הכותרות הראשיות.
| 07/09/2021 | 07:54
הגיבו לתגובה
89.
אם אפשא היה לחזור בזמן
דבר אחד היה חייב לקרות, וחבל שלא נעשה: למנוע מההורים של הימנים היום להגיע לישראל. בכל מחיר.
במבט רטרוספקטיבי
| 07/09/2021 | 07:38
הגיבו לתגובה
אמן! הלוואי. הערסים והחרדים הורסים את המדינה
שסבא וסבתא שלנו בנו בעמל רב ובחריצות.
רועי
| 07/09/2021 | 07:52
הגיבו לתגובה
הימנים בנו את הארץ ונלחמו בערבים
השמאל נותן חלקי ארץ לפלשטינאים
יהודי
| 07/09/2021 | 08:11
הגיבו לתגובה
עם כל הערכה שיש לדור המייסדים יש מהם
כאלה שלא היו צריכים להתרבות ואז היה נחסך ממני המשפט המטומטם שכתבת
מיקי
| 07/09/2021 | 08:30
הגיבו לתגובה
מיקי,מיקי
תחשוב רגע. אתה נקרא כבחור רציני. אם היינו מונעים מהוריך להגיע לכאן, כמו שצריך היה,אני הייתי מאושר יותר ואתה היית יודע ערבית פרפקט. נדמה לי שזה דיל טוב לכולנו.
במבט רטרוספקטיבי
| 07/09/2021 | 11:36
הגיבו לתגובה
החרדים היו כאן מאות שנים לפני קום המדינה
והספרדים אפילו לפניהם. היהודים החילונים מרוסיה הגיעו אחרונים. לך ללמוד הסטוריה.
אזרח
| 11/09/2021 | 22:34
הגיבו לתגובה
אם הימין היה מקים את המדינה מזמן התל"ג שלנו היה כפול
היה נחסך מאיתנו כל סאגת המגפר, המשביר עם השחיתות שלו, כור, ההסתדרות עם השחיתות שלה.
מקימי המדינה התווכחו אם סטאלין היה אבינו או לא
צבועים
אדומים, אדום
| 12/09/2021 | 21:21
הגיבו לתגובה
88.
איפה אפשר לראות את התמונות?
יש תערוכה?
מרגלית
| 07/09/2021 | 07:28
הגיבו לתגובה
87.
כל הכבוד לעוסקים במלאכה
כל תמונה בצבע איזה יופי נהניתי מכל תמונה תודה רבה
וואו מדהים יציאת אמנות
| 07/09/2021 | 07:25
הגיבו לתגובה
86.
תמונות מדהימות (לת)
מינרוה
| 07/09/2021 | 07:06
הגיבו לתגובה
85.
איזה יופי של כתבה! נהניתי מאד מהתמונות ומהמלל.
תפרסמו עוד כתבות כאלו!
גליה
| 07/09/2021 | 07:06
הגיבו לתגובה
84.
תמונות מרגשות ויפהפיות! (לת)
מירב
| 07/09/2021 | 07:00
הגיבו לתגובה
83.
נראה הרבה יותר טוב מהיום (לת)
רון
| 07/09/2021 | 07:00
הגיבו לתגובה
82.
הידה ביבי (לת)
זו ההוכחה שלפני ביבי היה כאן רק חול וגמלים
| 07/09/2021 | 06:58
הגיבו לתגובה
81.
נפלא!! ערך היסטורי שלא יסולא בפז! (לת)
ללא שם
| 07/09/2021 | 06:57
הגיבו לתגובה
80.
מדהים, ושנה טובה לכולם! (לת)
חי
| 07/09/2021 | 06:34
הגיבו לתגובה
79.
פעם כולם התפללו ביחד בכותל כרגיל. איך הלכנו אחורה? (לת)
מיכל
| 07/09/2021 | 06:33
הגיבו לתגובה
זה כי המופטי שלט בירושלים
ולא נתן ליהודים להתפלל. גם היום נשים וגברים מתפללים פשוט עפ"י ההלכה
אדם
| 07/09/2021 | 09:18
הגיבו לתגובה
לא נכון! תסתכלו טוב טוב
בתמונה רואים שיש צד של נשים וצד של גברים...בלי גדר אבל קבוצה מופרדת
יאיר
| 09/09/2021 | 08:41
הגיבו לתגובה
78.
כולם יפים
ובעלי שטרונגולי ענק. תודה למיי הריטג!
וואו
| 07/09/2021 | 06:18
הגיבו לתגובה
תגובה של אוחצ'ה מצויה (לת)
שלומי
| 07/09/2021 | 08:41
הגיבו לתגובה
77.
תמשיכו להעלות כתבות כאלו. תמונות מדהימות. (לת)
הצודק
| 07/09/2021 | 06:04
הגיבו לתגובה
76.
השער המקסים שמיוחס לפרעות בירושלים הינו הודי
לו היה בירושלים כל אחד היה מכיר מונומנט מרשים ויפה שכזה.
גם בהודו שלטו האנגלים וגם שם הנחיתו את נחת זרועם במפגינים מוסלמים.
אייל
| 07/09/2021 | 05:41
הגיבו לתגובה
75.
פשוט מדהים
רציתי לדבר על התגובות לכתבה. יש אנשים שהגיבו כאן וכתבו תגובות מצוינות,ובאמת הגיבו על הדברים שכתבו בכתבה,ולעומתם יש אנשים שבחרו להגיב בצרות עין,בטמטום אדיר,בחוסר כבוד בסיסי,ולהשתמש בסיסמאות פוליטיות שמאלניות מהסוג הנחות ביותר. לאנשים האלה אני אגיד: בושו והיכלמו לכם!!! אם לא טוב לכם במדינת ישראל אתם מוזמנים לעזוב מיד. אף אחד לא ירגיש בחסרונכם. אף אחד גם לא צריך לשמוע את הדעות המטומטמות שלכם. אז תחסכו את זה מאיתנו ותעזבו את הארץ. תודה.
יוסי
| 07/09/2021 | 05:22
הגיבו לתגובה
74.
אחת מהכתבות הכי מדהימות שקראתי אי פעם
קודם כל, עלי לציין שזו אחת מהכתבות הכי מדהימות שקראתי אי פעם בחיי. תמונות נפלאות של אנשים נפלאים שתיעדו את החיים במדינת ישראל לפני שהייתה מדינת ישראל. כמו כן, הצביעה שלהם בצבעים של פעם מוסיפה נופך מדהים לתמונות האלה. ככה ראו האנשים שחיו פעם במדינת ישראל את מה שקרה במדינת ישראל לפני שהייתה מדינת ישראל. ככה נראו האנשים האגדיים שעליהם למדנו כולנו בשיעורי ההיסטוריה. כך היו פני הדברים. יש דבר נפלא מזה? אין דבר נפלא מזה. אז תודה לכם ואני מאוד מעריך את העבודה הנפלאה שעשיתם בכתבה הזאת.
משה
| 07/09/2021 | 05:17
הגיבו לתגובה
73.
איפה קונים כרטיס לחזור לתקופה ההיא ולוא רק לזמן קצר? (לת)
Ezra
| 07/09/2021 | 04:59
הגיבו לתגובה
בקולנוע! (לת)
אייל
| 07/09/2021 | 06:09
הגיבו לתגובה
במאה שערים (לת)
רומי
| 07/09/2021 | 08:11
הגיבו לתגובה
72.
מדהים כל הכבוד (לת)
יוסי
| 07/09/2021 | 04:46
הגיבו לתגובה
71.
האם זה מהתקופה לפני שהמציאו את הכלבים?
אין בתמונות זכר לקיומם.
K9
| 07/09/2021 | 04:02
הגיבו לתגובה
תקופה
זה בתקופה לפני שהמציאו את המטומטמים...
מתן
| 07/09/2021 | 04:54
הגיבו לתגובה
70.
כמה פלאחים שלא בנו כלום, ויהודים ובריאים שהקימו ארץ (לת)
ארז
| 07/09/2021 | 02:50
הגיבו לתגובה
גזענות לשמה! (לת)
פאדי
| 07/09/2021 | 04:31
הגיבו לתגובה
אמת עובדתית אינה גזענות (לת)
רוני
| 07/09/2021 | 06:36
הגיבו לתגובה
הפלאחים הם הארומה של התקופה וחלק בלתי נפרד ממנה.
כמוך, הורסים כל חלקה טובה עם הזמן וחבל.
ללא שם
| 07/09/2021 | 09:55
הגיבו לתגובה
69.
מדהים, תודה רבה! (לת)
דן
| 07/09/2021 | 02:17
הגיבו לתגובה
68.
תיעוד נדיר בצבע?!? תיעוד לא נדיר שנצבע...
או סתם צובעים אותה.
משכתבים את ההיסטוריה
| 07/09/2021 | 02:16
הגיבו לתגובה
67.
היה כל כך נקי. מזה עם מלוכלך (לת)
אזרח
| 07/09/2021 | 02:12
הגיבו לתגובה
גם לי עברה מחשבה כזאת... (לת)
ללא שם
| 07/09/2021 | 03:07
הגיבו לתגובה
66.
איש (לת)
יוחזר המנדט הבריטי על ישראל ומיד!!!
| 07/09/2021 | 02:01
הגיבו לתגובה
65.
עולם הולך ונעלם (לת)
יגאל
| 07/09/2021 | 01:57
הגיבו לתגובה
64.
אתם רואים אנשים
אני רואה שמות של רחובות
לא נייס ולא גיי
| 07/09/2021 | 01:50
הגיבו לתגובה
63.
הארץ הזאת דומה לערבים ולא ליהודים.האמת קשה (לת)
מוח
| 07/09/2021 | 01:38
הגיבו לתגובה
62.
יפה ים המלח הכי חזק (לת)
ח
| 07/09/2021 | 01:31
הגיבו לתגובה
61.
וואו... אבל זה לא עמק החולה בתמונה... אין מצב (לת)
נדב
| 07/09/2021 | 01:07
הגיבו לתגובה
60.
מדהים. איך זה התחיל ואיפה זה נמצא היום. (לת)
אוקסנה
| 07/09/2021 | 01:03
הגיבו לתגובה
59.
איך כל כך הרבה עם תרבוש אחרי שהסתיים השלטון התורכי? (לת)
אלון
| 07/09/2021 | 00:59
הגיבו לתגובה
58.
מדהים (לת)
גל
| 07/09/2021 | 00:56
הגיבו לתגובה
57.
אין פלסטיק ברחובות
נקי
ירוק
| 07/09/2021 | 00:53
הגיבו לתגובה
56.
הקורונה מחסלת סןפית את מי שחי אז
שתישרף סין
בן ציון
| 07/09/2021 | 00:50
הגיבו לתגובה
55.
הבחור שסולל כבישים עם שיער ארוך ומגולח ניראה כמו נוסע בזמן שהגיע משנות ה70. (לת)
אלי
| 07/09/2021 | 00:25
הגיבו לתגובה
עידן רייכל (לת)
הנוסע השמיני
| 07/09/2021 | 16:58
הגיבו לתגובה
54.
אלברט אנטבי מחזיק מקל סלפי? (לת)
משה
| 07/09/2021 | 00:11
הגיבו לתגובה
53.
הוכחה שחרדים זו סתם עוד כת. תפילה מעורבת בכותל, נשים וגברים בבגדים
צבעוניים
אורן
| 07/09/2021 | 00:03
הגיבו לתגובה
52.
אה אז זה ישראל בסוף? לא פלסטין? מזל שגיליתם (לת)
אחת
| 07/09/2021 | 00:03
הגיבו לתגובה
תפתח ספרי היסטוריה (לת)
פאדי
| 07/09/2021 | 04:33
הגיבו לתגובה
פתחתי וגיליתי את ממלכת ישראל המאוחדת
שבירתה ירושלים מ1001 לפנה"ס
שושו
| 07/09/2021 | 04:44
הגיבו לתגובה
51.
התמונה של הפועל בסלילת כביש
כאילו צולמה אתמול. רוחניק בסדנה במדבר.
אחד
| 06/09/2021 | 23:54
הגיבו לתגובה
ממש
מראה לך כמה מהר עובר הזמן. איפה שהוא עכשיו אנחנו נהיה תוך כמה שנים חולפות ביעף
ללא שם
| 07/09/2021 | 01:57
הגיבו לתגובה
50.
זה לא צילום בצבע. זה צביעה מלאכותית מאוחרת. (לת)
א
| 06/09/2021 | 23:35
הגיבו לתגובה
ידוע ועדיין מרשים (לת)
שני
| 07/09/2021 | 09:35
הגיבו לתגובה
49.
ארץ ללא עם, לעם ללא ארץ.
כמה שקרים מכרו לנו
ישראל זנגוויל
| 06/09/2021 | 23:35
הגיבו לתגובה
48.
תמונות מדהימות, ממש יפה (לת)
אזרח
| 06/09/2021 | 23:35
הגיבו לתגובה
47.
הכותל
תמונה יפיפיה של הכותל גברים נשים וילדים משתתפים בתפילה שוויון מושלם בלי הבדלי דת גזע ומין עד שהליטאים השתלטו על.ה מקומות הקדושים ונכנסו זאת לעצמם
עצוב
משה
| 06/09/2021 | 23:18
הגיבו לתגובה
נכון מאוד (לת)
גרי
| 07/09/2021 | 07:02
הגיבו לתגובה
46.
מעניין
כולם היו חיים ביחד כך טוב הלוואי ויחזור.חיים יפים
אני
| 06/09/2021 | 23:10
הגיבו לתגובה
אתה צודק לגמרי מאורעות תרפ'' ט היו חוויה בלתי נשכחת (לת)
כריס כוכבי
| 07/09/2021 | 05:02
הגיבו לתגובה
45.
אין זכר ליהודים כאן מעניין
פלסטין
תומר
| 06/09/2021 | 23:06
הגיבו לתגובה
רשמו לך ייישוב יהודי עתיק חברון ובית לחם (לת)
שם לב לפרטים
| 07/09/2021 | 00:46
הגיבו לתגובה
מאורעות תרפ"ט היו נגד סינים (לת)
מדובר במטומטם
| 08/09/2021 | 02:37
הגיבו לתגובה
44.
תסתכלו טוב על התמונה של צ'רצ'יל על המדרגות
האיש מעליו בתמונה הפנים שלו מרוחות, תוצאה של ניסיון זיוף התמונה.
Jskkwke
| 06/09/2021 | 23:01
הגיבו לתגובה
המריחה של האיש היא בגלל שהוא זז ברגע שהצלם לחץ על השותר
כלומר ברגע שהתמונה צולמה ובוצעה הלחיצה על השותר אז הוא זז ולכן המריחה היא תזוזה של האובזקט. זה מה שאתה רואה.
אתה טועה ומטעה
| 06/09/2021 | 23:27
הגיבו לתגובה
היי, לפחות הוא לא טען שמדובר ברוח רפאים (לת)
נשמה תועה
| 07/09/2021 | 00:25
הגיבו לתגובה
43.
אז לא היה מצב שכמה מחבלים היו בורחים מהכלא הבריטי (לת)
פחחח
| 06/09/2021 | 22:56
הגיבו לתגובה
רק כמה שנים מאוחר יותר, האצ"ל והלח"י ברחו (במיוחד ב-1947) (לת)
התחילו בשנות ה-30
| 07/09/2021 | 00:58
הגיבו לתגובה
42.
אומרים שהיה פה שמח לפני שנולדתי...
הכל היה פשוט נפלא עד שהגעתי.
נוסטלגיה
| 06/09/2021 | 22:52
הגיבו לתגובה
מה נפלא?
שחטו אחד את השני גם אז
רון
| 07/09/2021 | 07:31
הגיבו לתגובה
41.
הסתדרנו...
יפה אז! היכן אותם ימים
אור
| 06/09/2021 | 22:52
הגיבו לתגובה
40.
תודה לכם (לת)
מטורף תודה רבה
| 06/09/2021 | 22:49
הגיבו לתגובה
39.
פשוט מדהים (לת)
רועי
| 06/09/2021 | 22:43
הגיבו לתגובה
38.
מרתק, המון תודה על הכתבה המעניינת!!! (לת)
לונה
| 06/09/2021 | 22:40
הגיבו לתגובה
37.
מאוד יפה! (לת)
קיקי
| 06/09/2021 | 22:31
הגיבו לתגובה
36.
איזה כיף לקרוא כתבה כזו
מצית את הדמיון. תודה.
יעל
| 06/09/2021 | 22:26
הגיבו לתגובה
35.
איך אנשי מכירות הייטק נשמעים תמיד אותו הדבר. (לת)
מיקי
| 06/09/2021 | 22:23
הגיבו לתגובה
34.
כמה הארץ הייתה יפה יותר ופצועה פחות אז. (לת)
רון
| 06/09/2021 | 22:15
הגיבו לתגובה
33.
נהר ירדן נראה כמו נהר באמת וים המלח כמו ים (לת)
פנחס
| 06/09/2021 | 22:07
הגיבו לתגובה
32.
כתבה מושלמת! תמשיכו כך למען הדורות הבאים (לת)
סאקרית של הסטוריה
| 06/09/2021 | 21:58
הגיבו לתגובה
31.
מקסים! (לת)
רון
| 06/09/2021 | 21:56
הגיבו לתגובה
30.
נראה משעמם בלי אייפון (לת)
מעיין
| 06/09/2021 | 21:54
הגיבו לתגובה
29.
ימח שמם ושם זכרם של הציונים האירופאים שדפקו את המדינה הבריטית שהיתה עדיפה כאן. (לת)
ללא שם
| 06/09/2021 | 21:51
הגיבו לתגובה
אתה מוזמן לעוף לבריטניה
לינוק מעטיניה המצומקות של ליליבת
ללא שם
| 06/09/2021 | 23:06
הגיבו לתגובה
28.
איזה מהמם.תודההההה (לת)
מוקסמת
| 06/09/2021 | 21:49
הגיבו לתגובה
27.
אז איך אומרים שהיה ריק פה? (לת)
יוסי
| 06/09/2021 | 21:41
הגיבו לתגובה
26.
כתבה מטעה. לא צבע מקורי. (לת)
דוד רוס
| 06/09/2021 | 21:39
הגיבו לתגובה
כתוב מתחת לכל תמןנה שהיא נצבעה (לת)
ללא שם
| 06/09/2021 | 23:01
הגיבו לתגובה
25.
תמונות מדהימות, אחלה היסטוריה (לת)
רר
| 06/09/2021 | 21:39
הגיבו לתגובה
24.
מרשים ביותר! (לת)
ללא שם
| 06/09/2021 | 21:37
הגיבו לתגובה
23.
די מדהים...תודה רבה, חלק מהתמונות, כאילו צולמו בשבוע שעבר.. (לת)
איציק
| 06/09/2021 | 19:46
הגיבו לתגובה
22.
רואים בבירור שהאכלסייה שהיתה ערבית
רואים את מדינת פלסטין האמעתית אין שום תמונה של אזרחים יהודים לא תשנו את ההסטוריה אפילו עוד אלף שנה
סדיק
| 06/09/2021 | 19:41
הגיבו לתגובה
משקפיים. (לת)
קנה
| 06/09/2021 | 20:00
הגיבו לתגובה
בלבול ביצים (לת)
ללא שם
| 06/09/2021 | 20:10
הגיבו לתגובה
נדפוק אתכם כמו ג'וקים מסוממים (לת)
סמבו
| 06/09/2021 | 22:08
הגיבו לתגובה
רואים בדיוק מי היה אלים כאן, ומי אשם במלחמות. (לת)
ללא שם
| 06/09/2021 | 22:11
הגיבו לתגובה
כמה בדווים מסכנים שמכינים קפה,זה לא
אוכלוסיה....שום ״פלסטינים״ ושום בטיח
ס״ט
| 06/09/2021 | 22:23
הגיבו לתגובה
אם לא היינו פה עדיין הייתם מדליקים אש עם אבנים.
וגם הורגים אחד את השני בגלל הדת הטובה שלכם.
Aviran Julio
| 07/09/2021 | 07:14
הגיבו לתגובה
ההיפך הארץ ריקה ומחכה לעם ישראל שיחזור
הנגב ריק השרון ביצות הגליל כמעט שומם ארץ שמחכה לעם ישראל שיחזור
מנה
| 15/09/2021 | 15:42
הגיבו לתגובה
21.
אתם מתכוונים ככה נראתה פלסטין לפני הכיבוש (לת)
מוסלמי
| 06/09/2021 | 19:36
הגיבו לתגובה
ימין משה הסוחר מאיר גאני בעיר העתיקה (לת)
עופר
| 06/09/2021 | 20:26
הגיבו לתגובה
כן, וה"כיבוש" לא הגיע סתם ככה. שלום במקום להאשים את כולם (לת)
עידן
| 06/09/2021 | 21:59
הגיבו לתגובה
חחחח איזה בכיין אתה.. אם לא היהודים פה היית ממשיך לשאוב מהבאר (לת)
סבא בז'יק השזיף
| 06/09/2021 | 22:28
הגיבו לתגובה
תאמין לי עדיף באר מהשחיתות של התאגדים
לא היו גווים ממך כסף כדי לשתות מים
לא היו גונבים מקורות מים טבעיים שמים גדרות מסביב ואז סוגרים לך תמים ושולחים לך מכתב על חוב שהמציאו
לא היה כל כך עוגמת נפש בכל דבר
היה יםה נקי וכבוד הדדי וכל אלה דברים שכבר אין היום
מוסא
| 06/09/2021 | 22:59
הגיבו לתגובה
מאורעות תרפט היו לפני הקיבוש...סתם חארות תמיד הייתם (לת)
אלברט
| 06/09/2021 | 23:14
הגיבו לתגובה
חחחחח מצחיק פלסטין (לת)
ח
| 07/09/2021 | 00:10
הגיבו לתגובה
20.
לא ביקור בארץ
אז היה עם אחר,עידן אחר,שלטון אחר...
להיות מדוייקים מבחינה הסטורית...
צריך להודות בנסיבות המקרה
הכחשת עובדות לא פוטרות אותנו מהאמת..
לפני קום המדינה אז המנדט הבריטי על אדמת פלסטין
| 06/09/2021 | 18:58
הגיבו לתגובה
19.
מדהים (לת)
תודה
| 06/09/2021 | 18:36
הגיבו לתגובה
18.
פרספקטיבה אחרת
ברגע שנוסף מימד הצבע מגלים שהחיים אז לא היו שונים כל כך. מדהים.
דן
| 06/09/2021 | 18:23
הגיבו לתגובה
17.
תמונות יפהפיות ומרגשות מאוד. (לת)
שולי
| 06/09/2021 | 17:29
הגיבו לתגובה
16.
נוסטלגיה
תמונות היסטוריות יפיפיות ומדהימות
דניאל
| 06/09/2021 | 17:12
הגיבו לתגובה
15.
צילום הוא לא רק צבע מכאני (לת)
אמה
| 06/09/2021 | 16:52
הגיבו לתגובה
14.
מזעזע, למה לצבוע היסטוריה ולעשות אותה עכשיות,
מזעזע, למה לצבוע היסטוריה ולעשות אותה עכשיות, לצלמי האמריקן קולוני יש צילומי צבע אותנטיים, צבועים ביד, מרהיבים באיכותם וביופים, היתה תערוכה שלהם המוזאון ארץ ישראל, הצבעים אינם אותנטיים,זה גימיק נחמד בלבד,
בועז
| 06/09/2021 | 16:02
הגיבו לתגובה
מה אתה מבלבל את המוח??? עשו פרויקט מדהים, תפרגן. קשה?
לא סובל את הבכיינים האלה שגם על דברים טובים ומדהימים כמו הפרויקט הזה, יש להם טענות. מה קשה לפרגן? כואב לך? ואם יש המלצה טובה, שתף, אבל בכיף. כמה פולני, יאקקק
לבועז
| 06/09/2021 | 19:39
הגיבו לתגובה
מסכים איתך
הצביעה גרועה.. ספק אם זה רק צביעה
מיכה
| 06/09/2021 | 21:59
הגיבו לתגובה
אבל הצביעה בחלק מהתמונות לא טובה
תראה את תמונת שיירת החיילים הבריטים. הם כולם ירוקים. כולל הפרצוף שלהם.
אאא
| 06/09/2021 | 23:08
הגיבו לתגובה
ועדיין, התגובה של בועז היא ילדותית וקנטרנית. פשוט דוש!
קראתי את כל התגובות, אבל הבועז הזה, הצליח להרגיז. קל וחומר שתגובתו אווילית להחריד, היות ולא מחקו את המקור. הוסיפו לו שכבה בצבע. הבנת בועז? חכם גדול אתה לא, אבל לפחות תנסה לחשוב על השטויות שאתה כותב לפני שאתה מפרסם אותן.
אי פרגן
| 07/09/2021 | 00:34
הגיבו לתגובה
13.
מה שבטוח התור בדואר לא השתנה.יסודות גרועים לאותו מוסד קלוקל (לת)
נדב
| 06/09/2021 | 15:48
הגיבו לתגובה
12.
כמה יפה היה פעם כתבה עם המון עניין
תודה ענקית
רינת
| 06/09/2021 | 15:11
הגיבו לתגובה
11.
מאה שנה וכלום לא השתנה . (לת)
רבי עקיבא
| 06/09/2021 | 14:54
הגיבו לתגובה
לא השתנה? הכל התקלקל לרמת ריקבון שיש היום
לא השתנה? הכל התקלקל לרמת ריקבון שיש היום
אברום
| 06/09/2021 | 16:03
הגיבו לתגובה
10.
תודה (לת)
אברהם
| 06/09/2021 | 14:30
הגיבו לתגובה
9.
יהודים בורחים זה חלק מנכבה נחשב?
אלו שנאלצו לנטוש ישוב שקיים אלפי שנים כמו חברון למשל? היום כשלא מפסיקים לטפטף רעל ולהמציא היסטוריה הגיע הזמן שהציבור יזכר באמת.
תודה על הכתבה!
שבוע הבא אפשר על גרוש יהודי יפו/תל אביב בסוף מלחמת העולם הראשונה, על הטבח בגוש עציון למשל.
של סג'רה במלחמת השחרור
על צבא ההצלה הערבי שהתארגן.
כתבות כאלו חשובות היום במיוחד
ציוני
| 06/09/2021 | 14:17
הגיבו לתגובה
הם היו שם לבד וגרשו את עצמם? (לת)
אורי
| 07/09/2021 | 00:00
הגיבו לתגובה
8.
מרהיב! תודה יופי של תמונות היסטוריות. (לת)
יעל
| 06/09/2021 | 14:15
הגיבו לתגובה
7.
כמה הכל נראה פשוט פעם. העולם הולך לטירוף. (לת)
ללא שם
| 06/09/2021 | 13:32
הגיבו לתגובה
איזה שטויות (לת)
ללא שם
| 06/09/2021 | 14:26
הגיבו לתגובה
1914-1945 טירוף של שתי מלחמות עולם שלא רואים בתמונות .. (לת)
ארז
| 06/09/2021 | 14:39
הגיבו לתגובה
6.
ושוב בתמונות יהודים בורחים מערבים. (לת)
צבא צריך?
| 06/09/2021 | 13:15
הגיבו לתגובה
5.
מעניין מה היה אם היו פועלים לפי הספר הלבן... מדינה אחת לכולם
גם מצחיק איך אתם מציינים "יהודים" אבל הלא-יהודים הם "אדם", "כפריים", "אנשים"... רק כדי לא להגיד את המילה.
מיר
| 06/09/2021 | 13:08
הגיבו לתגובה
כי לא מדובר באנשים אלא בג'וקים (לת)
סמסון
| 06/09/2021 | 22:09
הגיבו לתגובה
ישראל הייתה הופכת ללבנון
הספר הלבן זה בדיוק מה שקרה ללבנון
דני
| 07/09/2021 | 01:54
הגיבו לתגובה
כתבו בדואים, זה בדיוק מי שהיה פה (לת)
ללא שם
| 08/09/2021 | 02:42
הגיבו לתגובה
4.
תפילה מעורבת בכותל?
לא יכול להיות! הרפורמים האלה הורסים כל חלקה טובה.
מישה
| 06/09/2021 | 12:28
הגיבו לתגובה
לא לערבב
רפורמים זה משו אחד, סוג של עיוות מאוחר ליהדות.
ותפילה בה כל אחד מתפלל לעצמו ללא הפרדה זה משו אחר.
למה אני מגיב לך בעצם
תמה
| 06/09/2021 | 13:34
הגיבו לתגובה
זה מה שהעותמנים אפשרו...לא היתה בחירה בתקופה הנל (לת)
רפי
| 06/09/2021 | 17:09
הגיבו לתגובה
היתה בחירה. לא היו אדמורים ורבנים פוליטיים (לת)
החרדיות זו המצאה מאוחרת
| 07/09/2021 | 12:25
הגיבו לתגובה
3.
אף אחד לא עושה וי עם האצבעות? (לת)
ללא שם
| 06/09/2021 | 11:50
הגיבו לתגובה
2.
איזה כיף שאנחנו חיים היום ולא פעם. תענוג. (לת)
ג
| 06/09/2021 | 11:32
הגיבו לתגובה
תפסיק לקרקר
תרנגול ימני.
כיף בעכוז שלי
| 06/09/2021 | 14:00
הגיבו לתגובה
1.
אתם יודעים שאלו לא באמת הצבעים המקוריים, כן?
הצביעה של MyHeritage לא מדויקת בלשון המעטה.
העליתי לאתר שלהם כמה תמונות שחור-לבן - תמונות משפחתיות ישנות. צבעי העיניים, השיער וגם הבגדים (אלה שזכרנו) לא היו דומים למציאות.