מעץ, מזכוכית ובהשראת הנוף הטבעי: השירותים הציבוריים היפים בעולם

מדמיינים תאי שירותים חשוכים ומטפטפים שעושים חשק לברוח? תחשבו שוב. בעזרת העיצוב והתכנון הנכון, אפשר להפוך גם את החלל הבסיסי ביותר לנעים ואפילו מעורר השראה. ביפן, סין וארצות הברית - השירותים הציבוריים האלה יעשו לכם חשק לבקר בהם

שני רחל פומס | פורסם:21/11/2021
ביקור בשירותים ציבוריים לא נחשב לחוויה נעימה במיוחד, אם בכלל ניתן לכנות את הדבר "חוויה". בין שמדובר בשירותים בקניון גדול, בפארק ציבורי או במגדל משרדים יוקרתי, רוב האנשים ירצו לקצר את השהייה בהם עד כמה שניתן. הסיבות לכך נובעות בעיקר מסוגיות של ניקיון והיגיינה, אך לצידן כדאי לציין גם את העיצוב, או יותר נכון אי-העיצוב של הפונקציה הזו.
צילום: SUPPOSE DESIGN OFFICEקוביית בטון צפה במרחב: שירותים ציבוריים בשיבויה, יפן (צילום: SUPPOSE DESIGN OFFICE)
אך לא כך בכל העולם. ישנם אדריכלים מוכרים וזוכי פרסים שלוקחים את משימת התכנון של שירותים ציבוריים למחוזות מרתקים ויצירתיים במיוחד. מהצד זה עשוי להישמע מגוחך, אך כשמסירים את מחסום הציניות נזכרים שמדובר בפעולה אנושית בסיסית שמשותפת לכל בני האדם ללא כל הבדל, וגם כאן - בעזרת העיצוב הנכון אפשר להפוך את המקום שרובנו נוטים לא לייחס לו חשיבות לדבר נעים ואולי אפילו מעורר השראה.

השירותים של אשף העץ היפני

כשמדברים על עיצוב חדרי שירותים ציבוריים, יפן היא אחת מהמדינות הבולטות שבהן קיים דגש על החלל השנוי במחלוקת. שניים מהם תוכננו בידיו של האדריכל הנודע קנגו קומה (Kengo Kuma), מי שחתום על תכנון אצטדיון האולימפיאדה האחרונה שנערכה בטוקיו, ולו קריירה ענפה וארוכת שנים המבוססת על התמחות דקדקנית בשיטות בנייה מסורתיות, בדגש על עץ.
נלקח מאתר kkaa.co.jp. צילום: Satoshi Nagare, Keishin Horikoshi / SS Tokyo"טיול ביער" של האדריכל קנגו קומה (נלקח מאתר kkaa.co.jp. צילום: Satoshi Nagare, Keishin Horikoshi / SS Tokyo)
את הידע הטכני הרב שלו, לצד השראה מנופי מולדתו, תרגם קומה לשירותים הציבוריים שנחנכו לאחרונה ברובע שיבויה בטוקיו, המכונים "טיול ביער" (A Walk in the Woods). מדובר למעשה בחמישה תאי שירותים הנמצאים במרחק מה אחד משני, כולם מחופים חתיכות מוארכות של עצי ארז באופן שמזכיר את היער שסביבם. העיצוב הנוכחי הוא חלק מפרויקט השירותים של טוקיו – שיתוף פעולה בין קרן ניפון (The Nippon Foundation) לממשל העירוני בשיבויה, שבמסגרתו הוזמנו אדריכלים יפנים בעלי שם לתכנן שירותים ברחבי הרובע.
נלקח מאתר kkaa.co.jp. צילום: Satoshi Nagare, Keishin Horikoshi / SS Tokyoחמישה תאי שירותים מחופים בחתיכות עץ (נלקח מאתר kkaa.co.jp. צילום: Satoshi Nagare, Keishin Horikoshi / SS Tokyo)
נלקח מאתר kkaa.co.jp. צילום: Satoshi Nagare, Keishin Horikoshi / SS Tokyoמוטיב העץ חוזר גם בתוך תאי השירותים (נלקח מאתר kkaa.co.jp. צילום: Satoshi Nagare, Keishin Horikoshi / SS Tokyo)
במשרד האדריכלים של קומה מסבירים כי ניסו לייצר "כפר שירותים ציבוריים". כל חדר שירותים קיבל מאפיינים ייחודיים משלו והותאם למשתמשים כמו ילדים או בעלי מוגבלות. מוטיב העץ שנוכח מאוד בחיפוי החיצוני, ממשיך גם בפנים. דוגמה אחת היא בולי עץ שמעטרים את הקיר בשירותי הנכים וביחד עם התקרה הירוקה מעביר אולי במעט את קסמו של היער שבחוץ.
נלקח מאתר kkaa.co.jp. צילום: Kobayashi Kenji Photograph Officeצופים להר פוג'י ושואבים ממנו השראה: השירותים בפארק Oath Hill (נלקח מאתר kkaa.co.jp. צילום: Kobayashi Kenji Photograph Office)
פרויקט נוסף של קומה מושפע גם הוא מהנוף היפני, אם כי הפעם מדובר בהר פוג'י המפורסם. לא קשה לזהות שהשירותים שממוקמים בפארק Oath Hill ומשקיפים אל ההר הגבוה במדינה שואבים ממנו השראה במראם החיצוני. הפרויקט מורכב משני פביליונים צנועים במידותיהם: הראשון הוא סככה שמקדמת את הכניסה לבית השימוש והשני הוא השירותים עצמם.
נלקח מאתר kkaa.co.jp. צילום: Kobayashi Kenji Photograph Officeסככה שמקדמת את הכניסה ולצדה השירותים (נלקח מאתר kkaa.co.jp. צילום: Kobayashi Kenji Photograph Office)
נלקח מאתר kkaa.co.jp. צילום: Kobayashi Kenji Photograph Officeסככות העץ מכילות גם תאורת רחוב רכה (נלקח מאתר kkaa.co.jp. צילום: Kobayashi Kenji Photograph Office)
הגגות הלבנים והאלכסוניים של ביתני השירותים מהדהדים את צורת קו הרכס של פוג'י. בדומה לפרויקט הקודם ובהמשך לקו העיצובי של קומה, גם כאן החומר הדומיננטי הוא העץ. בעוד שבשירותים בטוקיו החומר שימש בעיקר כקישוט, כאן קורות העץ בשילוב טבעות פלדה מהוות השלד של הגג שעטוף בממברנה לבנה שתורמת להגנה מפני מזג האוויר.
נלקח מאתר kkaa.co.jp. צילום: Kobayashi Kenji Photograph Officeעם הפנים להר: השירותים הציבוריים של קנגו קומה (נלקח מאתר kkaa.co.jp. צילום: Kobayashi Kenji Photograph Office)

קוביית בטון מרחפת

עדיין בארץ השמש העולה אך בסגנון אדריכלי שונה לגמרי, השירותים האלו שבטוקיו תוכננו כתיבת בטון מרחפת באוויר הבולטת בדרמטיות במרחב הציבורי. על תכנון המבנה המינימליסטי אחראי סטודיו יפני בשם Suppose Design Office. למרות המיקום הלא אטרקטיבי שלו בין כניסה לתחנת רכבת לכביש מהיר, בסטודיו הצליחו לנצל את פיסת הקרקע הצנועה ולייצר אמירה אדריכלית מסקרנת.
צילום: SUPPOSE DESIGN OFFICEבין כניסה לתחת הרכבת לכביש המהיר: שירותים ציבוריים מבטון (צילום: SUPPOSE DESIGN OFFICE)
"חשבנו איך ליצור אימפקט בצורה פשוטה מבחינה ארכיטקטונית, ומתוך כמה דרכים בחרנו להשתמש בגובה", הסבירו בראיון לאתר Dezeen. "רצינו לייצר תחושת אי נוחות בעיר על ידי כך שגוש בטון, שהוא בדרך כלל כבד, יראה כאילו הוא צף, וכך ייהפך לאמנות בפני עצמה".
צילום: SUPPOSE DESIGN OFFICEהקירות החיצוניים "תלויים" ומרחפים (צילום: SUPPOSE DESIGN OFFICE)
צילום: SUPPOSE DESIGN OFFICEתאי השירותים עשויים עץ (צילום: SUPPOSE DESIGN OFFICE)
הבחירה בבטון מושפעת מהחומרים שנמצאים מסביב למבנה השירותים - שכן גם הכניסה לתחנה וגם הגשר עליו נוסעות המכוניות עשויים ממנו. בלוק השירותים מתנשא לגובה שבעה וחצי מטר, פי שניים מביתן הכניסה, והריחוף של תיבת הבטון מתאפשר הודות לשני עמודים מאסיביים שנמצאים במרכז הבלוק ומייצבים אותה באוויר. המרווח בין הקיר למדרכה מאפשר כניסה של אור ואוורור ובמקביל מספק מראה די משעשע, כשבחוץ רואים רק את הרגליים המתרוצצות של באי השירותים. מלבד האור שחודר מהרצפה, בחלל הפנים ניתן למצוא ניסיונות נוספים ליצירת מתח בין אור וצל, כמו למשל הפתח בתקרה שנוצר כתוצאה מהמרווח בין העמודים התומכים למעטפת הבטון.
צילום: SUPPOSE DESIGN OFFICEהרגליים המתרוצצות בתוך המבנה נראות מהרווח התחתון (צילום: SUPPOSE DESIGN OFFICE)
בסטודיו היפני מסבירים כי הם רצו להעניק חוויה של בית מלון יוקרתי על אף שמדובר בשירותים ציבוריים שפתוחים לכולם. כדי לעשות זאת הם השתמשו בעץ אקויה כהה עבור חיפוי התאים לצד שילוט פליז שמוטמע על הקירות. "שאפנו לייצר ארכיטקטורה שתאפשר לאנשים לחוות את החלל כיותר מסתם שירותים ציבוריים, אלא כמתקן שהופך את הסביבה לגלויה לעין".
צילום: SUPPOSE DESIGN OFFICEגם אור השירותים נראה מהמרווח שבין הרצפה לקיר המרחף (צילום: SUPPOSE DESIGN OFFICE)

שירותים שקופים בטוקיו

מבטון אטום לזכוכית שקופה: כך נראים השירותים שעיצב האדריכל היפני זוכה פרס הפריצקר שיגרו באן (Shigeru Ban), גם הם חלק מ"פרויקט השירותים של טוקיו". באן עיצב שני מבנים, כל אחד בפארק אחר במחוז שיבויה, כשהקירות של השניים מורכבים מזכוכיות צבעוניות. אל חשש, בזמן השימוש הזכוכית נאטמת ולא ניתן לראות את מי שבפנים.
צילום מאתר הפרויקט tokyotoilet.jpהזכוכית השקופה הופכת אטומה בעת השימוש בשירותים (צילום מאתר הפרויקט tokyotoilet.jp)
באתר "פרויקט השירותים של טוקיו" מסביר באן את שני העקרונות שהובילו אותו לעיצוב הלא שגרתי. "ישנם שני דברים שאנו מודאגים מהם כשנכנסים לשירותים ציבוריים, במיוחד אלה שנמצאים בפארק. הראשון הוא ניקיון, והשני הוא האם מישהו בפנים. באמצעות הטכנולוגיה העדכנית ביותר, הזכוכית החיצונית הופכת אטומה כאשר התא נעול. זה מאפשר למשתמשים לבדוק את הניקיון והאם מישהו משתמש בשירותים מבחוץ".
צילום מאתר הפרויקט tokyotoilet.jpהשירותים השקופים של האדריכל שיגרו באן (צילום מאתר הפרויקט tokyotoilet.jp)
צילום מאתר הפרויקט tokyotoilet.jpמבט מבפנים אל הפארק שבו מוקמו השירותים (צילום מאתר הפרויקט tokyotoilet.jp)
קשה שלא להעריך את החשיבה היצירתית של באן, שבוחנת את ההתנהגות האנושית ומעצבת את התוצר הסופי לפיה. גם אם אולי קצת מטריד לראות תא שירותים חשוף מאחורי זכוכית, נראה שהזכוכית הצבעונית מוסיפה עניין ואופטימיות למרחב הציבורי. בנוסף, בלילה תאי השירותים מאירים את המרחב החשוך כמו פנס ותורמים במידת מה לתחושת הביטחון בזמן הליכה לילית בפארק.
צילום מאתר הפרויקט tokyotoilet.jpצבעוניות משמחת במרחב הציבורי (צילום מאתר הפרויקט tokyotoilet.jp)

פסל סביבתי ממתכת בטקסס

מבנה השירותים שתכנן משרד האדריכלים "מירו ריברה" (Miro Rivera) מוכיח שאפשר להפוך כל פונקציה פשוטה ומשעממת לאובייקט פיסולי במרחב. ביתן השירותים הזה נמצא בפארק באוסטין, טקסס, בסמוך לשבילי אופניים וריצה, ובדומה להם מעוצב כשביל המורכב מ-49 לוחות פלדת קורטן - פלדה שמחלידה רק בשכבה החיצונית שלה וכך מוגנת מפני קורוזיה.
צילום מאתר האדריכלים: mirorivera.comאובייקט פיסולי במרחב: ביתן השירותים באוסטין (צילום מאתר האדריכלים: mirorivera.com)
צילום מאתר האדריכלים: mirorivera.comשירותי השביל עשויים מלוחות פלדת קורטן (צילום מאתר האדריכלים: mirorivera.com)
"שירותי השביל נוצר כפסל בפארק, אובייקט דינאמי לאורך השבילים הפעילים", מסבירים באתר הסטודיו על המבנה שאפילו זכה בפרס לפרויקט בקנה מידה קטן מאגודת האדריכלים האמריקאית (AIA). לוחות הפלדה בגוונים וגבהים שונים והשביל מתעקל ויוצר את קירותיו של התא. גג השירותים, עשוי מפלדת קורטן אף הוא, מתוכנן בצורת חבצלת מים ומאפשר חדירה של אור פנימה.
צילום מאתר האדריכלים: mirorivera.comשירותי "שביל המתכת" בטקסס (צילום מאתר האדריכלים: mirorivera.com)
צילום מאתר האדריכלים: mirorivera.comמפתח בתקרת החלל מכניס אור טבעי פנימה (צילום מאתר האדריכלים: mirorivera.com)

שירותים עם נוף לאגם

השירותים האלו בסין אמנם נראים פשוטים מבחינה צורנית, אך למעשה הם די מתוחכמים ביחס ליתר המבנים שהוצגו כאן. משרד האדריכלות הסיני שתכנן אותם, Hexia Architects, הסתמך על צורתו של מכשיר הפריסקופ שניתן למצוא לרוב בצוללות וכלים צבאיים נוספים. המכשיר האופטי מורכב מצינור בתוכו שתי מראות מקבילות שמופנות זו אל זו בזווית 45 מעלות. בדרך זו מתאפשרת זווית ראייה חדשה ממקום שהגישה אליו לא נגישה.
צילום: SUPPOSE DESIGN OFFICEכמו עיניות של צוללות: שירותים "צינוריים" בסין (צילום: SUPPOSE DESIGN OFFICE)
נלקח מאתר hexia.fun. צילום: Gushang Cultureמראה האגם משתקף בפריסקופ ונראה לעיני המשתמשים בשירותים (נלקח מאתר hexia.fun. צילום: Gushang Culture)
כל אחד מחמשת תאי השירותים מעוצב כפריסקופ שמשקף את נוף האגם לתוך החלל הקטן. בזמן שאדם משתמש בשירותים הוא יכול להביט בנוף דרך המראה. כל פריסקופ מעוצב בגובה שונה ופונה לכיוון אחר, וכך בכל תא מתקבל מראה אחר. במשרד האדריכלות הסיני מסבירים את הקונספט: "זה עידן של מידע ומרחב מקוטעים. אנשים יכולים להעביר את עצמם בין הספירה הפרטית למרחב הציבורי דרך הסצנה הווירטואלית של האינטרנט. עם זאת פתיחות ופרטיות סותרות לעיתים קרובות בנוף האמיתי. אנחנו רוצים לפתור את הסתירה בין פתיחות לפרטיות במרחב הפיזי: ללכת לשירותים לאורך אגם כל כך יפה, אנשים צריכים להיות מסוגלים להנות מהרוח והנוף היפה".
נלקח מאתר hexia.funכך עובד הפריסקופ בשירותים של HEXIA אדריכלים (נלקח מאתר hexia.fun)
לכתבה זו 14 תגובות
הוספת תגובה