החורף אומנם מתעכב אבל זוהי תחילת עונת השורשים, ביניהם תכשיטי הרובי של הטבע - הסלקים. לסלק צבע של אבן חן אהובה עלי במיוחד - אבן יקרות. צבעו העז מסמן גם את התכונות החיוניות לגוף. הסלק תורם לכלי הדם ולזרימת דם תקינה ומשפיע ישירות על תפקוד המוח.
הוא עשיר בויטמנים הייחודים רק לו, תורם לפעילות מיטיבה של מערכת העיכול ועוד שלל תכונות מופלאות. חלק משמעותי מילדותי הייתי צמחונית, לכן המתכונים היום יהיו בסימן צמחוני ורוד לכבוד חודש העלאת המודעות לסרטן השד החל החודש.

המבורגר סלק טבעוני

המצרכים (ל-10 בינוניים): 150 גר' גבעולי מנגולד 100 גר' עלי מנגולד ירוק 300 גר' עדשים ירוקות, מבושלות 250 גר' קוואקר 100 גר' בצל מטוגן 350 גר' סלק מבושל 100 גר' בורגול דק (ג׳רישה) 1 כפית גדושה מלח דק 1/2 כפית פלפל שחור 3 כפות ביסלי גריל 3 כפות שמן חמניה לטיגון
3 צפייה בגלריה
המבורגר סלק
המבורגר סלק
(צילום: נופר זוהר)
אופן ההכנה:
  1. מבשלים סלק עד לריכוך, אפשר גם להשתמש בסלק מבושל בוואקום שניתן למצוא בסופר.
  2. משרים עדשים ירוקות למשך שעה. מבשלים את העדשים בשפע של מים עד לריכוך, מסננים מנוזלים ושומרים בצד.
  3. חותכים בצל לקוביות קטנות ומטגנים בשמן חמניות עד לקבלת צבע זהוב.
  4. מכניסים למעבד מזון את כל הרכיבים שבושלו יחד עם יתר הרכיבים והתבלינים, טוחנים בפולסים למסה במרקם גבישי, כמעט חלק ואחיד. מעבירים לקערה ומשאירים למנוחה של חצי שעה במקרר.
  5. בוחרים קורצנים בקוטר 8-10 ס"מ. מכינים מראש נייר אפיה גזור לגודל הקציצה שנכין.
  6. משמנים את הידיים ולוקחים כדור ממסת ההמבורגר, מניחים את הנייר על השיש ועליו הרינג ויוצקים את הקציצה לתוך הרינג. מפזרים את התערובת גם בדפנות לעובי של 1.5 ס"מ.
  7. מרימים בעדינות את הרינג וממשיכים לייצר קציצות.
  8. מניחים את ניירות האפייה עם הקציצות על משטח ישר ומכניסים להקפאה למשך שעתיים.
  9. מחממים מעט שמן זית במחבת וצולים את הקציצות 2 דקות מכל צד. מגישים עם חסה, עגבניה בצל ומיונז. את הקציצות ניתן לשמור במקפיא למשך חודש.

לחמניות המבורגר ורודות מסלק

המצרכים (ל-18 יחידות): 1 קילו קמח לבן 2 כפות שמרים יבשים 5 כפות סוכר לבן 1 ביצה גודל L 3 כפות שמן חמניות 2 כוסות מיץ סלק כף מלח דק
לציפוי - ביצה שומשום שחור
3 צפייה בגלריה
המבורגר סלק
המבורגר סלק
(צילום: נופר זוהר)
אופן ההכנה:
  1. מכניסים לקערת המיקסר את מנת הסלק. מוסיפים בהדרגה סוכר, שמרים, ביצה, שמן, מלח.
  2. מוסיפים בהדרגה את הקמח ולשים במשך 5-7 דקות, עד שהבצק נפרד מהקערה והוא רך למגע וגמיש (אם הבצק עדיין דביק אפשר להוסיף עוד כף קמח).
  3. מעבירים את הבצק לקערה משומנת מעט ומגלגלים אותו כך שיצופה מכל צדדיו.
  4. מכסים את הקערה בניילון נצמד ובמגבת ומניחים להתפחה למשך שעה וחצי, עד שהנפח מכפיל את עצמו, בטמפרטורת החדר.
  5. לאחר שהבצק תפח מוציאים מהקערה, ולשים מעט כדי להוציא אויר.
  6. מחלקים את הבצק לכדורים במשקל 100 גר' כל כדור, ומעצבים אותם כך שחלקם העליון יהיה מתוח וחלק.
  7. מניחים את הכדורים ברווחים על תבנית תנור מרופדת בנייר אפייה, מכסים במגבת ומניחים להתפחה חוזרת למשך כ-25-30 דקות לפחות, עד שיכפילו את הנפח.
  8. מחממים תנור ל-180 מעלות, מברישים היטב בביצה טרופה ושומשום שחור, ואופים בתנור במשך כ-15-20 דקות עד שהלחמניות שחומות (הצבע הורוד הופך כהה יותר).

סלקים ממולאים בקינואה וכוסמת

המצרכים (ל-15 סלקים קטנים):
למלית - 100 גר' פטרוזיליה, קצוצה 200 גר' בצל, מגורד 1 כפית שטוחה בהארט 1/4 כפית פלפל שחור 1/4 כפית אגוז מוסקט 1 כפית שטוחה מלח דק 200 גר' קינואה (1 כוס לפני בישול) 120 גר' כוסמת (1/2 כוס לפני בישול)
לרוטב - 3 כוסות ציר ירקות 1 כף שטוחה מלח ים אטלנטי 2 כפות סוכר חום 2 כפות סילאן 1/2 כפית פלפל שחור 2 עלי דפנה 1/2 כוס רכז רימונים איכותי 2 כוסות מיץ סלק
להגשה- 1 לימון 1 גביע שמנת חמוצה עלי נענע
3 צפייה בגלריה
סלק ממולא
סלק ממולא
(צילום: נופר זוהר)
אופן ההכנה:
  1. להכנת המלית - מגררים בפומפייה את הבצל, משרים את הקינואה והכוסמת בקערה למשך חצי שעה ומסננים היטב מהנוזלים בסיום הזמן.
  2. מכניסים לקערה פטרוזיליה קצוצה, קינואה, כוסמת מושרית ואת שאר התבלינים.
  3. להכנת הסלקים - מבשלים בסיר עם מכסה את הסלקים למשך שעה עד לריכוך, מסננים את הנוזלים וקולפים תחת ברז מים.
  4. באמצעות כף פריזיאן מרוקנים את תוכן הפנים של הסלקים הקלופים שבושלו בצורה יסודית. מרוקנים כמה שיותר כדי שיהיה אפשר להכניס מהמלית, מתחילים למלא ומניחים בצד.
  5. להכנת הרוטב - טוחנים בבלנדר את פנים הסלקים שרוקנו עבור הממולאים יחד עם 2 כוסות מים, ושומרים בקערה בצד את מיץ הסלק.
  6. מניחים סיר רחב ושטוח על האש, מוסיפים ציר ירקות, מיץ סלק, רכז רימונים, סוכר חום, סילאן ואת התבלינים. מביאים לרתיחה ומתקנים תיבול לפי צורך (הטעם צריך להיות חמוץ מתוק).
  7. מוסיפים את הסלקים הממולאים בצפיפות כך שלא יתהפכו. אם נותרו שאריות סלק ניתן להוסיף אותן לרוטב.
  8. לאחר הכנסת כל הסלקים לרוטב, מבשלים עם מכסה על אש בינונית למשך 45 דקות עד שעה, עד שהקינואה פוקעת ובשלה והסלקים רכים ומתמסרים.
  9. להגשה - סוחטים לימון ומגישים לצד שמנת חמוצה ונענע טרייה.