המשרד להגנת הסביבה הודיע היום (ג') כי הטיל עיצום כספי בסך 457,100 שקלים על חברת שברון מדיטרניאן (נובל אנרג'י), בגין אי עמידה בתנאי הפעלת הלפידים ותקלה בחיווי זיהוי תקינות להבת הלפיד באסדת לוויתן, בהתאם לסעיף 52 בחוק אוויר נקי.
עם זאת, יש לציין כי ההכנסה השנתית של שברון, חברת אנרגיה בינלאומית, עומדת על כ-150 מיליארד דולר, כך שלעיצום הכספי לא תהיה משמעות רבה.
2 צפייה בגלריה
אסדת גז לוויתן
אסדת גז לוויתן
אסדת גז לוויתן
(צילום: AFP)
ב-17 באוקטובר 2020 אירעה שריפה במטבח האסדה, ובשל כך התרחש אירוע הדממת חירום. בעקבות הדממת החירום, הוזרמו גזים ללפידי האסדה, אך הם לא נשרפו בשל אי קיום להבת פיילוט לשריפתם - בניגוד לתנאי היתר הפליטה של האסדה. בנוסף לכך, התקיימה הפרה נוספת הנוגעת לחיווי זיהוי תקינות להבת הלפיד.
מתוך צפייה בתמונות ובנתונים התפעוליים של הלפידים המועברים למשרד להגנת הסביבה, ניתן היה לראות כי הגזים שנותבו ללפידים בעקבות האירוע לא הוצתו ולא נשרפו, ועל כן נפלטו לאטמוספירה ללא טיפול. גם מצפייה בקטע הצילום של הלפיד בשעת האירוע, המשודר מהאסדה למשרד בצורה רציפה, ניתן לראות כי במועד הרלוונטי הלפיד היה כבוי ולכן לא בוצעה בו פעולה כלשהי של הצתה או שריפה.
2 צפייה בגלריה
אסדת גז לוויתן
אסדת גז לוויתן
אסדת גז לוויתן
(צילום: AFP)
בעקבות האירוע, העבירה החברה דוח תחקיר למשרד להגנת הסביבה, בהתאם לדרישה הקבועה בהיתר הפליטה. מהתחקיר עלה, כי בעקבות אירוע החירום, נשלח אות שגוי שגרם להפסקת הזרמת החשמל ללוח הבקרה של הפיילוטים, שמטרתם היא להצית גז המנותב ללפידים. בעקבות כך, כל חמשת הפיילוטים היו כבויים בזמן התקלה שבעקבותיה נותב הגז ללפידים. כפועל יוצא מכך, נפלטו הגזים לאוויר ללא טיפול ראוי.
מהמשרד נמסר כי הוא "ימשיך לפעול לשמירה על בריאות הציבור והסביבה, תוך פיקוח ואכיפה נוקשים מול חברות מזהמות המסכנות את בריאות הציבור".
תמר זנדברג, השרה להגנת הסביבה: "מדובר באירוע חמור שבו נפלטו גזים רעילים לאוויר, בניגוד לתנאי היתר הפליטה ובניגוד לחוק. גם במקרה זה, כמו במקרים קודמים, אנחנו נוקטים בצעדי אכיפה מתבקשים מול המזהמים. המשרד ימשיך לפקח על חברות המסכנות את הסביבה והציבור, בנחישות ובהתמדה".