שתף קטע נבחר

זירת הקניות

הורים עתרו לעליון: ילדינו לומדים ליד מפעל מזהם

התלמידים בביה"ס "ראס חמיס" במזרח ירושלים לומדים במבנה שהיה פעם דיר עיזים ונמצא ליד מפעל ליציקת מתכות. ההורים טוענים שהמפעל מסכן את בריאות ילדיהם אך בית המשפט קבע כי הוא עומד בתקנים. כעת הם עותרים לעליון: "אין זה סביר לשכן תלמידים לצד אזור תעשייה מזהם"

האם הייתם מסכימים שילדיכם ילמדו ליד מפעל מתכות? הורי התלמידים מבית הספר "ראס חמיס" במזרח ירושלים לא מסכימים. לאחר שבחודש שעבר דחה בית המשפט לעניינים מנהליים בירושלים את תביעתם הם פונים כעת, בסיוע עמותת "אדם טבע ודין" והאגודה לזכויות האזרח לבית המשפט העליון.

 

מזה זמן רב נאבקים הורי התלמידים ברשויות, ומתלוננים על שלא נמצא מענה למצוקתם. ההורים טוענים כי מיקומו של בית הספר בסמוך למפעל יציקת מתכות, מסכנת את בריאות ילדיהם ושוללת מהם זכות יסוד של סביבת לימודים נאותה ובריאה.

 

בבית הספר לומדים כ-800 תלמידים בגילאי 5 עד 12 משכונת שועפאט בירושלים. תושבי השכונה התריעו פעמים רבות נגד המעבר למבנה, ששימש בעבר דיר עיזים ושופץ. הם סיפורו כי כאשר המפעל מפעיל את מתקניו, נפלטים מהארובות שלו עשן וריחות חריפים. כבר בימים הראשונים של שנת הלימודים התלוננו התלמידים על ריח מתכתי חריף באוויר, כאבי ראש עזים, הקאות וסחרחורות.

 

בית המשפט: המפעל עומד בתקנים

ההורים פנו לעיריית ירושלים ודרשו להעביר את בית הספר למבנה אחר, אך פניותיהם לא נענו. גם השבתה של הלימודים על ידי ועד ההורים לא שינתה את עמדת העירייה, וההורים נאלצו לחפש פיתרון בבית המשפט.

 

בפסק הדין של בית המשפט לעניינים מנהליים נכתב אמנם שאין זה סביר למקם בית ספר בצמוד למפעל ובלב אזור תעשיה, אך השופטים קיבלו את עמדת עיריית ירושלים לפיה המצב אינו בלתי חוקי, משום שאין חריגה מתקני איכות אוויר.

 

בדיון טענו נציגי העירייה כי המשרד להגנת הסביבה לא איתר חריגות בזיהום האוויר במקום, כך שבמשתמע המשרד אינו מתנגד למיקומו הנוכחי של בית הספר.

 

אך בערעור שהגישו לבית המשפט העליון מציגים העותרים מכתב רשמי של המשרד להגנת הסביבה ממנו עולה תמונה אחרת לחלוטין: "אין זה סביר, ולכל הפחות אין זה רצוי, למקם בית ספר ובו מאות תלמידים בצמידות למפעל תעשייתי מסוג זה", כותב מנהל מחוז ירושלים במשרד, שוני גולדברגר. המשרד, אם כן, אינו תומך במיקומו של בית הספר כפי שניסו לרמוז בעירייה.

 

חוות דעת: בית ספר ליד מפעל - לא סביר 

עו"ד קרן הלפרין מ"אדם טבע ודין" אמרה כי בית המשפט טעה כשלא קיבל את העמדה העקרונית לפיה בלתי סביר למקם בית ספר בצמוד למפעל, ושלא קיבל את חוות דעת המומחה (ד"ר אריה ונגר, מומחה זיהום אוויר של העמותה שבדק את הנושא - י.ע-ד). בחוות דעתו הוא ציין כי במקום נמדדו חריגות מתקנים ומהוראות רישיון העסק של המפעל.

 

כמו כן, לדעתה שגה בית המשפט כשלא ביקש לשמוע את עמדתו העקרונית של המשרד להגנת הסביבה בנוגע למיקומו של בית הספר. בית המשפט שגה גם כשקבע כי המפעל עמד בתקנים הנדרשים לעניין איכות האוויר ובתנאי רשיון העסק שלו, תוך התעלמות גמורה מכך שלא נעשו כל הבדיקות שנקבעו בתנאי רישיון העסק".

 

עו"ד עמית ברכה, סמנכ"ל "אדם טבע ודין", הוסיף: "הנתונים הקיימים בידנו מעידים על רמות גבוהות של מזהמי אוויר בעלי פוטנציאל וודאי לפגיעה בבריאות התלמידים. בהפיכת מבנה של דיר עיזים לבית ספר, בסמוך לאזור תעשייה מזהם, הפרה עיריית ירושלים את חובתה להגן על זכויות יסוד של תושביה ובהן הזכות לחיים ולבריאות, הזכות לסביבה ראויה והזכות לחינוך".

 

עו"ד טלי ניר מהאגודה לזכויות האזרח, אמרה: "מה שעיריית ירושלים ומשרד החינוך מעוללים לילדי ירושלים המזרחית היה מעורר צעקה גדולה בכל מקום אחר במדינה... הילדים נפגעים פעמיים – הן בשל הנזק הבריאותי החמור והן בשל שיבושי הלימודים".

 

מעיריית ירושלים נמסר בתגובה: "עיריית ירושלים השקיעה מיליוני שקלים בשיפוץ המבנה במטרה להפוך אותו לבית ספר שיאפשר תנאי למידה מתקדמים לתלמידים, וזאת לבקשת התושבים המתגוררים בשכונה שביקשו כי העירייה תקים עבורם בית ספר בדיוק באותו מקום הצמוד למפעל שקיים שם מזה כ-30 שנה.

 

העירייה ביצעה בדיקות שונות במטרה לוודא כי לא נשקפת סכנה לתלמידים מהמפעל הסמוך. המשרד להגנת הסביבה קבע תקנות ודרישות נוספות ברישיון העסק של המפעל, בידיעה ברורה כי מוקם בית ספר בסמוך. המפעל עומד בכל דרישות התקינה כפי שקבע המשרד להגנת הסביבה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בית הספר וארובות המפעל. ארכיון
צילום: מלאני טקפמן, "האגודה לזכויות האזרח"
מומלצים