שתף קטע נבחר

זירת הקניות

ארדן נגד תחנת הכח באשקלון: ישראל מתפחמת

בכנס חירום באשקלון שב וקרא השר להגנת הסביבה לשקול את הצורך בהקמת התחנה על רקע זיהום האוויר שיסכן את התושבים, ופליטות גזי החממה שיקשו על ישראל כלכלית בעתיד. "בעוד שבעולם מובילות המדינות המתפתחות תהליכים של אנרגיות ירוקות, אנו ממשיכים בתהליך של הקמת תחנה פחמית מזהמת"

בכנס חירום שנערך היום (ד') באשקלון שב ויצא השר להגנת הסביבה גלעד ארדן נגד הכוונה להקים תחנת כוח פחמית נוספת בעיר. הכנס נערך כשבוע לתוך 30 הימים במהלכם יכול הציבור להציג את התנגדותו למהלך. ארגוני הסביבה אספו והגישו עד כה כאלף טפסי התנגדות לוועדה לתשתיות לאומיות בנושא.

 

ארדן השמיע את עמדתו בנושא התחנה מיד עם כניסתו לתפקיד. הוא קרא אז לשקול מחדש את המהלך על רקע השאיפה של מדינת ישראל להפחית בזיהום האוויר ופליטות גזי החממה. בהמשך, על רקע גילוי מצבורי הגז בחופי ישראל, שב וקרא לשקול את הצורך בהקמת התחנה.

 

בכנס היום תקף השר בחריפות את תהליך קבלת ההחלטות בנושא. "מדינת ישראל מתפחמת. בעוד שבעולם מובילות המדינות המתפתחות תהליכים של אנרגיות ירוקות, אנו ממשיכים בתהליך של הקמת תחנה פחמית מזהמת. הממשלות הרבות החליטו החלטות והקימו וועדות. בסיסמאות אנו חזקים אבל שום דבר לא קורה".

 

השבוע, בכנס בנושא אנרגיה, אמר עמיתו של ארדן לשולחן הממשלה, שר התשתיות עוזי לנדאו, כי הקיץ צפוי מחסור בחשמל בשל מחסור ברזרבות, ומצבו של משק החשמל אינו מאפשר לוותר על הקמת התחנה באשקלון.

 

ארדן דוחה את הטענות הללו. לדבריו, התחנה אמורה לקום בשנת 2015 לפחות, ולכן יש עדיין זמן לבחון באופן מעמיק את הצורך בהקמתה, ואם ניתן למצוא חלופות יעילות יותר ומזהמות פחות. הוא ציין כי מדובר במאבק קשה, שמעורבים בו גופים חזקים, וגם מתח ביקורת על מעורבות חברת החשמל בסוגיה, שכן היא בעלת עניין בהקמת התחנה. "... חברת החשמל לא צריכה לעסוק בנושא הזה אלא משרד התשתיות מאחר שמדובר בעניין הקשור למשק האנרגיה". 

 

עוד על המאבק סביב התחנה הפחמית:

 

על רקע המחלוקת הברורה בין ארדן לשר התשתיות בנושא, שלחה עמותת "אדם טבע ודין" מכתב לראש הממשלה בבקשה שיתערב בסוגיה ויפשר בין הצדדים.

 

הרופא מזהיר: סכנה לבריאות התושבים

ארדן התייחס גם לחששות של ארגוני הסביבה ומשרד הבריאות מפני הפגיעה בבריאות תושבי האזור כתוצאה מזיהום האוויר שתגרום התחנה. "לפני שמקבלים החלטה כזו היה צריך לקיים סקר בריאותי מקיף ודיונים עם מומחים על התחלואה", אמר. "הדרום הפך למזבלה של מדינת ישראל. כל המטמנות והמזבלות - ועכשיו עוד תחנה פחמית - מושלכות לדרום".

 

מנגד טוענים בחברת החשמל כי התחנה תיבנה בסטנדרטים חדישים המפחיתים מאוד את זיהום האוויר. עוד הם טוענים כי הקמת התחנה לא רק שהכרחית כדי לייצב את משק החשמל המדולדל, אלא גם חיונית על מנת שניתן יהיה לשדרג את שאר התחנות הפחמיות בישראל, ולהתקין בהן אמצעים להפחתת הזיהום. בחברת החשמל טוענים כי כל חלופה אחרת - כמו שימוש באנרגיות מתחדשות - אינה זולה, יעילה וזמינה כמו השימוש בפחם.

 

בכנס השתתפו גם ראש עיריית אשקלון, בני וקנין, ראשי המועצות האזוריות הסמוכות לעיר, פעילי ארגון "מגמה ירוקה" ועמותת "אדם טבע ודין" וגם הרופא הנפתי ד"ר מיכאל גדלביץ', שדיבר על ההשלכות הבריאותיות של הקמת התחנה.

 

גדלביץ' סקר את המחקר התבצע בעבר בבית החולים ברזילי ובשיתוף הגורמים השונים , "אנו יכולים לומר בוודאות שיש עליה בתחלואת ילדים במחלות נשימה , ואין לנו ספק שתחנת כוח פחמית נוספת תביא לעליה גבוהה יותר".

 

ראש עיריית אשקלון, בני וקנין, אמר כי העירייה והעיר כולה מאוחדת בנושא. ואולם, בקדנציה הקודמת שלו בתפקיד לא היה וקנין בין הנאבקים הבולטים נגד הקמת התחנה. פעילי סביבה מקומיים תקפו אותו בשל כך ואמרו לו שלו היה מנהל בשעתו מאבק ייתכן שהמציאות כיום הייתה אחרת.

 

ובכל זאת, וקנין אמר בכנס כי לאחרונה הוקם בעירייה מטה שינהל את פעולות המחאה נגד התחנה. בראש המטה יעמוד חבר מועצת העיר יורם שפר. שפר לקה בשבוע שעבר בליבו ונזקק לצינתור לאחר דיון סוער בנושא התחנה.

 

ראש מועצת שער הנגב, אלון שוסטר, אמר כי כעת נוצרה קואליציה של כל הגופים והרשויות סביב הנושא. "הקבוצה הזו איננה פוליטית אלא נאבקת על קיומה. לא מדובר באיום הביטחוני שאנו מכירים אלא באיום שאנו מביאים על עצמנו, צריך לנהל מאבק וקמפיין בכל התוקף והאנרגיה". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
יש זמן לבדוק לעומק. ארדן
באדיבות המשרד להגנת הסביבה
מומלצים