שתף קטע נבחר

העולים יחכו: הממשלה מסרבת להעביר תקציב לקורס הגיור הממלכתי

ימים ספורים לאחר שהרב הראשי תקף את גיורם של עולי רוסיה הלא יהודים, ל-ynet נודע כי משרדי הממשלה עצרו תוספת של מיליוני שקלים למימון הצורך הגובר בגיורים. ראש מכון "עמי", הרב חיים דרוקמן: "חבלה קשה באחת המשימות הלאומיות הגדולות. המפעל כולו בסכנה". מערך הגיור: "משרד המשפטים לא אישר את התקציב"

רוב העולים ממדינות ברית המועצות לשעבר אינם מוכרים כיהודים , כמעט 450 אלף אזרחים חסרי דת חיים בישראל - אבל הגיור הממלכתי ממשיך לקרטע: ל-ynet נודע כי המדינה מסרבת להעביר מזה כמה חודשים תקציב המיועד לעמותות הציבוריות, המכשירות ומלוות מתגיירים, למרות החלטת ממשלה שהתקבלה בעניין לפני כחצי שנה. בעקבות כך לא שולמו משכורות לכמאה עובדים ומורים של אחד מאולפני הגיור הגדולים בארץ, והוא - כמו מוסדות דומים אחרים - נמצא בסכנת סגירה.

 

<< הכול על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות . היכנסו >>  

 

המבקשים להתגייר נדרשים תחילה להשתתף יחד עם בני זוגם בקורס הנערך באחד המכונים המוכרים לכך על ידי המדינה, הכולל שנה שלמה של לימודים על המסורת, ההלכה ומעגלי השנה והחיים היהודיים, לצד היכרות עם קהילות דתיות ועם אורחות חייהן. רק לאחר מכן מגיעים המתגיירים אל בית הדין – שם בוחנים הדיינים האם הם בשלים להצטרף לעם היהודי, ובמידת הצורך משלימים את המרת הדת באמצעות טקס טבילה ו/ או ברית מילה.

 

קראו עוד בערוץ היהדות : 

 

מכיוון שהשתתפות בקורס היא תנאי הכרחי לגיור, ומאחר שממשלת ישראל הגדירה את הנושא כ"משימה לאומית", מסבסדת המדינה מידי שנה את תהליך ההכשרה והליווי באמצעות תמיכה באותם מכונים, בסכום כולל של כ-5 מיליון ש"ח. בשנים האחרונות גדל מספר הלומדים לגיור בעשרות אחוזים, ובהתאם לכך גם היקף הפעילות של האולפנים - אך גובה התמיכה הממשלתית נותר ללא שינוי.

 

3 מיליון ש"ח חסרים לאולפן הגיור

לפני כמה חודשים התריעו ראשי המכונים כי נקלעו לגירעונות גדולים ואינם יכולים עוד להתקיים, ובעקבות כך אישרה להם הממשלה בסוף חודש אוגוסט תוספת של 2 מיליון ש"ח - כמעט 30% - לשנת 2019. אלא שלאחר אישורו נתקל המהלך בהתנגדות מצד משרדי המשפטים והאוצר ולא יצא לפועל.

 

טקס גיור (צילום: עמ
באין תקציב - אין גיור(צילום: עמ"י)

 

הסיבה לסירוב - מקור התקציב, המגיע מכספים קואליציוניים של סיעת הבית היהודי, שהעברתם בתקופת בחירות ובדיעבד (לקראת סוף השנה) מורכבת ובעייתית ונחשדת כפוליטית. בימים האחרונים עדכן אגף הגיור במשרד ראש הממשלה את מנהלי המכונים כי לאחר שנעשו כל המאמצים להביא למימוש ההחלטה - אפסו הסיכויים לכך.

 

אולפני "עמי", בראשות הרב חיים דרוקמן, לשעבר ראש מערך הגיור הממלכתי, פועלים בפריסה ארצית והם מהגדולים בישראל. מדי שנה לומדים בהם כ-1,700 מתגיירים לצד בני זוגם. ב-2019 השלימו את הגיור כ-450 בוגרי "עמי" – עלייה של כמעט 30% ביחס לשנה שקדמה לה. למרות זאת, קיבלה ההנהלה בשבוע שעבר הודעה כי התוספת שעליה החליטה הממשלה לא תועבר, וגם התמיכה לשנתיים האחרונות עדיין לא אושרה – בסך הכל יותר מ-3 מיליון ש"ח החסרים בקופת המכון.

 

הבטחות לסיוע פרטי לעובדים

מנהל "עמי", נפתלי קנדלר, סיפר כי כמנהל אגף פיתוח במרכז ישיבות ואולפנות בני עקיבא, הוא עובד כבר 25 שנה מול משרדי הממשלה. "מעולם לא נתקלתי בהתנהלות כזו, וזה רק הולך ומחריף", אמר. לדבריו, בשל בגירעון, כמאה עובדי האולפן - מורים וצוות ההנהלה - לא קיבלו את משכורות חודש דצמבר, והמכון נמצא על סף קריסה ולקראת פיטוריהם.  

 

 

במכתב ששלח בשבוע שעבר לעובדים, הסביר קנדלר: "חשבות ראש הממשלה והיועצים המשפטיים פגעו בנו בצורה אנושה מבחינה תקציבית, פגיעה שבאה לידי ביטוי בהפסד של כ-1.2 מיליון ש"ח בתקציב 2019 שהסתיים זה עתה". לדבריו, לאחר ניסיונות שארכו חודשים להביא למימוש החלטת הממשלה להגדיל את התמיכה בשנה היוצאת, הוא קיבל בשבוע שעבר עדכון שהכסף יועבר "ואיש אינו ידע להסביר לי מי לא אישר ומדוע לא אושר".

 

"לצערי ולבושתה של מדינת ישראל, החשבות והיועצים המשפטיים מנהלים את המדינה", האשים המנהל. "הם מתחבאים מאחורי פרוצדורות שהם בעיקר ממציאים ואינם מציצים לרגע מהחלון לראות אם מפעל חיים יורד לטמיון בהינף החלטה לא סבירה, ואלפי תלמידי גיור בסכנה!"

 

"אנחנו יוצאים במאבק לקבל לאלתר את הכסף המגיע לנו", הבטיח קנדלר לעובדים, "אנחנו בטוחים שננצח במאבק הזה - גם אם יידרש לכך זמן מסוים". הוא הזמין מורים הנמצאים במצוקה אישית בעקבות אי קבלת שכרם לפנות אל חברי ההנהלה, ו"נראה במה נוכל לסייע לעת עתה, עזרה נקודתית". לקראת הבאות כתב: "אנחנו מבינים שטווח הפעולה שלנו קצר. אם לא נצליח לפתור את העניין במהירות, לא נוכל לקיים את הארגון ללא תשלום שכר לעובדים - לא מוסרית ולא מעשית".

 

הרב דרוקמן: נצטרך להפסיק את המפעל החשוב הזה

ראש מכון "עמי", הרב חיים דרוקמן, חתן פרס ישראל וממנהיגי הציונות הדתית, טען בשיחה עם ynet: "יש פה חבלה קשה באחת המשימות הלאומיות הגדולות ביותר של מדינתנו, כתוצאה מהתערבות של יועצים משפטיים שכנראה הגיור לא מעניין אותם, ובגלל עניינים בירוקרטיים שאין להם מקום. הייתה החלטת ממשלה מפורשת, והעניין נתקע על ידי גורם פקידותי. זו חבלה של ממש בנושא הגיור, שהוא קריטי, ואני אומר בכאב לב שלא תהיה ברירה אלא להפסיק את המפעל הגדול והחשוב הזה, או לפחות לצמצם אותו משמעותית".

 

הרב חיים דרוקמן (צילום: אלכס קולומויסקי) (צילום: אלכס קולומויסקי)
הרב חיים דרוקמן(צילום: אלכס קולומויסקי)

 

ממערך הגיור נמסר בתגובה: "המערך תומך ומעודד את העמותות המכינות לגיור בהיקפים רחבים ומשמעותיים. חלק נכבד מסכום התמיכה לשנת 2018 הועבר לפני זמן רב כמקדמה לעמותות. יתרת התמיכה לשנה זו טרם הועבר לעמותת 'עמי', כיוון שנתבקשה מחשבות משרד ראש הממשלה להשלים פרטים, זאת לאחר שביצע המערך בדיקה מעמיקה בבקשה. ברגע שימציאו את המסמכים הדרושים על פי הנהלים, יועבר התשלום".

 

באשר לבקשה לתוספת של 2 מיליון ש"ח נמסר ממערך הגיור כי היא עלתה במסגרת דיון בישיבת הממשלה. השרים החליטו להעביר את הכסף בכפוף לאישור משרד המשפטים – אך זה טרם התקבל.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עמ"י
אין תקציב - אין גיור
צילום: עמ"י
מומלצים